କ୍ୟାବିନେଟ
୨୦୨୦-୨୧ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଓ ଡକ୍ ଲେବର ବୋର୍ଡର କର୍ମଚାରୀ/ଶ୍ରମିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଉତ୍ପାଦକତା ସମ୍ପର୍କିତ ପୁରସ୍କାର (ପିଏଲ୍‌ଆର) ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ମଞ୍ଜୁରୀ
03 OCT 2024 8:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ୨୦୨୦-୨୧ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦ ଏବଂ ଡକ୍ ଲେବର ବୋର୍ଡର କର୍ମଚାରୀ/ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଥିବା ଉତ୍ପାଦକତା ସମ୍ପର୍କିତ ପୁରସ୍କାର (ପିଏଲଆର) ଯୋଜନାରେ ସଂଶୋଧନକୁ ମଂଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି ।
୨୦୨୦-୨୧ରୁ ୨୦୨୫୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ସଂଶୋଧିତ ପିଏଲଆର ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଡକ୍ ଲେବର ବୋର୍ଡର ପ୍ରାୟ ୨୦୭୦୪ ଜଣ କର୍ମଚାରୀ ଲାଭବାନ ହେବେ । ପୁରା ଅବଧି ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚର ବୋଝ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ।
ତଦନୁସାରେ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୦-୨୧ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରର ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଡକ୍ ଲେବର ବୋର୍ଡର କର୍ମଚାରୀ/ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକତା ସହ ସମ୍ପର୍କିତ ପୁରସ୍କାର (ପିଏଲଆର) ଯୋଜନାରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛି । ଏଥିରେ ପିଏଲଆରର ଗଣନା ପାଇର୍ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ୱେଟେଜ୍ ବଦଳରେ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ୱେଟେଜ୍ ବଢ଼ିଯାଇଛି । ବୋନସର ଗଣନା ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦକତା ସହ ସମ୍ପର୍କିତ ପୁରସ୍କାର (ପିଏଲଆର) ଗଣନା ପ୍ରତି ମାସ ୭ ହଜାର ଟଙ୍କା ବେତନ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ପିଏଲଆର ବାର୍ଷିକ ହାରରେ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନର ୱେଟେଜକୁ ୫୦%ରୁ ୫୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ପରେ ତାହା ୬୦%କୁ ବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦର ପ୍ରଦର୍ଶନର ୱେଟେଜ୍ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୦% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହା ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବର୍ତ୍ତମାନର ୫୦% ୱେଟେଜ୍‌କୁ ବଦଳ କରୁଛି । ଆଶା କରାଯାଉଛି ସଂଶୋଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ସହ ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଏହି ପିଏଲଆର ଯୋଜନା ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଉତ୍ତମ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ସମ୍ବନ୍ଧ ଓ ଅନୁକୂଳ କାର୍ଯ୍ୟ ବାତାବରଣକୁ ବଢ଼ାଇବ ।
ଉତ୍ପାଦକତା ସହ ସମ୍ପର୍କିତ ପୁରସ୍କାର (ପିଏଲଆର) ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ଡକ୍ ଲେବର ବୋର୍ଡର ଶ୍ରମିକ/କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଜନା । ଏହି ଅନୁସାରେ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ସଂଘ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣା ଅନୁସାରେ କର୍ମଚାରୀ/ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ଆଧାର ଅନୁସାରେ ଆର୍ଥିକ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ।

Cabinet
Cabinet approves modified Productivity Linked Reward (PLR) Scheme for the major ports and dock labour Board employees/workers from 2020-21 to 2025-26
03 OCT 2024 8:36PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved modification of the existing Productivity Linked Reward (PLR) Scheme for the major ports and dock labour Board employees/workers from 2020-21 to 2025-26.
The modified PLR scheme applicable from 2020-21 to 2025-26 will benefit about 20,704 employees of Major Port Authorities and Dock Labour Board Employees/workers. The total financial implication for the entire period will be about Rs.200 crore.
Ministry of Ports, Shipping and Waterways has accordingly modified the Productivity Linked Reward (PLR) Scheme for all Major Port Authorities and Dock Labour Board employees/workers for the years 2020-21 to 2025-26 increasing weightage for calculation of PLR to port specific performance instead of weightage to all India performance. Productivity |Linked Reward (PLR) has been calculated on the wage ceiling for calculation of Bonus at Rs.7000/- per month. PLR shall be paid annually by enhancing the port specific performance weightage from 50% to 55% and further increasing to 60%. The All India Port performance weightage will also come down to 40% over a period till 2025-26, This is replacing the existing equal weightage of 50% for the All India port performance and the specific Port performance. It is expected that the proposed modification will bring about the efficiency factor along with competition among the Major Ports.
This PLR Scheme will foster better industrial relationship and congenial work atmosphere in the Port Sector, apart from stimulating better productivity.
Productivity Linked Reward (PLR) is an existing scheme for the employees/workers of Major Port Trusts and Dock Labour Board, wherein financial reward is being granted to employees/workers on yearly basis based on the settlement arrived at between Management and the Labour Federations of the Major Port Authorities.