প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী ITU- ৱর্ল্দ তেলিকম্ম্যুনিকেসন স্তেন্দর্দাইজেসন এসেমব্লী হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
15 OCT 2024 1:39PM by PIB Imphal
মন্ত্রী-মন্দলদা ঐগী মরুপ ওইরিবা জ্যোতিতাদিত্য সিন্ধিয়াজী, চন্দ্রসেখরজী, ITUগী সেক্রেতরী-জেনরেল, লৈবাক কয়াগী মন্ত্রীশিং, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী মন্ত্রী পুম্নমক, ইন্দস্ত্রী লিদরশিং, তেলিকোম এক্সপর্তশিং, স্তার্তঅপশিংগী লমদগী লাক্লিবা ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং, লৈবাক অসিগী অমদি মালেমগী অতৈ দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং,
ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেসতা লৈবাক অসিগী অমদি মালেমগী লাকপীরিবা পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি! ঐহাক্না ইন্তর্নেস্নেল তেলিকোম য়ুনিয়ন – ITUগী মরুপশিংবু অখন্ননা তরাম্না ওকচরি। নখোয়না WTSAগীদমক অহানবা ওইনা ভারতপু খনবিরি। নখোয়বু তৌবিমল খঙবা অমসুং থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি তেলিকোম অমসুং মরী লৈনবা তেক্নোলোজীদা মালেমগী খ্বাইদগী খুমাং চাউশিল্লিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ভারত্তা মোবাইল ফোন য়ুজর করোর 120 নত্ত্রগা মিলিয়ন 1200 লৈ। ভারত্তা ইন্তর্নেৎ য়ুজর করোর 95 নত্ত্রগা মিলিয়ন 950 লৈ। ভারত্তা মালেমগী রিএল তাইম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী চাদা 40 হেন্না পাংথোক্লি। ভারতনা লাস্ত মাইল দেলিভরীগীদমক খ্বাইদগী ফবা খুৎলাই অমা ওইনা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী উৎখি। গ্লোবেল তেলিকম্ম্যুনিকেসগী স্তেন্দর্দশিং অমসুং তুংলমচৎগী খন্ন-নৈনদধনা গ্লোবেল গুদকী মেদিয়মসু ওইরগনি। ঐহাক্না পুম্নমক্তা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
WTSA অমসুং ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস অসি পুন্না পাংথোকপা অসিসু য়াম্না মরু ওই। WTSAগী পান্দমদি গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিংদা থবক তৌবনি। অমরোমদা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেসনা সর্ভিসেস্তা থবক তৌবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মরম অসিনা ঙসিগী থৌরম অসিনা স্তেন্দর্দশিং অমসুং সর্ভিসশিংবু চপ মান্নবা প্লেৎফোর্ম অমদা পুরক্লি। ঙসি ভারতনা ক্বালিতী সর্ভিসশিংদা মীৎয়েং থম্মি। ঐখোয়গী স্তেন্দর্দশিংদা ঐখোয়নসু অখন্নবা মীৎয়েং থম্মি। অসিগুম্বা ফীভম অমদা WTSAগী এক্সপরিয়েন্সনা ভারত্তা অনৌবা শক্তি অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
WTSAনা কনসেন্সসকী খুত্থাংদা মালেম পুম্ববু এম্পাৱর তৌনবা হায়রি। ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেসনা কন্নেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা মালেম পুম্ববু এম্পাৱর তৌনবা হায়রি। মসিনা হায়বদি কনসেন্সস অমসুং কন্নেক্তিবিতী অসি থৌরম অসিদা পুন্না লিঙ্ক তৌরি। ঙসিগী নুংঙাইনদবনা থল্লবা মালেম অসিদা অনিমক অসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বা নখোয়না খঙলি। ভারতনা চহি লিশিং কয়াদগী বসুধৈব কুতুম্বকমগী অমর ওইরবা পাউজেল অসি শন্দোক্তুনা লাক্লি। ঐখোয়না G-20 লমজিংনবা খুদোংচাবা ফংখিবা মতমদা ঐখোয়না ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচরগী পাউজেল পী। ভারতনা নুংঙাইনদবা কোকহন্দুনা মালেমবু কন্নেক্ত তৌবগী থবক তৌরি। অরিবা সিল্ক রুততগী ঙসিগী তেক্নোলোজী রুত অসি ফাওবা ভারতকী মতম চুপ্পদা পান্দম অমা খক্তা লৈখি - মালেমবু কন্নেক্ত তৌবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোকপা। অসিগুম্বা ফীভম অমদা WTSA অমসুং IMCগী পার্তনরশিপ অসি ইথিল পীনীংঙাই ওইরি অমসুং ফজরবা পাউজেল ওইরি। লোকেল অমসুং গ্লোবেল পুনশিল্লবা মতমদা লৈবাক অমা খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বনা মদুদগী কান্নবা ফংই অমসুং মসি ঐখোয়গী পান্দমনি
মরুপশিং,
21শুবা চহিচাদা ভারতকী মোবাইল অমসুং তেলিকোমগী খোঙচৎ অসি মালেম পুম্বগী নৈন্নবা হিরম অমা ওইরি। মালেম অসিদা মোবাইল অমসুং তেলিকোম অসি ফেসিলিতী অমা ওইনা উরি। অদুবু ভারতকী মোদেল অসিদি খরা মখৈ খেন্নরি। ভারত্তা ঐখোয়না তেলিকোম অসি শুপ্নগী কন্নেক্তিবিতীগী মেদিয়ম অমা ওইবতা নত্তনা ইক্বিতী অমসুং খুদোংচাবগী মেদিয়ম অমসু ওইখি। ঙসি মেদিয়ম অসিনা খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিং, ইনাক খুনবা অমসুং লায়রবশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি কোকহনবদা মতেং পাংলি। ঐহাক্না নীংশিংলি, চহি তরাগী মমাংদা ঐহাক্না লৈবাক অসিদা দিজিতেল ইন্দিয়াগী ভিজন পুথোকখি। মদুদা ঐহাক্না মচেৎ-মচেৎকী মহুৎ হোলিস্তিক এপ্রোচ অমগা লোয়ননা চংশিনবা মথৌ তাই হায়খি। ঐখোয়না দিজিতেল ইন্দিয়াগী য়ুম্বী মরি মশক খঙদোকখি। অহানবা – দিভাইসকী মমল হন্থহনবা। অনিশুবা – দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীনা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা য়ৌহনবা। অহুমশুবা – দেতা অসি মীপুম খুদিংমক্তা ফংহনবা। অমসুং মরিশুবদা ঐখোয়গী পান্দম অসি ‘দিজিতেল ফার্স্ত’ অসিনা ওইবা। ঐখোয়না অমুক্তংদা য়ুম্বী মরি অসিদা থবক তৌবা হৌখি অমসুং ঐখোয়না ফলশিংসু ফংলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ফোনশিং অসি ভারত্তা ঐখোয়না মেন্যুফেকচর তৌবা হৌদ্রিবা ফাওবা হোংনা ফংলোই। 2014দা ভারত্তা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎ অনি খক্তা লৈরমখি ঙসিদি মসি 200 হেন্না লৈরে। মমাংদা ঐখোয়না মপালদগী ফোনশিং অয়াম্বনা ইম্পোর্ত তৌরমখি। ঙসি ঐখোয়না মমাংদগী ভারত্তা মোবাইল ফোন শরুক তরুক হেন্না মেন্যুফেকচর তৌরি, ঐখোয়বু মোবাইল এক্সপোর্তিং কন্ত্রী ওইনা খঙনরি। অমসুং ঐখোয়না মসিদা লেপ্পোই। হৌজিক ঐখোয়না মালেমদা চিপতগী হৌরগা ফিনিশ প্রদক্তশিং ফাওবা মপুং ফানা মেদ ইন ইন্দিয়া ফোন পীবগী থবক তৌরি। ঐখোয়না ভারত্তা সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেমদা চাউনা ইনভেস্তমেন্তশিংসু তৌরি।
মরুপশিং,
