মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা রবি কুম, ২০২৪ (০১.১০.২০২৪ দগী ৩১.০৩.২০২৫) ফাওবগী ওইনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি অমসুং কে) ফর্তিলাইজরগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) রেত অয়াবা পীখ্রে
18 SEP 2024 3:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়না রবি কুম, ২০২৪ (০১.১০.২০২৪ দগী ৩১.০৩.২০২৫) ফাওবগী ওইনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি অমসুং কে) ফর্তিলাইজরগী থাংগৎলকপা ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) রেত অয়াবা পীখ্রে।
রবি কুম ২০২৪গী মরক্কী ওইবা বজেতকী তঙাইফদবা অসি চাউরাক্না লুপা করোর ২৪,৪৭৫.৫৩ রোম ওইগনি।
কান্নবশিং:
• লৌমীশিংদা সবসিদাইজ তৌরবা, অহোংবা অমসুং চুনবা মমলদা হার ফংহনবা।
• হৌজিক চৎলিবা অন্তর্জাতিগী হারগী মমল অমসুং ইনপুতশিংগা চুননা পি এন্দ কে ফর্তিলাইজরগী রেসনেলাইজেসন তৌবা।
চলাইবগী মওং অমসুং পান্দমঃ
পি এন্দ কে ফর্তিলাইজরগী সবসিদী অসি রবি ২০২৪ (০১.১০.২০২৪ দগী ৩১.০৩.২০২৫ ফাওবা)গী ওইনা হায়রিবা হারশিং অসি লৌমীশিংদা মমল চুনবা মওংদা ফংহন্নবা অয়াবা পীরবা মমলদা পীগনি।
হৌরকপগী ৱারী
লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংদা ফর্তিলাইজর/ইম্পোর্তরশিংগী খুত্থাংদা সবসিদাইজ তৌরবা মমলদা পি এন্দ কে ফর্তিলাইজরগী গ্রেদ ২৮ ফংহল্লি। পি এন্দ কে ফর্তিলাইজরগী সবসিদী অসি এন.বি.এস. স্কিম্না ০১.০৪.২০১০ দগী হৌদুনা পায়রক্লি। লৌমীশিংদা নুংঙাইগদবা মওংদা লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংদা পি এন্দ কে হারশিং মমল হোংনা ফংহন্নবা হোৎনরি। হৌজিক চৎলিবা অন্তর্জাতিগী হারগী অমসুং ইনপুতশিং হায়বদি য়ুরিয়া, দি.এ.পি., এম.ও.পি. অমসুং সল্ফরগী মমলগা চুননা লৈঙাক অসিনা রবি ২০২৪গী ওইন ০১.১০.২৪ দগী ৩১.০৩.২৫ ফাওবা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি.এন.এ)গী এন.বি.এস. মমল অয়াবা পীখি। সবসিদী অসি অয়াবা পীবা অমসুং নোতিফাই তৌখিবা মমল মতুং ইন্না ফর্তিলাইজর কম্পেনীশিংদা পীগনি, মসিনা ফর্তিলাইজরশিং অসি লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা ফংহনগনি।

Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Rabi Season, 2024 (from 01.10.2024 to 31.03.2025) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers
18 SEP 2024 3:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Ministry of Chemicals & Fertilizers for fixing the Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for RABI Season, 2024 (from 01.10.2024 to 31.03.2025) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers.
The tentative budgetary requirement for Rabi season 2024 would be approximately Rs.24,475.53 crore.
Benefits:
• Availability of fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices will be ensured.
• Rationalization of subsidy on P&K fertilizers in view of recent trends in the international prices of fertilizers and inputs.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers will be provided based on approved rates for Rabi 2024 (applicable from 01.10.2024 to 31.03.2025) to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmers at affordable prices.
Backqround:
Government is making available 28 grades of P&K fertilizers to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is governed by NBS Scheme w.e.f. 01 .04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. In view of the recent trends in the international prices of fertilizers & inputs i.e. Urea, DAP,MOP and Sulphur, Government has decided to approve the NBS rates for Rabi 2024 effective from 01.10.24 to 31.03.25 on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers. The subsidy would be provided to the fertilizer companies as per approved and notified rates so that fertilizers are made available to farmers at affordable prices.