ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লোকসভাত ‘ত্ৰিভুৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় বিধেয়ক, ২০২৫’ সন্দৰ্ভত হোৱা আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে, নিম্ন সদনে আলোচনাৰ পিছত বিধেয়কখন গৃহীত কৰে
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত দেশে প্ৰথমখন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় লাভ কৰিছে
‘ত্ৰিভুৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়’-য়ে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সমবায় খণ্ডত উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাক উদগণি দিব
সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰতি বছৰে ৮ লাখ লোকক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ সামৰ্থ্য থাকিব
সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়খনে সমগ্ৰ দেশক সহযোগিতা আৰু আধুনিক শিক্ষাৰ মনোভাৱৰে সজ্জিত যুৱ সমবায়-নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব
পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰসমূহত কৰৰ ক্ষেত্ৰত সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতি অন্যায় হৈছিল, মোদী চৰকাৰে ‘পিএচিএছ’-ক সন্মান জনাইছিল আৰু তেওঁলোকৰ ওপৰত আৰোপ কৰা কৰ হ্ৰাস কৰিছিল
সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহে অচিৰেই ‘টেক্সি’ আৰু ‘বীমা সেৱা’ আগবঢ়াব
সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়খনে এখন সমৃদ্ধ ভাৰতৰ ভেটিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব, যিটো মোদীজীয়ে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে স্থাপন কৰিছে
মোদী চৰকাৰত "সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা"ৰ নীতি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে
26 MAR 2025 9:37PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত ‘ত্ৰিভুৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় বিধেয়ক ২০২৫’ সন্দৰ্ভত হোৱা আলোচনাৰ উত্তৰ দান কৰে। পৰৱৰ্তী সময়ত বিধেয়কখন নিম্ন সদনে গৃহীত কৰে।
আলোচনাৰ উত্তৰ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী গৰাকীয়ে কয় যে সমবায় খণ্ডই দেশৰ সকলো পৰিয়ালৰ জীৱনক কিবা নহয় কিবা প্ৰকাৰে স্পৰ্শ কৰেই। তেওঁ কয় যে প্ৰতিখন গাঁৱতে কৃষি উন্নয়ন, গ্ৰাম্যোন্নয়ন বা নিয়োগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত কোনোবা নহয় কোনোবা সমবায় গোট জড়িত থাকে আৰু সেইদৰেই দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা আগবঢ়ায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত আজি দেশে প্ৰথমখন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় লাভ কৰিলে। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিব, স্ব-নিয়োজন আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বিকাশিত কৰিব, সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিব আৰু উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মানক নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁ কয় যে এক প্ৰকাৰে সমগ্ৰ দেশে সহযোগিতাৰ ভাৱনাৰে অনুপ্ৰাণিত আৰু আধুনিক শিক্ষাৰে সজ্জিত এক নতুন সহযোগিতামূলক নেতৃত্ব লাভ কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ নাম ত্ৰিভুৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলৰ নিৰ্দেশনাত ভাৰতত সমবায় আন্দোলনৰ ভেটি স্থাপন কৰা আন বহুতো লোকৰ ভিতৰত ত্ৰিভুৱন দাস পেটেলো আছিল। তেওঁ কয় যে এয়া হৈছে সমবায় প্ৰতিষ্ঠান ‘গুজৰাট ৰাজ্যিক সমবায় দুগ্ধ বিপণন ফেডাৰেশ্যন’ (জিচিএমএমএফ) যাক আমুল বুলি জনা যায়। তেওঁ কয় যে ১৯৪৬ চনত গুজৰাটৰ এখন চহৰত ২৫০ লিটাৰ গাখীৰেৰে আৰম্ভ হোৱা ‘আমূল’-ৰ যাত্ৰা আজি ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ ‘ব্ৰেণ্ড’ হৈ উঠিছে আৰু বিশ্বৰ সন্মুখত থিয় দিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০০৩ চনত ‘আমূল’-ৰ বাৰ্ষিক আয় আছিল ২৮৮২ কোটি টকা যি আজি ৬০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিৰোধীয়ে প্ৰতিবাদ কৰিছে কাৰণ এটা নিৰ্দিষ্ট পৰিয়ালৰ নামত কোনো বিশ্ববিদ্যালয় নাই; তেওঁলোকে নাজানে যে ত্ৰিভুৱন দাস পেটেলো তেওঁলোকৰ নেতা আছিল।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এখন নতুন চৰকাৰ শাসনলৈ আহিছিল আৰু মোদী চৰকাৰৰ ১০ বছৰীয়া সময়খিনি দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে সোণালী আখৰত লিখা হ'ব। তেওঁ কয় যে এই ১০ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, দৰিদ্ৰ লোকসকলক খোৱা পানী প্ৰদান কৰা হৈছে, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে কিলোগ্ৰামকৈ বিনামূলীয়া খাদ্যদ্ৰব্য, দৰিদ্ৰলোকৰ বাবে গেছৰ সংযোগ, ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা আৰু দেশৰ সকলোৰে বাবে বিদ্যুতৰ যোগান সম্ভৱ কৰা হৈছে।
