Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Navkar Mahamantra Divas
09 APR 2025 12:22PM by PIB Delhi
Jai Jinendra,
The mind is calm, the mind is steady, only peace, a wonderful feeling, beyond words, beyond thought, the Navkar Mahamantra is still resonating in the mind. Namo Arihantanam. Namo Siddhaanam. Namo Aaryanaam. Namo Uvajjhaayanam. Namo Loye Savvasahunam. (नमो अरिहंताणं॥ नमो सिद्धाणं॥ नमो आयरियाणं॥ नमो उवज्झायाणं॥ नमो लोए सव्वसाहूणं॥) One voice, one flow, one energy, no ups, no downs, just stability, just equanimity. One such consciousness, similar rhythm, similar light within. I am still feeling this spiritual power of Navkar Mahamantra within me. A few years ago, I was a witness to a similar mass mantra chanting in Bangalore, today I had the same feeling and with the same depth. This time millions of pious souls connected with the same consciousness, words spoken together, energy awakened together, all in India and abroad, this is really unprecedented.
Shravaks and Shravikaas, brothers and sisters,
This body was born in Gujarat. Where the influence of Jainism is visible in every street and since childhood, I got the kind company of Jain Acharyas.
Friends,
Navkar Mahamantra is not just a mantra, it is the core of our faith. The basic tone of our life and its importance is not just spiritual. It shows the path to everyone from self to society. It is a journey from the people to the world. Not only each word of this mantra, but each letter is also a mantra in itself. When we chant the Navkar Mahamantra, we bow to the Panch Parmeshthi. Who are the Panch Parmeshthi? Arihant - Those who have attained only knowledge, who enlighten the great beings, who have 12 divine qualities. Siddha - Those who have destroyed 8 karmas, attained salvation, who have 8 pure qualities. Acharya - Those who follow Mahavrata, who are guides, their personality is filled with 36 qualities. Upadhyaya - Those who mold the knowledge of the path of salvation into teachings, who are filled with 25 qualities. Sadhu - Those who test themselves in the fire of penance. Those who are moving towards attaining salvation, they also have 27 great qualities.
Friends,
When we chant Navkar Mahamantra, we bow to the 108 divine qualities, we remember the welfare of humanity, this mantra reminds us – knowledge and action are the direction of life, Guru is the light and the path is the one that emerges from within. Navkar Mahamantra says, believe in yourself, start your own journey, the enemy is not outside, the enemy is within. Negative thinking, distrust, animosity, selfishness, these are the enemies, defeating whom is the real victory. And this is the reason why Jainism inspires us to conquer ourselves, not the outside world. When we conquer ourselves, we become Arihant. And so, Navkar Mahamantra is not a demand, it is a path. A path that purifies a person from within. Which shows the path of harmony to a person.
Friends,
The Navkar Mahamantra is truly the mantra of human meditation, sadhana and self-purification. This mantra has a global perspective. This eternal Mahamantra, like other Shruti-Smriti traditions of India, was first passed on orally for centuries, then through inscriptions and finally through Prakrit manuscripts, generation after generation, and even today it continues to guide us. The Navkar Mahamantra is, along with the worship of the Panch Parmeshthi, right knowledge. It is true faith. Right conduct and above all, the path leading to salvation.
We know that there are 9 elements of life. These 9 elements lead life towards perfection. Therefore, 9 has a special significance in our culture. In Jainism, Navkar Mahamantra, nine elements, nine virtues and in other traditions, nine Nidhi, Navdwar, Navgrah, Navdurga, Navdha Bhakti, nine is everywhere. In every culture, in every sadhana. Chanting is also done 9 times or 27, 54, 108 times, i.e., in multiples of 9. Why? Because 9 is a symbol of perfection. Everything repeats after 9. Multiply 9 by anything, the root of the answer is again 9. This is not just math, this is not mathematics. This is philosophy. When we achieve perfection, then our mind, our brain becomes upward with stability. There is no desire for new things. Even after progress, we do not go away from our origin and this is the essence of Navkar Mahamantra.
Friends,
This philosophy of Navkar Mahamantra connects with the vision of a developed India. I have said from the Red Fort - Developed India means development as well as heritage! An India that will not stop, an India that will not pause. That will touch heights, but will not be cut off from its roots. Developed India will be proud of its culture. That is why, we preserve the teachings of our Tirthankaras. When the time came for the 2550th Nirvana Mahotsav of Bhagwan Mahavir, we celebrated it across the country. Today, when ancient idols are returned from abroad, the idols of our Tirthankaras are also returned. You will be proud to know that in the past years, idols of more than 20 Tirthankaras have been returned from abroad, these were stolen at one time or the other.
Friends,
The role of Jainism in creating the identity of India has been invaluable. We are committed to preserve it. I don't know how many of you would have visited the new Parliament House. And if you have visited, would you have seen it carefully or not? You have seen that the new Parliament House has become a temple of democracy. The influence of Jainism is clearly visible there too. As soon as you enter through the Shardul Dwar, the Sammed Shikhar is visible in the architectural gallery. There is an idol of Tirthankara at the entrance of Lok Sabha, this idol has returned from Australia. There is a wonderful painting of Lord Mahavir on the ceiling of the Constitution Gallery. All 24 Tirthankaras are together on the wall of the South Building. It takes time for some people to come alive, it comes after a long wait, but it comes strongly. These philosophies show direction to our democracy, show the right path. The definitions of Jainism have been laid down in very compendious formulas in the ancient Agama texts. Like - Vatthu Sahavo Dhammo, Charittam Khalu Dhammo, Jeevan Rakkhanam Dhammo, (वत्थु सहावो धम्मो, चारित्तम् खलु धम्मो, जीवाण रक्खणं धम्मो), following these values, our government is moving forward on the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas.
Friends,
Jain literature is the backbone of India's intellectual glory. It is our duty to preserve this knowledge. And that is why we have given Prakrit and Pali the status of classical languages. Now it will be possible to do more research on Jain literature.
