য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা পুলিসকী থৌদাং নীংশিংবা নুমিত্তা নই দিল্লীগী নেস্নেল পুলিস মেমোরিএলদা অথৌবশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা পুলিস পর্সোনেলশিংনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মপুং ফানা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপগী মঙলান অদু মংফাওনবা হোৎনরি
নেস্নেল পুলিস মেমোরিয়েলদা লৈরিবা সেন্ত্রেল স্ত্রকচর অসিনা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মথৌ তৌবদা পুক্নিং চিংশিনবা, মখোয়গী অচেৎপা লৈবাক নীংবা অমসুং খ্বাইদগী ৱাংবা থৱায় কৎথোক্নবা শেম-শাবা অদুগী খুদম্নি
লৈবাক অসিনা মখোয়গী মথৌ পাংথোক্লিঙৈদা খ্বাইদগী ৱাংবা কত্থোকখিবা পুলিস পার্সোনেলশিংদা মতম পুম্নমক্তা ইকায় খুম্নগনি
পুলিস পর্সোনেলগী য়াইফ-থৌরাং অসি মোদী সরকারগী প্রাইওরিতী অমনি
মোদী সরকারনা পুলিস পর্সোনেলশিংগী হকশেল, য়ুম অমসুং স্কোলারশিপকা মরী লৈনবা য়াইফ-থৌরাং কয়া অমা হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা জৱানশিংগী থৱায় কৎপগী ইকায় খুম্নবা ওইনা শেমখিবা নেস্নেল পুলিস মেমোরিয়েল অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা ইথিল পীরগনি অমসুং ঙসি ঐখোয়না ফংলিবা ঙাকশেল অমসুং চাউখৎপা অসি লান্মী লিশিং কয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা থৱায় কৎখিবনা ওইহনখিবনি হায়না নাগরিকশিংদা নিংশিংহল্লগনি
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী থৌনাগী মতুং ইন্না, কাশ্মীর অমসুং অৱাং-নোংপোক্তা চহী তরাগী খুজিং কয়াদগী চত্থরক্লবা অৱা-অনাশিং, লেফত ৱিং এক্সত্রিমিজম লোইশিনখ্রে
লৈবাক অসিনা দ্রোন, নার্কোতিক্স ত্রেদ, সাইবর ক্রাইম, এ.আই.গী খুত্থাংদা অশোই-অঙাম থোকহন্নবগী হোৎনবশিং অসিগুম্বা শিংনবশিংগা মাইয়োক্নরি
খুদোংথীবা অমসুং শিংনবশিং অদু কয়া য়াম্না চাউনা লৈরবসু, মখোয়না ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থাজবা থম্বগী ৱারেপ অদুগী মায়োক্তা লেপ্পা ঙম্লোই
লান্মীশিংনা লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা কত্থোকপীখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লি
ইং 1959গী ঙসিগী নুমিৎ অসিদা, সি.আর.পি.এফ.গী লান্মী 10না চাইনিজ লান্মীগা লান্থেংনরিঙৈদা মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখি
21 OCT 2024 2:52PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা নেস্নেল পুলিস মেমোরিয়েলদা পুলিসকী থৌদাং নীংশিংবগী নুমিৎ থৌরমদা অথৌবশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে। থৌরম অদুদা হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বন্দি সঞ্জয় কুমার, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী শ্রী গোবিন্দ মোহন, ইন্তেলিজেন্স ব্যুরো (আই.বি.)গী দাইরেক্তর শ্রী তপন কুমার দেকা, সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.)গী সেনিয়র ওফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা মীহুৎ কয়াসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুলিস ফোর্সশিংগী জৱানশিংনা কাশ্মীরদগী কন্যাকুমারী অমসুং কচ্ছতগী কিবিথু ফাওবা ভারতকী ঙমখৈশিং ঙাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লান্মীশিংগী পর্সোনেলশিংনা ঐখোয় অমসুং ঙমখৈশিং অসি মতম পুম্নমক্তা ঙাক-শেল্লি। নুমিদাং নৎত্রগা নুংথিল, কুমহৈ নৎত্রগা খুদোংথীবা মতমদা, য়াম্না শাথীনা শাবা মতম, নোং, নৎত্রগা অইং-অশাদা ঙাক-শেল্লি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি নেস্নেল পুলিস মেমোরিয়েলদা লৈরিবা সেন্ত্রেল স্ত্রকচর অসিনা ঐখোয়গী জৱানশিংগী থৌদাংদা থম্লিবা অচেৎপা ফিরেপ, মখোয়গী অচেৎপা লৈবাক নীংবগী মতৌ অমসুং মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা থবক্কীদমক কত্থোকখিবা অদুগী খুদম্নি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইং 1959গী ঙসিগী নুমিত্তা সেন্ত্রেল রিজর্ব পুলিস ফোর্স (সি.আর.পি.এফ.)