প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অন্ধ্র প্রদেসকী বিশাখাপত্নমদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
08 JAN 2025 8:10PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
অন্ধ্র প্রদেসকী রাজ্যপাল সয়েদ অবদুল নাজির জি, রাজ্য অসিগী মীয়াম্না পাম্নরবা চীফ মিনিস্তর, ঐগী মরুপ শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদু জি, দিপুতি চীফ মিনিস্তর পাৱান কলয়ান জি, কেন্দ্র সরকারগী ঐগী মরুপ মিনিস্তরশিং, রাজ্য সরকারগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
অন্ধ্র প্রাজালা প্রেমা মারিয়ু অভিমা-ননাকি না ক্রিগাতালু।
না অভিমনানি চুপিনচে অভাকাসম ইপ্পুদু লাভিন-চিন্ধি।
ঐনা অহানবদা ভগবান সিমহাচালম বরাহা লক্ষ্মী নরাসিমহা শ্বামীদা খুরুমজরি।
মরুপশিং,
মীয়ামগী থৌজালদগী, চহি ৬০ গী মতুংদা, লৈবাক অসিদা কেন্দ্র সরকার অমা থংন থংননা অহুমলক খল্লে। ঙসিগী থৌরম অসিদা সরকার শেম্লবা মতুংদা অন্ধ্র প্রদেসতা পাংথোকপা ঐগী অহানবা থৌরমনি। থৌরম অসিগী মমাঙদা পাংথোকখিবা রোদসোদা ঐ মীয়াম্না তরাম্না ওকপগীদমক রাজ্য অসিগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদুনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখিবা ৱাহৈ খুদিংমক অমসুং অনিংবশিং ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎলি। অন্ধ্র প্রদেস অমসুং ভারতকী মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা শ্রী নাইদুনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখিবা পান্দম খুদিংমক ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ঐনা পীরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী অন্ধ্র প্রদেস অসি খুদোংচাবা কয়ানা পীক থনবা রাজ্য অমনি। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা, অন্ধ্র প্রদেস চাউখৎকনি অমসুং ভারত চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইগনি। অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়না পান্দমনি, অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়ামগী থবক তৌবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২.৫ গী ইকোনোমি অমা লৈনবা অন্ধ্র প্রদেসনা পান্দম থম্লি। মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা শ্রী নাইদুনা ‘শ্বর্না অন্ধ্র@২০৪৭’ হৌদোক্লে। পান্দম খুদিংমক ফংনবা কেন্দ্রগী এন.দি.এ সরকারনা অন্ধ্র প্রদেস সরকারগা য়াম্না নকশিন্না থবক তৌমিন্নরি। কেন্দ্র সরকারনা অন্ধ্র প্রদেস মরুওইনা লৌদুনা লুপা করোর লাখ কয়াগী প্রোজেকশিং পীরে। ঙসি লুপা করোর লাখ ২ গী প্রোজেকশিং শঙ্গারে। প্রোজেকশিং অসিনা অন্ধ্র প্রদেস চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়াম্না অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়ামদা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
মরুপশিং,
রাজ্য অসিগী অনৌবা থবক পাংথোকপগী হৈনবা অমা লৈরিবা অসিনা মরম ওইদুনা, অন্ধ্র প্রদেস অসি আই.তি অমসুং তেক্নোলোজিগী শিংথানিঙাই ওইরবা মফম অমনি। অন্ধ্র প্রদেসকী তুংদা লাক্কদবা তেক্নোলোজিশিংগী মফম অমা ওইরক্নবগী মতম অদু হৌজিক য়ৌরক্লে। গ্রিন হায়দ্রোজেনশুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মাঙজিল থাবা অসি য়াম্না মরুওই। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গ্রিন হায়দ্রোজেন মেত্রিক তন মিল্লিয়ন ৫ পুথোক্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা, ২০২৩ দা নেসনেল গ্রিন হায়দ্রোজেন মিসন হৌদোকখি। অহানবা তাঙ্কক্তা, গ্রিন হায়দ্রোজেন হব অসি লিংখৎকনি, মদুগী মনুংদা অমা বিশাখাপত্নমদা লৈগনি। পাক-চাউনা গ্রিন হায়দ্রোজেন পুথোক্নবগী খুদোংচাবশিং লৈবা মালেমগী সহর খরগী মনুংদা বিশাখাপত্নম য়াওরগনি। গ্রিন হায়দ্রোজেন হব অসিনা থবক কয়া ফংহনগনি অমসুং অন্ধ্র প্রদেসতা মেনুফেকচরিংগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা নাক্কাপাল্লিদা ব্লক দ্রগ পার্ক প্রোজেক অমগী উরেপ-উয়ুং তম্নবগী খুদোংচাবা ফংলে। অসিগুম্বা পার্ক অমা লিংখৎপা লৈবাক অসিগী রাজ্য অহুমগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেস অমনি। পার্ক অসিনা মেনুফেকচরিং অমসুং রিছার্সকী অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহনগনি অমসুং লমদম অসিগী ফার্মা কম্পেনিশিং কান্নবা পীবগা লোয়ননা শেন থাদবা মীওইশিংগী পুক্নিং থৌগৎকনি।
মরুপশিং,
