বিত্ত মন্ত্ৰালয়
উদ্যোগঃ ব্যৱসায়িক সংস্কাৰৰ বিষয়ে সকলো তথ্য
উদ্যোগ খণ্ডই বিদ্যুৎ আৰু নিৰ্মাণৰ শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ ফলত ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.২ শতাংশ বৃদ্ধিৰ আশা কৰিছেঃ অৰ্থনৈতিক জৰীপ ২০২৪-২৫
অটোমোবাইল, ইলেক্ট্ৰনিকছ, আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলৰ দৰে গ্ৰাহককেন্দ্ৰিক খণ্ডই বৃদ্ধিৰ চালক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
গৃহ নিৰ্মাণ, নগৰ আৰু গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত চৰকাৰী পদক্ষেপে তীখা উদ্যোগৰ বৃদ্ধি পোৱা চাহিদাত অৰিহণা যোগাইছে
ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদনে ১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে ১৭.৫% CAGR ৰ উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি দেখুৱাইছে
15% CAGR ৰ সৈতে চিকিৎসা সঁজুলি উদ্যোগে দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে
চৰকাৰে স্মাৰ্ট উৎপাদন আৰু উদ্যোগ ৪.০ৰ প্ৰসাৰ কৰে; স্মাৰ্ট এডভান্সড মেনুফেকচাৰিং আৰু ৰেপিড ট্ৰেন্সফৰ্মেচন হাব (SAMARTH) উদ্যোগ চেণ্টাৰ স্থাপনৰ সমৰ্থন
31 JAN 2025 2:07PM by PIB Guwahati
বিশ্বজুৰি শীৰ্ষ ১০ টা পেটেণ্ট ফাইলিং কাৰ্যালয়ৰ ভিতৰত ভাৰতে ষষ্ঠ স্থান লাভ কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে সংসদত দাখিল কৰা ২০২৪-২৫ চনৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপত কোৱা হৈছে যে বিদ্যুৎ আৰু নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ ফলত জিডিপিৰ প্ৰথম আগতীয়া অনুমান অনুসৰি ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.২ শতাংশ বৃদ্ধিৰ আশা কৰা হৈছে। অনুসন্ধান আৰু বিকাশ বিনিয়োগ, উদ্ভাৱন, বিকাশ বৃদ্ধি আৰু সৰু নিৰ্মাতাসকলৰ আনুষ্ঠানিককৰণে বিভিন্ন খণ্ডত বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিব বুলি সমীক্ষাটোৱে লগতে কয়।
সমীক্ষাটোত এইটোও কোৱা হৈছে যে অটোম’বাইল, ইলেক্ট্ৰনিকছ, ঔষধৰ দৰে গ্ৰাহককেন্দ্ৰিক খণ্ডই বৃদ্ধিৰ চালক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।অৰ্থনৈতিক জৰীপে আশাবাদীভাৱে লক্ষ্য কৰিছে যে উৎপাদনত বিশ্বৰ ২.৮ শতাংশ অংশীদাৰিত্ব আৰু উৎপাদন উৎপাদনৰ বৃদ্ধি ভাৰত আৰু চীনৰ দৰে উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ দিশলৈ স্থানান্তৰিত হোৱাৰ লগে লগে; বিশ্বব্যাপী ঔদ্যোগিক বৈচিত্ৰ্যৰ ধাৰাসমূহৰ পৰা ভাৰতে লাভৱান হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
মূল ইনপুট উদ্যোগ
১. চিমেণ্ট
এই সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে চীনৰ পিছতে ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় বৃহত্তম চিমেণ্ট উৎপাদনকাৰী দেশ। সমীক্ষাটোত লগতে কোৱা হৈছে যে ঘাইপথ, ৰে’লৱে, আৰু গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ দৰে মেগা প্ৰকল্পৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ লগতে গ্ৰাম্য উন্নয়ন আৰু ঔদ্যোগিক বৃদ্ধিয়ে যথেষ্ট চিমেণ্টৰ চাহিদাক ইন্ধন যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
২. তীখা উদ্যোগ
সমীক্ষাটোত পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছে যে ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ মাহত দেশখনৰ খাৰুৱা তীখা আৰু সম্পূৰ্ণ তীখাৰ উৎপাদন ৩.৩ শতাংশ আৰু ৪.৬ শতাংশ বৃদ্ধি পোৱা গৈছে। তীখা খণ্ডৰ স্থায়ী বৃদ্ধিৰ বাবে ইন্ধন যোগাইছিল চলি থকা উন্নয়ন প্ৰকল্প আৰু ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যয় বৃদ্ধিৰ ফলত। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাটোৱে আৰু কয়, গৃহ নিৰ্মাণ, নগৰ আৰু গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত চৰকাৰী পদক্ষেপে বৃদ্ধি পোৱা চাহিদাত অৰিহণা যোগাইছিল।
৩. মূলধনী সামগ্ৰী
চৰকাৰে স্মাৰ্ট মেনুফেকচাৰিং এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ক সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচাৰ কৰি আহিছে, স্মাৰ্ট এডভান্সড মেনুফেকচাৰিং এণ্ড ৰেপিড ট্ৰেন্সফৰ্মেচন হাব (SAMARTH) উদ্যোগ কেন্দ্ৰ স্থাপনত সহায় কৰি আহিছে।