কন্নেক্তিবিতীগী য়ুম্বীদা থবক পায়খৎপগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারত্তা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংমক কন্নেক্ত তৌনবা হোৎনরি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা মোবাইল তাৱরশিংগী মপাঙ্গল কনবা নেৎৱার্ক অমা শেমগৎলি। ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মফমশিং, চীংগী মফমশিং, ঙমখৈগী মফমশিংদা অতেনবা মতমগী মনুংদা মোবাইল তাৱর লিশিং কয়া ইনস্তোল তৌখি। ঐখোয়না রেলৱে স্তেসনশিং অমসুং অতৈ মীয়াম তিনবা মফমশিংদা ৱাই-ফাই ফেসিলিতীশিং ফংহনখি। ঐখোয়না অন্দর-সী কেবলশিংগী খুত্থাংদা অন্দামান অমসুং নিকোবর অমসুং লক্ষদ্বীপগুম্বা ইথৎশিং শম্নহনখি। চহি তরাগী মনুংদা ভারতনা তিংখিবা ওপ্তিকেল ফাইবরগী অশাংবা অসি পৃথিবী অমসুং থাগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসিগী শরুক নিপান য়ৌখি! ঐহাক্না ভারতকী খোঙজেলগী খুদম অমগা পীজগে। চহি অনিগী মমাংদা ঐখোয়না মোবাইল কংগ্রেস অসিমক্তদা 5G লোঞ্চ তৌখি। ঙসি ভারতকী জিলা অয়াম্বা 5G সর্ভিসশিংনা শমহন্নবা ঙমলে। ঙসি ভারতনা মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা 5G মার্কেৎ ওইরে। অমসুং ঐখোয়না হৌজিক 6G তেক্নোলোজীদা থুনা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
তেলিকোম সেক্তরদা ভারতনা পুরকখিবা রিফোর্মশিং অমসুং ইন্নোভেসনশিং অসি অঙকপা অমসুং অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ওইরি। মসিনা দেতাগী মমল চাউনা হন্থহনবা ঙমখি। ঙসি ভারত্তা ইন্তর্নেৎ দেতাগী মমল অসি GBদা সেন্ত 12 রোম ওইরি। মালেমগী অতৈ লৈবাক কয়াদা GBঅমদা মসিদগী শরুক 10দগী 20 হেন্না তাংলি। ঙসি ভারত মচা খুদিংমক্না থা অমদা দেতা 30GB শীজিন্নরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মরিশুবা য়ুম্বী হায়বদি দিজিতেল ফার্স্ত হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা খোঙথাং পুম্নমক অসি অনৌবা থাক অমদা পুখৎখি। ভারতনা দিজিতেল তেক্নোলোজী দেমোক্রেতাইজ তৌখি। ভারতনা দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং শেমখি অমসুং প্লেৎফোর্মশিং অসিদা তৌবা ইন্নোভেসনশিংনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেমখি। জন ধন, আধার, অমসুং মোবাইলগী JAM ত্রিনিতীনা অনৌবা ইন্নোভেসনশিংগীদমক য়ুম্ফম থোনখি। য়ুনিফাইদ পেমেন্তস ইন্তরফেস – UPIনা অনৌবা কম্পনীশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীখি। হৌজিক ONDCগী মতাংদা মান্ননা খন্ননৈনরি। ONDC দগী দিজিতেল কম্মর্সতা অনৌবা রিভোল্যুসন অমা লাক্কদৌরি। ঐখোয়গী দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংনা করম্না কোরোনাগী মতমদা করম্না থবক খুদিংমক লায়থোকহনখিবগে হায়বা উবা ফংখ্রে। লায়রবদা শেল তাবা, কোরোনা লাকশিন্নবা থবক তৌরিবা কর্মচারীশিংদা রিএল তাইম গাইদলাইনশিং থাবা, ভেক্সিনেসন প্রোসেস স্ত্রীমলাইন তৌবা, ভেক্সিনগী দিজিতেল সর্তিফিকেৎ পীবা ওইরবসু ভারত্তা পুম্নমক য়াম্না লায়না পাংথোকপা ঙমহনখি। ঙসি ভারত্তা দিজিতেল বুকে অমা লৈ মসিনা মালেমদা য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংগী অনৌবা পনখৈ অমা পীরি। মরম অসিনা G-20 প্রসিদেন্সী মনুংদা ভারতনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা মীৎয়েং চীংশিনখি। অমসুং ঙসি অমুক হন্না ঐহাক্না ফোংদোকচরি মদুদি ভারতনা লৈবাক পুম্নমক্কা লোয়ননা DPIগা মরী লৈনবা মাগী এক্সপরিয়েন্স অমসুং লৌশিং শিয়র তৌবদা নুংঙাইবা পোকচগনি।