গী মীওই 10না থৌনা লৈনা চাইনিজ লান্মীগী মায়োক্তা লান্থেংখি অমসুং মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীগী ময়াইদা পুলিস মেমোরিয়েল অমা লান্মীশিং অসিগী কত্থোকপবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা শেম্নবা ৱারেপ লৌখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি পুলিস মেমোরিয়েল অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা ইথিল পীদুনা মখা তানা চৎথগনি অমসুং ঙসি ঐখোয়না ফংলিবা সেক্যুরিতী অমসুং প্রোগ্রেস অসি লান্মী লিশিং কয়াগী অৱাংবা থাক্কী কত্থোকপগী মহৈনি হায়না নাগরিকশিংদা নিংশিংহল্লগনি। লৈবাক অসিগী ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতীগীদমক পুলিস পর্সোনেল 36,468না মখোয়গী পুন্সি থাদোকখ্রে, মসিনা লৈবাক অসি চাউখৎপা ঙমহল্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি অমদা পুলিস পার্সোনেল 216না মথৌ তৌরিঙৈদা মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখি অমসুং লৈবাক অসিনা থৌনা ফরবা লান্মীশিং অসিগী মফমদা মতম পুম্নমক্তা ইকায় খুম্নগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সশিংনা লৈবাক্কী ঙাকশেলগীদমক খ্বাইদগী ৱাংবা থৱায় কৎপগী চৎনবী লৈরি। হিমালয়গী অইং-অশা অমসুং অকিবা পোক্লিবা চীংশিংদগী হৌরগা কচ্ছ অমসুং বারমরগী লৈকঙলা অমসুং পাক চাউরবা সমুদ্রশিং ফাওবদা লৈবাক অসিবু শিংনবা লৈতনা ঙাক-শেনখিবা, লৈবাক অসিগী ঙাক-শেনবগী থবক তৌখিবা ঐখোয়গী থৌনা ফরবা পুৱারী অমা লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীর, লেফ-ৱিং এক্সত্রিমিজমনা শোকহল্লবা মফমশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী শান্তিগী ফীভম অসি অৱাবা ওইদুনা লাক্লি। অদুবু হৌখিবা চহী তরা অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী থৌনা অমসুং মতিক চানা হোৎনবনা মরম ওইদুনা শান্তি ওইহনবদা মায় পাকখি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী লান অসি লোইদ্রি হায়না মহাক্না মখা তাখি। দ্রোন, দ্রগ ত্রেদ, সাইবর ক্রাইম, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.)গী খুত্থাংদা অশোই-অঙাম থোকহন্নবা হোৎনবা, ধর্মগী ওইবা পুক্নিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা থৌরাং তৌবা, ইনফিল্ত্রেসন, আইন্না য়াদবা খুৎলাইশিং লান্থোকপা অমসুং তেরোরিজমগুম্বা অনৌবা খুদোংচাদবশিং অসি ঙসি ঐখোয়না থেংনরিবা শিংনবশিংনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি খুদোংচাদবা অমসুং শিংনবশিং অদু কয়া য়াম্না চাউনা লৈরবসু, মখোয়না ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থাজবা থম্বা ঙম্বগী মাইয়োক্তা লেপ্পদি কৈদৌনুংদা ঙমদে।
2047 ফাওবদা মপুং ফানা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান অদু মপুং ফানা পাংথোক্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা পুলিস পর্সোনেলশিংনা ৱাশক্লি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী পার্লিয়ামেন্তনা পাস তৌখিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম অসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা হান্ননা চৎনবা হৌখ্রে। আইনশিং অসি মপুং ফানা চৎনরবা মতুংদা, ঐখোয়গী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসি মালেমদা খ্বাইদগী মোদর্ন জস্তিস সিস্তেম ওইগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মফম অমহেক্তদা রেজিস্তর তৌরবা ক্রাইম অমহেক্তদা চহী অহুমগী মনুংদা সুপ্রিম কোর্ত ফাওবা জস্তিস ফংহনগনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি জস্তিসকী অয়েৎপা অসি কোকহন্নবগী লম্বী অসিদি অনৌবা আইন অহুম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনয়া ওইগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা পুলিস পর্সোনেলশিংগী য়াইফনবা স্কিম কয়া অমা হৌদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি আয়ুশ্মান সি.এ.পি.এফ. স্কিমগী খুত্থাংদা কার্দ লাখ 41 হেন্না য়েন্থোকখ্রে অমসুং লুপা করোর 1422গী ক্লেম লাখ 13গী সেত্তলমেন্ত তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী জৱানশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগী হকশেল অসি কার্দ অসিগী খুত্থাংদা মফম অমহেক্তদা য়েংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হাউজিং স্কিমদসু, ঐখোয়না হাউজিং সেতিস্ফেক্সন রেসিও হেনগৎনবা পান্দম থম্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা 2015দা লুপা করোর 3100 চংনা য়ুম 13,000 অমসুং বেরেক 113 শাবগী অয়াবা পীখি। মসিগী মনুংদা য়ুম 11,276 অমসুং বেরেক 111 অসি 2024গী মার্চ ফাওবদা লোইশিনখ্রে। সি.এ.পি.এফ. ই-আৱস ৱেব পোর্তেলগী খুত্থাংদা, অহাঙবা য়ুমশিং য়েন্থোকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীগী স্কোলরশিপ স্কিম অসি ঐখোয়গী পুলিস পর্সোনেলশিংগী অঙাংশিংগীদমক লাইবক ফবনি। মসিগা লোয়ননা, এম.বি.বি.এস.দা সি.এ.পি.এফ. পর্সোনেলশিংগী দিপেন্দেন্তশিংগীদমক সিৎ 26 অমসুং বি.দি.এস.