Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses Official Language Diamond Jubilee Celebrations and 4th Akhil Bharatiya Rajbhasha Sammelan in New Delhi today
Hindi Diwas aims at making official language the language of communication, people, technology and spread it as international language
The emphasis of Prime Minister Shri Narendra Modi in New Education Policy is on primary education in mother tongue
The Indian Languages Section will become a centre for the protection of all Indian languages in the years to come
The future will be of the Indian languages among all languages
Without strengthening all Indian languages and establishing their mutual congruence with Hindi, the official language cannot be promoted
There can never be a competition between Hindi and other Indian languages, Hindi complements all Indian languages
Hindi Shabd Sindhu dictionary will become the largest dictionary in coming years
Hindi has to be taken forward not with struggle but with bold acceptance
Countries that cannot protect their languages are cut off from their history, literature, and culture
Today, with Hindi becoming the language of the UN, Hindi is the second language of more than 10 countries
The day we lose our languages, the unity of the country will be in danger
Mothers have a big role in saving our Indian languages
The Indian Languages Section shall translate any article, speech or letter in Hindi into all the languages of the country
Home Minister inaugurates the Diamond Jubilee Special Issue of 'Rajbhasha Bharti' magazine, commemorative postage stamp and commemorative coin and launched the Indian Languages Section
14 SEP 2024 4:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the Official Language Diamond Jubilee Celebrations and the 4th Akhil Bharatiya Rajbhasha Sammelan in New Delhi today. The Home Minister released the Diamond Jubilee Special Issue of the 'Rajbhasha Bharati' magazine specially prepared for the occasion. Shri Amit Shah also released a commemorative postage stamp and commemorative coin to mark the Diamond Jubilee. Shri Shah also presented the Rajbhasha Gaurav and Rajbhasha Kirti Awards. On this occasion, the Home Minister also launched the Bharatiya Bhasha Anubhaag (Indian Languages ​​Section).
In his address, Shri Amit Shah said that the journey of the last 75 years has been of the acceptance of Hindi as the official language and to preserve and promote our traditions, culture, languages, literature, art and grammar by connecting all the local languages ​​of the country through it. He said that the 75-year journey of Hindi is now positioned at the final stage of achieving its objectives and today is the day to make Hindi a language of communication, people, technology and now an international language as well.
Union Home Minister said that today the Indian Languages ​​Section has been inaugurated. He said that we all have become witnesses a new beginning which is akin to sowing of a small seed and will soon grow into like a big Banyan Tree. He said that this Indian Languages Section will become the centre for the protection of our languages, in coming years. He said that the Indian Languages ​​Section will become a supplementary section of the Department of Official Language, because the promotion of the official language cannot take place until we strengthen all our local languages ​​and establish a dialogue between the official language and other Indian languages.
Shri Amit Shah said that there can never be competition between Hindi and local languages ​​because Hindi is a friend of all local languages. He said that Hindi and local languages ​​complement each other and that is why the bonhomie between Hindi and all local languages ​​will be strengthened through the Indian Languages ​​Section. He said that if any article, speech or letter is in Hindi, then the Indian Languages ​​Section will translate it into all the languages ​​of the country. Similarly, literature, articles and speeches of all the languages ​​of the country will be translated into Hindi, which is the need of the hour.
Union Home Minister said that those who do not incorporate Swaraj, Swadharma and Swabhasha cannot free their future generations from slave mentality. He said that Swabhasha is included in the definition of Swaraj itself. He said that the country and people who cannot protect their languages ​​get cut off from their history, literature, culture, and their future generations continue living with a slave mentality. Shri Shah said that it is very important that even after 75 years of independence, we work by emphasizing on Shivaji Maharaj’s principles of Swaraj, Swabhasha and Swadharma. He added that in the new education policy, Prime Minister Shri Narendra Modi has stressed on imparting primary education in mother tongue. He said that the easiest language for a child to process linguistic expression, thinking, understanding, reasoning, analysis and reaching a decision is through his/her mother tongue. He said that for this reason Prime Minister Modi has laid great emphasis on imparting education in mother tongue. The Home Minister said that today is the day to strengthen all the languages ​​of India and to make the official language the connecting language of the country through which we can carry out the work of our country in our own languages.
