Ministry of Information & Broadcasting
WAVES Comic Chronicles
24 FEB 2025 7:21PM by PIB Delhi
Transform Ideas into Reality with AI-Driven Storytelling
Introduction
The WAVES Comic Chronicles is set to unleash a world of creativity, offering storytellers a unique opportunity to transform their ideas into vibrant comics using AI-powered tools. As part of the inaugural World Audio Visual & Entertainment Summit (WAVES), this challenge invites participants to craft and present AI-generated comics through Dashtoon Studio, showcasing their stories on the Dashtoon mobile app. Organised by the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) in collaboration with the Ministry of Information and Broadcasting, the competition has already garnered 774 registrations as of 15 February 2025, highlighting the growing enthusiasm for digital creativity.
The WAVES Summit, scheduled from 1 to 4 May 2025 at the Jio World Convention Centre & Jio World Gardens in Mumbai, is a unique hub and spoke platform poised for the convergence of the entire Media and Entertainment (M&E) sector. The event is a premier global event that aims to bring the focus of the global M&E industry to India and connect it with the Indian M&E sector along with its talent. The event is structured around four foundational pillars: Broadcasting and Infotainment, AVGC-XR (Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality), Digital Media and Innovation, and Films. The WAVES Comic Chronicles is part of the Digital Media and Innovation pillar, which delves into the dynamic digital landscape, exploring emerging trends and technologies, the evolving app economy, and the growing influence of social media and influencer marketing. This pillar also addresses regulatory challenges like data privacy and security while promoting ethical content creation and responsible digital consumption.
The Create in India Challenges, a flagship initiative of the Ministry of Information and Broadcasting, are central to the WAVES Summit's vision of promoting creativity and innovation. With over 73,000 registrations, these challenges, including the WAVES Comic Chronicles, offer a vibrant platform for creators to bring their ideas to life, fostering artistic expression, technological experimentation, and cultural storytelling.
Eligibility Criteria
Guidelines
1. There is no limit on the length of the comic, but valid submissions must contain at least 60 panels (One image or scene counts as one panel).
1. The comic should follow the vertical scroll format (Webtoon format).
1. The comic must be in English.
1. All comics must be created using Dashtoon Studio and published on the Dashtoon mobile app. While participants can use other tools for post-production or edits, the final comic must be assembled on Dashtoon Studio and published through the Dashtoon app.
1. Participants are free to download and use their comic elsewhere or share it on social media.
1. Originality is crucial: Characters and stories must not be copied from any copyrighted material (No fan fiction allowed).
1. Content Restrictions: Submissions must not include:
• NSFW or sexually explicit content
• Racist or casteist content
• Political or advertising content
1. Participants can create a comic on any topic of their choice.
1. Previously published or released works, whether shared personally or by a third party, cannot be submitted. All entries must be new, unpublished works that have not been publicly shared.
Timeline
Evaluation Criteria
Rewards and Recognition
Additional Rewards
1. Top 3 Winners: Opportunity to present their comics at the WAVES Summit.
2. Top 25 Participants: Receive a goodie bag sponsored by Google Play and Dashtoon, along with a certificate of excellence and recognition by IAMAI and Dashtoon.
3. All Participants: Get a certificate of participation upon valid entry.
Conclusion
The WAVES Comic Chronicles is a key component of the Create in India Challenges, a flagship initiative under the WAVES Summit. These challenges, led by the Ministry of Information and Broadcasting, aim to inspire creativity, promote innovation, and nurture talent across the Media and Entertainment (M&E) sector. As part of the Digital Media and Innovation pillar of the summit, the WAVES Comic Chronicles invites participants to harness AI-powered tools on Dashtoon Studio, offering a vibrant platform for original storytelling. This competition not only celebrates fresh talent but also aligns with the Create in India vision of positioning India as a global hub for artistic and technological excellence.