মরুপশিং,
WTSAদা নেৎৱার্ক ওফ ৱুমেন ইনিসিএতিবকী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমসু পাংথোক্কদৌরি। মসি য়াম্না মরু ওইবা হীরম অমনি। ভারতনা নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাং অসিবু য়াম্না মরু ওইনা লৌদুনা থবক পায়খৎলি। G-20 প্রসিদেন্সী মনুংদসু ঐখোয়না মসিগী ফিরেপ অসি মাংদা পুখৎখি। তেক্নোলোজী সেক্তর ইনক্লুসিব ওইহন্দুনা তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা নুপীবু এম্পাৱর তৌরি, ভারতনা মসিগী পান্দম অসিদা থবক তৌরি। নখোয়না উবা ফংখ্রে করম্না ঐখোয়গী নুপী সাইন্তিস্তশিংনা ঐখোয়গী স্পেস মিসনশিংদা অচৌবা থৌদাং লৌবগে।ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংদা লৈরিবা নুপী কো-ফাউন্দরশিংগী মশিং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগী চাদা 40 হেনবনা ভারতকী STEM এজুকেসনদা শরুক তম্মি। ঙসি ভারতনা তেক্নোলোজী লীদরশিপতা নুপীশিংগীদক খুদোংচাবশিং হেন্না হেন্না শেম্মি। নখোয়না সরকারগী নমো দ্রোন দিদি প্রোগ্রামগী মতাংদা তারমলগনি। মসি লৌউ-শিংউদা দ্রোন রিভোল্যুসন প্রমোৎ তৌনবা প্রোগ্রাম অমনি। কেম্পেন অসি ভারতকী খুঙ্গংশিংগী নুপীশিংনা লমজিংখি। ঐখোয়না য়ুম খুদিংমক্তা দিজিতেল বেঙ্কিং অমসুং দিজিতেল পেমেন্তশিং য়ৌহন্নবা বেঙ্ক সখি প্রোগ্রামসু চত্থখি। হায়বদি নুপীশিংনা দিজিতেল এৱেরনেস প্রোগ্রামসু লমজিংলি। আশা অমসুং অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংনা ঐখোয়গী প্রাইমারি হেল্থকিয়র, মেতর্নিতী অমসুং চাইল্দ কিয়রদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসি ৱার্করশিং অসিনা তেবশিং অমসুং এপ্রশিংগী খুত্থাংদা থবক পুম্নমক ত্রেক তৌরি। ঐখোয়না নুপীশিংগীদমক মহিলা ই-হাত প্রোগ্রামসু চত্থরি। মসি নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগী ওনলাইন মার্কেতিং প্রোগ্রাম অমনি। হায়বদি অসিগুম্বা তেক্নোলোজীদা ভারতকী খুঙ্গং খুদিংমক্কী নুপীশিংনা তৌরিবা অসি অঙকপা ওইরি। লাক্কদৌরিবা মতমদা ঐখোয়না মসিগী স্কোপ অসি হেন্না হেনগৎহনগনি। ইচানুপী খুদিংমক্না তেক লীদর ওইবা অদুগুম্বা ভারত অমগী মঙলান ঐহাক্না মঙলি।
মরুপশিং,
G-20গী প্রসিদেন্সীগী মতমদা ভারতনা মালেমগী মমাংদা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমা পুখৎখি। WTSAগুম্বা মালেমগী ওইবা প্লেৎফোর্ম অমগী মমাংদা ঐহাক্না ৱাফম অসি পুখৎপা পাম্মি। ইশু অসি দিজিতেল তেক্নোলোজীগী মালেমগী ফ্রেমৱার্ক, মালেমগী গাইদলাইনশিংনি। হৌজিক মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মালেমগী লৈঙাক্লোনগীদমক মসিগী মরুওইবা অসি খঙমিন্নবগী মতম ওইরে। তেক্নোলোজীগীদমক্তা মালেমগী থাক্তা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং পাংথোক্কদবনি। ঙসি ফংলিবা দিজিতেলগী খুৎলাইশিং অমসুং এপ্লিকেসনশিং অসি লৈবাক অমহেক্তগী ঙমখৈদগী হেন্দোক্তুনা অথিংবা লৈতে। মরম অদুনা, লৈবাক অমত্তনা সাইবরগী খুদোংথীবশিংদগী মখোয়গী প্রজাশিংবু ঙাকথোকপা ঙম্লোই। মসিগীদমক ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই, মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মাংলোমদা চংশিনবা তাই অমসুং থৌদাং