वित्त मन्त्रालय
जल जीवन मिशनको बजेटीय परिव्यय बढाएर ₹67,000 करोड बनाइयो
जल जीवन मिशनको विस्तार 2028 सम्म
मिशनले आगामी 3 वर्षको अवधिमा शत प्रतिशत कभरेज हासिल गर्ने
01 FEB 2025 1:00PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय वित्त एवं करपोरेट कार्यमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज संसदमा केन्द्रिय बजेट 2025-26 पेश गर्दै जल जीवन मिशनको कूल बजेटीय परिव्यय बढाएर 67,000 करोड बनाइएको जानकारी दिइन्। यो मिशन 2028 सम्मका लागि विस्तार गरिएको पनि उनले बताइन्।
भारतको ग्रामीण जनसङ्ख्याको 80 प्रतिशत प्रतिनिधित्त्व गर्ने 15 करोड मानिसलाई 2019 देखि जल जीवन मिशनबाट फाइदा पुगेको केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले जानकारी दिइन्। यस मिशन अन्तर्गत कलबाट पिउने पानी उपलब्ध गराइने र आगामी तीन वर्षभित्र शत प्रतिशत जनमानसलाई कलबाट पिउने पानी उपलब्ध गराउने लक्ष्य रहेको पनि उनले अवगत गराइन्।
यस मिशनको मुख्य ध्यान पूर्वाधारको गुणस्तर तथा “जन भागीदारी”को माध्यमद्वारा ग्रामीण क्षेत्रमा पाइपद्वारा पानी आपूर्ति योजनाको परिचालन एवं रखरखाउ (ओ एवं एम) माथि रहने पनि केन्द्रित वित्त मन्त्रीले सूचित गरिन्। यसको वहनीयता अनि नागरिक केन्द्रित जल सेवा वितरण सुनिश्चित गर्नका लागि राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशहरूसँग अलग सम्झौता ज्ञापनमा हस्ताक्षर गरिने पनि उनले जानकारी दिइन्।

Ministry of Finance
BUDGET OUTLAY FOR JAL JEEVAN MISSION ENHANCED TO RS. 67,000 CRORE
JAL JEEVAN MISSION EXTENDED UNTIL 2028
MISSION TO ACHIEVE 100% COVERAGE OVER NEXT THREE YEARS
01 FEB 2025 1:00PM by PIB Delhi
While presenting the Union Budget 2025-26 in the Parliament today, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that the total budget outlay for Jal Jeevan Mission has been enhanced to Rs 67,000 Crore. She said that the Mission stands extended until 2028.
Smt. Nirmala Sitharaman stated that 15 crore households representing 80 per cent of India’s rural population have benefitted by the Jal Jeevan Mission since 2019. She added that access to potable tap water connections is provided under this Mission and in the next three years the target is to achieve 100 per cent coverage.
Jal Jeevan Mission’s focus will be on the quality of infrastructure and O&M of rural piped water supply schemes through “Jan Bhagidhari”. Separate MoUs will be signed with states/UTs, to ensure sustainability and citizen-centric water service delivery, informed Smt. Sitharaman.
For related information on Jal Jeevan Mission, Click here - https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098651