৪. অটোমোবাইল উদ্যোগ
বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪ত উদ্যোগটোৱে অটো মোবাইলৰ ঘৰুৱা বিক্ৰী ১২.৫ শতাংশ বৃদ্ধি লাভ কৰে। এই খণ্ডৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দি চৰকাৰে পিএলআই আঁচনিখন এবছৰ বৃদ্ধি কৰিছে।
৫. ইলেক্ট্ৰনিক্স উদ্যোগ
অৰ্থনৈতিক জৰীপে লক্ষ্য কৰিছে যে ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদন ১৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ১.৯০ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৯.৫২ লাখ কোটি টকালৈ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ১৭.৫ শতাংশ CAGR ৰে বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াত পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছে যে মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰ লগতে উন্নত আন্তঃগাঁথনি, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা, আৰু বিভিন্ন ইনচেণ্টিভে ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিছে আৰু বিদেশী বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিছে।
৬. বস্ত্ৰশিল্প
সমীক্ষাটোত কোৱা হৈছে যে বস্ত্ৰ উদ্যোগ হৈছে এক প্ৰধান নিয়োগ সৃষ্টিকাৰী আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ উৎপাদন জিভিএ (GVA)ৰ প্ৰায় ১১ শতাংশ।সমীক্ষাটোত আৰু কোৱা হৈছে যে ভাৰত পাটৰ উৎপাদনকাৰী দেশ আৰু কপাহ, ৰেচম, আৰু মানৱসৃষ্ট আঁহ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি দ্বিতীয় স্থানত আছে।
৭. ফাৰ্মাচিউটিকেলছ
সমীক্ষাটোৱে আলোকপাত কৰিছে, ভাৰতীয় ঔষধ উদ্যোগ আয়তনৰ হিচাপত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম। উদ্যোগটোৱে জেনেৰিক ঔষধ, বাল্ক ঔষধ, কাউণ্টাৰৰ বাহিৰৰ ঔষধ, ভেকচিন, বায়’চিমিলাৰ, আৰু বায়’লজিকেলক সামৰি লোৱা এক বৈচিত্ৰময় প্ৰডাক্ট পৰ্টফলিঅ’ৰ গৌৰৱ বহন কৰে, যিয়ে এক শক্তিশালী বিশ্বব্যাপী উপস্থিতি প্ৰতিষ্ঠা কৰে।
সমীক্ষাটোত আৰু কোৱা হৈছে যে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ত ঔষধৰ মুঠ বাৰ্ষিক ব্যৱসায় আছিল ৪.১৭ লাখ কোটি, যিটো যোৱা পাঁচ বছৰত গড় হাৰত ১০.১ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। তদুপৰি, সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰতত চিকিৎসা সঁজুলি উদ্যোগ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, প্ৰায় ১৫ শতাংশ CAGR।

Ministry of Finance
INDUSTRY: ALL ABOUT BUSINESS REFORM
INDUSTRIAL SECTOR EXPECTED TO GROW BY 6.2 PER CENT IN FY-25 DRIVEN BY ROBUST GROWTH IN ELECTRICITY AND CONSTRUCTION: ECONOMIC SURVEY 2024-25
CONSUMER-FOCUSED SECTORS LIKE AUTOMOBILES, ELECTRONICS, AND PHARMACEUTICALS HAVE EMERGED AS GROWTH DRIVERS
GOVERNMENT INITIATIVES ON HOUSING, URBAN AND RURAL INFRASTRUCTURE HAVE CONTRIBUTED TO RISING DEMAND OF STEEL INDUSTRY
DOMESTIC PRODUCTION OF ELECTRONIC GOODS SHOWS REMARKABLE GROWTH OF CAGR OF 17.5% FROM FY15 TO FY24
MEDICAL DEVICES INDUSTRY EXPERIENCING RAPID GROWTH WITH CAGR OF 15%
GOVERNMENT PROMOTING SMART MANUFACTURING AND INDUSTRY 4.0; SUPPORTING THE ESTABLISHMENT OF SMART ADVANCED MANUFACTURING AND RAPID TRANSFORMATION HUB (SAMARTH) UDYOG CENTRES
INDIA RANKS SIXTH AMONG THE TOP 10 PATENT FILING OFFICES GLOBALLY
31 JAN 2025 2:07PM by PIB Delhi
The industrial sector expected to grow by 6.2 per cent in FY-25 as per the first advance estimates of GDP, driven by robust growth in electricity and construction, says the Economic Survey 2024-25 tabled in Parliament by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman today. Fostering R&D investments, innovations, enhancing the growth and formalisation of smaller manufacturers will drive growth across various sectors, the Survey adds.
