Prime Minister's Office
Prime Minister’s remarks during Joint Press Statement with the President of Sri Lanka
05 APR 2025 1:51PM by PIB Delhi
Your Excellency President Disanayaka ji,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Ayubowan!
Vanakkam!
It is a matter of great pride for me to be awarded the ‘Sri Lanka Mitra Vibhushana’ by President Disanayaka today. This award does not only honour me, but also honours 140 crore Indians. It is a tribute to the historic ties and deep friendship between the people of India and Sri Lanka.
I extend my heartfelt gratitude to the President, the Sri Lankan Government and to the people of Sri Lanka, for this honour.
Friends,
As Prime Minister, this is my fourth visit to Sri Lanka. My last visit in 2019 came at a very sensitive time. It was my firm belief at the time that Sri Lanka will rise, and rise stronger.
I applaud the courage and patience of the Sri Lankan people, and today, I am happy to see Sri Lanka back on the path of progress. India is proud to have fulfilled its duties as a true friendly neighbour. Whether it was the terrorist attack of 2019, the COVID pandemic, or the recent economic crisis, we have stood firmly with the people of Sri Lanka during every difficulty.
I am reminded of the words of the great Tamil saint Thiruvalluvar. He said:
Seyar Kariya Yaavul
Natt Pinn
Aadu Pul
Vinnaikkariya Yaavul Kaapu
Which means, in the face of challenges and enemies, there is no stronger assurance than a true friend and the shield of his friendship.
Friends,
President Disanayaka chose India for his first foreign visit after becoming President, and I have had the privilege of becoming his first foreign guest. This is a symbol of the depth of our special relations.
Sri Lanka has a special place in both our Neighbourhood First Policy and Vision 'MAHASAGAR'. In the last four months, since President Disanayaka's visit to India, we have made significant progress in our cooperation.
The Sampur Solar Power Plant will help Sri Lanka achieve energy security. The agreement reached to build a multi-product pipeline, and to develop Trincomalee as an energy hub will benefit all Sri Lankans. The Grid Inter-Connectivity Agreement between the two countries will create opportunities for Sri Lanka to export electricity.
I am pleased that today a 5,000 Solar Rooftop System will be inaugurated for religious places in Sri Lanka. India will also provide support for the Sri Lanka Unique Digital Identity project.
Friends,
India has adopted the vision of 'Sabka Saath Sabka Vikas'. We also value the priorities of our partner countries.
In the last 6 months alone, we have converted loans worth more than USD 100 million into grants. Our bilateral ‘Debt Restructuring Agreement’ will provide immediate assistance and relief to the people of Sri Lanka. Today we have also decided to reduce interest rates. It symbolises that even today, India stands with the people of Sri Lanka.
For the social and economic development of the Eastern Provinces, a support package of approximately 2.4 billion Lankan Rupees will be provided. Today we also inaugurated Sri Lanka's largest warehouse for the welfare of farmers.
Tomorrow we will inaugurate the ‘Maho-Omanthai’ railway line, and lay the foundation stone for the signalling system on the ‘Maho-Anuradhapura’ section. Work for the modernisation of the Kankesanthurai Port will begin soon.
For the Indian Origin Tamil Community in Sri Lanka, the construction work of 10,000 houses will be completed soon. Training will be provided to an additional 700 Sri Lankan personnel. They will include Members of Parliament, personnel associated with the judiciary, entrepreneurs, media persons, as well as young leaders.
Friends,
We believe that we have shared security interests. The security of both countries is interconnected and co-dependent.
I am grateful to President Disanayaka for his sensitivity towards India’s interests. We welcome the important agreements made in the area of Defence Cooperation. We have also agreed to work together on the Colombo Security Conclave and Security Cooperation in the Indian Ocean.
Friends,
There is centuries old spiritual ties between India and Sri Lanka.
I am extremely happy to announce that the Holy Relics of Lord Buddha found in 1960, in the Aravali region of my home state - Gujarat, are being sent to Sri Lanka for an exposition.
India will assist in the renovation of the Thirukoneswaram Temple in Trincomalee. India will also provide support in the construction of the sacred city in the Anuradhapura Mahabodhi temple complex, and the Sita Eliya temple in Nuwara Eliya.
Friends,
We also discussed issues related to fishermen's livelihood. We agreed that we should proceed with a humane approach in this matter. We also emphasised on immediate release of the fishermen and their boats.
We also talked about reconstruction and reconciliation in Sri Lanka. President Disanayaka appraised me of his inclusive approach. We hope that the Sri Lankan Government will meet the aspirations of the Tamil people ​​and fulfil its commitment towards fully implementing the Constitution of Sri Lanka, and conducting Provincial Council Elections.
Friends,
Relations between India and Sri Lanka are based on mutual trust and goodwill. We will continue to work together to fulfill the hopes and aspirations of our people.
Once again, I extend my heartfelt gratitude to President Disanayaka for his warm welcome. I am confident that in the times to come we will take our partnership to new heights.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী লঙ্কাগী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা পাংথোকপা অপুনবা প্রেস স্তেৎমেন্তদা থমখিবা ৱারোল
05 APR 2025 1:51PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী রাস্ত্রপতি দিসানায়কজী,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপ পুম্নমক,
খুরুমজরি!
