রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা অহানবা এসিয়ন বুদ্ধিস্ত সম্মিৎতা শরুক য়াখ্রে
05 NOV 2024 12:40PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ঙসি (নবেম্বর 5, 2024) নই দিল্লীগী ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদরেসন (IBC)গা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারগী কলচর মন্ত্রালয়না শিনবা অহানবা এসিয়ন বুদ্ধিস্ত সম্মিৎতা শরুক য়াখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ভারত অসি ধর্মগী থৌজাল ফংলবা লমদম অমনি। চহিচা খুদিংগী, ভারত্তা অচৌবা মাস্তরশিং অমসুং মিস্তিকশিং, সীয়রশিং অমসুং সীকরশিং লৈরম্মি। মখোয়না মীওইবা খুন্নাইদা নুংগী শান্তি অমসুং মপান্দা নুংশি চান্ননা লৈবগী লম্বী অমা তাক্লি। বুদ্ধ অসি মসিগী লম্বী থিরিবা মীওইশিংগী ওইনা অখন্নবা মফম অমা লৈ। বোধ গয়াদা লৈবা বোধি ত্রীগী মখাদা সিধার্থ গৌতমনা মঙাল ফংখিবা অসি পুৱারীদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা থৌদোক অমনি। মহাক্না মীওইবগী ৱাখল্লোনগী থবক তৌবগী মতাংদা চাংদম্নবা ঙমলরোইদবা লৌশিং ফংবতা নত্তনা, মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা 'বাহুজন সুখায়া বাহুজন হিতায়া চা'গী ৱাখল্লোন্দা মখোয়শিং অসি মীওই খুদিংমক্কী মফমদা শন্দোক্নবা খনখি।
চহি চা কয়াগী মমাংদা, তোঙান তোঙানবা প্রেক্তিসনরশিংনা বুদ্ধগী দিস্কোর্সশিংদা তোঙান তোঙানবা ৱাহন্থোকশিং ফংখিবা অসি মহৌশানি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা তোঙান তোঙানবা সেক্তশিং থোক্লকখি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। পাক-চাওনা কাংলুপ খায়দোকপা মতমদা, ঙসিদি ঐখোয়না থেরাভাদা, মহায়ানা অমসুং ভজ্রায়ানা চৎনবীশিং লৈ, মখোয় খুদিংমক্কী মনুংদা স্কুল অমসুং সেক্ত কয়া লৈ। মসিগী মথক্তা, বুদ্ধ ধর্মাগী অসিগুম্বা চাউখৎলকপা অসি পুৱারীগী তোঙান তোঙানবা মতমগী মনুংদা তোঙান তোঙানবা মাইকৈ কয়াদা চৎথখি। চাউখৎলক্লিবা জিওগ্রাফিকেল এরিয়া অমদা ধম্ম শন্দোকপনা কম্ম্যুনিতী অমা, হেন্না চাউবা সংঘা অমা শেমখি। ৱাখল্লোন অমদা, বুদ্ধগী মঙাল ফংলবা লমদম, ভারত অসি মসিগী ময়াইদা লৈ। অদুবু, ঈশ্বরগী মরমদা হায়রিবসি অচৌবা বৌদ্ধ সংঘা অসিগী মতাংদসু অচুম্বা ওইরি: মদুগী সেন্তরদি মফম খুদিংমক্তা লৈ অমসুং সর্কমফরেন্স মফম অমত্তদা লৈতে।
ঙসি মালেম অসিনা মায়কৈ কয়াদা হিংবগী অৱাবা মায়োক্নরিবা অসিদা, লান্দা নত্তনা ক্লাইমেৎকী অৱাবা মায়োক্নরিবা অসিদা, চাউরবা বুদ্ধিস্ত কম্মুনিতী অমনা মীওইবা খুন্নাইদা পীবা য়াবা কয়া লৈ হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। বুদ্ধিজমগী তোঙান তোঙানবা স্কুলশিংনা মালেমদা করম্না অখন্নবা কাঙলুপ খায়বগী মায়োক্তা লান্থেংনগদগে হায়বদু তাক্লি। মখোয়গী মরুওইবা পাউজেল অসি শান্তি অমসুং হিংশা লৈতবগী মতাংদা মীৎয়েং থমদুনা লৈরি। করিগুম্বা ৱাহৈ অমখক্তনা বুদ্ধ ধম্মবু শন্দোক্না তাকপা ঙম্লবদি, মসি ‘করুনা’ নৎত্রগা নুংশিবা ওইগদবনি, মসি ঙসি মালেম অসিনা মথৌ তারি।
বুদ্ধগী পাউতাকশিং অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা হোৎনবা অমনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। ভারত সরকারনা অতোপ্পা লোনশিংগী মরক্তা পালী অমসুং প্রাকৃতপু 'ক্লাসিকেল লোন'গী থাক পীখিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি পালিী অমসুং প্রাকৃততা শেলগী তেংবাং ফংলগনি। মসিনা মখোয়গী সাহিত্যগী লন ঙাক্নবা অমসুং মখোয়বু হিংগৎহনবদা চাউনা মতেং পাংগনি।
এসিয়াবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা বুদ্ধ ধর্মগী থৌদাং অদু ঐখোয়না খন্ন-নৈনবগী মথৌ তাই হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। তশেংনমক, বুদ্ধ ধর্মনা এসিয়া অমসুং মালেমদা শান্তি, অশেংবা শান্তি – ফিজিকেল ভাইওলেন্স খক্তা নত্তনা কল্লক-মীহৌবা অমসুং নুংশিদবগী মওং-মতৌ পুম্নমক্তগী নীংতমদুনা শান্তি ফংবা - করম্না পুরকপা য়াবগে হায়বদু য়েংনবগীদমক ঐখোয়না খন্ন-নৈনবগী মওং অসি পাকথোক চাউথোকহনবগী মথৌ তাই। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি সম্মিৎ অসিনা বুদ্ধগী তাকপী-তম্বীরম্বশিং ঐখোয়গী মান্নবা হেরিতেজদা য়ুম্ফম ওইদুনা ঐখোয়গী মতেং পীনবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু -

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES THE FIRST ASIAN BUDDHIST SUMMIT
05 NOV 2024 12:40PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu graced the first Asian Buddhist Summit, organised by the Ministry of Culture, Government of India, in collaboration with the International Buddhist Confederation (IBC), in New Delhi today (November 5, 2024).
Speaking on the occasion, the President said that India is the blessed land of Dharma. In every age, there have been great masters and mystics, seers and seekers in India who have shown humankind a way to find peace inside and harmony outside. The Buddha holds a unique place among these pathfinders. The enlightenment of Siddhartha Gautama under the Bodhi tree in Bodh Gaya is an event unparalleled in history. He not only attained incomparably rich insights into the working of the human mind, he also chose to share them with all people in the spirit of “Bahujana sukhaya bahujana hitaya cha” – for the welfare of the masses.
The President said that over the centuries, it was only natural that different practitioners would find different meanings in the Buddha’s discourses and, thus, there arose a variety of sects. In broad classification, today we have Theravada, Mahayana and Vajrayana traditions, with many schools and sects within each of them. Moreover, such flowering of the Buddha Dharma proceeded in many directions over different periods of history. This spread of Dhamma over an expanding geographical area created a community, a larger Sangha. In a sense, India, the land of the Buddha’s enlightenment, is at its centre. But, what is said about God is also true about this larger Buddhist Sangha: that its centre is everywhere and circumference nowhere.
The President said that when the world today is facing an existential crisis on many fronts, not only strife but also the climate crisis, a large Buddhist community has much to offer to humankind. The various schools of Buddhism show the world how to counter narrow sectarianism. Their central message remains focused on peace and non-violence. If one word can capture the Buddha Dhamma, it has to be ‘karuna’ or compassion, which is what the world needs today.
The President said that the preservation of Buddha’s teachings has been a great collective endeavour for all of us. She was happy to note that the Government of India granted the status of ‘classical language’ to Pali and Prakrit, among other languages. She said that Pali and Prakrit would now receive financial support, which will contribute significantly to the preservation of their literary treasures and to their revitalisation.
The President said that we need to discuss the role of Buddha Dharma in strengthening Asia. Indeed, we need to expand the discussion to see how Buddha Dharma can bring peace, real peace, to Asia and the world – a peace free from not only physical violence but also from all forms of greed and hatred – the two mental forces at the root of all our miseries, according to the Buddha. She expressed confidence that the Summit will go a long way in strengthening our cooperation, based on our shared heritage of the Buddha’s teachings.
Please click here to see the President's Speech -