Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the inaugural session of the two-day ‘'Anti-Terrorism Conference-2024' in New Delhi today
Prime Minister Shri Narendra Modi's policy of 'zero tolerance against terrorism' has been accepted by the whole world
Ministry of Home Affairs will soon formulate a National Counter-terrorism Policy & Strategy to fight the entire 'ecosystem' of terrorism
Modi government is committed to create a strong ecosystem against terrorism and eliminate it
In order to fight terrorism that has become invisible and borderless, Modi Government is enabling officers and security forces by equipping them with technologies
NIA has succeeded in achieving a conviction rate of around 95% in UAPA cases
Due to the steps taken against terrorism by the Modi government, terrorist incidents have reduced by 70% in the past decade
To deal with new challenges like terror financing and crypto, a coordinated approach has to be adopted from police stations up to DGP office
A 25-point integrated plan was made to stop terror-financing, several steps have been taken in cases ranging from Jihadi terrorism to insurgency in North East, Left Wing Extremism, fake currency and narcotics
Agencies fighting terrorism should use the UAPA whenever necessary without hesitation and seek the assistance of the NIA in investigations
Terrorism has no boundaries, but state investigative agencies have their own boundaries, so all states should emphasize the use of the NIA and increase coordination with agencies fighting terrorism
07 NOV 2024 6:07PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the inaugural session of the two-day 'Anti-Terrorism Conference-2024' organized by the National Investigation Agency (NIA) in New Delhi today. Union Home Minister unveiled the motto of NIA, released the SoP for UAPA investigations and facilitated 11 medal winners from the NIA. Several dignitaries were present, including Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director, Intelligence Bureau (IB Shri Tapan Kumar Deka,), Deputy National Security Advisor Shri Pankaj Singh, and NIA Director General Shri Sadanand Vasant Date were present on the occasion. The conference is being attended by senior police officers from States/UTs, officers from Central agencies/Departments dealing with issues related to Counter Terrorism and experts from related fields such as law, forensics, technology etc.
Addressing the conference, Union Home Minister said that NIA is not just an investigating agency and under its aegis, anti-terrorist activities across the country should be compiled and promoted and measures should be taken so that the investigating agency stands firmly in the court and the anti-terror mechanism is strengthened.
Shri Amit Shah said that 11 medal winners have also been felicitated today. He said that in the 75 years since India's independence, 36,468 policemen have made supreme sacrifice for internal security and protection of borders to maintain the security of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the 10 years since Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, the Government of India has moved ahead with a concrete strategy against terrorism. He said that Modi ji's slogan of ‘Zero Tolerance against Terrorism’ has been accepted not only by India but by the entire world. In the last 10 years, a strong 'ecosystem' has been built in India to combat terrorism. Shri Shah added that although much remains to be done, but if we take an overview of the work done over the past 10 years, it can be considered satisfactory. Home Minster also announced that the Ministry of Home Affairs will soon introduce a National Counter-Terrorism Policy & Strategy to fight terrorism, terrorists, and the entire ecosystem supporting them.
Shri Amit Shah said states have their own geographical and constitutional limitations, while terrorism and terrorists have no boundaries. He said that terrorists engage in both international and interstate conspiracies, and to develop an effective strategy against them, we need to build a strong system through conferences like this. This will help curb activities such as terrorism, narcotics, and hawala operations, which threaten the country’s borders and economy. He expressed confidence that this conference will not only serve as a platform for discussion but will also bring forth actionable points that will strengthen our fight against terrorism. He said that the true utility of such conferences lies in taking the actionable points down to the police station and beat levels. From the beat officers to the Director General of NIA, the entire system should be successfully made aware of the threats posed by terrorism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the world recognizes that numerous steps have been taken by India to combat terrorism since Shri Narendra Modi became the Prime Minister. He mentioned that fighting terrorism does not merely mean uncovering a few conspiracies; rather, it means legally empowering the agencies fighting terrorism and creating an ecosystem that strengthens our fight against it.
Shri Amit Shah noted that on August 2, 2019, amendments were made to the NIA Act, which added new offences and granted extra-territorial jurisdiction, allowing the NIA to conduct investigations abroad as well. He mentioned that on August 14, 2019, amendments were also made to the UAPA, empowering authorities to seize property and designate individuals and organizations as terrorists. He added that the Ministry of Home Affairs has coordinated efforts for deradicalization, various ministries have developed their own strategies, and MHA has established an institutional framework for this purpose.
Home Minister said that in the year 2020, a 25-point integrated plan was formulated to control the funding of terrorism, with a range of measures from jihadi terrorism to northeast, Left-Wing Extremism, fake currency to narcotics. From FCRA to radicalisation financing to smuggling of illegal arms, the work was done to break the 'ecosystem' with coordination among various agencies and it has yielded very good results. He said that significant changes were made in the functioning of the Multi-Agency Centre (MAC). Shri Shah mentioned that the National Memory Bank was established, and steps were taken to implement it effectively. A central database based on intelligence was also created. He added that several databases have been developed, which can benefit efforts to root out terrorism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said more than 15 organizations have been declared as Terrorist Organizations and Unlawful Associations, and recently, seven more organizations have also been designated as Terrorist Organizations. Shri Shah said that since 2014, there has been no major terrorist incident in the country. He mentioned that in last 10 years there has been a 70% reduction in terrorist incidents.
Shri Amit Shah said that in the last five years, the implementation of several databases has been carried out. NATGRID is a centralized data access solution, and there is a need to develop a work culture among officers up to the Superintendent of Police level to effectively use it. He added that initiatives like NCORD, NIDAAN, and MANAS are being utilized with AI by the NIA. He emphasized that these databases should be used at all levels of police forces in all states.
Union Home Minister said that the NIA has investigated cases under the UAPA and has successfully achieved a conviction rate of nearly 95%. Shri Shah emphasized that unless all forces utilize technology, we cannot effectively combat the menace of terrorism. He mentioned that terrorism is a boundless and invisible enemy, and to win the war against it, we must equip our young officers with the necessary technological tools.
Shri Amit Shah described the three new criminal laws as transformative for the country’s criminal justice system. He stated that all states need to implement these laws in both letter and spirit. Shri Shah added that once these laws are fully implemented in jail, forensics, courts, prosecution, and police, India’s criminal justice system will become the most modern in the world. He added that these new laws have, for the first time, provided a clear definition of terrorism.
Union Home Minister stated that to win the fight against terrorism, a "Whole of Government Approach" is essential, and we need to create an integrated, actionable system. He emphasized that to address challenges such as terror financing and new threats like crypto currencies; a coordinated approach must be adapted from police stations at the state level to the offices of the Directors General of Police. Shri Shah said that the time has come to shift from a "Need to Know" approach to a "Duty to Share" approach.
Shri Amit Shah urged that all states should consider the fight against terrorism as their own. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs will create an ecosystem with a strong resolve to fight terrorism, deliver results, and successfully root out this menace.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত দুদিনীয়া ‘সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সন্মিলন-২০২৪’ৰ উদ্বোধনী অধিৱেশনত ভাষণ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ‘শূন্য সহনশীলতা’ নীতিক সমগ্ৰ বিশ্বই মানি লৈছে
সন্ত্ৰাসবাদৰ সমগ্ৰ ‘পৰিৱেশ তন্ত্ৰ’ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে অতি সোনকালে ৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী নীতি আৰু কৌশল প্ৰস্তুত কৰিব
মোদী চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে এক শক্তিশালী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰি এই সমস্যাক নিৰ্মূল কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
মোদী চৰকাৰে অদৃশ্য আৰু সীমাহীন হৈ পৰা সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বিষয়া আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত কৰিছে
ইউএপিএৰ গোচৰত এনআইএ প্ৰায় ৯৫% দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ লাভ কৰাত সফল হৈছে
মোদী চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বাবেই এটা দশকত সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘটনা ৭০% হ্ৰাস পাইছে
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য, ক্ৰিপ্টোৰ দৰে নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰক্ষী থানাৰ পৰা আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানৰ কাৰ্যালয়লৈকে এক সমন্বিত পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য বন্ধ কৰাৰ বাবে ২৫ দফীয়া এক সংহত পৰিকল্পনা ৰচনা কৰা হৈছে, য’ত জেহাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উত্তৰ-পূ
07 NOV 2024 6:07PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থা (National Investigation Agency), গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত আয়োজিত দুদিনীয়া ‘সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সন্মিলন-২০২৪’ৰ উদ্বোধনী অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে এনআইএৰ মূলমন্ত্ৰ অনাৱৰণ, ইউএপিএৰ গোচৰৰ তদন্তৰ বাবে এছঅ’পি মুকলি আৰু এনআইএৰ ১১গৰাকী পদক বিজয়ীক অলংকৃত কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰীযুত গোবিন্দ মোহন, চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আইবি)ৰ সঞ্চালক শ্ৰীযুত তপন ডেকা, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপ উপদেষ্টা শ্ৰীযুত পংকজ সিং আৰু এনআইএৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰীযুত সদানন্দ বসন্ত ডাটেকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল। সন্মিলনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ জ্যেষ্ঠ আৰক্ষী বিষয়া, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী বিষয়ৰ সৈতে জড়িত কেন্দ্ৰীয় সংস্থা/বিভাগৰ বিষয়া আৰু আইন, ফৰেনছিক, প্ৰযুক্তি আদি আনুষংগিক ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
সন্মিলনত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এনআইএ কেৱল তদন্তকাৰী সংস্থা নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ তত্ত্বাৱধানত সমগ্ৰ দেশৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কাৰ্যকলাপৰ সংকলন আৰু সংবৰ্ধন হোৱা উচিত। লগতে এনে ব্যৱস্থা কৰিব লাগে যাতে তদন্তকাৰী সংস্থাই আদালতত শক্তিশালীভাৱে নিজৰ পক্ষ ৰাখে আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ব্যৱস্থাটো অধিক শক্তিশালী হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ১১জন পদক বিজয়ীকো সন্মানিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ ৭৫ বছৰত দেশৰ নিৰাপত্তা বজাই ৰাখিবলৈ এতিয়ালৈকে ৩৬,৪৬৮জন আৰক্ষী জোৱানে আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা আৰু সীমান্ত সুৰক্ষাৰ বাবে নিজৰ সৰ্বোচ্চ বলিদান দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত প্ৰথম ১০ বছৰত ভাৰত চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে সুনিৰ্দিষ্ট ৰণনীতি গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ মূলমন্ত্ৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাক আজি কেৱল ভাৰতেই নহয়, বৰং সমগ্ৰ বিশ্বই মানি লৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতত বিগত ১০ বছৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এক শক্তিশালী ‘পৰিৱেশ তন্ত্ৰ’ৰ সৃষ্টি হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যদিও এতিয়াও বহু কাম বাকী আছে, কিন্তু যদি যোৱা ১০ বছৰত কৰা কাম-কাজ চালে, ইয়াক সন্তোষজনক বুলি ক’ব পাৰি। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদ, সন্ত্ৰাসবাদী আৰু ইয়াৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে অতি সোনকালে এক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী নীতি আৰু কৌশল প্ৰস্তুত কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজ্যসমূহৰ নিজস্ব ভৌগোলিক আৰু সাংবিধানিক সীমা আছে, কিন্তু সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ কোনো সীমা নাই। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাজ্যিক দুয়ো ধৰণৰ ষড়যন্ত্ৰ চলায় আৰু যদি আমি ইয়াৰ বিৰুদ্ধে সঠিক ৰণনীতি ৰচনা কৰিব লাগে, তেন্তে এনে সন্মিলনৰ সহায়ত আমি এক শক্তিশালী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব যাতে সন্ত্ৰাসবাদ, নিচাযুক্ত দ্ৰব্য আৰু হাৱালাকে ধৰি এনেকুৱা সকলো কাৰ্যকলাপ ৰোধ কৰিব পাৰি যি দেশৰ সীমান্ত আৰু অৰ্থনীতিক বিপদত পেলায়। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই সন্মিলন কেৱল আলোচনাৰ মঞ্চ হিচাপে পৰিগণিত নহয়, বৰং ইয়াত কাৰ্যকৰী কৰাৰ বিন্দু সন্মুখলৈ আহিব যিয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে এনে সন্মিলন তেতিয়াহে উপযোগী হ’ব যদিহে আমি একচনেবল পইণ্টক থানা আৰু বিট লেভেললৈ লৈ যাওঁ আৰু বিটৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এনআইএৰ ডিজিলৈকে সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোক সন্ত্ৰাসবাদৰ বিপদৰ বিষয়ে সচেতন কৰি তোলাত সফল হওঁ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে কোনো এটা ষড়যন্ত্ৰ উদঙাই দিব লাগে, বৰঞ্চ ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া সংস্থাসমূহৰ হাত আইনগতভাৱে শক্তিশালী কৰা আৰু এনে এটা ‘পৰিৱেশ তন্ত্ৰ’ সৃষ্টি কৰা যাতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুদ্ধ আৰু শক্তিশালী হৈ উঠে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৯ চনৰ ০২ আগষ্টত এনআইএ আইন সংশোধন কৰা হয়, য’ত নতুন অপৰাধ সংযোজন কৰা হয় আৰু এনআইএক এক্সট্ৰা টেৰিটৰিয়েল জুৰিচিডিকচনো দিয়া হৈছে, যাৰ বাবে এতিয়া এনআইএয়ে বিদেশতো তদন্ত কৰিব পাৰে। ২০১৯ চনৰ ১৪ আগষ্টত অবৈধ কাৰ্যকলাপ প্ৰতিৰোধ আইন (ইউএপিএ)তো সংশোধন কৰা হয়, যাৰ জৰিয়তে সম্পত্তি বাজেয়াপ্ত কৰাৰ লগতে ব্যক্তি আৰু সংগঠনক সন্ত্ৰাসবাদী ঘোষণা কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হয়। তেওঁ কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা ডিৰেডিকেলাইজেশ্যনৰ প্ৰয়াসসমূহৰ সমন্বয় কৰা হয়, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়েও নিজৰ ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰে আৰু গৃহ মন্ত্ৰালয়ে এটা প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা স্থাপন কৰাৰ কামো কৰে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২০ চনত সন্ত্ৰাসবাদৰ পুঁজি নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ২৫ দফীয়া সংহত পৰিকল্পনা ৰচনা কৰা হয়, য’ত জেহাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিদ্ৰোহ, বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ আৰু ভুৱা মুদ্ৰাৰ পৰা মাদক দ্ৰব্যলৈ বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়। বিদেশী অৱদান নিয়ন্ত্ৰণ আইন (এফচিআৰএ)ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ডিৰেডিকেলাইজেশ্যনৰ পুঁজি আৰু অবৈধ অস্ত্ৰ সৰবৰাহৰ ‘পৰিৱেশ তন্ত্ৰ’ বিভিন্ন সংস্থাৰ মাজত সম্পূৰ্ণ সমন্বয়ৰে ভাঙি পেলোৱাৰ কাম কৰা হয় আৰু ইয়াৰ অতি ভাল ফল পোৱা গৈছে। তেওঁ কয় যে মাল্টি এজেন্সী চেণ্টাৰ (এমএচি)ৰ কাম-কাজত বৃহৎ পৰিসৰৰ পৰিৱৰ্তন অনা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নেশ্যনেল মেম’ৰী বেংক