কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে বিহাৰৰ কোচি মেচি আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগ প্ৰকল্পক প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চন যোজনা- ত্বৰিত জলসিঞ্চন সুবিধা কাৰ্যসূচী (পিএমকেএছৱাই-এআইবিপি)ৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাত অনুমোদন জনায়
প্ৰকল্পটোৰ আনুমানিক ব্যয় ৬,২৮২.৩২ কোটি টকা, য’ত বিহাৰক ৩,৬৫২.৫৬ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় সাহায্যও অন্তৰ্ভুক্ত, যাক ২০২৯ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হ’ব
বৰ্তমানৰ পূব কোচি মূল খাল (ইকেএমচি)ৰ ৪১.৩০ কিলোমিটাৰ পৰ্যন্ত পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু ১১৭.৫০ কিলোমিটাৰ পৰ্যন্ত মেচি নদীলৈকে ইকেএমচি সম্প্ৰসাৰণ
বিহাৰৰ আৰৰিয়া, পূৰ্ণেয়া, কিষানগঞ্জ আৰু কাটিহাৰ জিলাত ২,১০,৫১৬ হেক্টৰ ভূমিত খাৰিফ বতৰত অতিৰিক্ত বাৰ্ষিক জলসিঞ্চনৰ সুবিধা
পূব কোচি মূল খালৰ বৰ্তমানৰ কমাণ্ডলৈ যোগানযি অভাৱ দূৰ কৰা হ’ব
বাৰিষাৰ সময়ত মহানন্দা কমাণ্ডত ২০৫০ নিযুত ঘনমিটাৰ কোচি পানীৰ ডাইভাৰচন কৰা হ’ব
28 MAR 2025 4:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটী (চিচিইএ)য়ে আজি বিহাৰৰ কোচি মেচি আন্তঃৰাজ্যিক লিংক প্ৰজেক্টক জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চন যোজনা/ত্বৰিত জলসিঞ্চন সুবিধা কাৰ্যসূচী (PMKSY-AIBP)ৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে।
চিচিইএই ৬,২৮২.৩২ কোটি টকাৰ আনুমানিক ব্যয় সাপেক্ষ এই প্ৰকল্পটো ২০২৯ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে বিহাৰক ৩,৬৫২.৫৬ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় সাহায্যকো অনুমোদন জনাইছে।
কোচি মেচি ইণ্ট্ৰা-ষ্টেট লিংক প্ৰকল্পত বৰ্তমানৰ পূব কোচি মূল খাল (ইকেএমচি)ৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে বিহাৰত অৱস্থিত মহানন্দা অৱবাহিকালৈ জলসিঞ্চন সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কোচি নদীৰ উদ্বৃত্ত পানীৰ এটা অংশ ডাইভাৰচন কৰা আৰু ইকেএমচিক আৰডি ৪১.৩০ কিলোমিটাৰত ইয়াৰ অন্তিম প্ৰান্তৰ পৰা আগলৈ আৰডি ১১৭.৫০ কিলোমিটাৰত মেচি নদীলৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে যাতে বিহাৰৰ মাজেৰে বৈ যোৱা কোচি আৰু মেচি নদীক বিহাৰৰ ভিতৰত একেলগে সংযোগ কৰিব পৰা যায়।
লিংক প্ৰজেক্টৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ আৰৰিয়া, পূৰ্ণেয়া, কিষানগঞ্জ আৰু কাটিহাৰ জিলাত খাৰিফ বতৰত ২,১০,৫১৬ হেক্টৰ ক্ষেত্ৰত অতিৰিক্ত বাৰ্ষিক জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা হ’ব। এই প্ৰকল্পত প্ৰস্তাৱিত লিংক খালৰ জৰিয়তে কোচিৰ প্ৰায় ২০৫০ নিযুত ঘনমিটাৰ উদ্বৃত্ত পানীক ডাইভাৰ্ট/ব্যৱহাৰ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। তদুপৰি, বৰ্তমানৰ ইকেএমচিৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ পিছত বৰ্তমানৰ পূব কোচি মূল খালৰ ১.৫৭ লাখ হেক্টৰ বৰ্তমানৰ কমাণ্ডত যোগানৰ অভাৱ দূৰ হ’ব।
পৃষ্ঠভূমি:
প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চন যোজনা (PMKSY) ২০১৫-১৬ বৰ্ষৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা হৈছিল, যাৰ লক্ষ্য আছিল খেতিত পানীৰ প্ৰৱেশ বৃদ্ধি কৰা আৰু সুনিশ্চিত জলসিঞ্চনৰ অধীনত কৃষিযোগ্য ক্ষেত্ৰৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা, কৃষিত পানী ব্যৱহাৰৰ দক্ষতা উন্নত কৰা, বহনক্ষম পানী সংৰক্ষণ পদ্ধতি প্ৰৱৰ্তন কৰা ইত্যাদি।
ভাৰত চৰকাৰে ২০২১-২৬ চনৰ ভিতৰত ৯৩,০৬৮.৫৬ কোটি টকা (৩৭,৪৫৪ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় সাহায্য)ৰ সামগ্ৰিক ব্যয়েৰে পিএমকেএছৱাই ৰূপায়ণত অনুমোদন জনাইছে। পিএমকেএছৱাইৰ ত্বৰিত জলসিঞ্চন সুবিধা কাৰ্যসূচী (এআইবিপি) উপাদানটো হৈছে প্ৰধান আৰু মজলীয়া জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে জলসিঞ্চনৰ ক্ষমতা সৃষ্টি কৰা।