The survey also states that consumer-focused sectors like automobiles, electronics, and pharmaceuticals have emerged as growth drivers. The Economic Survey optimistically observes that with 2.8 per cent of the global share in manufacturing and with increasing shift of manufacturing production towards emerging economies like India and China; India stands a good chance of benefiting from trends in global industrial diversification.
CORE INPUT INDUSTRIES
1. Cement
The Survey mentions that India is the second largest cement producer in the world after China. The government's focus on mega projects like highways, railways, and housing schemes, coupled with rural development and industrial growth, is expected to fuel significant cement demand, the survey adds.
1. Steel Industry
The Survey observes that in April-November of FY25, the country’s crude steel and finished steel production registered a growth of 3.3 per cent and 4.6 per cent. The sustained growth in steel sector was fuelled by ongoing development projects and increased public infrastructure spending. The economic survey further adds, Government initiatives on housing, urban and rural infrastructure contributed to the rising demand.
1. Capital Goods
The government has been actively promoting Smart Manufacturing and Industry 4.0, supporting the establishment of Smart Advanced Manufacturing and Rapid Transformation Hub (SAMARTH) Udyog centres.
1. Automobile Industry
In FY24, the industry recorded auto mobile domestic sales growth of 12.5 per cent. Recognising the sector's potential, the government has extended the PLI Scheme by one year.
1. Electronics Industry
The Economic Survey notes that the domestic production of electronic goods has increased substantially from ₹1.90 lakh crore in FY15 to ₹9.52 lakh crore in FY24, growing at a CAGR of 17.5 per cent. It observes, programmes such as Make in India and Digital India, along with improved infrastructure, ease of doing business, and various incentives, have boosted domestic manufacturing and drawn foreign investments.
1. Textiles
The Survey says that textile industry is a major employment generator and it accounts for about 11 per cent of India’s manufacturing GVA. India is a leading producer of jute and ranks second globally in cotton, silk, and man-made fibre production, the survey adds.
1. Pharmaceuticals
The Survey highlights, Indian pharmaceutical industry is the world’s third-largest by volume. The industry boasts of a diverse product portfolio encompassing generic drugs, bulk drugs, over-the-counter medications, vaccines, biosimilars, and biologics, establishing a strong global presence. The Survey further states that the total annual turnover of pharmaceuticals in FY24 was ₹4.17 lakh crore, growing at an average rate of 10.1 per cent in the last five years. Furthermore, the Survey mentions that the medical devices industry in India is experiencing rapid growth, with a CAGR of approximately 15 per cent.
FLOURISHING INNOVATIONS AMIDST ASPIRATIONS OF ENHANCED R&D
The economic survey notes, India has a robust intellectual property ecosystem. As per the WIPO Report 2022, India ranks sixth among the top 10 patent filing offices globally. The Survey mentions that since the National IPR Policy 2016, amendments to rules governing patents, designs, copyrights, and trademarks have streamlined application processes and reduced compliance. The Patent (Amendment) Rules 2024 has further simplified patent processing, filing and maintenance, the survey adds.
The Economic Survey optimistically emphasizes that synchronised efforts of all tiers of governments, the private sector, the skilling eco-system, academia and R&D institutions, as well, and financial stakeholders to enable India realise its ambition as a manufacturing powerhouse.