আয়ু বোবন!
বনক্কম!
ঙসি রাস্ত্রপতি দিসানায়কনা 'শ্রী লঙ্কা মিত্র বিভূসন' পীদুনা ঐহাকপু ইকায় খুম্নবা পীবিবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাইনি। মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি ঐখক্তগী নত্তে, মসি ভারত মচা করোর 140গী ইকাই খুম্নবানি। মসি ভারত অমসুং শ্রী লঙ্কাগী মীয়ামগী মরক্তা লৈবা পুৱারী ওইরবা মরী অমসুং অচেৎপা মরুপ মপাং ওইবগী ইকাই খুম্নবা অমনি।
মসিগী ইকাই খুম্নবা অসিগীদমক্তা, ঐহাক্না শ্রীলঙ্কাগী রাস্ত্রপতি, সরকার অমসুং মফম অসিগী মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
প্রধান মন্ত্রী ওইনা শ্রী লঙ্কাদা মসি ঐহাক্কী মরিশুবা খোংচৎনি। 2019দা ঐহাক্কী অরোইবা খোংচৎ অসি য়াম্না মরু ওইবা মতম অমদা ওইখি। মতম অদুদা, ঐহাক্না থাজখি মদুদি শ্রী লঙ্কা অসি অমুক্কা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি।
শ্রী লঙ্কাগী মীয়ামগী পুক্নিং অমদি থৌনা অদু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং, ঙসি ঐহাক্না শ্রীলঙ্কাবু অমুক হন্না চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলিবা উবদা নুংঙাইবা ফাওই। অশেংবা য়ুম্লোন্নবা অমসুং মরুপ অমা ওইনা ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপা অসি ভারতকীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওই। 2019গী তেরোরিস্ত এতেক ওইগেরা, কোবিদ লাইচৎ ওইগেরা, নত্রগা হৌখিবা শেন্মিৎলোনগী অৱাবা ওইগেরা, অরুবা ফিভম খুদিংমক্তা ঐখোয়না শ্রী লঙ্কাগী মীয়ামগা লোয়ননা লেপখি।
তামিলগী শক্নাইরবা সন্ত, থিরুভল্লুবরগী ৱাহৈশিং ঐহাক্না নীংশিংলি। মহাক্না হায়খি:
সেয়র করিয় য়াবুল
নত পিন
আদু পুল
বোনৈক্করিয় য়াবুল কাপু
হায়বদি, অশেংবা মরুপ অমসুং মহাক্কী মরুপ-মপাং ওইবগী চুঙ্গোইনা শীংনবশিং অমসুং য়েক্নবশিংদগী ঙাকথোকপদগী হেন্না অফবা ঙাকথোক্নবগী করি পাম্বৈ লৈবগে?
মরুপশিং,
রাস্ত্রপতি দিসানায়কনা মহাক্কী অহানবা মপান লমগী খোংচৎকীদমক ভারতপু খনখি। অমসুং, ঐহাক্না মহাক্কী অহানবা মপান লমগী মীথুংলেন ওইবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মসি ঐখোয়গী অখন্নবা মরীগী অচেৎপা মশক অমনি।
ঐখোয়গী নেবরহুদ ফার্স্ত পোলিসী অমসুং ভিজন 'মহাসাগর' অনিমক্তা শ্রী লঙ্কাগী অখন্নবা মফম অমা লৈরি। হৌখিবা থা মরি অসিদা, রাস্ত্রপতি দিসনায়কগী ভারত খোংচৎতগী হৌরগা, ঐখোয়গী মতেং পীনবা অসি চাউনা খুমাং চাউশিল্লে।
সাম্পুর সোলার পৱার প্লান্ত অসিনা শ্রী লঙ্কাগী ইনর্জী সেক্যুরিতীদা মতেং পাংগনি। মল্তি-প্রোদক্ত পাইপলাইন অমা শেমগৎনবা অমসুং ত্রিনকোমালীবু ইনর্জী হব অমা ওইনা চাউখৎহন্নবা য়ানা ৱারোল অসিনা শ্রীলঙ্কাগী মীয়াম পুম্নমক্তা কান্নবা পীগনি। লৈবাক অনিগী মরক্তা গ্রিদ ইন্তর-কনেক্তিবিতী এগ্রীমেন্ত অসিনা শ্রী লঙ্কাদা ইলেক্ত্রিসিতী এক্সপোর্ত তৌনবগী ওপশনশিং হাংদোক্লগনি।
ঙসি শ্রী লঙ্কাগী লাইফমশিংদা সোলর রুফ তোপ সিস্তেম লিশিং মঙা শঙ্গাখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। শ্রী লঙ্কা য়ুনিক দিজিতেল আইদেন্তিতী প্রোজেক্ততা ঐখোয়না মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা 'সবকা সাথ সবকা বিকাস'কী ভিজন এদোপ্ত তৌখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পার্তনর লৈবাকশিংগী মরুওইবশিংদসু মরুওইবা পীরি।
হৌখিবা থা তরুক খক্তদা, ঐখোয়না লোন মিলিয়ন 100 হেন্না গ্রান্ততা ওন্থোকখ্রে। ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা 'দেব রিস্ত্রকচরিং এগ্রীমেন্ত' অসিনা শ্রী লঙ্কাগী মীয়ামদা অথুবা মতমদা মতেং অমসুং কান্নবা ফংহল্লগনি। ঙসি ঐখোয়না শেন্দোইগী চাং হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌরে। মসি ঙসিসু ভারতনা শ্রী লঙ্কাগী মীয়ামগা লোয়ননা লেপমিন্নবগী খুদম অমনি।
নোংপোক থংবা প্রোভিন্সশিংগী সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তকীদমক চাউরাক্না লুপা বিল্লিয়ন 2.4গী সপোর্ত পেকেজ অমা পীগনি। ঙসি ঐখোয়না লৌমীশিংগী য়াইফনবা শ্রী লঙ্কাগী খ্বাইদগী চাউবা গুদামসু শঙ্গাখ্রে।
ঙরাং ঐখোয়না মহু-ওমান্থায়ি রেলৱে লাইন শঙ্গাগনি অমসুং মহু-অনুরাধাপুরম সেক্সন্দা সিগ্নেলিং সিস্তেমগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি। কাংকেসন্তুরাই পোর্তকী মোদর্নাইজেসনগী থবক অথুবা মতমদা হৌরগনি।
শ্রী লঙ্কাদা লৈরিবা ইন্দিয়ন ওরিজিন তামিল কম্ম্যুনিতীগীদমক য়ুম লিশিং 10 শাবগী থবক অথুবা মতমদা লোইশিনগনি। শ্রী লঙ্কাগী অহেনবা পর্সনেল 700 ভারত্তা ত্রেনিং পীগনি। মসিগী মনুংদা MPশিং, জুদিসিয়রীগী মীওইশিং, ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, মেদিয়াগী মীওইশিং, লোয়ননা নহা ওইরিবা লুচিংবশিং য়াওগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ইন্তরেস্তশিং অসি মান্নৈ। লৈবাক অনিগী সেক্যুরিতী অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ অমসুং অমনা অমগা মখা পোল্লি।
ভারতকী অপাম্বশিংগীদমক মহাক্না সেন্সিতিব ওইবগীদমক ঐহাক্না রাস্ত্রপতি দিসানায়কগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঙাকশেলগী লমদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা য়ানখিবা মরুওইবা য়ানা ৱারোলশিং অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না কোলোম্বো সেক্যুরিতী কনক্লেব অমসুং ভারত মহাসাগরদা সেক্যুরিতী কোওপরেসনদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং শ্রী লঙ্কাগী মরক্তা চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা স্পিরিচুএল অমসুং মরী-মতা ওইবগী মরী লৈরি।
ঐহাক্না অদোমদা হায়জবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি 1960দা ঐহাক্কী য়ুম রাজ্য গুজরাতকী অরাভালিসতা ফংখিবা ভগবান বুদ্ধগী মপুং মরৈ ফারবা পোৎশকশিং অসি শ্রী লঙ্কাদা উৎনবগীদমক থাগৎলি।
ভারতনা ত্রিনকোমালীদা লৈবা তিরুকোনেশ্বরম লাইশঙ নৌনা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। ভারতনা মহাবোধী লাইশঙ কমপ্লেক্সকী শাবা অমসুং ন্যুরেলিয়াদা সীতা ইলিয়া লাইশঙ শাবদসু মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঙামীশিংগী পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী মতাংদসু খন্নখি। ঐখোয়না ৱাফম অসিগা মরী লৈননা হ্যুমেনিতরি এপ্রোচ অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই হায়না য়ানখি। ঙামীশিংবু অথুবা মতমদা থাদোক্নবা অমসুং মখোয়গী হীশিং থাদোক্নবা ঐখোয়না অকনবা ৱাফম থমখি।
ঐখোয়না শ্রী লঙ্কাদা অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎপা অমসুং পুনশিন্নবগী মতাংদসু ৱারী শানখি। প্রসিদেন্ত দিসানায়কনা ঐঙোন্দা মহাক্কী ইনক্লুসিব এপ্রোচকী মতাংদা হায়খি। শ্রী লঙ্কাগী সরকারনা তামিলশিংগী অপাম্বশিং মপুং ফাহনগনি অমসুং শ্রী লঙ্কাদা সংবিধান মপুং ফানা চৎনহন্নবা অমসুং প্রোভিন্সেল কাউন্সিলগী মীখল পাংথোক্নবা হোৎনগনি হায়না ঐখোয়না আশা তৌই।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং শ্রী লঙ্কাগী মরী অসি অমনা অমবু থাজবা অমসুং অফবা মংলানদা য়ুম্ফম ওই। ঐখোয়গী মীয়ামগী অপাম্বশিং অমসুং আশাশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নখিগনি।
ঐহাকপু তরাম্না ওকপগীদমক ঐনা অমুক্কা হন্না রাস্ত্রপতি দিসানায়কবু থাগৎচরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!