References:
1. https://eventsites.iamai.in/Waves/comic-chronicles/
2. https://wavesindia.org/challenges-2025
Click here to download PDF

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ৱেভছ কমিক ক্ৰনিকলছ
24 FEB 2025 7:21PM by PIB Guwahati
এআই-চালিত কাহিনী বৰ্ণনাৰে ধাৰণাক বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰক
আৰম্ভণি
ৱেভছ কমিক ক্ৰনিকলছে সৃজনশীলতাৰ এক জগত মুকলি কৰিবলৈ ওলাইছে, যিয়ে কাহিনীকাৰসকলক এআই-চালিত সঁজুলিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ কমিকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক অনন্য সুযোগ প্ৰদান কৰে। প্ৰথম বিশ্ব অডিঅ’ ভিজুৱেল এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট ছামিট (ৱেভছ)ৰ অংশ হিচাপে, এই প্ৰত্যাহ্বানটোৱে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক দেশ্বটুন ষ্টুডিঅৰ জৰিয়তে এআই-জেনেৰেট কৰা কমিক সৃষ্টি আৰু প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়, তেওঁলোকৰ কাহিনীসমূহ দেশ্বটুন মোবাইল এপত প্ৰদৰ্শন কৰে। ইণ্টাৰনেট এণ্ড মোবাইল এছোচিয়েচন অফ ইণ্ডিয়া (আইএএমএআই)য়ে তথ্য আৰু প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সহযোগত আয়োজন কৰা এই প্ৰতিযোগিতাত ১৫ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৫লৈকে ৭৭৪টা পঞ্জীয়ন হৈছে, যিয়ে ডিজিটেল সৃজনশীলতাৰ প্ৰতি বৃদ্ধি পোৱা উত্সাহক প্ৰতিফলিত কৰে।
ৱেভছ ছামিট, ১ৰ পৰা ৪ মে’ ২০২৫লৈ মুম্বাইৰ জিঅ’ বিশ্ব সন্মিলন কেন্দ্ৰ আৰু জিঅ’ বিশ্ব উদ্যানত অনুষ্ঠিত হ’ব, যিটো সমগ্ৰ মিডিয়া এণ্ড এন্টাৰটেইনমেন্ট (এমএণ্ডই) খণ্ডৰ একত্ৰীকৰণৰ বাবে এক অনন্য প্লেটফৰ্ম হ’ব। এই অনুষ্ঠানটো এক বিশ্বপ্ৰসিদ্ধ ইভেণ্ট, যিয়ে গোলকীয় এমএণ্ডই উদ্যোগৰ গুৰুত্ব ভাৰতলৈ আনিবলৈ আৰু ভাৰতীয় এমএণ্ডই খণ্ডৰ সৈতে ইয়াৰ প্ৰতিভাৰ সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ লক্ষ্য ৰাখিছে। অনুষ্ঠানটো চাৰিটা মূল স্তম্ভৰ ওপৰত গঠিত: ব্ৰডকাষ্টিং এণ্ড ইনফটেইনমেন্ট, AVGC-XR (এনিমেশ্যন, ভিজুৱেল ইফেক্টছ, গেমিং, কমিকছ, আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি), ডিজিটেল মিডিয়া এণ্ড ইন’ভেশ্যন, আৰু চলচ্চিত্ৰ। ৱেভছ কমিক ক্ৰনিকলছে ডিজিটেল মিডিয়া এণ্ড ইন’ভেশ্যন স্তম্ভৰ অংশ, যিয়ে গতিশীল ডিজিটেল পৰিৱেশ অন্বেষণ কৰে, উদীয়মান প্ৰবণতা আৰু প্ৰযুক্তি, বিকশিত হৈ থকা এপ অৰ্থনীতি, আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু ইনফ্লুৱেন্সাৰ মাৰ্কেটিংৰ বৃদ্ধি পোৱা প্ৰভাৱৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। এই স্তম্ভই ডাটা প্ৰাইভেচি আৰু সুৰক্ষাৰ দৰে নিয়ামক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰে আৰু নৈতিক বিষয়বস্তু সৃষ্টি আৰু দায়িত্বশীল ডিজিটেল গ্ৰহণক প্ৰচাৰ কৰে।
ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ, তথ্য আৰু প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ এক প্ৰতিষ্ঠাপক উদ্যোগ, ৱেভছ ছামিটৰ সৃজনশীলতা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰচাৰ কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ৭৩,০০০তকৈও অধিক নিবন্ধনৰ সৈতে, এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ, য’ত ৱেভছ কমিক ক্ৰনিকলছও অন্তৰ্ভুক্ত, সৃষ্টিকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহক জীৱনলৈ অনাৰ এক উজ্জ্বল প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰে, কলাত্মক অভিব্যক্তি, প্ৰযুক্তিগত পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা, আৰু সাংস্কৃতিক কাহিনী বৰ্ণনাক উৎসাহিত কৰে।
যোগ্যতাৰ মানদণ্ড
নিৰ্দেশনা
1. কমিকৰ দৈৰ্ঘ্যৰ কোনো সীমা নাই, কিন্তু বৈধ জমা দিয়াত কমেও ৬০টা পেনেল থাকিব লাগিব (এটা ছবি বা দৃশ্যক এক পেনেল হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব)।
2. কমিকটো উলম্ব স্ক্ৰল ফৰ্মেট (ৱেবটুন ফৰ্মেট) অনুসৰণ কৰিব লাগিব।
3. কমিকটো ইংৰাজীত হ’ব লাগিব।
4. সকলো কমিক দেশ্বটুন ষ্টুডিঅ ব্যৱহাৰ কৰি সৃষ্টি কৰিব লাগিব আৰু দেশ্বটুন মোবাইল এপত প্ৰকাশ কৰিব লাগিব। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে পোষ্ট-প্ৰডাকশ্যন বা সম্পাদনাৰ বাবে অন্যান্য সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে, কিন্তু চূড়ান্ত কমিক দেশ্বটুন ষ্টুডিঅত সংগঠিত কৰিব লাগিব আৰু দেশ্বটুন এপৰ জৰিয়তে প্ৰকাশ কৰিব লাগিব।
5. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ কমিক ডাউনলোড কৰি অন্যত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে বা ছ’চিয়েল মিডিয়াত শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰে।
6. মৌলিকতা গুৰুত্বপূৰ্ণ: চৰিত্ৰ আৰু কাহিনী যিকোনো কপিৰাইট সামগ্ৰীৰ পৰা কপি কৰা হ’ব নালাগে (ফেন ফিকশ্যন অনুমতি নাই)।
7. বিষয়বস্তুৰ নিষেধাজ্ঞা: জমা দিয়াত তলত দিয়া সামগ্ৰী অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব নালাগিব:
• এনএছএফডাব্লিউ বা যৌন সামগ্ৰী
• বৰ্ণবাদী বা জাতিবাদী সামগ্ৰী
• ৰাজনৈতিক বা বিজ্ঞাপনমূলক সামগ্ৰী
• viii. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে যিকোনো বিষয়ত কমিক সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
1. পূৰ্বতে প্ৰকাশিত বা মুক্ত কৰা কৰ্ম, ব্যক্তিগতভাৱে বা তৃতীয় পক্ষৰ দ্বাৰা শ্বেয়াৰ কৰা হ’লে, জমা দিব নোৱাৰি। সকলো প্ৰৱেশ নতুন, অপ্ৰকাশিত কৰ্ম হ’ব লাগিব যি ৰাজহুৱাভাৱে শ্বেয়াৰ কৰা হোৱা নাই।
সময়সীমা
মূল্যায়নৰ মানদণ্ড
পুৰস্কাৰ আৰু স্বীকৃতি
অতিৰিক্ত পুৰস্কাৰ
• শীৰ্ষ ৩ বিজয়ী: ৱেভছ ছামিটত তেওঁলোকৰ কমিক প্ৰেজেণ্ট কৰাৰ সুযোগ।
• শীৰ্ষ ২৫ অংশগ্ৰহণকাৰী: গুগল প্লে’ আৰু দেশ্বটুনৰ স্পনচৰ কৰা গুডি বেগ, উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰমাণপত্ৰ, আৰু আইএএমএআই আৰু দেশ্বটুনৰ দ্বাৰা স্বীকৃতি পাব।
• সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী: বৈধ প্ৰৱেশৰ বাবে অংশগ্ৰহণৰ প্ৰমাণপত্ৰ পাব।
উপসংহাৰ
ৱেভছ কমিক ক্ৰনিকলছে ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ এক মূল উপাদান, ৱেভছ ছামিটৰ অধীনত এক প্ৰতিষ্ঠাপক উদ্যোগ। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ, তথ্য আৰু প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত, মিডিয়া এণ্ড এন্টাৰটেইনমেন্ট (এমএণ্ডই) খণ্ডত সৃজনশীলতা, উদ্ভাৱন, আৰু প্ৰতিভাক উৎসাহিত কৰিবলৈ লক্ষ্য ৰাখে। ছামিটৰ ডিজিটেল মিডিয়া এণ্ড ইন’ভেশ্যন স্তম্ভৰ অংশ হিচাপে, ৱেভছ কমিক ক্ৰনিকলছে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক দেশ্বটুন ষ্টুডিঅত এআই-চালিত সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়, মৌলিক কাহিনী বৰ্ণনাৰ বাবে এক উজ্জ্বল প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰে। এই প্ৰতিযোগিতাটোৱে কেৱল নতুন প্ৰতিভাক উদযাপন নকৰে, ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতক কলাত্মক আৰু প্ৰযুক্তিগত উৎকৃষ্টতাৰ এক গোলকীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থাপন কৰাৰ ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখে।
উত্‍স:
পিডিএফ ডাউনলোড কৰিবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক