Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the inaugural session of the two-day ‘'Anti-Terrorism Conference-2024' in New Delhi today
Prime Minister Shri Narendra Modi's policy of 'zero tolerance against terrorism' has been accepted by the whole world
Ministry of Home Affairs will soon formulate a National Counter-terrorism Policy & Strategy to fight the entire 'ecosystem' of terrorism
Modi government is committed to create a strong ecosystem against terrorism and eliminate it
In order to fight terrorism that has become invisible and borderless, Modi Government is enabling officers and security forces by equipping them with technologies
NIA has succeeded in achieving a conviction rate of around 95% in UAPA cases
Due to the steps taken against terrorism by the Modi government, terrorist incidents have reduced by 70% in the past decade
To deal with new challenges like terror financing and crypto, a coordinated approach has to be adopted from police stations up to DGP office
A 25-point integrated plan was made to stop terror-financing, several steps have been taken in cases ranging from Jihadi terrorism to insurgency in North East, Left Wing Extremism, fake currency and narcotics
Agencies fighting terrorism should use the UAPA whenever necessary without hesitation and seek the assistance of the NIA in investigations
Terrorism has no boundaries, but state investigative agencies have their own boundaries, so all states should emphasize the use of the NIA and increase coordination with agencies fighting terrorism
07 NOV 2024 6:07PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the inaugural session of the two-day 'Anti-Terrorism Conference-2024' organized by the National Investigation Agency (NIA) in New Delhi today. Union Home Minister unveiled the motto of NIA, released the SoP for UAPA investigations and facilitated 11 medal winners from the NIA. Several dignitaries were present, including Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director, Intelligence Bureau (IB Shri Tapan Kumar Deka,), Deputy National Security Advisor Shri Pankaj Singh, and NIA Director General Shri Sadanand Vasant Date were present on the occasion. The conference is being attended by senior police officers from States/UTs, officers from Central agencies/Departments dealing with issues related to Counter Terrorism and experts from related fields such as law, forensics, technology etc.
Addressing the conference, Union Home Minister said that NIA is not just an investigating agency and under its aegis, anti-terrorist activities across the country should be compiled and promoted and measures should be taken so that the investigating agency stands firmly in the court and the anti-terror mechanism is strengthened.
Shri Amit Shah said that 11 medal winners have also been felicitated today. He said that in the 75 years since India's independence, 36,468 policemen have made supreme sacrifice for internal security and protection of borders to maintain the security of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the 10 years since Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, the Government of India has moved ahead with a concrete strategy against terrorism. He said that Modi ji's slogan of ‘Zero Tolerance against Terrorism’ has been accepted not only by India but by the entire world. In the last 10 years, a strong 'ecosystem' has been built in India to combat terrorism. Shri Shah added that although much remains to be done, but if we take an overview of the work done over the past 10 years, it can be considered satisfactory. Home Minster also announced that the Ministry of Home Affairs will soon introduce a National Counter-Terrorism Policy & Strategy to fight terrorism, terrorists, and the entire ecosystem supporting them.
Shri Amit Shah said states have their own geographical and constitutional limitations, while terrorism and terrorists have no boundaries. He said that terrorists engage in both international and interstate conspiracies, and to develop an effective strategy against them, we need to build a strong system through conferences like this. This will help curb activities such as terrorism, narcotics, and hawala operations, which threaten the country’s borders and economy. He expressed confidence that this conference will not only serve as a platform for discussion but will also bring forth actionable points that will strengthen our fight against terrorism. He said that the true utility of such conferences lies in taking the actionable points down to the police station and beat levels. From the beat officers to the Director General of NIA, the entire system should be successfully made aware of the threats posed by terrorism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the world recognizes that numerous steps have been taken by India to combat terrorism since Shri Narendra Modi became the Prime Minister. He mentioned that fighting terrorism does not merely mean uncovering a few conspiracies; rather, it means legally empowering the agencies fighting terrorism and creating an ecosystem that strengthens our fight against it.
Shri Amit Shah noted that on August 2, 2019, amendments were made to the NIA Act, which added new offences and granted extra-territorial jurisdiction, allowing the NIA to conduct investigations abroad as well. He mentioned that on August 14, 2019, amendments were also made to the UAPA, empowering authorities to seize property and designate individuals and organizations as terrorists. He added that the Ministry of Home Affairs has coordinated efforts for deradicalization, various ministries have developed their own strategies, and MHA has established an institutional framework for this purpose.
Home Minister said that in the year 2020, a 25-point integrated plan was formulated to control the funding of terrorism, with a range of measures from jihadi terrorism to northeast, Left-Wing Extremism, fake currency to narcotics. From FCRA to radicalisation financing to smuggling of illegal arms, the work was done to break the 'ecosystem' with coordination among various agencies and it has yielded very good results. He said that significant changes were made in the functioning of the Multi-Agency Centre (MAC). Shri Shah mentioned that the National Memory Bank was established, and steps were taken to implement it effectively. A central database based on intelligence was also created. He added that several databases have been developed, which can benefit efforts to root out terrorism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said more than 15 organizations have been declared as Terrorist Organizations and Unlawful Associations, and recently, seven more organizations have also been designated as Terrorist Organizations. Shri Shah said that since 2014, there has been no major terrorist incident in the country. He mentioned that in last 10 years there has been a 70% reduction in terrorist incidents.
Shri Amit Shah said that in the last five years, the implementation of several databases has been carried out. NATGRID is a centralized data access solution, and there is a need to develop a work culture among officers up to the Superintendent of Police level to effectively use it. He added that initiatives like NCORD, NIDAAN, and MANAS are being utilized with AI by the NIA. He emphasized that these databases should be used at all levels of police forces in all states.
Union Home Minister said that the NIA has investigated cases under the UAPA and has successfully achieved a conviction rate of nearly 95%. Shri Shah emphasized that unless all forces utilize technology, we cannot effectively combat the menace of terrorism. He mentioned that terrorism is a boundless and invisible enemy, and to win the war against it, we must equip our young officers with the necessary technological tools.
Shri Amit Shah described the three new criminal laws as transformative for the country’s criminal justice system. He stated that all states need to implement these laws in both letter and spirit. Shri Shah added that once these laws are fully implemented in jail, forensics, courts, prosecution, and police, India’s criminal justice system will become the most modern in the world. He added that these new laws have, for the first time, provided a clear definition of terrorism.
Union Home Minister stated that to win the fight against terrorism, a "Whole of Government Approach" is essential, and we need to create an integrated, actionable system. He emphasized that to address challenges such as terror financing and new threats like crypto currencies; a coordinated approach must be adapted from police stations at the state level to the offices of the Directors General of Police. Shri Shah said that the time has come to shift from a "Need to Know" approach to a "Duty to Share" approach.
Shri Amit Shah urged that all states should consider the fight against terrorism as their own. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs will create an ecosystem with a strong resolve to fight terrorism, deliver results, and successfully root out this menace.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଦୁଇ ଦିନିଆ 'ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୪'ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତିକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ସମଗ୍ର ଆତଙ୍କବାଦ 'ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍'ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ନିରୋଧୀ ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହାର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ଅଦୃଶ୍ୟ ଓ ସୀମାହୀନ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ଅଧିକାରୀ ଓ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସଜ୍ଜିତ କରି ସକ୍ଷମ କରୁଛନ୍ତି
ଏନଆଇଏ ୟୁଏପିଏ ମାମଲାରେ ପ୍ରାୟ ୯୫% ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ହାସଲ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ୭୦% ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଟେରର ଫାଇନାନ୍ସିଂ ଏବଂ କ୍ରିପ୍ଟୋ ଭଳି ନୂଆ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଥାନାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିଜିପି ଅଫିସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡିବ
ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ରୋକିବା ପାଇଁ ୨୫ ସୂତ୍ରୀ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଜିହାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବିଦ୍ରୋହ, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ, ନକଲି ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଭଳି ମାମଲାରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯ
07 NOV 2024 6:07PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସି (ଏନ୍ଆଇଏ) ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇଦିନିଆ 'ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୪'ର ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଆଇଏର ନୀତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ୟୁଏପିଏ ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ଏସଓପି ଜାରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏନଆଇଏରୁ ୧୧ ଜଣ ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି)ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତପନ କୁମାର ଡେକା, ଉପଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା ପଙ୍କଜ ସିଂହ ଏବଂ ଏନଆଇଏ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସଦାନନ୍ଦ ବସନ୍ତ ଦାତେଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀ, ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି/ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଆଇନ, ଫରେନସିକ୍, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଆଇଏ କେବଳ ଏକ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହାର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସଂକଳିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଯେପରି କୋର୍ଟରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହେବ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ଆଜି ୧୧ ଜଣ ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ୩୬,୪୬୮ ଜଣ ପୋଲିସ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାପରଠାରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଏକ ଠୋସ୍ ରଣନୀତି ସହିତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ସ୍ଲୋଗାନକୁ କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ 'ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍' ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ବାକି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିବୁ, ତେବେ ଏହା ସନ୍ତୋଷଜନକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ । ଆତଙ୍କବାଦ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ନିରୋଧୀ ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବ ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିଜସ୍ୱ ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସୀମା ଥିବା ବେଳେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଉଭୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରରେ ଲିପ୍ତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରଣନୀତି ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଏଭଳି ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆତଙ୍କବାଦ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ହାୱାଲା ଅପରେସନ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯାହା ଦେଶର ସୀମା ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରକୃତ ଉପଯୋଗୀତା ହେଉଛି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନଯୋଗ୍ୟ ପଏଣ୍ଟକୁ ଥାନା ଓ ବିଟ୍ ସ୍ତରକୁ ନେବା। ବିଟ୍ ଅଫିସରଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏନଆଇଏ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିପଦ ବିଷୟରେ ସଫଳତାର ସହ ସଚେତନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି । ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ଅର୍ଥ କେବଳ କିଛି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ପର୍ଦ୍ଦାଫାସ କରିବା ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ବରଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢୁଥିବା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇନଗତ ଭାବେ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏହା ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୨, ୨୦୧୯ରେ ଏନଆଇଏ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ନୂତନ ଅପରାଧ ଯୋଡାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଏନଆଇଏକୁ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ତଦନ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୧୪, ୨୦୧୯ରେ ୟୁଏପିଏରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରିବାର କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଏବଂ ସଂଗଠନକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ କରିଛି, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିଜସ୍ୱ ରଣନୀତି ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏମଏଚଏ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରିଛି ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଆତଙ୍କବାଦର ପାଣ୍ଠି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଏକ ୨୫ ସୂତ୍ରୀ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଜିହାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ତରପୂର୍ବ, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ, ନକଲି ମୁଦ୍ରାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏଫସିଆରଏ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବେଆଇନ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଚୋରା ଚାଲାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି 'ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍'କୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ବହୁତ ଭଲ ଫଳଫଳ ମିଳିଛି। ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (ଏମ୍ଏସି)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନ୍ୟାସନାଲ ମେମୋରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନା ଆଧାରରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଡାଟାବେସ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆତଙ୍କବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ପ୍ରୟାସକୁ ଫାଇଦା ଦେଇପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୫ରୁ ଅଧିକ ସଂଗଠନକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ବେଆଇନ ସଂଗଠନ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ନିକଟରେ ଆହୁରି ୭ଟି ସଂଗଠନକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶରେ କୌଣସି ବଡ଼ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟିନାହିଁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଡାଟାବେସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ନାଟଗ୍ରିଡ୍ ହେଉଛି ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଡାଟା ଆକସେସ୍ ସମାଧାନ, ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଅଧୀକ୍ଷକ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନସିଓଆରଡି, ନିଦାନ ଏବଂ ମାନସ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏନଆଇଏ ଏଆଇ ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି। ଏହି ଡାଟାବେସ୍ କୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ପୁଲିସ ବାହିନୀର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଆଇଏ ୟୁଏପିଏ ଅଧୀନରେ ମାମଲାର ତଦନ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୯୫% ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ହାସଲ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ ନକଲେ ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ଏକ ଅସୀମ ଓ ଅଦୃଶ୍ୟ ଶତ୍ରୁ ଏବଂ ଏହା ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଆମର ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ବୈଷୟିକ ଉପକରଣ ରେ ସଜ୍ଜିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତିନିଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ଦେଶର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପରିବର୍ତନକାରୀ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଅକ୍ଷରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଜେଲ, ଫରେନସିକ୍, ଅଦାଲତ, ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ ଏବଂ ପୋଲିସରେ ଏହି ଆଇନଗୁଡିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ହୋଇଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଂଜ୍ଞା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇଜିତିବା ପାଇଁ ଏକ 'ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ' ଜରୁରୀ ଏବଂ ଆମକୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ଏବଂ କ୍ରିପ୍ଟୋ ମୁଦ୍ରା ଭଳି ନୂତନ ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ; ରାଜ୍ୟସ୍ତରର ଥାନାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଜାଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା' ଆଭିମୁଖ୍ୟରୁ 'ଡ୍ୟୁଟି ଟୁ ସେୟାର' ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ବଦଳିବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜର ବୋଲି ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା, ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଏହି ବିପଦକୁ ସଫଳତାର ସହ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।