তেওঁ কয় যে বিগত ১০ বছৰত দেশৰ ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ অনা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলে যিসকলে জীয়াই থকাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় বস্তুবোৰৰ জীৱনটোকে পাত কৰিবলগীয়া হৈছিল যোৱা ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক সেইবোৰ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে এতিয়া এই কোটি কোটি লোকৰ সন্মুখত প্ৰশ্ন হৈছে তেওঁলোকে কেনেকৈ আৰু অধিক বিকাশ কৰিব পাৰিব, কেনেকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিব পাৰিব আৰু কোনো মূলধন নোহোৱাকৈ দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব পাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মূলধন অবিহনে এজন ব্যক্তিক উদ্যোগৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ একমাত্ৰ উপায় হৈছে সমবায়। তেওঁ কয় যে সমবায়ৰ জৰিয়তে সামান্য মূলধন থকা কোটি কোটি লোকে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছে আৰু স্ব-নিয়োজনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰি সন্মানৰ সৈতে জীয়াই আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ দৰে ১৩০ কোটিতকৈয়ো অধিক জনসংখ্যা থকা দেশত নিযুক্তিৰ লগতে জিডিপিও হৈছে দেশৰ অৰ্থনীতিৰ স্বাস্থ্যৰ এক ডাঙৰ সূচক। তেওঁ কয় যে সমবায় হৈছে একমাত্ৰ খণ্ড যিয়ে ১৩০ কোটি লোকক স্ব-নিয়োজনৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নেৰে সংযুক্ত কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ মৰ্যাদা সুৰক্ষিত কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৃষক, গাঁওবাসী আৰু সহমবায়খণ্ডৰ নেতাসকলৰ দশকজোৰা দাবী পূৰণ কৰি চাৰে তিনি বছৰ পূৰ্বে সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠনৰ পিছত সমবায়সমূহৰ উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি ভাৰতত লাখ সমবায় সমিতি আছে আৰু ৩০ কোটি লোক হৈছে এইসমূহৰ সদস্য। এক প্ৰকাৰে দেশৰ প্ৰতি পঞ্চমগৰাকী ব্যক্তি সমবায়ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, কিন্তু যোৱা ৭৫ বছৰত ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে কোনো প্ৰচেষ্টাই গ্ৰহণ কৰা হোৱা নাছিল। শ্ৰী শ্বাহে কৈছিল যে সমগ্ৰ দেশতে সমবায়সমূহ অসমভাৱে চলি আছে আৰু সমবায় আন্দোলনত বিসংগতি দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কৈছিল যে মোদীজীয়ে সমবায় মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰাৰ কাৰণ আছিল। প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ পৰা, সমবায় মন্ত্ৰালয়ে যোৱা চাৰে তিনি বছৰত যথেষ্ট কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে সমবায়ৰ বিকাশৰ বাবে সকলো ৰাজ্যৰ সৈতে একেলগে এক ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ডাটাবেছ’ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু আজি এই ‘ডাটাবেছ’ত প্ৰতিখন ৰাজ্য, জিলা আৰু গাঁৱৰ সমবায় সম্পৰ্কীয় তথ্য উপলব্ধ আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশত লাখ নতুন ‘প্ৰাথমিক কৃষি সমবায় সমিতি’ (পিএচিএছ) গঠন কৰা হ'ব আৰু দেশত এনে এখন পঞ্চায়ত নাথাকিব য'ত ‘পিএচিএছ’ নাথাকিব। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে ‘পিএচিএছ’ আৰু সমগ্ৰ দেশৰ উপ-আইন কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰী আৰু উত্তৰ-পূবৰ পৰা দ্বাৰকালৈ সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু কেন্দ্ৰই জাৰী কৰা আৰ্হি উপ-আইন গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত ২৫ টাতকৈয়ো অধিক অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ ‘পিএচিএছ’-ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা, নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ উন্নতি সাধন আৰু সকলো ভাষাত উপলব্ধ এক উমৈহতীয়া ‘একাউণ্টিং ছফ্টৱে’’ৰৰ বিকাশ কৰা হৈছে যাতে ইয়াৰ জৰিয়তে সকলোলৈকে সেৱা আগবঢ়াব পৰা যায়। তেওঁ কয় যে দেশত ৪৩ হাজাৰ ‘পিএচিএছ কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ’ (চিএছচি) স্থাপন কৰা হৈছে য'ত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৩০০ খনতকৈয়ো অধিক আঁচনিৰ লাভালাভ আৰু সুবিধা উপলব্ধ হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি দেশৰ ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ’ হিচাপে ৩৬ হাজাৰ ‘পিএচিএছ’-য়ে কাম কৰি আছে, ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’ হিচাপে হাজাৰ ‘পিএচি’ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ৪০০ ‘পিএচিএছ’-য়েও পেট্ৰ'ল পাম্প চলাই আছে।
কেন্দ্ৰীয় সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য সংৰক্ষণ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে আৰু এই পৰ্যন্ত ৫৭৬ টা ‘পিএচিএছ’-য়ে গুদাম নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰে ১১ টাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু এতিয়া ‘পিএচিএছ’ৰ দ্বাৰা ক্ৰয় কৰা ধান আৰু ঘেঁহু তাত সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ ৬৭ হাজাৰতকৈয়ো অধিক ‘পিএচিএছ’ কম্পিউটাৰ, ছফ্টৱে’ৰ আৰু ‘ডাটা ষ্টোৰেজ’ৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। আজি, এই ৬৭,৯৩০ খন পিএচিএছ-ৰ ভিতৰত, ৪৩,৬৫৮ খন ‘পিএচিএছ’-য়ে কম্পিউটাৰৰ জৰিয়তে কাম কৰি আছে। এতিয়া তেওঁলোকৰ একাউণ্টবোৰ সন্ধিয়া মিলাই লোৱা হয়, ‘অনলাইন অডিট’ৰ সৈতে সকলো ব্যৱসায় অনলাইনত কৰা হয়। তেওঁ কয় যে কম্পিউটাৰ সেৱাৰে সংযুক্তকৰণে সমবায় খণ্ডলৈ এক বিপ্লৱ আনিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰতিখন পঞ্চায়তত এটাকৈ লাখ ‘পিএচিএছ’ সৃষ্টিৰ লগে লগে আমাৰ দেশৰ সমবায় আন্দোলন পুনৰ এবাৰ সন্তুলিত ৰূপত আগবাঢ়িব। তেওঁ কয় যে চৰকাৰী ‘ই মাৰ্কেটিং’ (জিইএম)ত ক্ৰয়ৰ বাবে ৫৫০ তকৈয়ো অধিক সমবায় সমিতিক সাজু কৰি ৰখা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতিসমূহ আয়কৰৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অন্যায়ৰ সন্মুখীন হৈছিল। মোদী চৰকাৰে সমবায় সমিতিসমূহৰ আয়কৰৰ ওপৰত অধিশুল্ক ১২ পৰা শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে, ‘এমএটি’ (নিম্নতম বৈকল্পিক কৰ) ১৮.