And friends,
If language survives, knowledge will survive. If language grows, knowledge will expand. You know, in our country there are hundreds of years old Jain manuscripts. Every page is a mirror of history. It is an ocean of knowledge. “Samaya Dhamma Mudahare Muni” ("समया धम्म मुदाहरे मुणी”) - Religion lies in equality. “Jo Sayam Jah Vessijja Teno Bhavai Bandgo” ("जो सयं जह वेसिज्जा तेणो भवइ बंद्गो") - One who misuses knowledge gets destroyed. “Kaamo Kasayo Khave Jo, So Muni – Pavakamma Jao.” ("कामो कसायो खवे जो, सो मुणी – पावकम्म-जओ।) “One who conquers desire and passions is a true Muni.”
But friends,
Unfortunately, many important texts were slowly disappearing. That is why we are going to start the Gyan Bharatam Mission. It has been announced in this year's budget. Preparations are being made to conduct a survey of crores of manuscripts in the country. By digitizing ancient heritage, we will connect antiquity with modernity. This was a very important announcement in the budget and you people should be prouder. But your attention must have gone to the income tax exemption of Rs 12 lakh. A hint is enough for the wise.
Friends,
The mission we have started is an Amrit Sankalp in itself! New India will explore possibilities through AI and will show the way to the world through spirituality.
Friends,
As far as I know and understand about Jainism, Jainism is very scientific and very sensitive. The world is facing many situations today, like war, terrorism or environmental problems, the solution to such challenges lies in the basic principles of Jainism. It is written in the symbol of Jain tradition - “Parasparograho Jeevanam” ("परस्परोग्रहो जीवानाम") which means all the living beings of the world are dependent on each other. Therefore, Jain tradition prohibits even the tiniest violence. This is the best message of environmental protection, mutual harmony and peace. We all know about the 5 main principles of Jainism. But there is another main principle - Anekantvaad. The philosophy of Anekantvaad has become even more relevant in today's era. When we believe in Anekantvaad, there is no situation of war and conflict. Then people understand the feelings of others and also understand their perspective. I think today the whole world needs to understand the philosophy of Anekantvaad the most.
Friends,
Today the world's trust in India is deepening. Our efforts, our results, are themselves becoming an inspiration. Global institutions are looking towards India. Why? Because India has moved ahead. And when we move ahead, this is India's specialty, when India moves ahead, paths open up for others. This is the spirit of Jainism. I will say again, Parasparopagraha Jeevanam! (परस्परोपग्रह जीवानाम्!) Life runs only with mutual cooperation. Life runs only with mutual cooperation. Due to this thinking, the world's expectations from India have also increased. And we have also intensified our efforts. Today, the biggest crisis is, out of many crises, one crisis is being discussed the most - Climate Change. What is its solution? Sustainable Lifestyle. That is why India started Mission Life. Mission Life means 'Life Style for Environment' LIFE. And Jain society has been living this way for centuries. Simplicity, restraint and sustainability are the basis of your life. It is said in Jainism - Aparigraha, now is the time to spread this to everyone. I urge you, wherever you are, in any corner of the world, in whichever country you are, definitely become the flag bearer of Mission Life.
Friends,
Today's world is a world of information. The treasury of knowledge is becoming visible. But, Na Vijja Vinnanam Karoti Kinchi! (न विज्जा विण्णाणं करोति किंचि!) Knowledge without wisdom is just heaviness, not depth. Jainism teaches us that the right path is found only through knowledge and wisdom. This balance is most important for our youth. Where there is tech, there should also be touch. Where there is skill, there should also be soul, there should also be Atma. Navkar Mahamantra can become the source of this wisdom. For the new generation, this mantra is not just a Japa (chant), it is a direction.
Friends,
Today, when such a large number of people have chanted the Navkar Mahamantra together across the world, I want that all of us, wherever we are sitting today, not just in this room, should take these 9 resolutions with us. You will not clap because you will feel that trouble is coming. First resolution- Resolution to save water. Many of you must have gone on a pilgrimage to Mahudi. Buddhisagar ji Maharaj had said something there 100 years ago, it is written there. Buddhisagar Maharaj ji had said - "Water will be sold in grocery stores..." 100 years ago. Today we are living that future. We buy water from grocery stores for drinking. Now we have to understand the value of every drop. It is our duty to save every drop.
Second resolution- One tree in the name of mother (Ek Ped Maan Ke Naam). In the last few months, more than 100 crore trees have been planted in the country. Now every person should plant a tree in the name of his mother, nurture it with the blessings of the mother. I did an experiment when you gave me the opportunity to serve on the land of Gujarat. So, I created a Tirthankar forest in Taranga ji. Taranga ji is in a deserted state, when pilgrims come, they get a place to sit and I wanted to find and plant the tree under which our 24 Tirthankaras sat in this Tirthankar forest. I tried my best on my part, but unfortunately, I was able to collect only 16 trees, I could not find eight trees. Do we feel aching in our hearts when the trees under which the Tirthankaras meditated become extinct? You too decide, I will plant the tree under which every Tirthankara sat and I will plant that tree in my mother's name.
Third resolution- Mission of cleanliness. There is subtle non-violence in cleanliness, there is freedom from violence. Every street, every locality, every city of ours should be clean, every person should contribute to it, won't you? Fourth resolution- Vocal for local. Do one thing, especially my youth, youngsters, friends, daughters, whatever things you use in your house from waking up in the morning to sleeping at night, brush, comb, whatever, make a list of how many things are foreign. You yourself will be surprised, how many things have entered your life and then decide, this week I will reduce three, next week I will reduce five and then gradually every day I will reduce nine and will keep reducing one by one, I will keep reciting Navkar Mantra.
Friends,
When I say Vocal for Local, we want to buy the products made in India and sold in India as well as around the world. We have to make local global. The products that have the fragrance of an Indian's sweat and the fragrance of Indian soil, we must buy them and inspire others to do the same.
Fifth resolution- Desh Darshan. You can travel the world, but first know India, know your India. Every state of ours, every culture, every corner, every tradition is amazing, priceless, it should be seen but we will not see it and will say that if the world comes to see it, then why will it come. Now if we do not give greatness to our children at home, then who will give it in the neighborhood.
Sixth resolution- To adopt natural farming. Jainism says- Jeevo Jeevass No Hanta - (जीवो जीवस्स नो हन्ता) “One living being should not become the killer of another living being.” We have to free Mother Earth from chemicals. We have to stand with the farmers. We have to take the mantra of natural farming to every village.