Shri Amit Shah said that Hindi has a huge contribution in our freedom movement. He said that one of the main reasons behind the failure of the revolution of 1857 was the lack of a connecting language. He said that our country is not a geopolitical but a geo-cultural country and the link that connects our country is culture. He added that the unity of our country is built on culture, our culture is linked and built on languages ​​and the day we lose our languages, the unity of the country will be in great danger.
Union Home Minister said that whether it was Dr. Bhim Rao Ambedkar, C. Rajagopalachari, Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, KM Munshi, Lala Lajpat Rai, Netaji Subhash Chandra Bose or Acharya Kripalani, most of our leaders who promoted Hindi came from non-Hindi speaking areas. He said that all of them had different mother tongues but they understood that Hindi language is a medium to unite the country, so by making Hindi a symbol of national unity, they gave it the form of an official language.
Shri Amit Shah said that if anyone can save our languages, it is only mothers. He requested all parents to speak to their children in their mother tongue only. He said that if we do this, nothing will put our languages to peril. Shri Shah said that our languages will continue to serve the country and the world for a long time. He said that coming time belongs to the official language and other Indian languages. He said that now no one can keep this country in any kind of slavery and can never keep it in slavery of language.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Department of Official Language has done a lot of work towards making Hindi accommodative and acceptable. He said that Hindi can never be polluted with assimilation of words from other Indian languages because Hindi is like mother Ganges and will always remain sacred. Many words are not in Hindi but in other local languages and we have accepted them. He added that while Hindi accepts these words, many words of Hindi are also accepted by our local languages. Home Minister said that we have included words from every language of India in the Hindi Shabd Sindhu dictionary. He said that we must make Hindi acceptable, flexible and conversational. He exuded confidence that the Hindi Shabd Sindhu dictionary will become the world's largest dictionary in the next five years .
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Central Government is working towards the use of Hindi in education, technical education, and the judiciary. He said that Hindi should be taken forward not with struggle but with bold acceptance. Shri Shah said that many judgments of the Supreme Court have also been translated into many Indian languages. He said Rajasthan, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Uttarakhand have today made the entire curriculum of medical education in Hindi. He said that work is underway to prepare engineering curriculum in about 13 languages of India and in the coming days, the language of research will also definitely be Hindi.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, our roadmap to increase the acceptability of Hindi is progressing successfully. He said that the Prime Minister has worked to increase the acceptance of Hindi by delivering his address in Hindi with confidence and pride on the biggest stage of the World. He said that when former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee addressed the United Nations General Assembly in Hindi, the whole world was astonished. Shri Shah said that today Hindi has become the language of the United Nations and has also become the second language of more than 10 countries. He said that Hindi is now moving towards becoming an international language.
