मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले रवि सिजन, 2024 (01.10.2024 देखि 31.03.2025 सम्म) को लागि फस्फेटिक र पोटासिक (पी एण्ड के) मलमा पोषणमा आधारित अनुदान (एनबीएस) दरहरू स्वीकृत गरेको छ।
18 SEP 2024 3:14PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा भएको केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले फस्फेटिक र पोटासिक (पी एण्ड के)उर्वरकहरू रवि सिजन, 2024 (01.10.2024 देखि 31.03.2025 सम्म) को लागि पोषक तत्व आधारित अनुदान (एनबीएस) दरहरू निर्धारण गर्न रसायन र उर्वरक मन्त्रालयको प्रस्तावलाई अनुमोदन गरेको छ।
रवि सिजन 2024 को लागि अस्थायी बजेट आवश्यकता लगभग रु. 24,475.53 करोड हुनेछ।
फाइदा:
• किसानलाई सहुलियत, सुपथ र सुपथ मूल्यमा मल उपलब्ध गराउने व्यवस्था गरिनेछ।
• मल र इनपुटहरूको अन्तर्राष्ट्रिय मूल्यहरूमा हालैका प्रवृत्तिहरूलाई ध्यानमा राख्दै पी एण्ड के मलहरूमा अनुदानको युक्तिसङ्गत बनाइनेछ।
कार्यान्वयन रणनीति र लक्ष्यहरू:
किसानहरूलाई यी मलहरू किफायती मूल्यमा सहज रूपमा उपलब्ध गराउन रवि 2024 (01.10.2024 देखि 31.03.2025 सम्म लागू हुने) को लागि अनुमोदित दरहरूको आधारमा पी एण्ड के मलमा अनुदान उपलब्ध गराइनेछ।
पृष्ठभूमि:
सरकारले 28 ग्रेडको पी एण्ड के मल किसानहरूलाई मल उत्पादक/आयातकर्ताहरूमार्फत सहुलियत मूल्यमा उपलब्ध गराउँदैछ। पी एण्ड के मलहरूमा अनुदान 01.04.2010 बाट एनबीएस योजनाद्वारा शासित छ। यसको किसान मैत्री दृष्टिकोण अनुसार, सरकार किसानहरूलाई किफायती मूल्यमा झघ मलको उपलब्धता सुनिश्चित गर्न प्रतिबद्ध छ। युरिया, डीएपी, एमओपी र सल्फर जस्ता मल र सामग्रीको अन्तर्राष्ट्रिय मूल्यमा हालैको प्रवृत्तिलाई ध्यानमा राख्दै, सरकारले फास्फेटिक र पोटासिक (पी एण्ड के) मा 01.10.24 देखि 31.03.25 सम्म लागू हुने रवि 2024 को लागि एनबीएस दरहरू स्वीकृत गर्ने निर्णय गरेको छ। मलहरू। किसानलाई सुपथ मुल्यमा मल उपलब्ध गराउन स्वीकृत र अधिसूचित दर अनुसार मल कम्पनीहरुलाई अनुदान उपलब्ध गराइनेछ

Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Rabi Season, 2024 (from 01.10.2024 to 31.03.2025) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers
18 SEP 2024 3:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Ministry of Chemicals & Fertilizers for fixing the Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for RABI Season, 2024 (from 01.10.2024 to 31.03.2025) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers.
The tentative budgetary requirement for Rabi season 2024 would be approximately Rs.24,475.53 crore.
Benefits:
• Availability of fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices will be ensured.
• Rationalization of subsidy on P&K fertilizers in view of recent trends in the international prices of fertilizers and inputs.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers will be provided based on approved rates for Rabi 2024 (applicable from 01.10.2024 to 31.03.2025) to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmers at affordable prices.
Backqround:
Government is making available 28 grades of P&K fertilizers to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is governed by NBS Scheme w.e.f. 01 .04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. In view of the recent trends in the international prices of fertilizers & inputs i.e. Urea, DAP,MOP and Sulphur, Government has decided to approve the NBS rates for Rabi 2024 effective from 01.10.24 to 31.03.25 on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers. The subsidy would be provided to the fertilizer companies as per approved and notified rates so that fertilizers are made available to farmers at affordable prices.