Seventh resolution- Adopt a healthy lifestyle. There should be a return to Indian traditions in food. Millets Shri Anna should be served on the plates as much as possible. And there should be 10% less oil in food so that obesity can be kept away! And you know how to calculate, money will be saved and less work will be needed.
Friends,
Jain tradition says – ‘Tapenam Tanu Mansam Hoi.’ (‘तपेणं तणु मंसं होइ।’) Penance and self-restraint make the body healthy and the mind peaceful. And a big medium for this is yoga and sports. Therefore, the eighth resolution is to bring yoga and sports into life. Whether it is home or office, school or park, we have to make playing and doing yoga a part of our life. The ninth resolution is to help the poor. Holding someone's hand, filling someone’s plate is the real service.
Friends,
These new resolutions will give us new energy, this is my guarantee. Our new generation will get a new direction. And peace, harmony and compassion will increase in our society. And I will definitely say one thing, if I have made any of these new resolutions for my benefit, then don't do it. Even if you have done it for the benefit of my party, don't do it. Now you should not be bound by any restrictions. And all the Maharaj Sahibs are also listening to me, I urge them that if these words of mine come out of your mouth, then their strength will increase.
Friends,
Our Ratnatraya, Dashlakshan, Solah Karan, Paryushan etc. festivals pave the way for self-welfare. The same Vishwa Navkar Mahamantra, this day will increase continuous happiness, peace and prosperity in the world, I have full faith in our Acharyas Bhagwants and hence I have faith in you too. Today I am happy, which happiness I want to express, because I have been associated with these things earlier also. I am very happy that all four sects have come together in this event. This standing ovation is not for Modi, I dedicate it at the feet of all the great men of those four sects. This event has become our inspiration, our unity, our solidarity and the feeling of the power of unity and the identity of unity. We have to take the message of unity in the country in this way. We have to connect with everyone who says Bharat Mata Ki Jai. This is the energy for building a developed India, it will strengthen its foundation.
Friends,
Today we are fortunate that we are receiving the blessings of Guru Bhagwants at many places in the country. I bow down to the entire Jain family for organizing this global event. I bow down with respect to our Acharya Bhagwants, Mara Sahib, Muni Maharaj, Shravaks and Shravikaas who have gathered in the entire country and abroad. And I especially congratulate JITO for organizing this event. More applause is being given for JITO than for Navkar Mantra. JITO Apex Chairman Prithvi raj Kothari Ji, President Vijay Bhandari Ji, Gujarat Home Minister Harsh Sanghvi Ji, other JITO officials and dignitaries from every corner of the country and the world, best wishes to all of you for this historic event. Thank you.
Jai Jinendra.
Jai Jinendra.
Jai Jinendra.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নৱকার মাহামন্ত্র দিৱস হৌদোকপদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
09 APR 2025 12:22PM by PIB Imphal
জয় জিনেন্দ্র,