স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ইয়াক ফলপ্ৰসূভাৱে কাৰ্যকৰী কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু তথ্যৰ ভিত্তিত এটা কেন্দ্ৰীয় তথ্যকোষো সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এনে বহু তথ্যকোষ সৃষ্টি কৰা হৈছে যাৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদক শিপাৰে উভালি পেলাবলৈ চলোৱা আমাৰ প্ৰচেষ্টা লাভৱান হ’ব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ১৫টাতকৈও অধিক সংগঠনক সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন আৰু অবৈধ সংঘ ঘোষণা কৰা হৈছে আৰু শেহতীয়াকৈ আন ৭টা সংগঠনকো সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন ঘোষণা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত দেশত কোনো ডাঙৰ সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে মোদী চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বাবে এটা দশকত সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনা ৭০% হ্ৰাস পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যোৱা পাঁচ বছৰত বহু ডাটাবেছ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় চোৰাংচোৱা গ্ৰীড (NATGRID) হৈছে এক কেন্দ্ৰীভূত তথ্য প্ৰৱেশ সমাধান, যাৰ ব্যৱহাৰ কৰি আৰক্ষী অধীক্ষক পৰ্যায়লৈকে বিষয়াসকলৰ কৰ্ম সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজন আছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এনআইএয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই)ৰ সৈতে নাৰ্কো সমন্বয় কেন্দ্ৰ (এনচিঅ’আৰডি), গ্ৰেপ্তাৰ হোৱা নাৰ্কো অপৰাধীৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সংহত তথ্যকোষ (এনআইডিএএএন), মানসিক স্বাস্থ্য আৰু স্বাভাৱিকতা বৃদ্ধি ব্যৱস্থা (এমএএনএএছ) আদি কেইবাটাও তথ্যকোষ ব্যৱহাৰ কৰাৰ উদ্যোগ লোৱা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে জোৰ দি কয় যে এই তথ্যকোষসমূহ সকলো ৰাজ্যৰ সকলো স্তৰৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এনআইএয়ে ইউএপিএৰ গোচৰতো তদন্ত কৰি প্ৰায় ৯৫ শতাংশ দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ লাভ কৰাত সফল হৈছে। তেওঁ কয় যে সকলো শক্তিয়ে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ নকৰালৈকে আমি সন্ত্ৰাসবাদৰ সমস্যাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিব নোৱাৰোঁ। সন্ত্ৰাসবাদ এটা সীমাহীন আৰু অদৃশ্য শত্ৰু, যি যুদ্ধৰ বিৰুদ্ধে আমি আমাৰ যুৱ বিষয়াসকলক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত কৰিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে এই তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইনে দেশৰ অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাত আমূল পৰিৱৰ্তন আনিছে বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে সকলো ৰাজ্যই এই তিনিখন আইনক লেটাৰ এণ্ড স্পিৰিটত কাৰ্যকৰী কৰাটো প্ৰয়োজন। তেওঁ কয় যে জে’ল, ফৰেনছিক, ক’ৰ্ট, প্ৰচিকিউশ্যন আৰু পুলিচত নতুন আইন ১০০% কাৰ্যকৰী কৰাৰ পিছত ভাৰতীয় অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থা বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক ন্যায় ব্যৱস্থাত পৰিণত হ’ব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নতুন আইনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদৰ সংজ্ঞা দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়ী হ’বলৈ হ’লে আমি সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে এক সংহত কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য আৰু ক্ৰিপ্টোৰ দৰে নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ থানাৰ পৰা আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানৰ কাৰ্যালয়লৈকে এক সমন্বিত পন্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এতিয়া সময় আহি পৰিছে যে আমি Need to Know ৰ পৰা Duty to Share লৈ অগ্ৰসৰ হওঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে এই উমৈহতীয়া যুঁজখন সকলো ৰাজ্যই নিজৰ যুঁজ বুলি গণ্য কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত আমি দৃঢ় সংকল্পৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিম, ফলাফল কঢ়িয়াই আনিম আৰু এই অপশক্তিক শিপাৰ সৈতে উভালি পেলোৱাতো সফল হ’ম।