৫ পৰা ১৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে, দুই লাখ টকাৰ কম লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত আয়কৰ জৰিমনাৰে ৰেহাই দিছে আৰু নিৰ্মাণ সমবায় সমিতিসমূহৰ হাৰ ৩০ পৰা ১৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে। তেওঁ কয় যে ‘পিএচিএছ’ আৰু অন্যান্যসমূহৰ বাবে নগদ জমাৰ সীমা ২০ হাজাৰৰ পৰা লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে ‘টিডিএছ’ৰ পৰা ৰেহাইৰ সীমা এক কোটি টকাৰ পৰা তিনি কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে তিনিখন নতুন ‘ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমবায় সমিতি’ গঠন কৰিছে যিয়ে পিছপৰা আৰু আগুৱাই যোৱাসকলৰ মাজৰ সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে প্ৰায় হাজাৰ ‘পিএচি’ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড’ (এনচিইএল)ৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ কৃষকসকলৰ সামগ্ৰী বিদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত, ‘এনচিইএল’-ৰ জৰিয়তে বিশ্ব-বজাৰত লাখ টন সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা হৈছে আৰু লাভটো পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টত জমা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ লগতে আমাৰ পৰম্পৰাগত বীজবোৰ ‘ভাৰতীয় বীজ সমবায় সমিতি লিমিটেড’ (বিবিএছএছএল)ৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰি সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। জৈৱিক সামগ্ৰীসমূহক ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় জৈৱিক লিমিটেড’ (এনচিঅএল)ৰ জৰিয়তে ‘ভাৰত ব্ৰেণ্ড’ হিচাপে প্ৰমাণিকীকৰণৰ দিহা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে 'ভাৰত ব্ৰেণ্ড' নামেৰে সমগ্ৰ দেশতে ১০০% জৈৱিক সামগ্ৰী উপলব্ধ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যেতিয়া এগৰাকী ক্ষুদ্ৰ কৃষক বা গ্ৰামীন ব্যক্তিয়ে ঋণ লয় তেতিয়া তেওঁ সুদসহ পৰিশোধ কৰে। তেওঁ কয় যে এইকাৰণেই ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগম’ (এনচিডিচি)য়ে শূন্য ‘এনপিএ’ৰ সৈতে ৯০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ‘এনচিডিচি’য়ে গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাছমৰীয়াসকলক ৪৪ খন সাগৰীয় ট্ৰলাৰ দিছে। ৪৮ টা সমবায় চেনী কলক ১০ হাজাৰ কোটি টকা দিয়া হৈছে। প্ৰায় হাজাৰ ‘কৃষক উৎপাদক সংগঠন’ (এফপিঅ') আৰু এক হাজাৰ ৭০ মাছমৰীয়া কৃষক উৎপাদক সংগঠন (এফএফপিঅ') গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ‘এনচিডিচি’য়ে এইবাৰ ৮০০ কোটি টকাৰ লাভ অৰ্জন কৰিছে। ‘এনচিডিচি’য়ে ঋণ বৃদ্ধি কৰাত আৰু শূন্য ‘এনপিএ’ অক্ষুন্ন ৰখাত সফল হৈছে আৰু লাভ ১০০ কোটি টকাৰ পৰা ৮০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমবায় খণ্ডত পুঁজিৰ প্ৰবাহ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গুজৰাটৰ পঞ্চমহল আৰু বনসকান্থা জিলাত 'সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা'ৰ এক উদ্যোগ হাতত লোৱা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত, এইটো নিশ্চিত কৰা হৈছে যে প্ৰতিটো সমবায় প্ৰতিষ্ঠান আৰু সমবায় সমিতিৰ সদস্যসকলৰ সমবায় বেংকত তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্ট থাকিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেঁৱো এটা সমবায় বেংকত তেওঁৰ একাউণ্ট খুলিছে। তেওঁ কয় যে 'সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা'ৰ উদ্যোগৰ ফলত গুজৰাটৰ বেংকসমূহত জমাৰ সংখ্যা প্ৰায় ৮০০০ কোটি টকা বৃদ্ধি পাইছে। এই সকলো পদক্ষেপৰ বাবে, সমবায় বেংকসমূহৰ ওপৰত মানুহৰ আস্থা বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আগতে ‘নগৰ সমবায় বেংক’সমূহক নতুন শাখা খোলাৰ অনুমতি দিয়া হোৱা নাছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকৰ ওচৰত ‘ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক’ৰ পৰা নিজাববীয়াকৈ ১০ শতাংশলৈকে নতুন শাখা খোলাৰ অনুমতি আছে। আগতে, তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ লোকসকলক 'দুৱাৰমুখৰ বেঙ্কিং' অৰ্থাৎ বেঙ্কিং সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হোৱা নাছিল, কিন্তু এতিয়া ‘নগৰ সমবায় বেঙ্ক’সমূহে 'দুৱাৰমুখৰ বেঙ্কিং'ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগতে ‘নগৰ সমবায় বেংক’সমূহক 'এককালীন নিষ্পত্তি'ৰ অনুমতি দিয়া হোৱা নাছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকক ৰাষ্ট্ৰীয়কৃত আৰু অনুসূচিত বেংকসমূহৰ দৰে 'এককালীন নিষ্পত্তি' কৰিবলৈ সক্ষম কৰা হৈছে। আগতে, সমবায় বেংকৰ বিষয়সমূহ ‘আৰবিআই’-য়ে গ্ৰহণ কৰা নাছিল, কিন্তু এতিয়া সমবায় বেংকসূহৰ সমস্যাবোৰ শুনিবলৈ আৰু সমাধান প্ৰদান কৰাৰ কৰ্তব্যৰ সৈতে এগৰাকী ‘নোডেল’ বিষয়া নিযুক্ত কৰা হৈছে। ‘নগৰ সমবায় বেংক’ৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা গৃহ ঋণৰ সীমা দুগুণ কৰা হৈছে। বাণিজ্যিক ৰিয়েল ইষ্টেটক ঋণ দিয়াৰ অনুমতিও দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে অনা-অনুসূচিত বেংকসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও যথেষ্ট কাম কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘নেশ্যনেল ফেডাৰেশ্যন অব আৰ্বান কোঅপাৰেটিভ বেংকছ এণ্ড ক্ৰেডিট ছ'চাইটিজ লিমিটেড’ (এনএএফকিউবি)ৰ ৰূপত এটা ‘ছত্ৰ সংগঠন’ গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়াই কোনো সমবায় বেংক দুৰ্বল হৈ পৰিব ছত্ৰ সংগঠনটোৱে ইয়াক বিত্তযোগানৰ দিহা কৰিব আৰু ইয়াক বন্ধ হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব। মোদীজীয়ে জমাকৰ্তাসকলৰ বীমা লাখ টকাৰ পৰা লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে, ই সমবায় বেংকসমূহৰ প্ৰতি আস্থা বৃদ্ধি কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যোৱা বহু বছৰ ধৰি ডাঙৰ সমবায় নেতাসকল কৃষি মন্ত্ৰী হৈ আহিছে, কিন্তু সমবায় চেনী কলসমূহে সন্মুখীন হোৱা আয়কৰ সমস্যা সমাধান হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে নতুন সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰাৰ পিছতে ২০২২ চনত আয়কৰ মূল্যায়নৰ সমস্যা চিৰদিনৰ বাবে সমাপ্ত কৰে। ৪৬০০ কোটি টকাৰ চেনী কলৰ অমীমাংসিত চাহিদা পূৰণ কৰা হৈছে আৰু এই পদক্ষেপে চেনী কলসমূহৰ দ্বাৰা বাৰ্ষিক হাজাৰ কোটি টকাৰ চাহিদা সৃষ্টিৰ চক্ৰত বিৰতি আনিছে। সমবায় চেনী কলসমূহে স্বাধীনতাৰ পিছত ইমান ডাঙৰ লাভৰ মুখ দেখাই নাছিল। তেওঁ কয় যে ৮৪ টা মিললৈ ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছিল। ‘ইথানল ব্লেণ্ডিং কাৰ্যসূচী’ত সমবায় চেনী কলবোৰক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰা হৈছিল। গুড় আধাৰিত ‘ইথানল প্ৰকল্প’ আৰু ‘মাল্টী ফীড প্ৰকল্প’ৰ বাবে এটা বিত্তীয় আঁচনিও আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে গুড়ৰ ওপৰত জিএছটিৰ হাৰ ২৮ শতাংশৰ পৰা শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ‘কেন্দ্ৰীয় সমবায় সমিতি’ (চিআৰচিএছ)ৰ কাৰ্যালয় কম্পিউটাৰাইজ কৰা হৈছে, ৰাজ্যসমূহৰ পঞ্জীয়ক কাৰ্যালয় আৰু গ্ৰামোন্নয়ন বেংকসমূহৰ শাখাসমূহক কম্পিউটাৰাইজ কৰা হৈছে যাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘শ্বেত বিপ্লৱ ২.০’ৰ অধীনত ২০২৮-২৯ বৰ্ষত গাখীৰ ক্ৰয় বৰ্তমানৰ ৬৬০ লাখ লিটাৰৰ পৰা প্ৰতিদিনে ১০০০ লাখ লিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বিগত তিনি বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গাখীৰ উৎপাদক দেশ হৈ উঠিছে। বিশ্বৰ মুঠ গাখীৰ উৎপাদনৰ এক-চতুৰ্থাংশ ভাৰতত হয়। ২০২৩-২৪ বৰ্ষত প্ৰায় ২৪ কোটি টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪-১৫ বৰ্ষত এই সংখ্যা আছিল ১৪.৬ কোটি টন। তেওঁ কয় যে যোৱা ১০ বছৰত গাখীৰ উৎপাদন ১৪.৬ কোটি টনৰ পৰা ২৪ কোটি টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। আজি ২৩ খন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ আৰু ২৪০ খন জিলা পৰ্যায়ৰ ইউনিয়ন আছে, ২৮ টা বিপণন ডেয়াৰী গঠন কৰা হৈছে আৰু ২.৩০ লাখ গাঁৱত প্ৰাথমিক গাখীৰ উৎপাদন সমিতিও গঠন কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এতিয়া সমবায় ডেয়াৰীয়ে চক্ৰীয় নীতি সন্দৰ্ভত কাম কৰি আছে। তেওঁলোকে ব্যক্তিগতভাৱে গাখীৰ বিক্ৰী কৰা কৃষকসকলক পশুখাদ্যও প্ৰদান কৰিব। সমবায় ডেয়াৰীয়ে পশুবোৰৰো টিকাকৰণ কৰিব। সমবায় ডেয়াৰীসমূহে সেইবোৰৰ গোবৰ সংগ্ৰহ কৰিব আৰু গেছ তৈয়াৰ কৰিব। যেতিয়া পশুবোৰ মৃত্যু হব, ইয়াৰ ছাল আৰু হাড়বোৰো সমবায় ডেয়াৰীৰ জৰিয়তে বজাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ'ব আৰু উপাৰ্জন পোনপটীয়াকৈ কৃষকসকলৰ কাষলৈ ঘূৰি আহিব। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ কাম ইতিমধ্যে ১০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়েৰে আৰম্ভ হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দুগ্ধখণ্ডৰ সৈতে জড়িত ৭০ শতাংশতকৈয়ো অধিক সদস্য হৈছে এনে মহিলা যাক খণ্ডটোত অৰ্থনৈতিক লাভালাভৰ বাবে শক্তিশালী কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ‘ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য’ (এমএছপি)ত মাহজাতীয় শস্য ক্ৰয়ৰ দাবীত একো কৰা নাছিল। কিন্তু মোদী চৰকাৰে কৃষকসকলৰ পৰা ১০০ শতাংশ এমএছপিত তিনিটা মাহজাতীয় শস্য ক্ৰয় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যিসকল কৃষকে নাফেড আৰু ‘এনচিচিএফ ৱে’বছাইট’ৰ জৰিয়তে নিজকে পঞ্জীয়ন কৰে তেওঁলোকে এই সুবিধা লাভ কৰাৰ অধিকাৰ আছে। তেওঁ কয় যে মাকৈ খেতিয়কসকলৰ বাবেও একে ধৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়, যিসকলে নাফেড আৰু ‘এনচিচিএফ ৱেবছাইট’ত নিজা পঞ্জীয়ন কৰি তেওঁলোকৰ ১০০ শতাংশ উৎপাদিত সামগ্ৰী ‘এমএছপি’ত চৰকাৰক ‘অফলোড’ কৰিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে এক ‘সমবায় ৰেংকিং ফ্ৰেমৱৰ্ক’ সৃষ্টি কৰিছো যিসমবায় খণ্ডত প্ৰদৰ্শন মূল্যাঙ্কনৰ এক সমৰ্পিত প্ৰণালী প্ৰদান কৰিব, যাৰ সাতটা মুখ্য মাপকাঠি আছে। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত ‘পিএচিএছ’, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, মীন পালন, নগৰ সমবায়, গৃহ ঋণ আৰু খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ সমিতিক সামৰি লোৱা হ'ব। এতিয়া সমবায়সমূহক উদগণি দিয়াৰ বাবে জিলা, ৰাজ্যিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে বঁটা প্ৰদান কৰা হ'ব। সমবায় সংস্থাসমূহে তেওঁলোকৰ ৰেংকিং অনুসৰি সমবায় বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ 'সহকাৰ চে সমৃদ্ধি' কেৱল এটা শ্ল'গান নহয়, সমবায় মন্ত্ৰালয়ে ইয়াক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ চাৰে তিনি বছৰত দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে কেইমাহমানৰ ভিতৰতে বৃহত্ পৰিসৰত সমবায় টেক্সি সেৱা আৰম্ভ কৰা হ'ব, য'ত দুচকীয়া বাহন, টেক্সি, ৰিক্সা আৰু চাৰিচকীয়া বাহনৰ পঞ্জীয়ন সম্ভৱ হ'ব আৰু লাভ পোনপটীয়াকৈ চালকসকলৰ হাতলৈ যাব। তেওঁ কয় যে অচিৰেই এটা সমবায় বীমা কোম্পানীও গঠন কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে যিয়ে দেশৰ সমবায় ব্যৱস্থাত বীমাৰ কাম কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কম সময়ৰ ভিতৰতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৰ্ববৃহৎ বীমা কোম্পানী হৈ উঠিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ যিকোনো প্ৰান্তত সমবায় অধ্যয়ন প্ৰতিষ্ঠান পঞ্জীয়ন কৰাৰ কাম ইয়াৰ স্থিতি পৰীক্ষা কৰাৰ পিছত কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে সমবায় খণ্ডৰ উন্নয়ন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰশিক্ষিত মানৱ সম্পদৰ প্ৰয়োজন আৰু ত্ৰিভুৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়ে এই প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে কাম কৰিব। সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় এখন গঠন হোৱাৰ পিছত ইয়াৰ ডিপ্লোমা আৰু ডিগ্ৰী ধাৰকসকলে চাকৰি পাব। এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ জৰিয়তে, আমি ঘৰুৱা তথা গোলকীয় মূল্য শৃংখলালৈ এক ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াব পাৰিম। এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা নতুন যুগৰ সমবায় সংস্কৃতিও আৰম্ভ হ'ব। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশতে হাজাৰ হাজাৰ সমবায় শিক্ষা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান বিয়পি আছে, কিন্তু তেওঁলোকৰ মানক পাঠ্যক্ৰমৰ অভাৱ আছে। বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন হোৱাৰ আগতেই সমবায় খণ্ডৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি আমি পাঠ্যক্ৰমটো আৰ্হি কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছো। লগতে ডিগ্ৰী, বিশ্ববিদ্যালয়ত ডিপ্লোমা পাঠ্যক্ৰম আৰু পিএইচডি ডিগ্ৰীও দিয়া হ'ব। বৰ্তমানৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে কম সময়ৰ প্ৰমাণপত্ৰ পাঠ্যক্ৰমো থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বিধেয়কৰ জৰিয়তে সহযোগিতামূলক নীতি আৰু সহযোগিতামূলক কাৰ্যকলাপ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব। নতুন প্ৰযুক্তিৰ পৰা সমবায় খণ্ড লাভান্বিত হ'ব। গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনো বৃদ্ধি পাব আৰু সমবায় খণ্ডটো বাস্তৱিকতেই শক্তিশালী হ'ব। গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিকো শক্তিশালী কৰিব। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ত্ৰিভুৱন দাসৰ দৰে এগৰাকী মহান ব্যক্তিৰ নামৰ সৈতে জড়িত হৈ থকাৰ বাবে এই সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়খন এখন উচ্চ মানৰ বিশ্ববিদ্যালয় হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব। দেশত উৎকৃষ্ট সমবায় কৰ্মী গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমবায় খণ্ডৰ প্ৰতি সমৰ্পিত দেশৰ প্ৰথমখন বিশ্ববিদ্যালয় স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পিছত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব আৰু যেতিয়া প্ৰতি বছৰে প্ৰায় লাখ প্ৰাৰ্থীক স্নাতক, ডিগ্ৰী বা প্ৰমাণপত্ৰৰ সৈতে ডিপ্লোমা কৰাৰ সামৰ্থ্য লাভ কৰিব সমবায় আন্দোলনে নতুন গতি লাভ কৰিব। কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবয় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ ১৮ বছৰ বয়সৰ পৰাই সমবায়সমূহৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু ইয়াৰ শক্তি আৰু দুৰ্বলতা অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ কয় যে মোদীজীয়ে এখন সমৃদ্ধ ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে আৰু এই বিধেয়কে ইয়াত এক শক্তিশালী গাঁথনি প্ৰদান কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ত্ৰিভুৱন দাস পেটেলজীৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে যে সমবায় খণ্ডৰ লাভ প্ৰতিগৰাকী দৰিদ্ৰ মহিলাৰ কাষত উপনীত হোৱা উচিত, সেয়েহে এই বিধেয়কখন তেওঁৰ নামেৰে নামাকৰণৰ দিহা কৰা হৈছে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah replies to the discussion on Tribhuvan Sahkari University Bill, 2025 in the Lok Sabha, the Lower House passes the Bill after discussion
After 75 years of independence, the country is getting its first cooperative university
Tribhuvan Sahkari University will strengthen the rural economy as well as promote innovation and research in the cooperative sector
The Cooperative University will have the capacity to train 8 lakh people every year
The cooperative university will provide the entire country with young cooperative leadership equipped with the spirit of cooperation and modern education
In the previous governments, there was injustice with cooperative institutions in terms of taxes, Modi government gave respect to PACS and reduced the taxes imposed on them
Soon, cooperative institutions will provide taxi and insurance services
The cooperative university will play an important role in the foundation of a prosperous India that Modi ji is laying through cooperation
The principle of "Cooperation among Cooperatives" is being implemented in the Modi government
The opposition is protesting because there is no university in the name of a particular family, they do not know that Tribhuvan Das Patel was also their leader
When PACS will reach every Panchayat, then the cooperative movement of the country will be established in a balanced manner
100% organic products are being made available across the country in the name of 'Bharat Brand'
Co-operative sector is the only one that connects crores of people with the country's development through self-employment and also protects their dignity
The 10-year period of the Modi government will be written in golden letters for the welfare of the poor of the country
26 MAR 2025 9:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today replied to the discussion on the Tribhuvan Sahkari University Bill 2025 in Lok Sabha in the Parliament. Subsequently the bill was passed by the lower house.
Replying to the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that cooperation sector touches lives of all families in the country in some way or the other. He said that every village has some or the other cooperative unit engaged in agricultural development, rural development or generating employment thereby contributing to the development of the country. Shri Shah said that after 75 years of independence, today the country is getting its first cooperative university. He said that this bill will strengthen the rural economy, develop the ecosystem of self-employment and small entrepreneurship, increase social inclusion and will increase opportunities to set new standards in innovation and research. He said that in a way, the whole country will get a new cooperative leadership inspired by the spirit of cooperation and equipped with modern education.
Shri Amit Shah said that it was decided to name this cooperative university as Tribhuvan Sahkari University. He said that Tribhuvan Das Patel was among many others who laid the foundation of co-operatives in India under the guidance of Sardar Patel. He said that it is the cooperative institution Gujarat State Co-operative Milk Marketing Federation (GCMMF) which is popularly known as Amul. He said that the journey of Amul which began in 1946 with 250 litres of milk in a town of Gujarat, has today become India's largest dairy brand and stands before the world. Shri Shah said that in 2003, the turnover of Amul was Rs 2882 crore which has crossed Rs 60 thousand crore today. He said that the opposition is protesting because there is no university in the name of a particular family; they do not know that Tribhuvan Das Patel was also their leader.
Union Minister of Cooperation said that in 2014, a new government under the leadership of Shri Narendra Modi came to power and the 10-year period of the Modi government will be written in golden letters for the welfare of the poor of the country. He said that in these 10 years, houses were built for the poor, toilets were built, drinking water was provided to the poor, free ration of 5 kg free food grains for the poor, gas connections for the poor, free medical treatment up to Rs 5 lakh, and electricity for all in the country has been accomplished. He said that in the past 10 years, 25 crore people of the country have been brought above poverty line. Shri Shah said that what was essential for living for the poor people of the country, who used to spend their lifetime for it, were provided to them by Prime Minister Modi in the past 10 years. He said that now the question before these crores of people is how can they grow further, how to start a business and contribute to the development of the country with no capital. Shri Shah said that the only way to connect a person without capital with entrepreneurship is Cooperation. He said through Cooperation crores of people with small capital are coming together to start their businesses and are living with dignity by generating self-employment.