লৌবা তাই। ঐখোয়না ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অসি খঙই, ঐখোয়না এভিএসন সেক্তরগীদমক মালেমগী ওইবা কাংলোন অমসুং রিগুলেসনগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমখিবগুম্না, দিজিতেলগী মালেমদসু অসিগুম্বা ফ্রেমৱার্ক অমা মথৌ তাই। অমসুং মসিগীদমক্তা, WTSAনা হেন্না এক্তিব ওইনা থবক তৌগদবনি। ঐহাক্না WTSAগী মেম্বর খুদিংমকপু তেলিকম্ম্যুনিকেসনবু মীপুম খুদিংমক্কীদমক মতৌ করম্না সেফ ওইহনগদগে হায়বগী মতাংদা খন্ননবা হায়জনীংই। ইন্তর-কন্নেক্তেদ মালেম অসিদা, সেক্যুরিতী অসি অকোনবা ৱাখল্লোন অমা ওইবা য়ারোই। ভারতকী দেতা প্রোতেক্সন এক্ত অমসুং নেস্নেল সাইবর সেক্যুরিতী স্ত্রেতেজীনা সেফ দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু উৎলি। ঐহাক্না এসেমব্লী অসিগী মেম্বরশিংদা ইনক্লুসিব, সেক্যুর অমসুং তুংলমচৎকী শিংনবা খুদিংমক্তা এদাপ্তেবল ওইবা স্তেন্দর্দশিং শেম্নবা হায়জনীংই। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী মখল-মখা কয়াবুসু ইকায় খুম্নবা ইথিকেল এ.আই. অমসুং দেতা প্রাইভেসীগীদমক মালেমগী থাকশিং শেম্বা।
মরুপশিং,
ঙসিগী তেক্নোলোজীগী রিভোলুসন অসিদা তেক্নোলোজীদা হ্যুমেন সেন্ত্রিক দাইমেন্সনশিং পীনবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা অসি য়াম্না মরু ওই। মসিগী রিভোলুসন অসি রেস্পোন্সিবল অমসুং তুং কোইনা চৎনহনবগী থৌদাং অসি ঐখোয়গীনি। ঙসি ঐখোয়না থম্লিবা থাকশিং অসিনা ঐখোয়গী তুংলমচৎকী মায়কৈ অদু লেপকনি। মরম অদুনা, সেক্যুরিতী, দিগ্নিতি অমসুং ইক্বিতিগী প্রিন্সিপলশিং অসি ঐখোয়গী খন্ন-নৈনবগী মরু ওইবা ওইনা লৈগদবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি দিজিতেলগী মতম অসিদা লৈবাক অমত্তা, লমদম অমত্তা অমসুং কম্ম্যুনিতী অমত্তা নাথৈদুনা থমলোইদবনি। ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসি তেক্নিকেল ওইনা মপাঙ্গল লৈবগা লোয়ননা ইথিক্সকী মতাংদসু অচুম্বা ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসিদা ইন্নোভেসন অমসুং ইনক্লুজন লৈগদবনি।
মরুপশিং,
WTSA মায়পাক্নবগীদমক ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি, ঐহাক্না নখোয়দা ঐগী সপ্পোর্ত পীজরি। নখোয় পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি! হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of ITU- World Telecommunication Standardization Assembly 2024
15 OCT 2024 1:39PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Jyotiraditya Scindia ji, Chandrasekhar ji, Secretary-General of ITU, ministers from various countries, ministers from different states of Bharat, industry leaders, telecom experts, young entrepreneurs from the start-up world, distinguished guests from India and abroad, ladies and gentlemen,
A warm welcome to all of you at the India Mobile Congress! I would also like to extend a special welcome to the colleagues from the International Telecom Union (ITU). You have chosen Bharat for WTSA for the first time. I am grateful to you and appreciate your decision.