ৱাখল অসি ইংঙি, ৱাখল অসি তংদু-লৈতাবা ওই, শান্তি খক্তনি, য়াম্না নুংঙাই, ৱাহৈনা ফোংঙমদে, ৱাখলনা খনবগী ৱাংমদনি, নৱকার মাহামন্ত্র অসি ৱাখলদা অদুমক নিন্দুনা লৈরে। নামো অরিহান্তনম। নামো সিদ্ধানম । নামো আর্য়নাম। নামো উৱজঝায়ানম। নামো লোয়ে সৱৱাসাহুনম। খোঞ্জেল অআম, ঈচেল অমা, শক্তি অমা, মথক লৈতে, মখা লৈতে, তংদু-লৈতাবা খক্তনি, পুক্নিং লৈতাবা খক্তনি। অসিগুম্বা ৱাখল অমা, মান্নবা তান্থা, অসিগুম্বা মঙাল মনুংদা। ঐহাক্না ইশা মনুংদা নৱাকারগী মাহামন্ত্রগী নুংগী শক্তিনা ফাওরি। চহি খরগী মমাংদা অসিগুম্না শোনবা অসি বেঙ্গলোরদা থেংনখি, ঙসি ঐহাক্না অদুমক্নি ফাওরিবসি অমসুং অদুগা চপ মান্ননা হকচিন্ননি। হন্দক্তি লৈবাক অসি শিনথুংনা অমসুং মপান লমদশু পুকচেল শেংলবা কয়া কয়ানা অমত্তা ওইনা ৱাখল্লোন অমত্তদা, পুন্না শোনমিন্নদুনা, পুন্না শক্তি পুথোকমিন্নরে, মসিমক্না অমুক্তা থোকখিদ্রিবা অঙকপা অমনি।
ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মশিং, ইচিল-ইনাওশিং,
হকচাং অসি গুজরাত্তা পোকচবনি। মফম খুদিংদা জেনিজম চৎপা মী থেংনগনি অমসুং অঙাং ওইরিঙৈ মতমদগী ঐহাক্না জেন আচার্য়াশিংগা লোইনজবা ফংলকখি।
মরুপশিং,
নৱকার মাহামন্ত্র অসি মন্ত্র খক্ত নত্তে, মসি থাজবা হায়বসিগী তুংনফম্নি। ঐখোয়গী পুনশিগী খোন্থোক অমসুং মসিগী মরুওইবা অসি স্পিরিচুৱল খক্ত নত্তে। মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা ইশাদগী ওইবা থাদোক্তুনা খুনাইগী হায়বা অসি তাকপী। মসি মীওই অমদগী মালেমগী হায়বা খোংচৎ অদুনি। মন্ত্রা অসিগী ৱাহৈ খুদিংদা নত্তনা ময়েক খুদিংমক মশামক্তা মন্ত্রনি। ঐখোয়না নৱকার মাহামন্ত্র হায়বা মতমদা, ঐখোয়না পাঞ্চ পর্মেশিদা খোইরম্লিবনি। পাঞ্চ পর্মেশিদা হায়সি কনানো? অরিহন্ত- লৌশিং খক্তমক ফংখিবা, মঙাল ফংলবা, লাইগুম্লবা মতিক-মগুন ১২ য়াওরবা। সিদ্ধা- কর্মা ৮ মাংহনখ্রবা, লাইনিংদা লুপ্লবা, শেংলবা মগুন ৮ য়াওবা। অচার্য়া- মাহাৱ্রতগী মতুং ইনবা, লমজিং-লমতাকপীবা, মখোয়দা মতিক-মগুন ৩৬না থল্লে। উপাধ্যায়- লাইনিংদা খোংদানবগী মহৈ অদুবু লৌশিং ওইনা ওন্থোকপা, মগুন ২৫ য়াওবা। সাধু- মশানা-মশাবু ৱারকচদুনা চাংয়েং তৌজবা। মোক্স ফংনবগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা, মখোয়দশু মগুন ২৭ য়াওই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না নৱকার মাহামন্ত্রাবু শোল্লি, ঐখোয়না লাইগুম্লবা মগুন ১০৮বু খুরম্মি, ঐখোয়না মীওইবা খুনাই অসিগী য়াইফবগীদমক্তা খল্লি, মসিগী মন্ত্র অসি ঐখোয়দা নিংশিংহল্লি মদুদি – লৌশিং অমসুং থবক তৌবা হায়সি পুনশিগি মাইওনি, গুরুনা মঙাল অমসুং লম্বি হায়বসিনা নুংদগী থোরকপা অদুবুনি। নৱকার মাহামন্ত্রনা হায়, নশানা নশাবু থাজৌ, নশাগী খোংচৎ হৌজৌ, য়েক্নবা হায়বসি মপান্দা লৈবা নত্তে মসি মনুংদা লৈ। ফত্তবা খনবা, থাজদবা, য়েক্নবা, মশাগী ওইজবা থিবা , মখোয়শিং অসিনি য়েক্নবশিং অদু, মখোয়বু মাইথিবা পীবনা অশেংবা মাইপাকপনি। মরম অদুনা জেনিজমনা মপানগী তাইবং নত্তনা ইশাবু খুদুম চন্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎলিবা। ঐখোয়না ইশাবু খুদুম চনবা মতমদা ঐখোয়না অরিহন্ত ওইরকই। মরম অদুনা মাহামন্ত্র অসি দিমান্দ নত্তে, মসি লম্বিনি। কনাগুম্বা মীওই অমবু নুংদগী শেংদোকপা অদুগুম্বা লম্বিনি। মসিনা কনাগুম্বা অমবু চান্না-চিন্ননা লৈমিন্ননবগী লম্বি তাকই।
মরুপশিং,
নৱকার মাহামন্ত্র অসি তশেংনা মীওইবগী মেদিতেশন, সাধনা অমসুং সেল্ফ-প্যুরিফিকেশনগী মন্ত্রনি। মন্ত্রা অসি মালেম পুম্বগী ওইনা চৎনবা য়াবা মন্ত্রনি। মসিগী মাহামন্ত্র অসি ভারতকী শ্রুতি-স্মৃতি চৎনবীগুম্না অহানবদা চিনহাই ওইনা চহি কয়া থাংথরম্মি, মথংদা ইনস্ক্রিপ্সন ওইনা অমসুং অরোইবদা প্রাক্রিত মেনুস্ক্রিপ্ত ওইনা মীরোল অমদগী মীরোল অমদা থাংথদুনা লাকখি অমসুং ঙসি ফাওবদা মসিনা ঐখোববু লমজিং-লমতাকপীরি। নৱকার মাহামন্ত্র অসি পাঞ্চ পর্মেশথিবু নিংবদা নত্তনা অচুম্বা লৌশিং, অচুম্বা থাজবা অমসুং অচুম্বা লিচৎ অমসুং মখোয় ময়াম অসিদগী খ্বাইদগ হেন্না মরুওইনা মোক্স ফংনবগী লম্বি।