Shri Amit Shah said that in a country like India with a population of over 130 crore, employment is also a big indicator of the health of the country's economy, along with GDP. He said that cooperatives are the only sector that connects 130 crore people with the country's development through self-employment and also protects their dignity. Shri Shah said that Prime Minister Modi formed the Ministry of Cooperatives three and a half years ago, fulfilling the decades-long demand of farmers, villagers, and cooperative leaders. He said that after the formation of the Ministry of Cooperatives, a new chapter of development of cooperatives has started.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today there are 8 lakh cooperative societies in India and 30 crore people are their members. In a way, every fifth person in the country is associated with cooperatives, but no effort was made for its development in the past 75 years. Shri Shah said that cooperatives were running unevenly across the country and anomalies had started to appear in the cooperative movement. He said that it was the reason for Modi ji to established the Cooperative Ministry. Since its establishment, the Ministry of Cooperatives has done a lot of work in the last three and a half years. He said that to develop cooperatives, a national cooperative database was prepared together with all the states and today information about cooperatives of every state, district and village is available in this database.
Shri Amit Shah said that 2 lakh new Primary Agricultural Cooperative Societies (PACS) will be formed in the country and there will not be a single Panchayat in the country where there will not be a PACS. He said that the Modi government decided to change the by-laws of PACS and the entire country from Kashmir to Kanyakumari and Northeast to Dwarka accepted the model by-laws issued by the Centre. This enabled linking of more than 25 economic activities with PACS, improvements in the election process and development of a common accounting software, available in all languages ​so that it can cater to all. He said that 43 thousand PACS Common Service Centres (CSCs) have been established in the country where benefits and facilities of more than 300 schemes of the Central and State Government are available. Shri Shah said that today 36 thousand PACS are working as PM Samridhi Kendras in the country, 4 thousand PACS have been established as Jan Aushadhi Kendras and 400 PACS are also running petrol pumps.
Union Minister of Cooperation said that the Modi government started the world's largest grain storage scheme and so far 576 PACS have started the work of building godowns. Work on 11 of these has been completed and now the paddy and wheat purchased by PACS is being stored there. He said that more than 67 thousand PACS of the country have been connected with computers, software and data storage. Today, out of these 67,930 PACS, 43,658 PACS are working through computers. Now their accounts are reconciled in the evening, along with online audit, all business is also done online. He said that computerization has brought a revolution in the cooperative sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that with the creation of 2 lakh PACS, one in every Panchayat, the cooperative movement of our country will once again stand in a balanced manner. He said that more than 550 cooperative societies have been onboarded for procurement on Government e Marketing (GeM). Shri Shah said that during the previous governments, Primary Agricultural Credit Societies (PACS) faced a lot of injustice in Income Tax. The Modi Government has reduced the surcharge on income tax of cooperative societies from 12 to 7 percent, reduced MAT (Minimum Alternate Tax) from 18.5 to 15 percent, exempted from income tax penalty on transactions of less than two lakh rupees and reduced the rate for manufacturing cooperative societies from 30 to 15 percent. He said that the limit of cash deposit for PACS and others has been increased from 20 thousand to 2 lakh rupees. Along with this, the limit of exemption from TDS has been increased from one crore rupees to three crore rupees.
Shri Amit Shah said that the Modi government has formed three new national-level cooperative societies which will work to improve backward and forward linkages. He said that about 8 thousand PACs have been associated with the National Cooperative Export Limited (NCEL) and through these, our farmers' products are being exported abroad. So far, 12 lakh tonnes of materials have been sold in the global markets through NCEL and the profit is being deposited directly into the farmers' accounts. Shri Shah said that along with this, our traditional seeds are being preserved by preserving and collecting them through the Bharatiya Seed Cooperative Society Limited (BBSSL). Organic products are being certified as Bharat Brand through the National Cooperative Organic Limited (NCOL). He said that 100% organic products are being made available across the country under the name of 'Bharat Brand'.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that when a small farmer or a rural person takes a loan, he also repays it, with interest. He said that this is why the National Cooperative Development Corporation (NCDC) has done a business of Rs 90 thousand crore with zero NPA. Shri Shah said that NCDC has given 44 sea trawlers to the fishermen of Gujarat and Maharashtra. Rs 10 thousand crore has been given to 48 cooperative sugar mills. About 3 thousand Farmer Producer Organizations (FPO) and one thousand 70 Fisherman Farmer Producer Organizations (FFPO) have been formed. He said that NCDC has earned a profit of Rs 800 crore this time. NCDC has succeeded in increasing the loan and keeping zero NPA and has also increased the profit from Rs 100 crore to Rs 800 crore.
Shri Shah said that to ensure flow of funds in the cooperative sector, an initiative of 'Cooperation Among Cooperatives' was undertaken in Panchmahal and Banaskantha districts of Gujarat. Under this, it was ensured that the members of every cooperative institution and cooperative society necessarily have their bank accounts in cooperative banks. Shri Shah said that he too has opened his account in a cooperative bank. He said that due to the initiative of 'Cooperation Among Cooperatives', deposits in banks in Gujarat have increased by about Rs 8000 crore. Due to all these steps, people's confidence in cooperative banks has increased.
Shri Amit Shah said that earlier, Urban Cooperative Banks (UCBs) were not allowed to open new branches, but now they have permission from Reserve Bank of India to open up to 10 percent new branches on their own. Earlier, they were not allowed to provide 'doorstep banking' i.e. banking facilities to people at their homes, but now Urban Cooperative Banks can provide the facility of 'doorstep banking'. Shri Shah said that earlier, Urban Cooperative Banks were not allowed 'one time settlement', but now they have been enabled like nationalized and scheduled banks to do 'one time settlement'. Earlier, issues of cooperative banks were not entertained by RBI, but now a nodal officer has been appointed with the duty to hear the problems of cooperative banks and provide solutions. The loan limit of home loans given by Urban Cooperative Banks has been doubled. Permission has also been given to give loans to commercial real estate. He said that a lot of work has also been done to strengthen non-scheduled banks.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that an umbrella organization of National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Limited (NAFCUB) has been formed. He said that whenever a cooperative bank becomes weak, umbrella organization will finance it and save it from closure. Modi ji has also increased the insurance of depositors from Rs 1 lakh to Rs 5 lakh, this has increased the confidence in cooperative banks.
Shri Amit Shah said that for the last several years, big cooperative leaders have been Agriculture Ministers, but the income tax problem faced by cooperative sugar mills was not resolved. He said that Shri Narendra Modi Ji ended the problem of income tax assessment forever in 2022, soon after he formed a new Ministry of Cooperation. The pending demand of Rs 4600 crore of sugar mills was met and the move put a break to the cycle of annual demand generation by the sugar mills of Rs 8 thousand crores. Cooperative sugar mills have hardly got such a huge benefit after independence. He said that a loan of Rs 10 thousand crore was sanctioned to 84 mills. Cooperative sugar mills were given priority in the Ethanol Blending program. A finance scheme was also started for Molasses based ethanol plant and multi feed plant. Our government reduced the GST rate on Molasses from 28 percent to 5 percent. Shri Shah said that the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS) office was computerized, Registrar offices in the states and branches of Rural Development Banks are being computerized for which the financial assistance is being provided by the Central Government.
Union Minister of Cooperation said that under White Revolution 2.0, a target has been set to increase the procurement of milk from the current 660 lakh liters per day to 1000 lakh liters per day in 2028-29. He said that in the last three years, India has become the largest milk producing country in the world. One-fourth of the total milk production of the world is produced in India. In the year 2023-24, it has increased to about 24 crore tonnes. In the year 2014-15, this figure was 14.6 crore tonnes. He said that in the last 10 years, milk production has increased from 14.6 crore tonnes to 24 crore tonnes. Today there are 23 national level and 240 district level unions, 28 marketing dairies have been formed and primary milk production committees have also been formed in 2.30 lakh villages.
Shri Amit Shah said that now cooperative dairies are working on the principles of circularity. They will also provide animal feed to farmers who sell milk privately. Cooperative dairies will also vaccinate animals. Cooperative dairies will collect their dung and make gas. When the animal dies, its skin and bones will also be sent to the market through cooperative dairies with the earning coming back to the farmers directly. Work has already started on all these projects at a cost of Rs 10 thousand crore. Shri Shah said that more than 70 percent of the members associated with the dairy sector are women who will be empowered due to economic benefits in sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the previous governments did nothing on the demand for procurement of pulses at the Minimum Support Price (MSP). But Modi Government decided to purchase three pulses from farmers at 100 percent MSP. Shri Shah said that those farmers who get themselves registered through NAFED and NCCF websites are entitled to get this facility. He said similar facility is also extended to maize farmers, who on registering themselves on NAFED and NCCF websites, can offload their 100 per cent produce to the Government at MSP.
Shri Amit Shah said that for the first time we have created a cooperative ranking framework which will provide a dedicated system of performance evaluation in the cooperative sector, which has seven major parameters. He said PACS, dairy, fisheries, urban cooperative, housing credit and Khadi and Village Industries Committees will be covered under the scheme. Now awards for excellence will be given at the district, state and national level for promoting cooperatives. The cooperative entities will be able to get loans from cooperative banks according to their ranking.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Modi's 'Sahkar se Samriddhi' is not just a slogan, the Ministry of Cooperation has worked day and night in three and a half years to realise it. He said that in a few months, a very big cooperative taxi service will be started, in which registration of two wheelers, taxis, rickshaws and four wheelers will be possible and the profit will go directly to the driver. He said that soon a cooperative insurance company is also going to be formed which will do the work of insurance in the cooperative system of the country. Shri Shah said that in a short time it will become the largest insurance company in the private sector.
Shri Amit Shah said that the work of registering an institute of Cooperative studies in any part of the country will be done after checking its status. He said that in view of the development and expansion of the cooperative sector, trained human resources are needed and Tribhuvan Sahkari University will work to fulfill this need. After the formation of a cooperative university, its diploma and degree holders will get jobs. Through this university, we will make a big contribution to the domestic as well as global value chain. New age cooperative culture will also start from this university. He said that there are thousands of cooperative education training institutes spread across the country, but they lack standardised course curriculum. We have started the work of designing the course keeping in mind the needs of the cooperative sector even before the university was formed. There will also be degree, diploma courses in the university and PhD degrees will also be given. There will also be short duration certificate courses for the existing employees.
Union Minister of Cooperation said that through this bill, cooperative principles and cooperative activities will be expanded. The cooperative sector will benefit from new technology. Research and innovation will also increase and the cooperative sector will be strengthened on the ground. This will also strengthen the rural economy. Shri Amit Shah said that being associated with the name of a great man like Tribhuvan Das, this cooperative university will prove to be a high-quality university. It will work to produce excellent cooperative workers in the country.
Union Minister of Cooperation said that the country's first university dedicated to the cooperative sector will be built 75 years after independence and when it will have the capacity to diploma with graduation, degree or certificate every year to about 8 lakh candidates, there will be an infusion of new blood in the cooperative movement. Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that he has been associated with cooperatives since the age of 18 and has experienced its strengths and weaknesses. He said that Modi Ji is laying the foundation of a prosperous India and this bill will provide a strong structure in it. Shri Shah said that Tribhuvan Das Patel Ji's vision was that profits in the cooperative sector should reach every poor woman, hence this bill is named after him.