କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏପ୍ରିଲ ୨୧ ,୨୦୨୫ରେ ୧୭ତମ ଲୋକ ସେବା ଦିବସରେ ଦେଶର ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୭ତମ ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ୨୦୨୫ରେ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ
ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷର ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଏବଂ ଜନସେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନବୀକରଣ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ
20 APR 2025 12:39PM by PIB Bhubaneswar
ଏପ୍ରିଲ ୨୧,୨୦୨୫ ରେ ୧୭ତମ ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର/ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନର ଫଳପ୍ରଦ ରୂପାୟନ ନିମନ୍ତେ ଲୋକ ପ୍ରଶାସନରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ,ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ସମ୍ବଳିତ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଉପରେ ଇ-ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବରୁ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାର ଏହା ସପ୍ତମ ଅବସର ।
ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ହେଉଛି ସାରା ଭାରତର ସିଭିଲ୍ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନାଗରିକଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିଜକୁ ପୁନଃ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନବୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅବସର। ଏହି ତାରିଖକୁ ସେହି ଦିନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ବାଛି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ମେଟକାଫ ହାଉସ୍ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପ୍ରୋବେସନରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ, ସରକାର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଏକ ଦିନିକିଆ ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ଯୋଜନା ୨୦୨୪ ପାଇଁ, ୨୦୨୫ ଲୋକ ସେବା ଦିବସ ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରାଥମିକତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି: (କ) ବର୍ଗ ୧ - ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ (ଖ) ବର୍ଗ ୨ - ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଗ) ବର୍ଗ ୩ - ନବସୃଜନ। ଏକ ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପରେ ୧୫୮୮ ନାମାଙ୍କନ ମଧ୍ୟରୁ ୧୪ ଜଣ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ: (i) ଟ୍ରଫି, (ii) ସ୍କ୍ରୋଲ୍ ଏବଂ (iii) ପ୍ରକଳ୍ପ/କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା କିମ୍ବା ଜନ କଲ୍ୟାଣର ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ବଳ ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପୁରସ୍କୃତ ଜିଲ୍ଲା/ସଂଗଠନକୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି । ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ସମାରୋହ ପରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଟି.ଭି. ସୋମନାଥନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ "ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସଂସ୍କାର - ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ" ଉପରେ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ଅବସରରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିସାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦, ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଚାରୋଟି ଅଲଗା ଅଲଗା ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଅଧିବେଶନରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଏବଂ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଅଧିବେଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିସାର ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଅଧିବେଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। ନୀତି ଆୟୋଗର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ବି.ଭି.ଆର. ଶୁଭ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଅଧିବେଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ସଚିବ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ, ଉପସଚିବ, ସହକାରୀ ସଚିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ମୁଖ୍ୟ, ଆବାସିକ କମିଶନର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସେବା ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କଲେକ୍ଟରମାନେ ଏହି ଏକ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
…….

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Prime Minister Shri Narendra Modi to address the Nation’s Civil Servants on 17th Civil Services Day 2025 on April 21, 2025
On this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi will confer the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration on 17th Civil Services Day 2025
Civil Services Day is an occasion for the Civil Servants across India to rededicate themselves to the cause of citizens and renew their commitment to public service and excellence in their work
20 APR 2025 12:39PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi will address the Nation’s Civil Servants on the 17th Civil Services Day on April 21, 2025.
On this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi will confer the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration for effective implementation of identified Priority Programmes and Innovation to Districts and Central/ State Governments. Prime Minister Shri Narendra Modi will release e-books on Holistic Development and on Innovations comprising of the successes stories on the implementation of the identified priority programmes and Innovations. A film on the Award-winning initiatives will also be screened before the presentation of Awards. This will mark the 7th occasion when Prime Minister Modi will be addressing the National Civil Services Day ceremonies.
Civil Services Day is an occasion for the Civil Servants across India to rededicate themselves to the cause of citizens and renew their commitment to public service and excellence in their work. This date was chosen to commemorate the day when Sardar Vallabhai Patel addressed the probationers of Administrative Service Officers in 1947 at Metcalfe House Delhi. To mark the Civil Services day, Government is organizing a day-long Civil Services Day conference at Vigyan Bhawan, New Delhi.
The Scheme for Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration has been instituted to recognize the extraordinary and innovative work done by Districts & Organizations of the Central and State Governments for the welfare of common citizen. For the Prime Minister’s Awards Scheme 2024, the following priority programmes have been identified for the awards to be presented on Civil Services Day 2025: (a) Category 1 - Holistic Development of Districts (b) Category 2- Aspirational Blocks Programme (c) Category 3 – Innovation. 14 Awardees have been shortlisted from 1588 nominations after a comprehensive evaluation. The Prime Minister’s Awards consist of: (i) Trophy, (ii) Scroll and (iii) an incentive of Rs. 20 lakh to the awarded District/organization to be utilized for implementation of project/programme or bridging resources gaps in any area of public welfare. *The Awards ceremony will be followed by a plenary session on “Civil Services Reforms- Challenges and Opportunities”, chaired by Dr.T.V. Somanathan, Cabinet Secretary. Four Breakaway Sessions on Strengthening Urban Transportation, Promoting Swasth Bharat through Ayushman Bharat PM - Jan Arogya Yojana and Ayushman Arogya Mandir, Promoting Nutrition for Women and Children through Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0, Aspirational Blocks Programme will be conducted to mark the occasion.
Shri Manohar Lal, Minister of Housing and Urban Affairs and Minister of Power, will chair the Session on Strengthening Urban Transportation, Shri Jagat Prakash Nadda Union Minister of Health and Family Welfare and Minister of Chemicals and Fertilizers will chair the session on Promoting Swasth Bharat through Ayushman Bharat PM Jan Arogya Yojana and Ayushman Arogya Mandir, while Smt. Annpurna Devi, Union Minister of Women and Child Development will chair the session on Promoting Nutrition for Women and Children through Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0. Shri B.V.R. Subrahmanyam, CEO, NITI Aayog, will chair the session on Aspirational Blocks Programme.
Senior Officials of Government of India including Secretaries, Additional Secretaries, Joint Secretaries, Deputy Secretaries, Assistant Secretaries and Senior Officials of State Governments including Chief Secretaries, Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries and Heads of Central Training Institutions, Resident commissioners, Officials of Central Services and District Collectors will participate in the day-long event.
…….