ঐখোয়না পুনশিগী মচাক ৯ লৈ হায়বা খঙঙি। মসিগী মচাক ৯ অসিনা পুনশিবু খ্বাইদগী হেন্না মপুং ফাবা অমা ওইহনগদৌরিবনি। মরম অদুনা মসিগী ৯ অসি ঐখোয়গী চৎনবীদা য়াম্না মরু ওই। জেনিজমদা নৱকার মাহামন্ত্র, মচাক মাপল, মগুন মাপল অমসুং অতোপ্পা চৎনবীশিং, নিধি মাপল, নৱদ্বার , নৱগ্রহ, নৱদুর্গা, নৱধা ভক্তি, মাপল অসি মফম খুদিংমক্তা লৈ। চৎনবী খুদিংমক্তা, সাধনা খুদিংমক্তা। শোনবা অসি ৯ লক তৌই নত্রগা ২৭, ৫৪, ১০৮ লক তৌই, হায়বদি ৯গী খুজিংদা। করিগী? মরমদি ৯ অসি মপুং ফাবগী খুদমনি। খুদিংমক ৯গী মতুংদা হঞ্জিল্লি। ৯বু অমহেক্তনা পুরিয়ু, পাউখুম অদুগী রুত অদুশু অমুক ৯ ওইগনি।মসি মেথ নত্তে মেথমেতিক্সনি। মসি ফিলোসোফীনি। ঐখোয়না মপুং ফাবা মতমদা, মদুগী মতুংদা ঐখোয়গী ৱাখল, ঐখোয়গী কোক অসি তংদু-লৈতাবা হেল্লকই। অনৌবা পোৎকী অপাম্বা ফাওরক্তে। খুমাং চাউশিল্লবা ফাওবদা, ঐখোয়গী হৌরকফমদগী থাপ্না কৈদৌনুংদা চত্তে অমসুং মসিদনি নৱকার মাহামন্ত্রনা য়ুমফম ওইরিবসি।
মরুপশিং,
নৱকার মাহামন্ত্রগী ফিলোসোফীনা চাউখৎপা ভারতকী মঙলানগা মরি লৈনৈ। ঐহাক্না লাল কিলাদগি হাবখ্রে – চাউখৎপা ভারত হায়বা অসি চাউখৎপগা লোইন-লোইননা ঐখোয়গী হেরিতেজ!কৈদৌনুংদা লেপ্লোইদবা ভারত অমা, কৈদৌনুংদা পল্লোইদবা ভারত অমা। অৱাংবগী ঙমখৈ থেংলবা ফাওবদা মশাগী হৌরকফম কাওদবা। চাউখৎপা ভারত অমনা মশাগী চৎনবীদা চাউথোকচগনি। মরম অদুনা ঐখোয়গী তির্থানকারাসকী পাউতাকশিং অদুবু নিংথিনা ঙাকশেন্দুনা থম্লিবনি। ভগবান মহাবিরগী ২৫৫০শুবা নির্বানা মাহোতসবকী মতম লাকপা মতমদা, ঐখোয়না লৈবাক শিনথুংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ঙসি মীরমদগী অরিবা মীতমশিং অমুক হল্লকপা মতমদা, ঐখোয়গী তির্থানকারাগী মীতমশু হল্লকই। হৌখিবা চহি তির্থানকারাস ২০ হেন্না মখোয়গী মীতম অদু মীরমদগী হল্লকখ্রে, হায়রিবশিং অসি মতম অমদা নত্রগা অমদা হুরানখিবনি।
মরুপশিং,
জেনিজমনা ভারতকী মশক তাকপদা লৌখিবা থৌদাং অসি মপাল নাইদে। ঐখোয়না মসিবু ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। ঐদি খঙদে, নখোয়গী মরক্তা কয়ানা পার্লিয়ামেন্ত হাউস চৎলুরে। করিগুম্বা নখোয়না চৎলুরবদি। নখোয়না শার্দুল গেত্তগী হেক চংবগা, শাম্মেদ শিখর অসি আর্কিতেকচর গেলরীদা উই। তির্থানকারাগী মীতম অমা লোক সভাগী চংফমদা লৈ, মসিগী মীতম অসি ওস্ত্রেলিয়াদগী হল্লকখিবনি। ভগবান মাহাভির ফজরবা লাই অমা কনস্তিত্যশন গেলরীগী সীলিংদা লৈ। তির্থানকারা ২৪ অদু খা থংবা বিল্দিংগী ফক্লাংদা পুন্না লৈ। মসিগী ফিলোসোফিশিং অসিনা ঐখোয়গী দেমোক্রেসীদা অচুম্বা মাইকৈ তাকপী। জেনিজমগী ৱাহন্থোকশিং অদু অরিবা আগামা তেক্সশিংদা পিথী সুত্রাশিং ইদুনা থনমখি। খুদম ওইনা – ৱাত্তুআ সাহাবো ধম্মো, চরিত্তম খালু ধম্মো, জীৱন রক্কানম ধম্মো, মসিগী ভেল্যুশিং অসিগী মতুং ইনদুনা সরকার অসিনা সবকা সাথ, সবকা ৱিকাসকী মন্ত্রদা মাংলোমদা খোং থাংজিল্লি।
মরুপশিং,
জেন লিতরেচর অসি ভারতকী ইন্তেলেকচুৱল গ্লোরিগী বেকবোননি। মসিগি নোলেজশিং অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী ইথৌনি। অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না প্রাকৃত অমসুং পালিবু ক্লাসিকেল লেংগ্বেজকী লোলগী ফমথোন পীরিবনি। হৌজিক্তি জেন লিতরেচরদা রিসর্চ হেন্না তৌবা য়ারগনি।
অমসুং কোমরেদশিং,
করিগুম্বা লোলশিং হিংলবদি, নোলেজ হিংগনি। করিগুম্বা লোল চাউখৎলবদি, নোলেজশু চাউথোরক্কনি। নখোয়না খঙগদবা অমনা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চহি চা কয়া লিরবা অরিবা জেন মেন্যুস্ক্রিপ্তশিং লৈ। চেনা খুদিংমক্না পুৱারি তাকই। মসি নোলেজকী ইপাক্নি। “সামায়া ধম্মা মুদারে মুনি”- ধর্ম হায়বসি মান্নবা ৱায়েল থোকপদা লৈ। “জো সায়ম জাহ বেসিজা তেনো ভাৱাই বান্দগো”- লৌশিংবু লান্না শিজিন্নরবদি মাং-তাকই। “কামো কাসায়ো খাৱ জো, সো মুনি – পাৱাকম্মা জাও।” “অনিংবা অমসুং অপাম্ববু লাকশিনবা ঙম্বা মীদু অশেংবা মুনিনি।”
অদুবু কোমরেদশিং,
লাইবক থিবদি, মরুওইবা তেক্সশিং তপ্না-তপ্না মুৎশিল্লক্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না গ্যান ভারত্তম মিসন হৌদোক্লগনি। মসি হন্দক্কী চহিগী বজেত্তা লাউথোকখ্রে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা মেন্যুস্ক্রিপত করোর কয়া কয়াগী সর্ভে তৌনবা শেম-শাবা লোইখ্রে। অরিবা হেরিতেজশিং দিজিতাইজ তৌবনা, ঐখোয়না এন্তিক্বিতী অমসুং মোদর্নিতীবু কনেক্ত তৌরি। মসি বজেত্তা লাউথোকখিবা য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমনি অমসুং মখোয়না মসিদা চাউথোকচগদবনি। অদুবু নখোয়গী এতেন্সনদি লুপা লাক ১২গী ইনকম তেক্স একজেমশনদা লৈরমগনি। অশিংবা মীগিদি ঈংগিৎ অমদা লোইনা খঙলমগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঔখিবা মিসন অসি মশামক্তা অমৃত সঙ্কল্পনি! অনৌবা ভারতনা AIগী খুত্থাংদা ওইথোকপা য়াবা পুম্বা থিজিনগনি অমসুং স্পিরিচুৱেলিতীগী খুত্থাংদা মালেমদা লম্বি তাক্কনি।
