Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of development works in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
08 JAN 2025 8:10PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Andhra Pradesh, Syed Abdul Nazeer Ji, the popular Chief Minister of this state, my friend Shri Chandrababu Naidu Ji, actor-politician and Deputy CM Pawan Kalyan Ji, my colleagues in the central government, ministers from the state government, all MPs and other MLAs, esteemed citizens, brothers and sisters,
आंध्र प्रजला प्रेमा मरियु अभिमा-नानकि ना कृतज्ञतलु।
ना अभिमानान्नि चुपिनचे अवकासम इप्पुडु लभिन-चिन्धि।
First of all, I bow to Simhachalam Varaha Lakshmi Narasimha Swamy.
Friends,
With your blessings, for the first time in 60 years, the country has chosen a government for the third time, and after the formation of the government, this is my first official program. The splendid reception and honor you have given me, and the way people have been blessing me throughout the route, is overwhelming. Today, in Chandrababu's speech, he shared all the important points. I respect the spirit and sentiment behind each of his words, and I assure the people of Andhra and the country that together, we will definitely achieve these goals.
Friends,
Our Andhra Pradesh is a state of possibilities and opportunities, a state of potential and growth. When these possibilities of Andhra are realized, Andhra will become developed, and only then will India become a developed nation. Therefore, the development of Andhra is our vision. Serving the people of Andhra is our commitment. Andhra Pradesh has set a goal to make the state a nearly 2.5 trillion dollar economy by 2047. To realize this vision, Chandrababu Garu's government has initiated the "Swarna Andhra@2047" initiative. The NDA government at the Centre is also working shoulder to shoulder with Andhra Pradesh to achieve every goal of the state. That is why the central government is giving special priority to Andhra Pradesh in its schemes worth lakhs and crores. Today, foundation stones of projects worth over 2 lakh crore rupees have been laid and inaugurated here. These projects will take the development of Andhra Pradesh to new heights. I congratulate Andhra Pradesh and the entire nation for these development projects.
Friends,
Andhra Pradesh is a major hub for IT and technology due to its innovative nature. Now, it is time for Andhra to become a center for new futuristic technologies. The technologies that are currently being developed, we should take the lead in them from the start. Today, the use of green hydrogen is an emerging field. In 2023, the country launched the National Green Hydrogen Mission. Our goal is to produce 5 million metric tonnes of green hydrogen by 2030! In the initial phase, two green hydrogen hubs will be established, one of which will be our Visakhapatnam. In the future, Visakhapatnam will be one of the few cities in the world to have such a large-scale green hydrogen production facility. This green hydrogen hub will create numerous job opportunities. Additionally, the manufacturing ecosystem in Andhra Pradesh will also develop.
Friends,
Today, I also had the opportunity to lay the foundation stone for the Bulk Drug Park project in Nakkapalli. Andhra Pradesh is one of the three states in the country where such a park is being established. This park will have excellent infrastructure for manufacturing and research. This will boost the enthusiasm of investors and benefit the pharmaceutical companies here.
Friends,
Our government views urbanization as an opportunity. We want to make Andhra a model for new-age urbanization. To realize this vision, today, the foundation stone for the KrishnaPatnam Industrial Area, also known as Kris City, has been laid. This smart city will be part of the Chennai-Bengaluru Industrial Corridor. This will bring thousands of crores of investment to Andhra and create millions of industrial jobs.
Friends,
Andhra Pradesh is already benefiting from being a manufacturing hub with Sri City. Our effort is to make Andhra Pradesh one of the top states in the country in the industrial and manufacturing sectors. To promote manufacturing, our government is running schemes like PLI. As a result, today, India ranks among the top countries in the world in the manufacturing of several products.
Friends,
Today, the foundation stone for the South Coast Railway Zone headquarters is also being laid in the new Visakhapatnam city. This is very important for the development of Andhra Pradesh. For a long time, there has been a demand for a separate railway zone, and today, this dream is being realized. Once the headquarters of the South Coast Railway Zone is established, agricultural and trade-related activities will expand throughout the region. Additionally, the tourism sector and the local economy will also get new opportunities for growth. Today, the inauguration and foundation stone laying of thousands of crores of connectivity-related projects have also taken place here. In the railway sector, Andhra Pradesh is among the states where 100% electrification has been completed. More than seventy railway stations in Andhra Pradesh are being developed under the Amrit Bharat Station Scheme. For the ease of travel of the people of Andhra Pradesh, seven Vande Bharat trains and Amrit Bharat trains are also being operated.
Friends,
This infrastructure revolution in Andhra, with better connectivity and improved facilities, will change the entire landscape of the state. It will enhance ease of living and ease of doing business. This will form the foundation for Andhra’s goal of becoming a 2.5 trillion dollar economy.
Friends,
For centuries, Visakhapatnam and the coast of Andhra Pradesh have been the gateway to India’s trade. Even today, Visakhapatnam holds the same level of importance. We are promoting the Blue Economy in mission mode to fully harness the opportunities related to the ocean. For this, the Visakhapatnam Fishing Harbor is being modernized. We are working with full sensitivity to ensure that the income and businesses of our brothers and sisters involved in fisheries in Andhra Pradesh grow. We have provided facilities like the Kisan Credit Card to fishermen. We are also taking crucial steps for security in the ocean.
Friends,
Our effort is that there should be inclusive and all-around development in every sector of the country, so that the benefits of development reach every section of society. To achieve this, the NDA government is committed to the creation of a prosperous and modern Andhra Pradesh. The projects being inaugurated today will ensure the prosperity of the people of Andhra. Once again, I congratulate all of you for these projects.