Shri Amit Shah said that the languages of India can only be strengthened by Hindi and vice versa. He said that today files and correspondences in the Ministry of Home Affairs and the Ministry of Cooperation are being written in Hindi. He said language is an expression, and expression is vocal when it is in one's own language.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা ওফিসিএল লেংগ্বেজ দাইমন্দ জুবিলীগী পালন থৌরম অমসুং 4শুবা অখিল ভারতীয় রাজভাশা সম্মেলনদা ৱা ঙাংখ্রে
হিন্দী দিৱসনা ওফিসিএল লোলবু পাউ-ফাওননবা, মীয়ামগী, তেক্নোলোজীগী লোল ওইহন্নবা অমসুং মসিবু মালেমগী লোল ওইনা শন্দোক্নবা পান্দম থম্মি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীদা মরু ওইবা মীৎয়েং মমা লোলদা প্রাইমারী এজুকেসন ফংহনবদা থম্মি
ইন্দিয়ন লেংগ্বেস সেক্সন অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ভারতকী লোল পুম্নমক্কী ঙাকলৌ পীনবা কেন্দ্র অমা ওইরগনি
তুংলমচৎ অসি লোল পুম্নমক্কী মরক্তা ভারতকী লোলশিংগী ওইরগনি
ভারতকী লোল পুম্নমক মপাঙ্গল কনখৎহনদনা অমসুং হিন্দীগা লোয়ননা মখোয়গী মরক্তা ম্যুচুএল কোংগ্রুয়েন্স লৈত্রিবা ফাওবা ওফিসিএল লোল প্রমোৎ তৌবা য়ারোই
হিন্দী অমসুং আতোপ্পা ভারতকী লোলশিংগী মরক্তা কম্পিতিসন তৌবা য়ারোই, হিন্দীনা ভারতকী লোল পুম্নমক্তা মতেং পাংলি
হিন্দীগী দিক্সনারিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা খ্বাইদগী চাউবা দিক্সনারী ওইরগনি
হিন্দী অসি ৱানা হোৎনবগী মহুৎ চাউনা এসেপ্ত তৌবগা লোয়ননা মাংদা পুখৎকদবনি
মাগী লোলশিং ঙাকশেনবা ঙমদবা লৈবাকশিং অসি মাগী পুৱারী, সহিত্যা অমসুং নাৎকা মরী তৎনৈ
ঙসি হিন্দীনা UNগী লোল ওইরকপগা লোয়ননা হিন্দীনা লৈবাক 10 হেনবগী অনিশুবা লোল ওইরি
ঐখোয়গী
14 SEP 2024 4:52PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা ওফিসিএল লেংগ্বেজ দাইমন্দ জুবিলী সেলেব্রেসন অমসুং 4শুবা অখিল ভারতী রাজভাশা সম্মেলনদা ৱা ঙাংখ্রে। গৃহ মন্ত্রীনা থৌরম অসিগীদমক্তা অখন্ননা শেম্লবা 'রাজভাশা ভারতী' মেগাজিনগী দাইমন্দ জুবিলী স্পেসিএল ইশু অসি রিলিজ তৌখি। শ্রী অমিৎ শাহনা দাইমন্দ জুবিলীগী থৌরমদা কম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং কম্মেমোরেতিব কোইন অমসু ফোংখি। শ্রী শাহনা রাজভাশা গৌরব অমসুং রাজভাশা কির্তি এৱার্দসু পীখি। থৌরম অদুদা গৃহ মন্ত্রীনা ভারতী ভাশা অনুভাগ (ইন্দিয়ন লেংগ্বেজ সেক্সন)সু লোঞ্চ তৌখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 75গী খোঙচৎ অসি হিন্দীবু ওফিসিএল লেংগ্বেজ ওইনা লৌশিনবা অমসুং ঐখোয়গী চৎনবীশিং, কলচর, লোলশিং, সহিত্যা, আর্ত অমসুং গ্রামারবু ঙাক শেন্দুনা থম্বগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী লোকেল লেংগ্বেজ পুম্নমকপু মসিগী খুত্থাংদা শম্নহন্দুনা প্রমোৎ তৌবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দীগী চহি 75গী খোঙচৎ অসি হৌজিক মসিগী পান্দমশিং অসি ফংনবগী অরোইবা তাঙ্কক অদুদা লৈরে অমসুং ঙসিদি হিন্দীবু কম্ম্যুনিকেসন, মীয়াম, তেক্নোলোজী অমসুং হৌজিক্তি মালেমগী লোন অমা ওইহন্নবা নুমিৎ অদুনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ইন্দিয়ন লেংগ্বেজ সেক্সন হৌদোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয় পুম্নমক্না অনৌবা হৌরকপগী মীৎয়েং অমা উবা ফংলে। মসি অপীকপা মরু অমা হুনবগা মান্নৈ অমসুং অথুবা মতমদা অচৌবা খোঙনাং পাম্বী অমা ওইরক্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়ন লেংগ্বেজ সেক্সন অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ঐখোয়গী লোনশিংবু ঙাক শেনবগী সেন্তর অমা ওইগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়ন লেংগ্বেজ সেক্সন অসি দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজকী সপ্লিমেন্তরী সেক্সন অমা ওইগনি, মরমদি ঐখোয়না ঐখোয়গী লমদমসিগী লোন খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহন্দনা অমসুং ওফিসিএল লেংগ্বেজ অমসুং অতোপ্পা ভারতকী লোনশিংগী মরক্তা দাইলোগ অমা তৌদনা ওফিসিএল লেংগ্বেজ প্রমোসন তৌবা ঙম্লোই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হিন্দী অমসুং লোকেল লোলশিংগী মরক্তা কৈদৌঙৈদা কম্পিতিসন লৈরোই মরমদি হিন্দী অসি লোকেল লোল খুদিংমক্কী মরুপ্নি। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দী অমসুং লোকেল লোলশিংনা অমগা অমগা মতেং পাংনৈ অমসুং মরম অসিনা হিন্দী অমসুং লোকেল লোল পুম্নমক্কী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি ইন্দিয়ন লেংগ্বেজ সেক্সনগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দীদা ইবা আর্তিকল, স্পীচ নত্ত্রগা চীথি অমা লৈরবদি, ইন্দিয়ন লেংগ্বেজস সেক্সন্না লৈবাক অসিগী লোল পুম্নমক্তা হন্দোক্কনি। অসিগুম্বা মওংদা, লৈবাক অসিগী লোল খুদিংমক্কী সাহিত্য, আর্তিকলশিং অমসুং স্পীচশিং অসি হিন্দীদা হন্দোক্কনি, মসি মতম অসিগী তঙাইফদবা অমনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্বরাজ, স্বধর্ম অমসুং স্বভাশা য়াওদ্রবা মীওইশিংনা মখোয়গী তুংগী মীরোলশিংবু মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনদগী মনীং তম্বা ফংবা ঙম্লোই। মহাক্না হায়খি স্বভাশা অসি স্বরাজকী ৱাহন্থোক্তা য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী লোলশিংবু ঙাকথোকপা ঙমদ্রবদি মখোয়গী পুৱারী, সাহিত্য, কলচরদগী মাংখিগনি অমসুং মখোয়গী তুংগী মীরোলশিং অসি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হিংদুনা লৈগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি নীংতম্বা ফংলবা চহি 75গী মতুংদসু ঐখোয়না স্বরাজ, স্বভাশা অমসুং স্বধর্মগী শিবাজী মহারাজগী ৱাখল্লোনশিংদা মরুওইবা পীদুনা থবক তৌরি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসীদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মমা-মপাগী লোলদা প্রাইমরী এজুকেসন পীবদা মরুওইবা পীরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাং অমনা লোলগী ওইবা এক্সপ্রেসন, থিঙ্কিং, অন্দরস্তেন্দিং, রিজনিং, এনালাইসিস তৌবা অমসুং ৱারেপ অমা লৌবদা খ্বাইদগী লায়বা লোল অসি মহাক্কী মমাগী লোলগী খুত্থাংদা ওইগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরম অসিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মমা লোনদা এজুকেসন পীবদা চাউনা মীৎয়েং থম্লি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি ভারতকী লোল খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ওফিসিএল লেংগ্বেজ অসি লৈবাক অসিগী কন্নেক্তিং লেংগ্বেজ ওইহন্নবা নুমিৎনি। মসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী থবকশিং ঐখোয়গী লোলশিংদা পাংথোকপা ঙমহনগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌদা হিন্দীগী অচৌবা থৌদাং লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি 1857গী রিভোলুসনগী মায় পাকপা ঙমদবগী মরুওইবা মরমশিংগী মরক্তগী অমা হায়রগদি লোল অমা লৈতবা অসিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি জিওপোলিতিকেল ওইবা লৈবাক অমা নত্তে অদুবু জিও-কলচরেল ওইবা লৈবাক অমনি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু শম্নহল্লিবা লিঙ্ক অসি কলচরনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অপুনবা অসি চৎনবীদা য়ুম্ফম ওইরি, ঐখোয়গী চৎনবী অসি শম্নৈ অমসুং লোলশিংদা য়ুম্ফম ওইরি অমসুং ঐখোয়গী লোলশিং মাংখিবা নুমিত্তা, লৈবাক অসিগী অপুনবা অসি য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি দোক্তর ভীম রাও অম্বেদকর, সি. রাজাগোপালচারী, মহাত্মা গান্ধী, সরদার বল্লভভাই পতেল, কে.