পিএমকেএছৱাই-এআইবিপিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ৬৩টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ২০১৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা ২৬.১১ লাখ হেক্টৰ অতিৰিক্ত জলসিঞ্চনৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰা হৈছে। ২০১২-২২ চনৰ পৰা পিএমকেএছৱাই ২.০ৰ এআইবিপি উপাদানৰ পিছত ৯টা প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। কোচি মেচি ইণ্ট্ৰা-ষ্টেট লিংক প্ৰকল্প এই তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত দশম প্ৰকল্প।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves inclusion of Kosi Mechi Intra-State Link Project of Bihar under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana- Accelerated Irrigation Benefits Programme (PMKSY-AIBP)
Estimated cost of the Project is Rs.6,282.32 crore, including Rs.3,652.56 crore central assistance to Bihar to be completed by March, 2029
Remodelling of existing Eastern Kosi Main Canal (EKMC) up to 41.30 km and extension of EKMC up to river Mechi at 117.50 km.
Additional annual irrigation facilities in Kharif season to an area of 2,10,516 hectares in Araria, Purnea, Kishanganj and Katihar districts of Bihar
Shortfall supply to existing command of Eastern Kosi Main Canal shall be restored
Diversion of 2050 million cubic meter Kosi water in Mahananda command during monsoon period
28 MAR 2025 4:11PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has today approved inclusion of Kosi Mechi Intra-State Link Project of Bihar under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana0Accelerated Irrigation Benefits Programme (PMKSY-AIBP) of Ministry of Jal Shakti.
The CCEA has also approved central support of Rs.3,652.56 crore to Bihar for completion of the project by March, 2029 with an estimated cost of Rs.6,282.32 crore.
Kosi Mechi Intra-State Link Project envisages diversion of part of surplus water of Kosi river for extending irrigation to Mahananda basin lying in Bihar by way of remodelling of existing Eastern Kosi Main Canal (EKMC) and extending the EKMC beyond its tail end at RD 41.30 km up to river Mechi at RD 117.50 km so that rivers Kosi and Mechi which flow through Bihar could be linked together within Bihar.
The Link Project will provide 2,10,516 hectares additional annual irrigation in Kharif season in Araria, Purnea, Kishanganj and Katihar districts of Bihar. The project has potential to divert/utilize about 2,050 million cubic meter of surplus water of Kosi through the proposed link canal. Further, after remodelling of existing EKMC, shortfall supply to 1.57 lakh hectare existing command of existing Eastern Kosi Main Canal shall be restored.
Background:
Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY) was launched during the year 2015-16, with an aim to enhance physical access of water on farm and expand cultivable area under assured irrigation, improved on-farm water use efficiency, introduce sustainable water conservation practices, etc.
Government of India has approved implementation of PMKSY during 2021-26 with an overall outlay of Rs.93,068.56 crore (central assistance of Rs.37,454 crore). Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) component of PMKSY is for creation of irrigation potential through major and medium irrigation projects.
So far 63 projects have been completed under PMKSY-AIBP and additional irrigation potential of 26.11 lakh hectare has been created since April, 2016. Nine projects have been included after AIBP component of PMKSY 2.0 since 2012-22. Kosi Mechi Intra-State Link project is tenth project included in the list.