Thank you very much to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 JAN 2025 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ସୟଦ ଅବଦୁଲ ନାଜିର, ଏହି ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ, ଅଭିନେତା-ରାଜନେତା ତଥା ଡେପୁଟି ସିଏମ୍ ପୱନ କଲ୍ୟାଣ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହକର୍ମୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ତଥା ଅନ୍ୟ ବିଧାୟକ, ସମ୍ମାନିତ ନାଗରିକ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆଂ ଆଂ
ଧ୍ର
ପ୍ରଜଳା ପ୍ରେ ପ୍ରେମା ଲୁ ନା ନା ନା – ନା ନକି ଲୁ ଲୁ
ନା
ଅଭି ମା ନା ନ୍ନି ନ ନ୍ଧି ନ୍ଧି ନ୍ଧି ନ୍ଧି ନ୍ଧି ନ୍ଧି
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ସିଂହାଚଳମ୍ ବରାହ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ନରସିଂହ ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଦେଶ ତୃତୀୟ ଥର ଲାଗି ଏକ ସରକାର ବାଛିଛି, ଏବଂ ସରକାର ଗଠନ ପରେ, ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ଆପଣ ମୋତେ ଯେଉଁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ରାସ୍ତା ସାରା ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି, ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅଭିଭୂତ। ଆଜି, ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁଙ୍କ ଭାଷଣରେ, ସେ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥା ପଛରେ ଥିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ କରେ ଏବଂ ମୁଁ ଆନ୍ଧ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଉଛି ଯେ ଏକାଠି ହୋଇ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିପାରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ରାଜ୍ୟ, ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ରାଜ୍ୟ। ଯେତେବେଳେ ଆନ୍ଧ୍ରର ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ସାକାର କରାଯିବ, ସେତେବେଳେ ଆନ୍ଧ୍ର ବିକଶିତ ହେବ ଏବଂ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ। ତେଣୁ, ଆନ୍ଧ୍ରର ବିକାଶ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଆନ୍ଧ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ଗାରୁଙ୍କ ସରକାର "ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର@2047" ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରର ଏନଡିଏ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନାରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି।
ଆଜି ଏଠାରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ। ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏହାର ନବସୃଜନ ପ୍ରକୃତି ହେତୁ ଆଇଟି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ। ଏବେ, ଆନ୍ଧ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଆମେ ଆରମ୍ଭରୁ ଏଥିରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ। ଆଜି, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ବ୍ୟବହାର ଏକ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର। ୨୦୨୩ ମସିହାରେ, ଦେଶ ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ! ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ଦୁଇଟି ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଆମର ବିଶାଖାପାଟଣା ହେବ।
ଭବିଷ୍ୟତରେ, ବିଶାଖାପାଟଣା ବିଶ୍ୱର କିଛି ସହର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ ଯେଉଁଠାରେ ଏତେ ବଡ଼ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନର ସୁବିଧା ରହିଛି। ଏହି ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ହବ୍ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୋତେ ନକ୍କାପାଲିରେ ବଲ୍କ ଡ୍ରଗ୍ ପାର୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଠାରେ ଏପରି ଏକ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପାର୍କରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିବ। ଏହା ନିବେଶକଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏଠାକାର ଔଷଧ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ସହରୀକରଣକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖେ। ଆମେ ଆନ୍ଧ୍ରକୁ ନୂତନ ଯୁଗର ସହରୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ଆଜି କ୍ରିସ୍ ସିଟି ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା କୃଷ୍ଣପାଟନମ୍ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଚେନ୍ନାଇ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଶିଳ୍ପ କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ ହେବ। ଏହା ଆନ୍ଧ୍ରକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆଣିଦେବ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିଳ୍ପ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ ସିଟି ସହିତ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ ହେଉଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିବା। ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଭଳି ଯୋଜନା ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଭାରତ ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ନୂତନ ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ସହରରେ ଦକ୍ଷିଣ ତଟ ରେଳ ଜୋନ୍ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବହୁ ଦିନ ଧରି ଏକ ପୃଥକ ରେଳ ଜୋନ୍ ପାଇଁ ଦାବି ହୋଇଆସୁଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେଉଛି। ଦକ୍ଷିଣ ତଟ ରେଳ ଜୋନ୍ର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ, ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ କୃଷି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିସ୍ତାର ହେବ। ଏହା ସହିତ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ଆଜି, ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଂଯୋଗ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯେଉଁଠାରେ ୧୦୦% ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ସତୁରିରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଯାତ୍ରାର ସୁଗମତା ପାଇଁ, ସାତଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ସହିତ ଆନ୍ଧ୍ରରେ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପ୍ଳବ ରାଜ୍ୟର ସମଗ୍ର ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ବଦଳାଇ ଦେବ। ଏହା ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସୁଗମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ଆନ୍ଧ୍ରର ୨.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶହ ଶହ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ବିଶାଖାପାଟଣା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଉପକୂଳ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରବେଶଦ୍ୱାର ହୋଇଆସିଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ବିଶାଖାପାଟଣା ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ। ଆମେ ସମୁଦ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ, ବିଶାଖାପାଟଣା ମାଛ ଧରିବା ବନ୍ଦରକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ସହିତ ଜଡିତ ଆମର ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଆୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଭଳି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ। ଆମେ ସମୁଦ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବିକାଶର ଲାଭ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, NDA ସରକାର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆଜି ଉଦଘାଟନ ହେଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆନ୍ଧ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।