এম. মুন্সি, লালা লাজপত রাই, নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোস নৎত্রগা আচার্য কৃপালানিবু ওইরো হিন্দী শন্দোকখিবা ঐখোয়গী লুচিংবা অয়াম্বদি হিন্দী ঙাংদবা মফমশিংদগী লাকখি। মখোয় পুম্নমক্কী তোঙান-তোঙানবা মমা লোন লৈরম্মি অদুবু মখোয়না হিন্দী লোল অসি লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুনশিনবগী মেদিয়ম অমনি হায়বা খঙই, মরম অদুনা হিন্দী অসি লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইবগী খুদম অমা ওইহন্দুনা মখোয়না মসি ওফিসিএল লোলগী মওং অমা পীখি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লোলশিং অসি কনাগুম্বা অমনা ঙাকথোকপা ঙম্লবদি, মসি মমাশিং খক্তনি। মহাক্না মমা-মপা পুম্নমকপু মখোয়গী মচাশিংগা মখোয়গী মমা লোল লোন্নবা হায়খি। ঐখোয়না মসি পাংথোক্লবদি ঐখোয়গী লোলশিং অসি করিগুম্বা অমত্তনা খুদোংথীবা থোকহল্লোই হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লোলশিংনা লৈবাক অমসুং মালেমদা মতম শাংনা সেবা তৌদুনা লৈহৌরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা মতম অসি ওফিসিএল লেংগ্বেজ অমসুং অতোপ্পা ভারতকী লোলশিংগীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক লৈবাক অসিবু কনাগুম্বা অমত্তনা মখল অমত্তগী মীখা পোনবগী মওংদা থম্বা ঙম্লোই অমসুং লোলবু মীখা পোনহন্দুনা কৈদৌঙৈদা থম্বা ঙম্লোই।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওফিসিএল লেংগ্বেজ দিপার্তমেন্তনা হিন্দীবু এক্কোমোদেতিব অমসুং এসেপ্তেবল ওইহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দী অসি ইমা গঙ্গাগা মান্নৈ অমসুং মতম পুম্নমক্তা অশেংবা ওইদুনা লৈগনি মরমদি অতোপ্পা ভারতকী লোলশিংদগী ৱাহৈশিং লৌশিন্দুনা হিন্দী অসি অমুক্তা ফত্তবা ওইহনবা ঙম্লোই। ৱাহৈ কয়া অসি হিন্দীদা লৈতে অদুবু অতোপ্পা লমদমসিগী লোলশিংদা লৈ অমসুং ঐখোয়না মখোয়শিং অসিবু লৌশিনখি। হিন্দীনা ৱাহৈশিং অসিবু লৌশিনবা মতমদা, হিন্দীগী ৱাহৈ কয়া অমসু ঐখোয়গী লমদমসিগী লোলশিংনা লৌশিনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ভারতকী লোল খুদিংমক্কী ৱাহৈশিং শবদ সিন্ধু দিক্সনরীদা য়াওহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না হিন্দীবু য়ানবা, ফ্লেক্সিবল ওইবা অমসুং খন্ন-নৈননবা ওইহনগদবনি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি শবদ সিন্ধু দিক্সনরী অসি লাক্কদৌরিবা লোক সভা মীখলগী মমাংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিক্সনরী ওইগনি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা এজুকেসন, তেক্নিকেল এজুকেসন অমসুং জুদিসিয়রীদা হিন্দী শীজিন্ননবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দী অসি লান্থেংগা লোয়ননা পুখৎলোইদবনি অদুবু থৌনা লৈনা লৌশিনগদবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সুপ্রিম কোর্তকী ৱায়েল কয়া অমা ভারতকী লোল কয়াদা হন্দোকখ্রে। মহাক্না হায়খি রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দনা ঙসিদি মেদিকেল এজুকেসনগী মপুং ওইবা করিক্যুলম হিন্দীদা শেম্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী লোন 13দা ইঞ্জিনীয়রিংগী করিক্যুলম শেম্নবা থবক পায়খৎলি অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা রিসর্চকী লোনসু হিন্দী শোইদনা ওইগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হিন্দীগী অয়াবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী রোদমেপ অসি মায় পাক্না মাংলোমদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তেজতা থাজবা অমসুং ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা হিন্দীদা মহাক্কী ৱারোল পীদুনা হিন্দীগী এসেপ্তেন্স হেনগৎহন্নবা থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারী বাজপেয়ীনা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লীদা হিন্দীদা ৱা ঙাংখিবদা মালেম পুম্বনা থোইদোক্না হরাওখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঙসিদি হিন্দী অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সকী লোল ওইরে অমসুং লৈবাক 10 হেনবগী অনিশুবা লোলসু ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দী অসি হৌজিক ইন্তর্নেস্নেল লোন অমা ওইরক্নবা খোঙজেল য়াংখৎলি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ভারতকী লোলশিং অসি হিন্দীনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্মি অমসুং ভাইস ভর্সা ওইগনি। মহাক্না হায়খি ঙসিদি গৃহ মন্ত্রালয় অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রালয়দা ফাইলশিং অমসুং কোরেস্পোন্দেন্সশিং হিন্দীদা ইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোল অসি এক্সপ্রেসন অমনি, অমসুং এক্সপ্রেসন অসি কনাগুম্বা অমগী লোলদা ওইরকপা মতমদা ভোকেল ওই।