প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ানখিবা ৱাফমশিং: ভারত্তা ন্যু জীলেন্দগী প্রধান মন্ত্রী, ইকাইখুম্নরবা খৃস্তোফর লক্সনগী ওফিসিয়েল ওইবা খোংচৎ
17 MAR 2025 2:27PM by PIB Imphal
লাউথোকখিবশিং:
১. ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (FTA)গী মতাংদা খন্নবা হৌদোকবা ;
২. ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং হৈ-শিংলবা শিনমীশিং চত্থোক-চৎশিন তৌবদা হেন্না খুদোংচাহন্নবগী মতাংদা খন্নবা হৌদোকবা,
৩. ন্যু জীলেন্দনা ইন্দো-পেসিফিক ওসীন্স ইনিসিয়েতিব (IPOI)দা য়াওখ্রে;
৪. ন্যু জীলেন্দ কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (CDRI)গী মেম্বর ওইখ্রে
বাইলেতরেল দোক্যুমেন্তশিং:
১. জোইন্ত স্তেতমেন্ত
২. ভারতকী ঙাকশেল মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দগী দিফেন্স মন্ত্রালয়গী মরক্তা ঙাকশেলগী লমদা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং:
৩. সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ ইন্দাইরেক্ত তেক্সেস অমসুং কস্তম্স ওফ ইন্দিয়া (CBIC) অমসুং ন্যু জীলেন্দ কস্তম্স সর্বিসকী মরক্তা ওথোরাইজদ ইকোনোমিক ওপরেতর – মুচুৱল রেচোগনিসন এগ্রীমেন্ত (AEO-MRA);
৪. ভারতকী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দগী প্রাইমরী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়গী মরক্তা হোর্তিকলচরগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন;
৫. ভারতকী এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দগী প্রাইমরী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়গী মরক্তা ফোরেস্ত্রীগী মতাংদা লেতর ওফ ইন্তেন্ত;
৬. রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দগী এজুকেসন মন্ত্রালয়গী মরক্তা এজুকেসনগী কোওপরেসন ‌এগ্রীমেন্ত
৭. ভারতকী য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দ সরকারগী স্পোর্ত ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা শান-খোৎনবগী লমদা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Official Visit of Prime Minister of New Zealand, Rt. Hon Christopher Luxon, to India
17 MAR 2025 2:27PM by PIB Delhi
Announcements:
1. Launch of negotiations between India and New Zealand on a Free Trade Agreement (FTA);
2. Launch of negotiations between India and New Zealand on an arrangement facilitating the mobility of professionals and skilled workers;
3. New Zealand joins the Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI);
4. New Zealand becomes member of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)
Bilateral Documents:
1. Joint Statement
2. Memorandum of Understanding on Defence Cooperation between the Ministry of Defence of India and the New Zealand Ministry of Defence;
3. Authorized Economic Operator - Mutual Recognition Agreement (AEO-MRA) between the Central Board of Indirect Taxes and Customs of India (CBIC) and the New Zealand Customs Service;
4. Memorandum of Cooperation on Horticulture between the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare of India and the Ministry for Primary Industries of New Zealand;
5. Letter of Intent on Forestry between the Ministry of Environment, Forest, and Climate Change of India and the Ministry for Primary Industries of New Zealand;
6. Education Cooperation Agreement between the Ministry of Education of the Republic of India and the Ministry of Education of New Zealand; and
7. Memorandum of Cooperation in Sports between the Ministry of Youth Affairs & Sports of the Government of India and the Sport New Zealand of the Government of New Zealand