সহর শেমগৎপা অসি খুদোংচাবা অমনি হায়না ঐখোয়গী সরকারনা খল্লি অমসুং অন্ধ্র প্রদেস অসি অনৌবা যুগকী সহর শেমগৎপগী খুদম অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা, ঙসি, কৃস সিতি হায়না খঙনবা কৃষ্ণপাত্নম ইন্দস্ত্রিএল এরিয়াগীদমক উরেপ-উয়ুং তম্লে। স্মার্দ সিতি অসি চেন্নাই-বেঙ্গালুরু ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী শরুক অমা ওইগনি অমসুং লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরক্নবা পুক্নিং চিংশিনগনি অমসুং অন্ধ্র প্রদেসতা উদ্যোগকী থবক লাখ কয়া ফংহনগনি।
মরুপশিং,
শ্রী সিতিগী মওংদা মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইনা অন্ধ্র প্রদেসনা মাংজৌননা খুদোংচাবা ফংলে। অন্ধ্র প্রদেস অসি লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রিএল অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তরশিংদা মাঙজিল থাবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেনতিপ (পি এল আই) স্কিমগুম্বা থবকশিংগী খুৎথাংদা সরকারনা মেনুফেকচরিং য়োকখৎলি, মসিনা তোঙান-তোঙানবা পোৎথোকশিং পুথোকপা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
বিশাখাপত্নমগী অনৌবা সহরদা সাউথ কোস্ত রেলৱে জোন হেদক্বাতরশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। মতম কয়াগী মমাঙদগী রাজ্য অসিদা তোখায়বা রেলৱে জোন অমা লৈহন্নবা তকশিন্দুনা লাকপা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। সাউথ কোস্ত রেলৱে জোন অমা লিংখৎপা অসিনা লমদম অসিদা লৌউ-শিংউ অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং তুরিজম অমসুং লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন্দা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। লুপা করোর লিশিং কয়াগী লম্বী-থোংগী প্রোজেক কয়া শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। রেলৱে চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহনবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেস য়াওরে অমসুং রেলৱে স্তেসন ৭০ হেন্না অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা শেমগৎলে। অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইনবা বন্দে ভারত ত্রেন ৭ অমসুং অমৃত ভারত ত্রেন চেল্লে।
মরুপশিং,
হেন্না ফবা লম্বী-থোং অমসুং খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা অন্ধ্র প্রদেসতা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অওনবা পুরকপা অসিনা রাজ্য অসি অওনবা লাক্লগনি। চাউখৎপা অসিনা হিংবদা লাইবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপদা লাইবা হেনগৎলগনি অমসুং মসিনা অন্ধ্র প্রদেসকী দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২.৫ গী ইকোনোমিগী য়ুম্ফম থোল্লে।
মরুপশিং,
বিশাখাপত্নম অমসুং অন্ধ্র প্রদেস চহি চা কয়া ভারতকী ললোন-ইতিক্কী থোঙজিল ওইদুনা লাক্লি। ঙসি ফাওবা বিশাখাপত্নম য়াম্না মরুওইরি। সমুদ্রগী খুদোংচাবশিং মপুংফানা লৌনবা মিসনগী মওংদা ব্লু ইকোনোমি য়োকখৎলি। শেন্থোক হেনগৎনবা অমসুং ঙা ফাবগী থবক তৌরিবশিংগী ললোন-ইতিক চাউখৎনবা বিশাখাপত্নম হিথাংফম মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে। ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দকী খুদোংচাবা ফংহল্লে অমসুং সমুদ্রগী শরুক ঙাক-শেন্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
মরুপশিং,
খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক চাউখৎপগী কান্নবশিং ফংনবা, কাংলুপ খুদিংমক কোনশিন্নবা অমসুং হিরম খুদিংমক চাউখৎহন্নবা এন.দি.এ সরকারনা থবক পায়খৎলে। নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং অনৌবা অন্ধ্র প্রদেস অমা শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা কৎথোক্লি। অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম নুংঙাইহনগদৌরিবা ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না মীয়ামদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ময়াম পুম্নমক ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of development works in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
08 JAN 2025 8:10PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Andhra Pradesh, Syed Abdul Nazeer Ji, the popular Chief Minister of this state, my friend Shri Chandrababu Naidu Ji, actor-politician and Deputy CM Pawan Kalyan Ji, my colleagues in the central government, ministers from the state government, all MPs and other MLAs, esteemed citizens, brothers and sisters,
आंध्र प्रजला प्रेमा मरियु अभिमा-नानकि ना कृतज्ञतलु।
ना अभिमानान्नि चुपिनचे अवकासम इप्पुडु लभिन-चिन्धि।
First of all, I bow to Simhachalam Varaha Lakshmi Narasimha Swamy.