মরুপশিং,
ঐনা জেনিজম অসিবু খঙজবদা, জেনিজম অসি য়াম্না সাইন্তিফিক ওইবা অমসুং য়াম্না সেন্সিতিবশু ওই। ঙসি মালেম অসিনা মায়োক্নরিবা শিংনবশিং, খুদম ওইনা, লান, তেরোরিজম নত্রগা অকোওইবদা লৈরিবা মহৌশাদা লাক্লিবা অকাইবশিং অদু কোক্নবগী পাম্বৈশিং অদু জেনিজমগী বেসিক প্রিন্সিপলশিংদা য়াওরি। জেন ত্রেদিশনগী খুদম্না হায় – “পারসপারোগ্রাহো জীৱনম” হায়বদি, মালেম অসিদা লৈরিবা লেংলি-পাল্লিবা পুম্নমক অমনা অমগী মপাল তাংঙি। মরম অদুনা , জেনগী চৎনবীনা অপিকপদগীনা খ্বাইদগী অপিকপা ইংশা ফাওবা থিংঙি। মসিনা অকোইবদা লৈরিবা মহৌশাগী ফিভমবু ঙাকশেন্দুনা থম্নবগী, অমনা-অমগা চান্না-তিন্ননা লৈমিন্নবা অমসুং শান্তি লৈনা হিংমিন্নবগী খ্বাইদগী হেন্না ফবা পাউজেলনি। ঐখোয় পুম্নমক্না জেনিজমগী মরু ওইবা প্রিন্সিপল ৫ অদুগী মতাংদা খঙঙি। অদুবু মরুওইবা প্রিন্সিপল অমা লৈ – অনেকান্তৱাদ। অনেকান্তৱাদকী ফিলোসোফী অসি ঙসিগী য়ুক অসিদদি অমুক্কশু হেন্না চান্নবা ওইরে। ঐখোয়না অনেকান্তৱাদতা থাজবা মতমদা, লান অমসুং নুংঙাইনদবগী মরম অমত্তা লৈতে। মালেম পুম্বনা হৌজিক্তি অনেকান্তৱাদকী ফিলোসোফী অসিবু কঙবা হায়বসি খ্বাইদগী হেন্না তঙাইফদবা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম অসিনা ভারত্তা থাজবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না হোৎনরিবশিং, ঐখোয়গী ফংলিবা ফলশিংনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরক্লি। গ্লোবল ইনস্তিত্যুশনশিংনা ভারতলোমদা য়েংলক্লিবা করিগীনো? মরমদি ভারতনা খুমাং চাউশিনখ্রে। অমসুং ঐখোয়না খুমাং চাউশিনবা মতমদা, ভারতনা খুমাং চাউশিনবা মতমদা অতোপ্পশিংগীদমক্তা লম্বি অমা হাংদোক্তুনা থনম্মি, মসি ভারতকী মগুন্নি। মসি জেনিজমগী ৱাখল্লোন্মি। ঐহাক্না অমুক্কশু হায়গে, পারসপারোপগ্রহা জীৱনম! পুনশি হাববসি অমনা অমগী মতেং পাংনরগা চৎলিবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইরগা, মালেম অসিনা ভারত্তা থম্লিবা থাজবশু হেনগৎলে। অদুগা ঐখোয়নশু হোৎনবা হেনগৎলে। ঙসি অৱাবা কয়াগী মনুংদা খ্বাইদগী হেন্না খন্ন-নৈনবা খ্বাইদগী অচৌবা অৱাবা অদুদি ক্লাইমেত চেঞ্জনি। মদুগী পাম্বৈ করিনো? সস্তেনেবল লাইফস্তাইল। মরম অদুনা ভারতনা মিসন লাইফ হৌদোকখি। মিসন লাইফ আববদি ‘লাইফ স্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত’ LIFE হায়বনি। অমসুং জেন সোসাইতী অসি চহি চা কয়া অসুম্না লৈরক্লবনি। সিমপ্লিসিতী, রেস্ত্রেন্ত অমসুং সস্তেনেবিলিতীনা নখোয়গী পুনশিগী য়ুমফম ওইরিবনি। জেনিজমদা হায়- আপারিগ্রহা, মসিবু মীয়ামদা শন্দোকপগী মতম ওইরে। নখোয়না লৈবা মফম খুদিংদা, ঐহাক্না নখোয়বু মিসন লাইফকী ফ্লেগ ব্যরর ওইননবা হায়রি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেম অসি ইনফোর্মেশনগী মালেম্নি। নোলেজকী স্তোরহাউস অসি উবা ফংলে। অদুবু, না বিজা ৱিন্নানম কারোতি কিঞ্চি! ৱিসদম য়াওদবা নোলেজ অদুদি অরুম্বনি, অরুবা নত্তে। জেনিজমনা নোলেজ অমসুং ৱিসদমগী খুত্থাংদা অচুম্বা লম্বি ফংগনি হায়না তম্বি। মসিগী খল অসি ঐখোয়গী নহাশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। তেক লৈবা মফমদা তচশুং লৈফম থোকই। স্কিল লৈবা মফমদা, সোল লৈফম থোকই, আত্মাশুং লৈফম থোকই। নৱকার মাহামন্ত্রনা মসিগী ৱিসদমগী সোর্স অমা ওইবা য়াই। অনৌবা মীরোলগীদমক্তা মসিগী মন্ত্র অসি লাইশোন খক্ত নত্তে মসি মাইকৈশুনি।
মরুপশিং,
ঙসি অসুক য়াম্লবা মীয়াম অসিনা মালেম শিথুংনা পুন্না নৱকার মাহামন্ত্র শোনবা অসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না, ঐখোয়না ফম্বা মফমদা, অসিগী কা অসিদা নত্তনা ঐখোয়গা লোইননা অচেৎপা ফিরেপ অমা লৌমিন্নসি। অহানবা ফিরেপ – ইশিং কন্নবগী ফিরেপ। নখোয় ময়াম অমনা মাহুদি য়াত্রা চৎলম্লগনি। বুধিসাগর জী মাহারাজনা চহি ১০০গী মমাংদা ৱাফম খরা হায়খি, মদু মফম অদুদা ইদুনা লৈ। বুদ্ধিসাগর মাহারাজনা হায়খি – “ঈশিং অসি গ্রোসরী স্তোরশিংদা য়োল্লগনি…” হায়না চহি ১০০গী মমাংদা হায়রম্মি। ঙসি ঐখোয়না মদুগী মতম অদুদা হিংলিবনি। ঐখোয়না ঈশিং থক্নবগীদমক্তা গ্রোসরি স্তোরশিংদগি লৈ। ঐখোয়না ঈশিং মরিক খুদিংমক্কী মমল খঙগদবনি। ঈশিং খুদিংমক কনবা হায়বসি ঐখোয়গী ইথৌনি।
অনিশুবা ফিরেপ – ইমাগী মিংদা উ-পাম্বি অমা। হৌখিবা থা খরা অসিদা, লৈবাক অসিদা উ-পাম্বি করোর ১০০ হেন্না থাখ্রে। হৌজিক্তি মীপুম খুদিংমক্না মশাগী মমাগী মিংদা উ-পাম্বি অমমম থাগদবনি, অমসুং ইমাগী থৌজালগা লোইননা শেমগৎপীগদবনি। নখোয়না ঐঙোন্দা গুজরাতকী লমদমদা সেবা তৌনবগী খুদোংচাবা পীবীবা মতমদা, ঐহাক্না চাংয়েং অমা তৌজখি। মরম অদুনা ঐহাক্না তারঙ্গাজীদা তিরথানকর উমং অমা শেম্লে। তরঙ্গাজী অসি য়াম্না তাকপা ফিভমদা লৈ, মরম অদুনা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিং অদুনা ফমফম অমা ফংনবা অমসুং ঐহাক্না তিরথানকর উমং অসিদা ঐখোয়গী তিরথানকর ২৪ অদুনা মখাদা ফমখিবা উ-পাম্বিশিং অদুবু খঙবা পামখি অমসুং থাবা পামখি। ঐহাক্না হোৎনদবা লৈখিদে অদুবু লাইবক থিবদি ঐহাক্না উ-পাম্বি ১৬ খক্তমক খোমজিনবা ঙমখি, ঐহাক্না নিপাল অমদি ফংবা ঙমখিদে। তিরথানকরশিং অদুনা মখাদা ধ্যান তৌদুনা ফমখিবা উ-পাম্বিশিং অদু মুৎখ্রে তাবদা নখোয়গী থমোই শোকপ্রা? নখোয়শু খল্লু, ঐহাক্না তিরথানকরশিং অদুনা ফমখিবা উ-পাম্বিশিং অদু থাগনি অমসুং ঐহাক্না ঐঘি ইমাগী মিংদা উ-পাম্বি অদু থাগনি।
অহুমশুবা ফিরেপ- লু-নানবগী মিসন। লু-নানবা হায়বসিদা অহিংশাগী শরুক খরা য়াওই, হিংশাদগী নিংখা তম্মি। লম্বি খুদিং, লোকেলিতী খুদিং, ঐখোয়গী সহর খুদিংমক্না লু-নান্না লৈগদবনি, মীপুম খুদিংমক্না মসিদা শরুক য়াগদবনি, য়ারোইদ্রো? মরিশুবা ফিরেপ – ভোকেল ফোর লোকেল। থবক অমা তৌবীয়ু , মরুওইনা ঐগী নহাশিং, নহারোলশিং, মরুপশিং, ইচানুপীশিং, নখোয়না য়ুমদা হেক শিজিন্নবা পোৎলম খুদিংমক, নহাক্না হেক হৌগৎপদগীনা নুমিদাংদা তুম্বা ফাওবদা, ব্রশ, শমজেত, করিগুম্বা অমহেক্তা মপান লমগী ওইবা পোৎশিং অদুগী লিস্ত অমা শেম্মু। নহাক নশামক ঙক্কনি, নহাক্কী পুনশিদা মপান লমগী পোৎ কয়া য়াম্না চংশিল্লবগে হায়বদু অমসুং মদুগী মতুংদা হন্দক্কী চয়োল অসিদা পোৎ অহুম শিং হন্থহল্লগনি হায়না লেপ্পু, মথংদা মঙা অমসুং তপ্না-তপ্না নুমিৎ খুদিংগী মাপল হন্থরগনি অমসুং অমমম অসুম্না হন্থহল্লগনি , ঐহাক্না নৱকার মন্ত্রা লেপ্তনা শোনগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ভোকেল ফোর লোকেল হায়বা মতমদা, ঐখোয়না ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং অমসুং ভারতকা লোইন-লোইননা মালেম শিনথুংনা য়োনবা পোৎলমশিং লৈবা পাম্মি। ঐখোয়না লোকেল অসিবু গ্লোবল ওইহনগদবনি। ভারতকী হুমাংমন অমসুং ভারতকী লৈহাওগি নুংশিরবা মনম য়াওবা পোৎলমশিং অদু ঐখোয়না লৈগদবনি অমসুং অতোপ্পদশু তৌনবা থৌগৎকদবনি।
মঙশুবা ফিরেপ- দেশ দর্শন। নখোয়না মালেম শিনথুংনা কোইবা য়াই অদুবু অহানবদা ভাতপু মশক খঙঙু, নখোয়গী ভারত অসিবু হান্না মশক খঙঙু। ঐখোয়গী রাজ্য খুদিংমক, ঐখোয়গী কলচর খুদিংমক, মফম খুদিংমক,ঐখোয়গী ত্রেদিশন খুদিংমক য়াম্না ফজৈ, মপাল নাইদে, মখোবশিং অদু য়েংগদবনি অদুবু য়েংলোই অমসুং মালেম অসিনা য়েংবা লাক্লবদি, করিগীদমক্ লাক্কদৌরিবনো হায়রক্কনি। হৌজিক ঐখোয়গী য়ুমদা লৈরিবা অঙাংশিং অসিদা অফবা ফজবা অদু পীদ্রগদি, য়ুমলোন্নবশিংদা কনানা পীগনি।
তরুকশুবা ফিরেপ- নচরেল ফার্মিং শিজিন্ননবা। জেনিজমনা হায় – জীৱো জীৱাস নো হান্তা- “অহিংবা জিব অমনা অতোপ্পা অহিংবা জিব অমবু হাৎলোইদবনি।” ঐখোয়না ইমা পৃথিবীবু কেমিকেলসিংদগী কোকহনগদবনি। ঐখোয়না লৌমীশিংগীদমক্তা লেপকদবনি। ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংমক্তা নেচরেল ফার্মিংগী মন্ত্র অসি পুদুনা চৎকদবনি।
তরেৎশুবা ফিরেপ- অফবা পুনশি মহিং অমা হিংগদবনি। চিঞ্জাক্তা ভারতকী চৎনবীদা অমুক হল্লক্কদবনি। মিলেতশিং অমসুং মহৈ-মরোংশিং য়ারিবমখৈ পুখমদা হাপ্নবা হোৎনগদবনি। অমসুং ওবেসিতী লৈহনদনবা অচা-অথক্তা থাও ১০% তানা য়াওগদবনি! অমসুং নহাক্না করম্না হোৎকনি হায়বা ফজনা খঙঙি, শেল তিংবা হন্থগনি অমসুং থবকশু হন্থগনি।
