ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ : ପ୍ରୟାଗରାଜଠାରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
ଭାରତର ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଉପରେ ନାଗରିକଙ୍କ ମତ
21 JAN 2025 8:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରୟାଗରାଜର ମହାକୁମ୍ଭ ଅବସରରେ ତ୍ରିବେଣୀ ମାର୍ଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଭାରତର ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଯଥା ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ୨୦୨୩, ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୩ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୩ ସଂପର୍କିତ ସବିଶେଷ ଓ ସରଳ ବିବରଣୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା, ନୂତନ ନୀତି, ଆଇନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ ଆନାମୋର୍ଫିକ୍ କାନ୍ଥ, ଏଲଇଡି ଟିଭି ସ୍କ୍ରିନ, ଏଲଇଡି କାନ୍ଥ ଏବଂ ହୋଲୋଗ୍ରାଫିକ ସିଲିଣ୍ଡର ମାଧ୍ୟମରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ମିଡିଆ ଜରିଆରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି ଯେ ନୂତନ ଆଇନ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ନାଗରିକ ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଆଇନର ଢାଞ୍ଚାରେ ସମନ୍ୱିତ କରୁଛି ।
ଭାରତର ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ନୂତନ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ ଭାରତର ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି, ସାଇବର ଅପରାଧ ଏବଂ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ପରି ସମସାମୟିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ସହିତ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
Mahakumbh 2025: Information and Broadcasting Ministry's Digital Exhibition at Prayagraj enlightening
Citizens on India's New Criminal Laws
21 JAN 2025 8:11PM by PIB Delhi
A detailed and easy-to-understand overview of India's New Criminal laws—THE BHARATIYA NYAYA SANHITA, 2023, THE BHARATIYA SAKSHYA ADHINIYAM, 2023, and THE BHARATIYA NAGARIK SURAKSHA SANHITA, 2023—is being provided to the public at the Union Ministry of Information and Broadcasting's attractive digital exhibition at the Mahakumbh in Prayagraj, along the Triveni Marg.
Further, the exhibition is offering information on various welfare schemes of the Indian government, new policies, laws, and the Indian Constitution through anamorphic walls, LED TV screens, LED walls, and holographic cylinders. It explains, through audio-visual media, that the the new laws are based on justice and fairness, with technology integrated into the legal framework to prioritize justice and citizen safety.
The new laws have been designed to make India’s justice system more transparent, efficient, and aligned with the needs of modern society. These three new laws represent a historic shift in India's judicial system, introducing a new framework to address contemporary challenges like cybercrime and organized crime, while ensuring justice for the victims.