Friends,
With your blessings, for the first time in 60 years, the country has chosen a government for the third time, and after the formation of the government, this is my first official program. The splendid reception and honor you have given me, and the way people have been blessing me throughout the route, is overwhelming. Today, in Chandrababu's speech, he shared all the important points. I respect the spirit and sentiment behind each of his words, and I assure the people of Andhra and the country that together, we will definitely achieve these goals.
Friends,
Our Andhra Pradesh is a state of possibilities and opportunities, a state of potential and growth. When these possibilities of Andhra are realized, Andhra will become developed, and only then will India become a developed nation. Therefore, the development of Andhra is our vision. Serving the people of Andhra is our commitment. Andhra Pradesh has set a goal to make the state a nearly 2.5 trillion dollar economy by 2047. To realize this vision, Chandrababu Garu's government has initiated the "Swarna Andhra@2047" initiative. The NDA government at the Centre is also working shoulder to shoulder with Andhra Pradesh to achieve every goal of the state. That is why the central government is giving special priority to Andhra Pradesh in its schemes worth lakhs and crores. Today, foundation stones of projects worth over 2 lakh crore rupees have been laid and inaugurated here. These projects will take the development of Andhra Pradesh to new heights. I congratulate Andhra Pradesh and the entire nation for these development projects.
Friends,
Andhra Pradesh is a major hub for IT and technology due to its innovative nature. Now, it is time for Andhra to become a center for new futuristic technologies. The technologies that are currently being developed, we should take the lead in them from the start. Today, the use of green hydrogen is an emerging field. In 2023, the country launched the National Green Hydrogen Mission. Our goal is to produce 5 million metric tonnes of green hydrogen by 2030! In the initial phase, two green hydrogen hubs will be established, one of which will be our Visakhapatnam. In the future, Visakhapatnam will be one of the few cities in the world to have such a large-scale green hydrogen production facility. This green hydrogen hub will create numerous job opportunities. Additionally, the manufacturing ecosystem in Andhra Pradesh will also develop.
Friends,
Today, I also had the opportunity to lay the foundation stone for the Bulk Drug Park project in Nakkapalli. Andhra Pradesh is one of the three states in the country where such a park is being established. This park will have excellent infrastructure for manufacturing and research. This will boost the enthusiasm of investors and benefit the pharmaceutical companies here.
Friends,
Our government views urbanization as an opportunity. We want to make Andhra a model for new-age urbanization. To realize this vision, today, the foundation stone for the KrishnaPatnam Industrial Area, also known as Kris City, has been laid. This smart city will be part of the Chennai-Bengaluru Industrial Corridor. This will bring thousands of crores of investment to Andhra and create millions of industrial jobs.
Friends,
Andhra Pradesh is already benefiting from being a manufacturing hub with Sri City. Our effort is to make Andhra Pradesh one of the top states in the country in the industrial and manufacturing sectors. To promote manufacturing, our government is running schemes like PLI. As a result, today, India ranks among the top countries in the world in the manufacturing of several products.
Friends,
Today, the foundation stone for the South Coast Railway Zone headquarters is also being laid in the new Visakhapatnam city. This is very important for the development of Andhra Pradesh. For a long time, there has been a demand for a separate railway zone, and today, this dream is being realized. Once the headquarters of the South Coast Railway Zone is established, agricultural and trade-related activities will expand throughout the region. Additionally, the tourism sector and the local economy will also get new opportunities for growth. Today, the inauguration and foundation stone laying of thousands of crores of connectivity-related projects have also taken place here. In the railway sector, Andhra Pradesh is among the states where 100% electrification has been completed. More than seventy railway stations in Andhra Pradesh are being developed under the Amrit Bharat Station Scheme. For the ease of travel of the people of Andhra Pradesh, seven Vande Bharat trains and Amrit Bharat trains are also being operated.
Friends,
This infrastructure revolution in Andhra, with better connectivity and improved facilities, will change the entire landscape of the state. It will enhance ease of living and ease of doing business. This will form the foundation for Andhra’s goal of becoming a 2.5 trillion dollar economy.
Friends,
For centuries, Visakhapatnam and the coast of Andhra Pradesh have been the gateway to India’s trade. Even today, Visakhapatnam holds the same level of importance. We are promoting the Blue Economy in mission mode to fully harness the opportunities related to the ocean. For this, the Visakhapatnam Fishing Harbor is being modernized. We are working with full sensitivity to ensure that the income and businesses of our brothers and sisters involved in fisheries in Andhra Pradesh grow. We have provided facilities like the Kisan Credit Card to fishermen. We are also taking crucial steps for security in the ocean.
Friends,
Our effort is that there should be inclusive and all-around development in every sector of the country, so that the benefits of development reach every section of society. To achieve this, the NDA government is committed to the creation of a prosperous and modern Andhra Pradesh. The projects being inaugurated today will ensure the prosperity of the people of Andhra. Once again, I congratulate all of you for these projects.
Thank you very much to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.