Friends,
Today, Bharat is one of the most happening countries in the world in the field of telecom and related technologies. Bharat, where there are 120 crore or 1200 million mobile phone users. Bharat, where there are 95 crore or 950 million internet users. Bharat, where more than 40 percent of the world's real-time digital transactions take place. Bharat, which has made digital connectivity an effective tool for last-mile delivery. Discussing global telecommunications standards and the future here will also be a medium for global good. I extend my best wishes to all of you.
Friends,
It is also significant that WTSA and India Mobile Congress are happening together. The goal of WTSA is to work on global standards, while India Mobile Congress plays a major role in services. Therefore, today's event has brought both standards and services together on one platform. Bharat is now focusing heavily on quality services. We are also emphasising our standards. In this context, the experience of WTSA will bring new energy to Bharat.
Friends,
WTSA speaks of empowering the world through consensus. India Mobile Congress talks about empowering the world through connectivity. In this event, both consensus and connectivity are coming together. You understand how important both are for a world roiled with conflicts today. For thousands of years, Bharat has lived by the immortal message of "Vasudhaiva Kutumbakam" (the world is one family). When we had the opportunity to lead the G-20, we also gave the message of "One Earth, One Family, One Future." Bharat is committed to connecting the world and resolving conflicts. From the ancient Silk Road to today's technology routes, Bharat’s mission has always been the same: to connect the world and open new paths of progress. In this context, the partnership between WTSA and IMC also sends an inspiring and excellent message. When local and global come together, it benefits not only one country but the entire world, and this is our goal.
Friends,
In the 21st century, Bharat’s mobile and telecom journey is a subject of study for the entire world. Globally, mobile and telecom have been seen as a convenience. But Bharat’s model has been different. In Bharat, we have not just seen telecom as a means of connectivity but as a medium of equity and opportunity. This medium is helping bridge the gap between villages and cities, and between the rich and the poor. I remember when I presented the vision of Digital India to the country 10 years ago, I said that we should not work in fragments but with a holistic approach. We identified four pillars of Digital India. First, the cost of devices should be low. Second, digital connectivity should reach every corner of the country. Third, data should be accessible to everyone. And fourth, our goal should be ‘Digital First.’ We started working on all four pillars simultaneously, and we have seen the results.
Friends,
Phones could not become affordable until we started manufacturing them in Bharat. In 2014, there were only two mobile manufacturing units in Bharat, but today, there are over 200 manufacturing units. Earlier, we used to import most phones, but now we are producing six times more phones in Bharat, and we are recognised as a mobile exporter. But we have not stopped there. Now, from chips to finished products, we are working towards providing the world with a completely Made-in-India phone. We are also making significant investments in the semiconductor ecosystem in Bharat.
Friends,
Working on the pillar of connectivity, we have ensured that every home in Bharat is connected. We have built a robust network of mobile towers across the country. In tribal areas, hilly regions, and border areas, thousands of mobile towers have been installed in a short time. We have provided Wi-Fi facilities at railway stations and other public places. We have connected islands like Andaman-Nicobar and Lakshadweep through undersea cables. In just 10 years, Bharat has laid optical fiber that is eight times the distance between the Earth and the Moon! Let me give you an example of Bharat’s speed. We launched 5G two years ago at Mobile Congress. Today, almost every district in Bharat is connected to 5G services. Today, Bharat has become the second-largest 5G market in the world, and we are now rapidly working on 6G technology.
