Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses Official Language Diamond Jubilee Celebrations and 4th Akhil Bharatiya Rajbhasha Sammelan in New Delhi today
Hindi Diwas aims at making official language the language of communication, people, technology and spread it as international language
The emphasis of Prime Minister Shri Narendra Modi in New Education Policy is on primary education in mother tongue
The Indian Languages Section will become a centre for the protection of all Indian languages in the years to come
The future will be of the Indian languages among all languages
Without strengthening all Indian languages and establishing their mutual congruence with Hindi, the official language cannot be promoted
There can never be a competition between Hindi and other Indian languages, Hindi complements all Indian languages
Hindi Shabd Sindhu dictionary will become the largest dictionary in coming years
Hindi has to be taken forward not with struggle but with bold acceptance
Countries that cannot protect their languages are cut off from their history, literature, and culture
Today, with Hindi becoming the language of the UN, Hindi is the second language of more than 10 countries
The day we lose our languages, the unity of the country will be in danger
Mothers have a big role in saving our Indian languages
The Indian Languages Section shall translate any article, speech or letter in Hindi into all the languages of the country
Home Minister inaugurates the Diamond Jubilee Special Issue of 'Rajbhasha Bharti' magazine, commemorative postage stamp and commemorative coin and launched the Indian Languages Section
14 SEP 2024 4:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the Official Language Diamond Jubilee Celebrations and the 4th Akhil Bharatiya Rajbhasha Sammelan in New Delhi today. The Home Minister released the Diamond Jubilee Special Issue of the 'Rajbhasha Bharati' magazine specially prepared for the occasion. Shri Amit Shah also released a commemorative postage stamp and commemorative coin to mark the Diamond Jubilee. Shri Shah also presented the Rajbhasha Gaurav and Rajbhasha Kirti Awards. On this occasion, the Home Minister also launched the Bharatiya Bhasha Anubhaag (Indian Languages ​​Section).
In his address, Shri Amit Shah said that the journey of the last 75 years has been of the acceptance of Hindi as the official language and to preserve and promote our traditions, culture, languages, literature, art and grammar by connecting all the local languages ​​of the country through it. He said that the 75-year journey of Hindi is now positioned at the final stage of achieving its objectives and today is the day to make Hindi a language of communication, people, technology and now an international language as well.
Union Home Minister said that today the Indian Languages ​​Section has been inaugurated. He said that we all have become witnesses a new beginning which is akin to sowing of a small seed and will soon grow into like a big Banyan Tree. He said that this Indian Languages Section will become the centre for the protection of our languages, in coming years. He said that the Indian Languages ​​Section will become a supplementary section of the Department of Official Language, because the promotion of the official language cannot take place until we strengthen all our local languages ​​and establish a dialogue between the official language and other Indian languages.
Shri Amit Shah said that there can never be competition between Hindi and local languages ​​because Hindi is a friend of all local languages. He said that Hindi and local languages ​​complement each other and that is why the bonhomie between Hindi and all local languages ​​will be strengthened through the Indian Languages ​​Section. He said that if any article, speech or letter is in Hindi, then the Indian Languages ​​Section will translate it into all the languages ​​of the country. Similarly, literature, articles and speeches of all the languages ​​of the country will be translated into Hindi, which is the need of the hour.
Union Home Minister said that those who do not incorporate Swaraj, Swadharma and Swabhasha cannot free their future generations from slave mentality. He said that Swabhasha is included in the definition of Swaraj itself. He said that the country and people who cannot protect their languages ​​get cut off from their history, literature, culture, and their future generations continue living with a slave mentality. Shri Shah said that it is very important that even after 75 years of independence, we work by emphasizing on Shivaji Maharaj’s principles of Swaraj, Swabhasha and Swadharma. He added that in the new education policy, Prime Minister Shri Narendra Modi has stressed on imparting primary education in mother tongue. He said that the easiest language for a child to process linguistic expression, thinking, understanding, reasoning, analysis and reaching a decision is through his/her mother tongue. He said that for this reason Prime Minister Modi has laid great emphasis on imparting education in mother tongue. The Home Minister said that today is the day to strengthen all the languages ​​of India and to make the official language the connecting language of the country through which we can carry out the work of our country in our own languages.