মরুপশিং,
জেন ত্রেদিশন্না হায়া – ‘তাপেনাম তানু মানসম হোই’। ইশানা-ইশাবু ৱারকচবা অমসুং ইশানা-ইশাবু ফাথজবা হায়বসিনা হকচাং ফহল্লি অমসুং ৱাকল শান্তি লৈহল্লি। অমসুং মসিগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈদি য়োগ অমসুং স্পোর্তসনি। মরম অদুনা, নিপালশুবা ফিরেপতি য়োগ অমসুং স্পোর্তসপু পুনশি শরুক অমা ওইহনবা হায়বসিনি। য়ুম্বু ওইরো নত্রগা ওফিস, স্কুল নত্রগা পার্ক, ঐখোবনা শান্নবা অমসুং য়োগ তৌবা হায়বসি ঐখোয়গী পুনশিগী শরুক অমা ওইহনগদবনি। মাপলশুবা ফিরেপ অসিনা লাইরবশিংবু মতেং পাংবা। কনাগুম্বা মীশক অমগী মতেং পাংবীবা অমসুং মখোয়গী হিংননবগী লম্বি পীবীবা হায়বসিনা অশেংবা সেবা তৌবনি।
মরুপশিং,
মসিগী অনৌবা ফিরেপশিং অসিনা ঐখোয়দা অণোবা শক্তি পীনবীরগনি, মসি ঐগী গেরেন্তিনি। ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলশিংনা অনৌবা মাইকৈ ফংলগনি। অমসুং শান্তি, চান্ন-চিন্ননা লৈমিন্নবা অমসুং মীনুংশি হায়বসি ঐখোয়গী খুনাই অসিদা হেনগৎলক্লগনি। ঐহাক্না করিগুম্বা অমদি শোইদনা হায়গে, করিগুম্বা ঐহাক্না মসিগী ফিরেপশিং অসিদগী অমফাওবা ঐগী কান্ননবগীদমক্তা শেম্বা ওইরবদি, মদু তৌবীগনি। করিগুম্বা নখোয়না ঐহাক্কী পার্তীগী কান্ননবগীদমক্তা তৌরম্বা ওইরবশু, মদু তৌবীগনু। হৌঝিক্তি নখোয় করিগুম্বা অথিংবা-অপনবা অমত্তনা অফা-অপুন তৌহল্লোইদবনি। অমসুং মাহারাজ সাহেব পুম্নমকশু ঐবু তারিবনি, ঐহাক্না মকোয়দা খুরুকজরি মদুদি করিগুম্বা ঐগী ৱাহৈশিং অসি নখোয়গী চিবালদগী থোরকপা ওইরবা নখোয়গী পাঙ্গলশু হেনগৎকনি।
মরুপশিং,
এখোয়গী রত্নত্রয়া, দাশলাক্সন, সোলাহ করন, পার্য়ুশননচিংবশিং মাহাপর্ৱনা পুক্নিংগী য়াইফনবগীদমক্তা লম্বি শেম্বীবা ওইরসনু। ৱিশ্বা নৱকার মাহামন্ত্র অদুমক্না নুমিৎ অসিনা মালেমদা নুংঙাইবা, শান্তি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরকপা ওইরসনু, ঐহাক্না ঐখোয়গী আচার্য় ভাগৱানশিংদা শেংনা থাজৈ অমসুং মরম অদুনা ঐহাক্না নখোয়দশু থাজৈ। ঙসি ঐহাক্ য়াম্না নুংঙাই, ঐহাক্না ফোংদোক্নিংবা নুংঙাইবনি, মরমদি ঐহাক অসি অসিগুম্বা থবকশিং অসিগা হান্নদগীশু মরি লৈনরকই। ঐহাক য়াম্না নুংঙাই, ঐখোয়গী সেক্ত মরিমক্না থৌরম অসিদা অমত্তা ওইনা পুল্লরে। মসিগী স্তেন্দিং ওভেশন অসি মোদীগীদমক্তা নত্তে, ঐহাক্না সেক্ত মরি অসিগী অচৌবা মী খুদিংমক্কী খুয়াদা কৎলি। মসিগী থৌরম অসিনা ঐখোয়গী ইনস্পিরেশন, ঐখোয়গী য়ুনিতী, ঐখোয়গী সোলিদেরিতি অমসুং অপুনবগী শক্তি অমসুং অপুনবগী শক্তম ওইরে। ঐখোয়না অসিগুম্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অমত্তা ওইবগী পাউজেল অসিবু শন্দোক্কদবনি। ভারত মাতা কী জয় হায়বা মীওই খুদিংমক ঐখোয়না মহাকপু কনেক্ত তৌগদবনি। মসিনি চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবগী শক্তি, মসিনা য়ুমফমবু লিংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা গুরু ভগবানশিংগী থৌজাল ফংবা অসি য়াম্না লাইবক ফবনি। ঐহক্না জেনগী ইমুং-মনুং খুদিংমকপু অসিগুম্বা মালেমগী থাক্তা লৈবা থৌরম অমা শিনবগীদমক্তা নোল্লুক্না খুরমজরি। ঐহাক্না আচার্য়া ভগবানশিং, মারা সাহেব, মুনি মাহারাজ, ঙসি লৈবাক শিনথুংনা অমসুং মপান লমদা পুল্লিবা শ্রবকশিং অমসুং শ্রবিকাশিং কোক নোন্দুনা ইকাইখুম্নবা উৎচরি। অমসুং থৌরম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অখন্ননা JITOবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। নৱকার মন্ত্রদগী হেন্না JITOগীদমক্তা খুবাক হেন্না খুবীয়ু। JITO এপেক্সকী চিয়রমেন, পৃথিবীরাজ কোথারি জী, প্রেসিদেন্ত, বিজয় ভন্দারি জী, গুজরাত হোম মিনিস্তর, হর্শ শাংঘভি জী, JITOগী অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিং অমসুং লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী কাচিন-কোয়াদগী লাকপা দিগ্নিতরী খুদিংমক্তা অসিগুম্বা পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীরি। থাগৎচরি।
জয় জিনেন্দ্র।
জয় জিনেন্দ্র।
জয় জিনেন্দ্র।