ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ଥିର ଋଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି; ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଛନ୍ତି ଅଧିକ ଲାଭ ଏବଂ କମ ଏନପିଏ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ରେକର୍ଡ
ଗ୍ରାମୀଣ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପତ୍ତି ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୩ ରେ ମୋଟ ଏନପିଏ ୩.୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ୨୪ ରେ ୨.୪ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି
ଆଞ୍ଚଳିକ ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର କ୍ରେଡିଟ୍ ଜମା ଅନୁପାତ 2023 ରେ 67.5 ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 2024 ମାର୍ଚ୍ଚରେ 71.2 ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି।
ମୁଦ୍ରା ନୀତି ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନଗଦ ଅର୍ଥ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିଛି।
ଭାରତୀୟ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରରେ ନିବେଶକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020 ରେ 4.9 କୋଟି ଥିଲା ଏବଂ 2024 ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହା 13.2 କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ପ୍ରାଥମିକ ବଜାରରୁ ସଂଗ୍ରହ ହେବାକୁ ଥିବା ମୋଟ ସମ୍ବଳ (ଇକ୍ୱିଟି ଏବଂ ଋଣ) ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିବା ପରିମାଣ ତୁଳନାରେ 5 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ, ଯାହା ଏପ୍ରିଲରୁ ଡିସେମ୍ବର 2024 ମଧ୍ୟରେ 11.1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ।
ଭାରତୀୟ ବୀମା ବଜାରରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ମୋଟ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମ୍ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ୭.୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି
ପେନସନ ବଜାରରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2024 ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 783.4 ଲକ୍ଷ
ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ସୂଚକାଙ୍କ ମାର୍ଚ୍ଚ 2021ରେ 53.9 ରୁ ବୃ
31 JAN 2025 1:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ 2024-25 ଉପସ୍ଥାପନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ 2024-25 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ନଅ ମାସରେ ଭାରତର ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ଅନୁଯାୟୀ, ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସ୍ଥିର ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅନୁସୂଚିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ (SCBs)ଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ପୁଞ୍ଜି-ରୁ ବିପଦ ରହିଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି ଅନୁପାତ (CRAR) ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମୋଟ ଅଣ-ଉତ୍ପାଦ ସମ୍ପତ୍ତି (GNPA) ହ୍ରାସରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଏସସିବି ଗୁଡ଼ିକର GNPA ଅନୁପାତ ୨୦୨୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୧୨ ବର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ୨.୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ ର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ SCB ଗୁଡ଼ିକର ଲାଭରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ଏବଂ କର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଲାଭ (PAT) ୨୨.୨ ପ୍ରତିଶତ (ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି। ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଏସସିବିଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଜମା ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ ଆଧାରରେ ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କ୍ଷେତ୍ରଭିତ୍ତିକ ଭାବରେ, ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୯ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷି ଋଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଶିଳ୍ପ ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪.୪ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ୩.୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପରେ, ବଡ଼ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଋଣ ଅପେକ୍ଷା ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (MSME) ପ୍ରତି ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଋଣ ବାର୍ଷିକ ଆଧାରରେ ୧୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବଡ଼ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୬.୧ ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା।
ଗ୍ରାମୀଣ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବରେ କମ ଏନପିଏ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଋଣ ବଣ୍ଟନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ରେ RRB ଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକୃତ ସମନ୍ୱିତ ନିଟ୍ ଲାଭ ୪୯୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪ ରେ ୭୫୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସମନ୍ୱିତ CRAR ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ୧୩.୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବାଧିକ ୧୪.୨ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। RRB ଗୁଡ଼ିକର କ୍ରେଡିଟ୍ ଜମା ଅନୁପାତ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ୬୭.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ୭୧.୨ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ (ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪-ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪) ର ପ୍ରଥମ ନଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆରବିଆଇ ମୁଦ୍ରା ନୀତି କମିଟି (MPC) ଏହାର ବିଭିନ୍ନ ବୈଠକରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ଗ୍ରହଣୀୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରଖିବାର ଯୁଗ୍ମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ପଲିସି ଅନୁସାରେ ରେପୋ ହାରକୁ ୬.୫ ପ୍ରତିଶତରେ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି।
ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ ନଗଦ ଅର୍ଥ ( ଲିକ୍ବିଡିଟି) ସମାୟୋଜନ ସୁବିଧା ଅଧୀନରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଥିବା ସିଷ୍ଟମିକ୍ ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ମଧ୍ୟ ଅକ୍ଟୋବର-ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ବଳକା ରହିଥିବା ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି।
ସମୀକ୍ଷାରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସରକାର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (RBI)ର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ସୂଚକାଙ୍କ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ରେ ୫୩.୯ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ଶେଷରେ ୬୪.୨ ହୋଇଛି। । ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (RFI) ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ବିକାଶ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (DFIs) ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେଇ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଛି।
ପୁଞ୍ଜି ବଜାର
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୪-୨୫ ଅନୁସାରେ, ବାସ୍ତବିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ଗଠନକୁ ଉତ୍ପ୍ରେରକ କରି, ଘରୋଇ ସଞ୍ଚୟର ଆର୍ଥିକକରଣ ବୃଦ୍ଧି ସହ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ସହାୟକ ହୋଇ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରଗୁଡ଼ିକ ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଦୃଢ଼ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଅର୍ଥନୈତିକ କାରଣ, ଉନ୍ନତ କର୍ପୋରେଟ୍ ରୋଜଗାର, ସହାୟକ ସଂସ୍ଥାଗତ ନିବେଶ, ଦୃଢ଼ SIP ପ୍ରବାହ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣ, ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନର ପହଞ୍ଚି ବଜାରର ବର୍ତ୍ତମାନର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଛି।
ବୀମା ଏବଂ ପେନସନ୍ କ୍ଷେତ୍ର
ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ (୨୦୨୪-୨୦୨୮) ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟ G-୨୦ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଦ୍ରୁତତମ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ମୋଟ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମ୍ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୭.୭ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୋଟ ବୀମା ପହଞ୍ଚ ହାର ୩.୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରିର ୭ ପ୍ରତିଶତ ଠାରୁ କମ୍। ବୀମା ପରିଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବଧାନ ରହିଛି, ଯାହା ବୀମାକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସଚେତନତା ଏବଂ ପ୍ରବେଶ ସୀମିତ ଥିବା ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରି, ବୀମାକାରୀମାନେ ନୂତନ ଗ୍ରାହକ ବର୍ଗରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଗତି କରାଇପାରିବେ।
ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁସାରେ ଜାତୀୟ ପେନସନ ଯୋଜନା (NPS) ଏବଂ ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା (APY) ପ୍ରଚଳନ ପରଠାରୁ ଭାରତର ପେନସନ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୭୮୩.୪ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଦେବାଳିଆ ଆଇନ
ଦେବାଳିଆ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ କୋଡ୍, ୨୦୧୬ (IBC/କୋଡ୍) ବିପଦଗ୍ରସ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଦେବାଳିଆ ସମାଧାନ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଚଳନ କରିଛି। ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଏନପିଏକୁ ସମାଧାନ କରି, ଏହି ସଂହିତା ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଂସ୍କାରିତ କରିବା ଏବଂ ଋଣଗ୍ରହୀତା-ଋଣଦାତା ସମ୍ପର୍କକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି। ଏହି ସଂହିତା ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ RBI ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଇଥିବା ୧୨ଟି ବଡ଼ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରୁ ୧୦ ଟିର ସଫଳତାପୂର୍ବକ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୧୦.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୂଳ ଖିଲାପୀ ଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ୍ ଦେବାଳିଆ ସମାଧାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ୨୮୮୧୮ ଟି ଆବେଦନକୁ ପ୍ରବେଶ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଥିଲା।
ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର
ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ମୁଖ୍ୟତଃ ସ୍ୱାଧୀନ ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥା - ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭୂତି ଏବଂ ବିନିମୟ ବୋର୍ଡ, ଭାରତୀୟ ବୀମା ନିୟାମକ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ, ପେନସନ ପାଣ୍ଠି ନିୟାମକ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଦେବାଳିଆ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ ବୋର୍ଡ - ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିକାଶ ପରିଷଦର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅଛି, ଯାହା ଆନ୍ତଃ-ନିୟାମକ ସମନ୍ୱୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସହିତ କରିଥାଏ।
ନିୟମାବଳୀ ହେଉଛି ଆଇନର ମୌଳିକ ଉପକରଣ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ IRB ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନିରପେକ୍ଷତା ପୂରଣ କରନ୍ତି। ନିୟାମକ କାର୍ଯ୍ୟର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ସିଧାସଳଖ ନିୟମାବଳୀର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଏହି IRB ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ, ଯାହାର କ୍ଷମତା ଆଇନ ଦ୍ୱାରା IRB ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା IRB ଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱାୟତ୍ତତାର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଅଂଶ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଗୁଣବତ୍ତା ମୁଖ୍ୟତଃ ପାଞ୍ଚଟି ପାରାମିଟର ଉପରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଏ - ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯୋଗ୍ୟତା, ନିୟାମକ ଦାୟିତ୍ୱ, ନିରପେକ୍ଷ, ସୁଗମ ଏବଂ ଖୋଲା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା।
ଭାରତର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉନ୍ନତି ସହିତ, ଭାରତୀୟ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସାଇବର ବିପଦ ପ୍ରତି ଦୁର୍ବଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଫିସିଂ ଏବଂ ରାନସମୱେର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିତରିତ ସେବା ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ଆକ୍ରମଣ, ଏସଏମଏସ୍ ହ୍ୟାକିଂ ଏବଂ ନକଲି କ୍ଷତିକାରକ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ବିପଦଗୁଡ଼ିକ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, FSDC ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, କାରଣ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସାଇବର ଦୁର୍ବଳତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ। ଏହା ହେଉଛି ଚାବି ।
ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଇବରସିକ୍ୟୁରିଟି ଇଣ୍ଡେକ୍ସ (GCI) ୨୦୨୪ ରେ ଭାରତର ଟିୟର-1 ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ 100 ରୁ 98.49 ର ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସ୍କୋର ହାସଲ କରିଛି। ଏହା ସାଇବରସିକ୍ୟୁରିଟି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି ମାନ୍ୟତା ଭାରତକୁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର 'ରୋଲ୍-ମଡେଲ୍' ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି। GCI ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ - ଆଇନଗତ, ବୈଷୟିକ, ସଂଗଠନାତ୍ମକ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହଯୋଗ - ରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରେ ଯାହା ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ। ଭାରତ ଦୃଢ଼ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା, ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ସଚେତନତା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଦେଶ ଉଦୀୟମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାଇବର ବିପଦକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରୁଛି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରୁଛି।
ଭାରତୀୟ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ୟୁପିଆଇ, ଓପନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ସକ୍ଷମ ନେଟୱାର୍କ (OCEN) ଏବଂ T+1 ସମାଧାନ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ନବସୃଜନର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଏହି ନବସୃଜନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ଋଣ ପାଇବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବହୁତ ସହଜ କରିଛି। ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ କହୁଛି ଯେ ଉପରୋକ୍ତ ଉଦୀୟମାନ ସଙ୍କେତଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭକୁ ସୂଚୀତ କରୁଛି।

Ministry of Finance
INDIAN ECONOMY RECORDS STEADY CREDIT GROWTH; BANKS POST HIGHER PROFITABILITY, LOWER NPAs: ECONOMIC SURVEY 2024-25
ASSET QUALITY OF RURAL FINANCIAL INSTITUTIONS IMPROVE, NET NPAs DECLINE FROM 3.2 PERCENT IN FY23 TO 2.4 PERCENT IN FY24
CREDIT TO DEPOSIT RATIO OF REGIONAL RURAL BANKS GROW FROM 67.5 PERCENT IN MARCH 2023 TO 71.2 PERCENT IN MARCH 2024
MONITORY POLICY MAINTAINS PRICE STABILITY WHILE ENSURING SUSTAINABLE GROWTH AND LIQUIDITY
NUMBER OF INVESTORS IN INDIAN CAPITAL MARKETS MORE THAN DOUBLES IN FOUR YEARS, FROM 4.9 CRORE IN FY20 TO 13.2 CRORE AT THE END OF 2024
TOTAL RESOURCE MOBILIZATION FROM PRIMARY MARKETS (EQUITY AND DEBT) GROWS 5 PERCENT OVER PREVIOUS YEAR, STANDS AT ₹11.1 LAKH CRORE FROM APRIL TO DECEMBER 2024
INDIAN INSURANCE MARKET RECORDS HEALTHY GROWTH, TOTAL INSURANCE PREMIUMS GROW BY 7.7 PER CENT IN FY24 TO REACH ₹11.2 LAKH CRORE
PENSION MARKET POSTS ROBUST GROWTH, TOTAL NUMBER OF SUBSCRIBERS REACHED 783.4 LAKH IN SEPTEMBER 2024
FINANCIAL INCLUSION INDEX INCREASES FROM 53.9 IN MARCH 2021 TO 64.2 IN MARCH 2024
INSTITUTIONALISING REGULATORY IMPACT ASSESSMENTS IN INDEPENDENT REGULATORY BODIES (IRBS) KEY TO ROBUST FINANCIAL SECTOR : ECONOMIC SURVEY
31 JAN 2025 1:50PM by PIB Delhi
India’s monetary and financial sectors have performed well in the first nine months of Financial Year 2024-25, states the Economic Survey 2024-25, tabled by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitaraman in the Parliament today.