Shri Amit Shah said that Hindi has a huge contribution in our freedom movement. He said that one of the main reasons behind the failure of the revolution of 1857 was the lack of a connecting language. He said that our country is not a geopolitical but a geo-cultural country and the link that connects our country is culture. He added that the unity of our country is built on culture, our culture is linked and built on languages ​​and the day we lose our languages, the unity of the country will be in great danger.
Union Home Minister said that whether it was Dr. Bhim Rao Ambedkar, C. Rajagopalachari, Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, KM Munshi, Lala Lajpat Rai, Netaji Subhash Chandra Bose or Acharya Kripalani, most of our leaders who promoted Hindi came from non-Hindi speaking areas. He said that all of them had different mother tongues but they understood that Hindi language is a medium to unite the country, so by making Hindi a symbol of national unity, they gave it the form of an official language.
Shri Amit Shah said that if anyone can save our languages, it is only mothers. He requested all parents to speak to their children in their mother tongue only. He said that if we do this, nothing will put our languages to peril. Shri Shah said that our languages will continue to serve the country and the world for a long time. He said that coming time belongs to the official language and other Indian languages. He said that now no one can keep this country in any kind of slavery and can never keep it in slavery of language.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Department of Official Language has done a lot of work towards making Hindi accommodative and acceptable. He said that Hindi can never be polluted with assimilation of words from other Indian languages because Hindi is like mother Ganges and will always remain sacred. Many words are not in Hindi but in other local languages and we have accepted them. He added that while Hindi accepts these words, many words of Hindi are also accepted by our local languages. Home Minister said that we have included words from every language of India in the Hindi Shabd Sindhu dictionary. He said that we must make Hindi acceptable, flexible and conversational. He exuded confidence that the Hindi Shabd Sindhu dictionary will become the world's largest dictionary in the next five years .
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Central Government is working towards the use of Hindi in education, technical education, and the judiciary. He said that Hindi should be taken forward not with struggle but with bold acceptance. Shri Shah said that many judgments of the Supreme Court have also been translated into many Indian languages. He said Rajasthan, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Uttarakhand have today made the entire curriculum of medical education in Hindi. He said that work is underway to prepare engineering curriculum in about 13 languages of India and in the coming days, the language of research will also definitely be Hindi.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, our roadmap to increase the acceptability of Hindi is progressing successfully. He said that the Prime Minister has worked to increase the acceptance of Hindi by delivering his address in Hindi with confidence and pride on the biggest stage of the World. He said that when former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee addressed the United Nations General Assembly in Hindi, the whole world was astonished. Shri Shah said that today Hindi has become the language of the United Nations and has also become the second language of more than 10 countries. He said that Hindi is now moving towards becoming an international language.
Shri Amit Shah said that the languages of India can only be strengthened by Hindi and vice versa. He said that today files and correspondences in the Ministry of Home Affairs and the Ministry of Cooperation are being written in Hindi. He said language is an expression, and expression is vocal when it is in one's own language.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସରକାରୀ ଭାଷା ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସରକାରୀ ଭାଷାକୁ ଯୋଗାଯୋଗ, ଲୋକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଭାଷା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷା ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିବା
ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ମାତୃଭାଷାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ରହିଛି
ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ
ସବୁ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ଭବିଷ୍ୟତ ରହିବ
ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ନକରି ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ ନକଲେ ସରକାରୀ ଭାଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ
ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ କେବେ ବି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ହିନ୍ଦୀ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ପରିପୂରକ
ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ହିନ୍ଦୀର ଅଭିଧାନ ସର୍ବବୃହତ ଅଭିଧାନରେ ପରିଣତ ହେବ
ହିନ୍ଦୀକୁ ସଂଘର୍ଷ ରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାହସିକ ସ୍ୱୀକୃତି ସହିତ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ
ଯେଉଁ ଦେଶମାନେ ନିଜ ଭାଷାର ସୁରକ୍ଷା କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଇତିହାସ, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି
ଆଜି ହିନ୍ଦୀ ଜାତିସଂଘର ଭାଷା ପାଲଟିଥିବା ବେଳେ ହିନ୍ଦୀ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଦ୍ବିତୀୟ ଭାଷା
ଯେଉଁଦିନ ଆମେ ଆମର ଭାଷା ହରାଇବୁ, ଦେଶ
14 SEP 2024 4:52PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସରକାରୀ ଭାଷା ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ 'ରାଜଭାଷା ଭାରତୀ' ପତ୍ରିକାର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସଂସ୍କରଣ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ ଏବଂ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ ରାଜଭାଷା ଗୌରବ ଏବଂ ରାଜଭାଷା କୀର୍ତ୍ତି ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଅନୁଭାଗ (ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ୍ ସେକ୍‌ସନ)ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ହେଉଛି ହିନ୍ଦୀକୁ ସରକାରୀ ଭାଷା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ସଂଯୋଗ କରି ଆମର ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ, କଳା ଏବଂ ବ୍ୟାକରଣର ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା । ହିନ୍ଦୀର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଏବେ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆଜି ହିନ୍ଦୀକୁ ଯୋଗାଯୋଗ, ଲୋକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଭାଷା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷା ରେ ପରିଣତ କରିବାର ଦିନ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବିଭାଗ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛୁ ଯାହା ଏକ ଛୋଟ ମଞ୍ଜି ବୁଣିବା ପରି ଏବଂ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏକ ବଡ ବର ଗଛ ପରି ବଢିବ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏହି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବିଭାଗ ଆମ ଭାଷାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବିଭାଗ ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗର ଏକ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟାରୀ ବିଭାଗରେ ପରିଣତ ହେବ, କାରଣ ଆମେ ଆମର ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ସରକାରୀ ଭାଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ କେବେ ବି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ କାରଣ ହିନ୍ଦୀ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାର ବନ୍ଧୁ ଅଟେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବିଭାଗ ମାଧ୍ୟମରେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ । ଯଦି କୌଣସି ଲେଖା, ଭାଷଣ କିମ୍ବା ଚିଠି ହିନ୍ଦୀରେ ଥାଏ ତେବେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବିଭାଗ ଏହାକୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଷାର ସାହିତ୍ୟ, ପ୍ରବନ୍ଧ ଓ ଭାଷଣକୁ ହିନ୍ଦୀରେ ଅନୁବାଦ କରାଯିବ, ଯାହା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା।
ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱରାଜ, ସ୍ୱଧର୍ମ ଓ ସ୍ୱଭାଷାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁନାହାନ୍ତି ସେମାନେ ନିଜ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଦାସ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱରାଜର ସଂଜ୍ଞାରେ ସ୍ୱଭାଶାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁ ଦେଶ ଓ ଲୋକମାନେ ନିଜ ଭାଷାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ ନିଜ ଇତିହାସ, ସାହିତ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତିରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇ ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଦାସ ମାନସିକତା ସହିତ ବଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ୱରାଜ, ସ୍ବଭାଷା ଓ ସ୍ୱଧର୍ମ ନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି। ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମାତୃଭାଷାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଷାଗତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି, ଚିନ୍ତାଧାରା, ବୁଝାମଣା, ଯୁକ୍ତି, ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ସହଜ ଭାଷା ହେଉଛି ତା'ର ମାତୃଭାଷା । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ହେଉଛି ଭାରତର ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସରକାରୀ ଭାଷାକୁ ଦେଶର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଭାଷାରେ ପରିଣତ କରିବାର ଦିନ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆମ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିଜ ଭାଷାରେ ସମ୍ପାଦନ କରିପାରିବା ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ହିନ୍ଦୀର ବହୁତ ବଡ଼ ଅବଦାନ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୫୭ ବିପ୍ଳବ ବିଫଳ ହେବା ପଛରେ ଏକ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ସଂଯୋଗକାରୀ ଭାଷାର ଅଭାବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶ ଏକ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଭୂ-ସାଂସ୍କୃତିକ ଦେଶ ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସେତୁ ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶର ଏକତା ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ନିର୍ମିତ, ଆମ ସଂସ୍କୃତି ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଭାଷା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏବଂ ଯେଉଁଦିନ ଆମେ ଆମର ଭାଷା ହରାଇବୁ, ଦେଶର ଏକତା ବଡ଼ ବିପଦରେ ପଡ଼ିବ।
ଭୀମ ରାଓ ଆମ୍ବେଦକର, ସି ରାଜଗୋପାଳଚାରୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ, କେଏମ୍ ମୁନ୍ସି, ଲାଲା ଲାଜପତ ରାୟ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ କିମ୍ବା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ କ୍ରିପାଲାନି, ହିନ୍ଦୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଥିବା ଆମର ଅଧିକାଂଶ ନେତା ଅଣହିନ୍ଦୀ ଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମାତୃଭାଷା ଅଲଗା ଅଲଗା କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ବୁଝିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ, ତେଣୁ ହିନ୍ଦୀକୁ ଜାତୀୟ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ କରି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଭାଷାର ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି କେହି ଆମ ଭାଷାକୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ, ତେବେ ସେ କେବଳ ମା'। ପିଲାଙ୍କ ସହ କେବଳ ମାତୃଭାଷାରେ କଥା ହେବା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ଅଭିଭାବକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏପରି କରିବୁ, ତେବେ ଆମ ଭାଷାକୁ କୌଣସି ଜିନିଷ ବିପଦରେ ପକାଇବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଭାଷାଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ସେବା ଜାରି ରଖିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟ ସରକାରୀ ଭାଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦେଶକୁ କେହି କୌଣସି ପ୍ରକାର ଦାସତ୍ୱରେ ରଖିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଭାଷାର ଦାସତ୍ୱରେ ରଖିପାରିବେ ନାହିଁ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୀକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ଗ୍ରହଣୀୟ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୀ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ଶବ୍ଦକୁ ମିଶାଇ କେବେ ବି ଅନୁପଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ କାରଣ ହିନ୍ଦୀ ମା' ଗଙ୍ଗା ପରି ଏବଂ ସର୍ବଦା ପବିତ୍ର ରହିବ । ଅନେକ ଶବ୍ଦ ହିନ୍ଦୀରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ | ହିନ୍ଦୀ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବେଳେ ହିନ୍ଦୀର ଅନେକ ଶବ୍ଦ କୁ ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାର ଶବ୍ଦକୁ ଶବ୍ଦ ସିନ୍ଧୁ ଅଭିଧାନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛୁ । ହିନ୍ଦୀକୁ ଗ୍ରହଣୀୟ, ନମନୀୟ ଓ ବାର୍ତ୍ତାଳାପମୂଳକ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ଶବ୍ଦ ସିନ୍ଧୁ ଅଭିଧାନ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଅଭିଧାନରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଶିକ୍ଷା, ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକାରେ ହିନ୍ଦୀର ବ୍ୟବହାର ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୀକୁ ସଂଘର୍ଷ ସହିତ ନୁହେଁ ବରଂ ସାହସିକ ସ୍ୱୀକୃତି ସହିତ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ୍ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ ଅନେକ ରାୟ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦିତ ହୋଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଆଜି ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୧୩ ଟି ଭାଷାରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଗବେଷଣାର ଭାଷା ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହିନ୍ଦୀ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହିନ୍ଦୀର ଗ୍ରହଣୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମର ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ସଫଳତାର ସହ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମଞ୍ଚରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ଗର୍ବର ସହ ହିନ୍ଦୀରେ ଅଭିଭାଷଣ ଦେଇ ହିନ୍ଦୀର ଗ୍ରହଣୀୟତା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଯେତେବେଳେ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭାକୁ ହିନ୍ଦୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ହିନ୍ଦୀ ଜାତିସଂଘର ଭାଷାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଷା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ହିନ୍ଦୀ ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷା ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଭାଷା ଦ୍ବାରା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଫାଇଲ୍ ଏବଂ ଚିଠିପତ୍ର ହିନ୍ଦୀରେ ଲେଖାଯାଉଛି। ସେ କହିଲେ ଯେ ଭାଷା ଏକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହା ନିଜ ଭାଷାରେ ଥାଏ ସେତେବେଳେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସ୍ୱର ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ |