ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶିଳ୍ପ: ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ
୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଓ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୬.୨ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ: ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୪-୨୫
ମୋଟର ଯାନ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଔଷଧ ଭଳି ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ରୀତ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଚାଳକ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଗୃହ ନିର୍ମାଣ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି
୨୦୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ସାମଗ୍ରୀର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନରେ ସିଏଜିଆର ୧୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି
ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ଶିଳ୍ପର ମିଳିତ ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିଆର) ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି
ସ୍ମାର୍ଟ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ୪.୦, ସ୍ମାର୍ଟ ଆଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ରୂପାନ୍ତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥାତ୍ ସମର୍ଥ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସରକାରଙ୍କ ବଡ଼ ସହାୟତା
ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ନୂଆ ପେଟେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରୁଥିବା ଦେଶମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଷଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି
31 JAN 2025 2:07PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୀକ୍ଷା ୨୦୨୪-୨୫ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରଥମ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ନିର୍ମାଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୬.୨ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ଉଦ୍ଭାବନ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବ ବୋଲି ସମୀକ୍ଷାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସମୀକ୍ଷାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅଟୋମୋବାଇଲ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଔଷଧ ଭଳି ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ରୀତ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଚାଳକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୀକ୍ଷାରେ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱର ୨.୮ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶ ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଚୀନ୍ ପରି ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରତି ଉତ୍ପାଦନ ଉତ୍ପାଦନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେତୁ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଶିଳ୍ପ ବିବିଧତାରୁ ଉପକୃତ ହେବାର ଭଲ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପ
୧. ସିମେଣ୍ଟ
ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଚୀନ୍ ପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ସିମେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ। ରାଜପଥ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ଆବାସ ଯୋଜନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଉନ୍ନୟନ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ସିମେଣ୍ଟ ଚାହିଦାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ।
୨. ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ
ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏପ୍ରିଲରୁ ନଭେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଅଶୋଧିତ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନରେ ୩.୩ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନରେ ୪.୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି। ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଚାଲିଥିବା ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା । ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୀକ୍ଷାରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗୃହନିର୍ମାଣ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
୩ କ୍ୟାପିଟାଲ ସାମଗ୍ରୀ
ସରକାର ସ୍ମାର୍ଟ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ରୂପାନ୍ତରଣ ହବ୍ (ସମର୍ଥନ) ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି।
୪ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଶିଳ୍ପ
୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହି ଶିଳ୍ପରେ ମୋଟର ଯାନର ଘରୋଇ ବିକ୍ରିରେ ୧୨.୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନୁଭବ କରି ସରକାର ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାକୁ ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
୫ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଶିଳ୍ପ
ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୯.୫୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛି।
୬ ବୟନଶିଳ୍ପ
ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଏବଂ ଭାରତର ଜିଭିଏ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏହାର ଅଂଶ ପ୍ରାୟ ୧୧ ପ୍ରତିଶତ । କପା, ରେଶମ ଓ ମାନବ ନିର୍ମିତ ତନ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ବିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
୭ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ
ସମୀକ୍ଷାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତର ଔଷଧ ଶିଳ୍ପ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଶିଳ୍ପ । ଜେନେରିକ ଔଷଧ, ବଲ୍କ ଔଷଧ, ଓଭର-ଦ-କାଉଣ୍ଟର ଔଷଧ, ଟିକା, ବାୟୋସିମିଲର ଏବଂ ବାୟୋଲୋଜିକ୍ସ ସମେତ ଔଷଧ ଶିଳ୍ପର ଏକ ବିବିଧ ଉତ୍ପାଦ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ରହିଛି । ସମୀକ୍ଷାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଔଷଧର ମୋଟ ବାର୍ଷିକ କାରବାର ୪.୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ୧୦.୧ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସମୀକ୍ଷାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ସିଏଜିଆରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।

Ministry of Finance
INDUSTRY: ALL ABOUT BUSINESS REFORM
INDUSTRIAL SECTOR EXPECTED TO GROW BY 6.2 PER CENT IN FY-25 DRIVEN BY ROBUST GROWTH IN ELECTRICITY AND CONSTRUCTION: ECONOMIC SURVEY 2024-25
CONSUMER-FOCUSED SECTORS LIKE AUTOMOBILES, ELECTRONICS, AND PHARMACEUTICALS HAVE EMERGED AS GROWTH DRIVERS
GOVERNMENT INITIATIVES ON HOUSING, URBAN AND RURAL INFRASTRUCTURE HAVE CONTRIBUTED TO RISING DEMAND OF STEEL INDUSTRY
DOMESTIC PRODUCTION OF ELECTRONIC GOODS SHOWS REMARKABLE GROWTH OF CAGR OF 17.5% FROM FY15 TO FY24
MEDICAL DEVICES INDUSTRY EXPERIENCING RAPID GROWTH WITH CAGR OF 15%
GOVERNMENT PROMOTING SMART MANUFACTURING AND INDUSTRY 4.0; SUPPORTING THE ESTABLISHMENT OF SMART ADVANCED MANUFACTURING AND RAPID TRANSFORMATION HUB (SAMARTH) UDYOG CENTRES
INDIA RANKS SIXTH AMONG THE TOP 10 PATENT FILING OFFICES GLOBALLY
31 JAN 2025 2:07PM by PIB Delhi
The industrial sector expected to grow by 6.2 per cent in FY-25 as per the first advance estimates of GDP, driven by robust growth in electricity and construction, says the Economic Survey 2024-25 tabled in Parliament by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman today. Fostering R&D investments, innovations, enhancing the growth and formalisation of smaller manufacturers will drive growth across various sectors, the Survey adds.