According to Economic Survey, bank credit has grown at a steady rate in the current financial year. There has been a consistent improvement in the profitability of Scheduled Commercial Banks (SCBs) as reflected in a fall in gross non-performing assets (GNPAs) accompanied by a rise in the capital-to-risk weighted asset ratio (CRAR). GNPAs of SCBs are now down to a 12- year low of 2.6 per cent at the end of September 2024. The profitability of SCBs improved during H1 of FY25, with profit after tax (PAT) surging by 22.2 per cent (YoY).
The Survey points out that bank deposits continue to exhibit double-digit growth. As of the end of November 2024, the YoY growth in aggregate deposits of SCBs stood at 11.1 per cent. Sector-wise, the growth in agriculture credit as of 29 November 2024 in the current financial year was 5.1 per cent. The growth in industrial credit picked up and stood at 4.4 per cent as of the end of November 2024, higher than 3.2 per cent recorded a year ago. Across industries, bank credit to micro, small, and medium enterprises (MSMEs) has been growing faster than credit disbursal to large enterprises. As of the end of November 2024, credit to MSMEs registered a YoY growth of 13 per cent, whereas it stood at 6.1 per cent for large enterprises.
Rural Financial Institutions also show lower NPAs and better credit off-take. The consolidated net profit of RRBs increased from ₹4,974 crore in FY23 to ₹7,571 crore in FY24. The consolidated CRAR rose from 13.4 per cent as of March 2023 to an all-time high of 14.2 per cent by March 31, 2024. Credit to deposit ratio of Regional Rural Banks (RRBs) grew from 67.5 percent in March 2023 to 71.2 percent in March 2024.
During the first nine months of FY25 (April 2024-December 2024), the Monetary Policy Committee (MPC) of the RBI, in its various meetings, decided to keep the policy repo rate unchanged at 6.5 per cent to balance the twin requirements of maintaining growth and keeping inflation within acceptable limits. The Survey points out that system liquidity, represented by the net position under the Liquidity Adjustment Facility, remained in surplus during October-November 2024.
The Survey notes that the government also achieved significant progress in financial inclusion, with the Financial Inclusion Index of the Reserve Bank of India (RBI) increasing from 53.9 in March 2021 to 64.2 at the end of March 2024. Rural Financial Institutions (RFIs) have been an important player in facilitating India’s financial inclusion journey. Development Financial Institutions (DFIs) have contributed significantly to the country’s economic progress by financing infrastructure development projects.
Capital markets
The capital markets have demonstrated strong performance, driving capital formation in the real economy, increasing the financialisation of domestic savings, and supporting wealth creation, says Economic Survey 2024-25. Strong macroeconomic fundamentals, healthy corporate earnings, supportive institutional investment, robust inflows from SIPs, and increased formalisation, digitisation, and accessibility have all fuelled the market's continued growth.
The survey highlights that the primary markets continued to witness heightened listing activities and investor enthusiasm in FY25, notwithstanding the market volatility and geopolitical uncertainties. India's share in global IPO listings surged to 30 per cent in 2024, up from 17 per cent in 2023, making it the leading contributor of primary resource mobilisation globally. The total resource mobilisation from primary markets (equity and debt) stands at ₹11.1 lakh crore from April to December 2024, which is 5 per cent more than the amount mobilised during entire FY24.
BSE market capitalization to GDP ratio stood at 136 percent at the end of December 2024, rising significantly over the last 10 years. The positive performance of the Indian stock was driven by strong profitability growth, rapid traction of digital financial infrastructure, expanding investor base and substantial reforms in products and processes.
Investor participation in capital markets has been on rise, with number of investors growing from 4.9 crore in FY20 to 13.2 crore as of 31 December 2024. This growth, combined with active listing activity and recent measures by the regulator, viz. Securities and Exchange Board of India (SEBI), to temper excesses, is expected to foster sustainable market expansion.
Insurance and Pension Sector
According to the Survey, India's insurance sector is performing well and is projected to become the fastest-growing market among G20 nations over the next five years (2024-2028). It has continued its upward trajectory, with total insurance premiums growing by 7.7 percent in FY-24, reaching ₹ 11.2 lakh crore. With an overall insurance penetration rate of 3.7 per cent, below the global average of 7 per cent, there is a notable gap in coverage that presents opportunities for insurers to expand their reach. By targeting tier 2 and 3 cities and rural areas where awareness and accessibility are limited, insurers can tap into new customer segments and stimulate growth.
The Survey also highlights that India's pension sector has a grown significantly since the introduction of the National Pension System (NPS) and Atal Pension Yojana (APY). As of September 2024, the total number of subscribers reached 783.4 lakh, showing a YoY growth of 16 per cent from 675.2 lakh in September 2023. Despite this growth, India's pension system has considerable potential for further expansion. The pension sector is expected to grow as the economy transitions from a lower middle-income to an upper middle- income country. The insurance and pension sectors continue to perform with the vision of achieving universal coverage and strengthening the financial ecosystem further.
Insolvency Law
The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 has ushered in a modern and comprehensive insolvency resolution framework for distressed entities. By addressing financial distress and NPAs, the Code has had an indelible impact on the health of the country’s banking sector and redefined the debtor-creditor relationship. Out of the 12 large accounts referred by the RBI for resolution under the Code, 10 have been successfully resolved. Till March 2024, 28,818 applications for initiation of Corporate Insolvency Resolution Process of Corporate Debtors having underlying default of ₹10.2 lakh crore were withdrawn before their admission. The code has other far-reaching impacts through its interaction with the higher-level systems like the legal, economic and financial systems.
Financial Sector
The financial sector is primarily governed through Independent Regulatory Bodies (IRBs) – Reserve Bank of India (RBI), Securities and Exchange Board of India (SEBI), Insurance Regulatory Development Authority of India (IRDAI), Pension Funds Regulatory Development Authority (PFRDA) and Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI). Financial Stability and Development Council (FSDC) has a broader financial stability mandate, enabling inter-regulatory coordination and promoting financial sector development. Each IRB varies in design, the nature of delegated functions, and the degree of autonomy, which are unique to the socio-political context of its evolution and the regulated domain. However, certain basic structure elements are common to all regulatory bodies: they are backed by a statute, are accountable to the legislature, enjoy a certain degree of autonomy from the government, have legislative, executive and quasi-judicial functions, and engage in specialised and technocratic decision-making processes.
Regulations are the basic instruments of law through which the IRBs conduct their functions and deliver on their objectiveness. The efficiency and effectiveness of regulatory action are directly dependent on the quality of regulations. The primary responsibility of these IRBs is the making of regulations, the power for which is delegated to the IRBs by statute and is an essential component of the autonomy of IRBs.
Economic Survey notes that the quality of regulations are broadly assessed based on five criteria: democratic legitimacy, accountability of the regulator, fair, accessible and open procedures, expertise and efficiency.
Cybersecurity of India's financial sector
With technological advancements, the Indian financial sector is witnessing a digital transformation that has enhanced efficiency and accessibility and increased exposure to diverse cyber threats. These threats, ranging from phishing and ransomware to Distributed Denial of Service (DDoS) attacks, SMSing, and fake/malicious mobile applications, pose serious challenges to the financial system's stability. In view of the increasing digitalisation of the financial sector, FSDC has been focusing on cyber security issues as strengthening the cyber resilience of the financial sector is key to maintaining financial stability.
India's Tier 1 ranking in the Global Cybersecurity Index (GCI) 2024, with a commendable score of 98.49 out of 100, signifies a significant milestone in its cybersecurity journey. This recognition places India among the world's 'role-model' nations in cybersecurity. The GCI evaluates national efforts across five pillars—legal, technical, organisational, capacity building, and cooperation, highlighting India's holistic approach. India has strengthened its cybersecurity ecosystem through robust legal frameworks, targeted education programs, and international collaborations. By promoting awareness, skill development, and research, the country effectively addresses current cyber threats while preparing for emerging challenges, reaffirming its leadership in securing digital infrastructure.
The Indian financial sector is witnessing various financial innovations such as UPI, Open Credit Enablement Network (OCEN) and T+1 settlement. These have significantly eased access to credit in India. The Economic survey concludes that these emerging trends mark the dawn of a new era for India's financial sector.