দা সিৎ 3 রিজর্ব তৌখ্রে। সেন্ত্রেল এক্স-গ্রেসিয়াগী শেনফম অসি লম্প-সম কম্পেন্সেসনদা হেনগৎহনবনা ঐখোয়গী জৱানশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা অচৌবা মতেং পীরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী পুলিস পর্সোনেলশিং, মরু ওইনা সি.এ.পি.এফ.শিংগী পর্সোনেলশিংনা, লো এন্দ ওর্দর ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতী লৈহন্নবা নত্তনা অতোপ্পা থবক কয়া অমসু পাংথোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2019দগী 2024 ফাওবদা সি.এ.পি.এফ. পর্সোনেলশিংনা চাউরাক্না করোর 5.80 লাখ 90,000গী চাংদা পাম্বী থারি অমসুং মখোয়বু মখোয়গী মচাগুম্না য়েংশিল্লি। শ্রী শাহনা হায়খি সিভিক এক্সন প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা, ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী স্কিম পুম্নমক ঙমখৈগী জিলা পুম্নমক্তা লৈরিবা নাগরিকশিংদা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী পুন্সি থাদখিবা জৱানশিংগী কত্থোকপশিং অসি অথুবদা লোইররোই হায়না গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি লান্মীশিং অসিনা কত্থোকখিবা অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী ঙাক-শেনবা ফংলগনি অমসুং 2047 ফাওবদা ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরক্লগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা নীংতম্বা চহী 100 শুরকপদা থৌনা ফরবা জৱানশিং অসিগী কত্থোকপশিং অসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংদুনা লৈগনি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah pays homage to the martyrs on Police Commemoration Day at the National Police Memorial in New Delhi
Police personnel across the country are determined to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi's dream of building a fully developed India
Central structure at the National Police Memorial symbolizes the unwavering commitment of our soldiers to duty, their profound patriotism, and willingness to make the supreme sacrifice
Country will always be indebted to the police personnel who made the supreme sacrifice while performing their duty
Welfare of police personnel is the priority of Modi government
Modi Government has introduced many welfare schemes related to health, housing and scholarships for police personnel
The National Police Memorial built by PM Modi in honour of the sacrifice of the Jawans will continue to inspire our youth and remind citizens that the safety and progress we enjoy today is because of the supreme sacrifice of thousands of soldiers
In the last decade, due to the dedication of the security forces, Left Wing Extremism, decades-long unrest in Kashmir and the North-East came to an end
Country is facing challenges like drones, narcotics trade, cybercrime, attempts to spread unrest through AI
No matter how big the threats and challenges are, they will not be able to stand in front of the unwavering resolve of our soldiers
Soldiers have given their supreme sacrifice for the country and this is why the country is progressing
On this day in 1959, 10 CRPF soldiers sacrificed their lives while fighting the Chinese army, that is why this day is celebrated as Police Memorial Day
21 OCT 2024 2:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah paid homage to the martyrs on Police Commemoration Day at the National Police Memorial in New Delhi today. On this occasion, Shri Bandi Sanjay Kumar, Minister of State (MoS) for Home Affairs, Shri Govind Mohan, Union Home Secretary, Shri Tapan Kumar Deka, Director, Intelligence Bureau (IB), senior officers of Central Armed Police Forces (CAPFs) and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister said that the Jawans of the police forces safeguard India’s borders from Kashmir to Kanyakumari and from Kutch to Kibithu. He mentioned that the personnel of the forces are always guarding us and the borders, whether it is day or night, during festivals or disasters, in extreme heat, rain, or cold waves.