The survey also states that consumer-focused sectors like automobiles, electronics, and pharmaceuticals have emerged as growth drivers. The Economic Survey optimistically observes that with 2.8 per cent of the global share in manufacturing and with increasing shift of manufacturing production towards emerging economies like India and China; India stands a good chance of benefiting from trends in global industrial diversification.
CORE INPUT INDUSTRIES
1. Cement
The Survey mentions that India is the second largest cement producer in the world after China. The government's focus on mega projects like highways, railways, and housing schemes, coupled with rural development and industrial growth, is expected to fuel significant cement demand, the survey adds.
1. Steel Industry
The Survey observes that in April-November of FY25, the country’s crude steel and finished steel production registered a growth of 3.3 per cent and 4.6 per cent. The sustained growth in steel sector was fuelled by ongoing development projects and increased public infrastructure spending. The economic survey further adds, Government initiatives on housing, urban and rural infrastructure contributed to the rising demand.
1. Capital Goods
The government has been actively promoting Smart Manufacturing and Industry 4.0, supporting the establishment of Smart Advanced Manufacturing and Rapid Transformation Hub (SAMARTH) Udyog centres.
1. Automobile Industry
In FY24, the industry recorded auto mobile domestic sales growth of 12.5 per cent. Recognising the sector's potential, the government has extended the PLI Scheme by one year.
1. Electronics Industry
The Economic Survey notes that the domestic production of electronic goods has increased substantially from ₹1.90 lakh crore in FY15 to ₹9.52 lakh crore in FY24, growing at a CAGR of 17.5 per cent. It observes, programmes such as Make in India and Digital India, along with improved infrastructure, ease of doing business, and various incentives, have boosted domestic manufacturing and drawn foreign investments.
1. Textiles
The Survey says that textile industry is a major employment generator and it accounts for about 11 per cent of India’s manufacturing GVA. India is a leading producer of jute and ranks second globally in cotton, silk, and man-made fibre production, the survey adds.
1. Pharmaceuticals
The Survey highlights, Indian pharmaceutical industry is the world’s third-largest by volume. The industry boasts of a diverse product portfolio encompassing generic drugs, bulk drugs, over-the-counter medications, vaccines, biosimilars, and biologics, establishing a strong global presence. The Survey further states that the total annual turnover of pharmaceuticals in FY24 was ₹4.17 lakh crore, growing at an average rate of 10.1 per cent in the last five years. Furthermore, the Survey mentions that the medical devices industry in India is experiencing rapid growth, with a CAGR of approximately 15 per cent.
FLOURISHING INNOVATIONS AMIDST ASPIRATIONS OF ENHANCED R&D
The economic survey notes, India has a robust intellectual property ecosystem. As per the WIPO Report 2022, India ranks sixth among the top 10 patent filing offices globally. The Survey mentions that since the National IPR Policy 2016, amendments to rules governing patents, designs, copyrights, and trademarks have streamlined application processes and reduced compliance. The Patent (Amendment) Rules 2024 has further simplified patent processing, filing and maintenance, the survey adds.
The Economic Survey optimistically emphasizes that synchronised efforts of all tiers of governments, the private sector, the skilling eco-system, academia and R&D institutions, as well, and financial stakeholders to enable India realise its ambition as a manufacturing powerhouse.