Friends,
The reforms and innovations in the telecom sector in Bharat have been unimaginable and unprecedented. As a result, data costs have come down significantly. Today, the cost of internet data in Bharat is around 12 cents per GB, whereas, in many countries, the cost of one GB of data is 10 to 20 times higher. Every Indian is consuming an average of 30 GB of data per month.
Friends,
All these efforts have been taken to a new scale by our fourth pillar— the spirit of ‘Digital First.’ Bharat has democratised digital technology. We have created digital platforms, and the innovations on these platforms have generated millions of new opportunities. The JAM Trinity (Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile) has become the foundation of many innovations. The Unified Payments Interface (UPI) has created opportunities for numerous new companies. These days, ONDC (Open Network for Digital Commerce) is being discussed similarly, and it will bring a new revolution in digital commerce. During the Corona pandemic, we saw how our digital platforms made everything easier—whether it was transferring money to those in need, sending real-time guidelines to employees dealing with COVID-19, streamlining the vaccination process, or providing digital vaccination certificates— everything happened smoothly in Bharat. Today, Bharat has a digital bouquet that can elevate welfare schemes to new heights globally. That’s why, during the G-20 presidency, Bharat emphasised digital public infrastructure. And today, I will reiterate that Bharat is happy to share its experience and knowledge related to UPI with all countries.
Friends,
There will be a discussion on the Network of Women initiative at WTSA. This is a very important topic. Bharat is working seriously towards women-led development. During the G-20 presidency, we furthered our commitment to this issue. Bharat is aiming to make the technology sector inclusive and to empower women through technology platforms. You have seen how our women scientists have played a major role in our space missions. The number of women co-founders in our start-ups is continuously increasing. Today, over 40 percent of STEM education participants in Bharat are our daughters. Bharat is creating more and more opportunities for women in technology leadership. You must have heard about the Namo Drone Didi program by the government. This program promotes the use of drones in agriculture, and it is being led by the women of Bharat’s villages. To promote digital banking and digital payments across households, we have also launched the Bank Sakhi program. This means that women have led the digital awareness initiative. In our primary healthcare, maternity, and childcare, ASHA and Anganwadi workers have a significant role. Today, these workers track all this work through tablets and apps. We are also running the Mahila e-Haat program, an online marketing platform for women entrepreneurs. This means that today, the women of Bharat are working with technologies even in villages that were once unimaginable. We are going to expand this initiative even further in the future. I envision a Bharat where every daughter becomes a tech leader.
Friends,
During Bharat’s G-20 presidency, we presented a serious topic to the world. I would like to present this topic on a global platform like WTSA as well. The topic is the global framework and global guidelines for digital technology. The time has come for global institutions to recognise the importance of this for global governance. There needs to be a global set of Dos and Don'ts for technology. Today, all the digital tools and applications operate beyond the boundaries and limitations of any country. No single country can protect its citizens from cyber threats on its own. We must work together, and global institutions must take the responsibility. We know from our experience, just as we have established a global framework for rules and regulations in the aviation sector, a similar framework is needed for the digital world. WTSA needs to work more actively in this regard. I urge every WTSA member to think about how telecommunications can be made safe for everyone. In this interconnected world, security cannot be an afterthought. Bharat’s Data Protection Act and National Cyber Security Strategy demonstrate our commitment to building a safe digital ecosystem. I urge the members of this assembly to create standards that are inclusive, secure, and adaptable to every future challenge. You should develop global standards for Ethical AI and data privacy that respect the diversity of different countries.
Friends,
It is very important that in this technological revolution, we continuously strive to give technology a human-centric dimension. It is our responsibility to ensure that this revolution is responsible and sustainable. The standards we set today will shape the direction of our future. Therefore, the principles of security, dignity, and equity should be at the centre of our discussions. Our goal should be to ensure that no country, no region, and no community is left behind in this digital age. We must ensure that our future is technically strong and ethically sound, with innovation and inclusion at its core.
Friends,
I extend my best wishes and support for the success of WTSA. I wish you all the very best! Thank you very much!