Ministry of Information & Broadcasting
Mahakumbh 2025: Information and Broadcasting Ministry's Digital Exhibition at Prayagraj enlightening
Citizens on India's New Criminal Laws
21 JAN 2025 8:11PM by PIB Delhi
A detailed and easy-to-understand overview of India's New Criminal laws—THE BHARATIYA NYAYA SANHITA, 2023, THE BHARATIYA SAKSHYA ADHINIYAM, 2023, and THE BHARATIYA NAGARIK SURAKSHA SANHITA, 2023—is being provided to the public at the Union Ministry of Information and Broadcasting's attractive digital exhibition at the Mahakumbh in Prayagraj, along the Triveni Marg.
Further, the exhibition is offering information on various welfare schemes of the Indian government, new policies, laws, and the Indian Constitution through anamorphic walls, LED TV screens, LED walls, and holographic cylinders. It explains, through audio-visual media, that the the new laws are based on justice and fairness, with technology integrated into the legal framework to prioritize justice and citizen safety.
The new laws have been designed to make India’s justice system more transparent, efficient, and aligned with the needs of modern society. These three new laws represent a historic shift in India's judicial system, introducing a new framework to address contemporary challenges like cybercrime and organized crime, while ensuring justice for the victims.

सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
महाकुम्भ 2025: प्रयागराजमा सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालयको डिजिटल प्रदर्शनीले नागरिकहरूलाई भारतको नयाँ फौजदारी कानूनको बारेमा जानकारी दियो
21 JAN 2025 8:11PM by PIB Gangtok
भारतका नयाँ फौजदारी कानूनहरू - भारतीय न्याय संहिता, 2023, भारतीय साक्ष्य अधिनियम, 2023 र भारतीय नागरिक सुरक्षा संहिता, 2023 - को विस्तृत तथा बुझ्नमा सजिलो सिंहावलोकन जनतालाई प्रयागराजमा त्रिवेणी मार्गको छेउमा महाकुम्भमा केन्द्रीय सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालयको आकर्षक डिजिटल प्रदर्शनीमा प्रदान गरिएको छ।
यस अतिरिक्त, प्रदर्शनीले भारत सरकारका विभिन्न कल्याणकारी योजना, नयाँ नीति, कानून र भारतीय संविधानको बारेमा एनामोर्फिक भित्ता, एलईडी टीभी स्क्रिन, एलईडी भित्ता र होलोग्राफिक सिलिण्डरहरूको माध्यमद्वारा जानकारी प्रदान गरिरहेको छ। यसले श्रव्य - दृश्य मिडियाको माध्यमद्वारा के व्याख्या गरिएको छ भने नयाँ कानून न्याय र निष्पक्षतामा आधारित छन्, जसमा न्याय र नागरिक सुरक्षालाई प्राथमिकता दिनका लागि कानुनी ढाँचामा प्रविधिलाई एकीकृत गरिएको छ।
नयाँ कानूनहरूलाई भारतको न्याय प्रणालीलाई अधिक पारदर्शी, कुशल र आधुनिक समाजका आवश्यकताहरू अनुरूप बनाउनका लागि डिजाइन गरिएको हो। यी तीन नयाँ कानूनहरूले भारतको न्यायिक प्रणालीमा एक ऐतिहासिक परिवर्तनको प्रतिनिधित्व गर्दछन्, जसले पीड़ितहरूका लागि न्याय सुनिश्चित गर्दै साइबर अपराध र सङ्गठित अपराध जस्ता समकालीन चुनौतीहरूको समाधान गर्नका लागि नयाँ ढाँचा पेश गर्दछ।