Shri Amit Shah said that the central structure at the National Police Memorial symbolizes the unwavering commitment of our soldiers to duty, their profound patriotism, and their willingness to make the supreme sacrifice. He mentioned that on this very day in 1959, 10 Central Reserve Police Force (CRPF) personnel bravely faced the Chinese army and sacrificed their lives. Shri Shah said that after becoming Prime Minister, Shri Narendra Modi decided to build a police memorial in the heart of Delhi to honour the sacrifice of these soldiers. He further stated that this police memorial will continue to inspire our youth and remind citizens that the safety and progress we enjoy today is because of the supreme sacrifice of thousands of these soldiers. He added that 36,468 police personnel have laid down their lives for the safety and security of the country, which has enabled the nation to progress. He also mentioned that in the last one year, 216 police personnel sacrificed their lives in the line of duty, and the country will forever be indebted to these brave soldiers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there has been a tradition of our police forces making the supreme sacrifice for the security of the nation. He added that we also have a proud history where brave soldiers, from the icy and treacherous peaks of the Himalayas to the harsh deserts of Kutch and Barmer and the vast oceans, safeguard the country fearlessly, ensuring its security.
Shri Amit Shah said that there was disruption of peace in Jammu & Kashmir, Left-wing extremism affected areas, and the Northeast for decades, but in the past decade, we have succeeded in establishing peace due to the dedication and efficiency of our security forces. He added that, however, our fight is not over yet. Emerging threats like drones, narcotics trade, cybercrime, attempts to spread unrest through Artificial Intelligence (AI), conspiracies to incite religious sentiments, infiltration, smuggling of illegal weapons, and terrorism are the challenges we face today. Shri Shah stated that no matter how big the threats and challenges are, they cannot stand in the face of the unwavering resolve of our soldiers.
Union Home Minister said that the police personnel across the country are determined to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of building a fully developed India by 2047. He mentioned that the implementation of the three new criminal laws passed by the country’s Parliament has already begun in all the states and union territories. He said that once these laws are fully implemented, our criminal justice system will become the most modern justice system in the world. He further added that in any crime registered in any corner of the country, justice will be served within three years, right up to the Supreme Court. He emphasized that the path to overcoming delays in justice lies in the implementation of these three new laws.
Shri Amit Shah said that the Modi Government has introduced many schemes for the welfare of police personnel. He mentioned that through Ayushman CAPF scheme, more than 41 lakhs cards have been distributed and 13 lakh claims worth about Rs. 1422 crore have been settled. He said that health of our Jawans and their families is being taken care of anywhere through this card. He said that in the housing scheme also, we have set a target to increase the housing satisfaction ratio. Shri Shah said that the Modi government had approved the construction of 13,000 houses and 113 barracks at a cost of Rs. 3100 crore in 2015, out of which 11,276 houses and 111 barracks have been completed by March 2024. He said through CAPF e-Awas web portal, vacant houses have been allotted. The Prime Minister's Scholarship Scheme has proved to be a blessing for the children of our police personnel. Along with this, 26 seats in MBBS and 3 seats in BDS have also been reserved for the dependents of CAPF personnel. Increasing the central ex-gratia amount to lump-sum compensation provides great relief to the families of our jawans.
Union Home Minister said that our police personnel, especially the personnel of CAPFs, perform many other tasks in addition to maintaining law and order and ensuring the security of the country. He said that from 2019 to 2024, CAPF personnel have planted about 5 crore 80 lakh 90 thousand saplings and are taking care of them like their own child. Shri Shah said that through the Civic Action Programme, efforts are being made to bring all the schemes of the Government of India and state governments to the citizens in all border districts. Home Minister said that the sacrifice of the jawans who laid down their lives for the country will not go in vain. He said that due to the sacrifices of these soldiers, the security of the country will be ensured and by 2047, India will emerge as a developed nation. He added that this grateful nation will always remember the sacrifices of these jawans with reverence during the centenary of independence.