প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ব্ৰুনেইৰ চুলতানৰ দ্বাৰা আয়োজিত ভোজমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মন্তব্যৰ ইংৰাজী অনুবাদ
04 SEP 2024 12:32PM by PIB Guwahati
মহামহিম
ৰাজকীয় পৰিয়ালৰ সদস্যসকল
ৰাজপৰিয়ালৰ বিশিষ্ট সদস্যসকল,
মহামান্য,
ভদ্ৰ মহিলা আৰু ভদ্ৰ লোকসকল
উষ্ম আদৰণি আৰু আতিথ্যৰ বাবে মই মহামান্য আৰু সমগ্ৰ ৰাজপৰিয়াললৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। এজন ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ব্ৰুনেইলৈ এইটো প্ৰথম দ্বিপাক্ষিক ভ্ৰমণ। অৱশ্যে, মই ইয়াত লাভ কৰা ঘনিষ্ঠতা আৰু উষ্ণতাই আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত থকা শতিকা পুৰণি সম্পৰ্কৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্তত মোক মনত পেলাই দিছে।
মহামহিম
মহামহিম, এই বছৰ ব্ৰুনেইৰ স্বাধীনতাৰ ৪০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী। আপোনাৰ নেতৃত্বত ব্ৰুনেইয়ে পৰম্পৰা আৰু ধাৰাবাহিকতাৰ সৈতে একত্ৰিত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ব্ৰুনেইৰ প্ৰতি আপোনাৰ দৃষ্টিভংগী – "ৱাৱাচান ২০" প্ৰশংসনীয়। ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ হৈ মই আপোনালোক আৰু ব্ৰুনেইৰ জনসাধাৰণলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ব্ৰুনেইৰ গভীৰ ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আছে। এই বছৰ, আমি আমাৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৪০সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিছো। এই উপলক্ষে আমি আমাৰ সম্পৰ্কক বৰ্ধিত অংশীদাৰিত্ব হিচাপে স্মৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
আমাৰ অংশীদাৰিত্বক কৌশলগত দিশ প্ৰদান কৰিবলৈ আমাৰ সম্পৰ্কৰ বিভিন্ন দিশৰ ওপৰত ব্যাপক আলোচনা হৈছে। আমি অৰ্থনৈতিক, বৈজ্ঞানিক আৰু কৌশলগত ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি কৃষি-উদ্যোগ, ঔষধ আৰু স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে বিত্তীয় প্ৰযুক্তি আৰু চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
শক্তি খণ্ডৰ অধীনত আমি এলএনজিৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছো। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমি প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গঠনমূলক আলোচনা কৰিছো। মহাকাশ খণ্ডত আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমি উপগ্ৰহ উন্নয়ন, ৰিম'ট চেঞ্চিং আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মত হৈছো। দুয়োখন দেশৰ মাজত যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে শীঘ্ৰেই পোনপটীয়া বিমান চলাচল আৰম্ভ কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক হৈছে আমাৰ সম্পৰ্কৰ আধাৰ। মই সুখী যে ব্ৰুনেইৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে ব্ৰুনেইৰ অৰ্থনীতি আৰু সমাজলৈ ইতিবাচক অৱদান আগবঢ়াই আছে। কালি ভাৰতৰ উচ্চ আয়োগৰ এক নতুন কাৰ্যালয় উদ্বোধনৰ লগে লগে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে ব্ৰুনেইত এটা স্থায়ী ঠিকনা বিচাৰি পাইছে। ব্ৰুনেইত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণৰ বাবে আমি মহামহিম আৰু তেওঁৰ চৰকাৰৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ।
বন্ধুসকল,
ব্ৰুনেই হৈছে ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচী আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। ভাৰতে সদায় আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে আৰু এইটো অব্যাহত ৰাখিব। আমি ইউএনচিএলঅ'এছৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ অধীনত নৌপথ আৰু আকাশীপথ স্বাধীনতা সমৰ্থন কৰো।
আমি এই কথাত সন্মত যে এই অঞ্চলত এটা আদৰ্শ আচৰণ বিধি চূড়ান্ত কৰা উচিত। আমি উন্নয়নৰ নীতি সমৰ্থন কৰো, সম্প্ৰসাৰণবাদক নহয়।
Your Majesty,
We are grateful for your commitment to relations with India. Today a new chapter has been added to our historical ties. Once again, my deepest gratitude for the respect shown to me. I pray for the good health and prosperity of His Majesty, members of the royal family, and the people of Brunei.
মহামহিম
ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্কৰ প্ৰতি আপোনাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে আমি কৃতজ্ঞ। আজি আমাৰ ঐতিহাসিক সম্পৰ্কত এটা নতুন অধ্যায় যোগ কৰা হৈছে। মোক দেখুওৱা সন্মানৰ বাবে আকৌ এবাৰ গভীৰ কৃতজ্ঞতা। মহামান্য, ৰাজপৰিয়ালৰ সদস্য আৰু ব্ৰুনেইৰ জনসাধাৰণৰ সুস্বাস্থ্য আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে মই প্ৰাৰ্থনা জনাইছো।
Thank you very much.
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the banquet hosted by the Sultan of Brunei
04 SEP 2024 12:32PM by PIB Delhi
Your Majesty,
Your Royal Highnesses,
Distinguished members of the royal family,
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
I express my heartfelt gratitude to His Majesty and the entire royal family for the warm welcome and hospitality. This is the first bilateral visit by an Indian Prime Minister to Brunei. However, with the closeness and warmth I have received here, I am reminded every moment of the centuries old ties between our countries.
Your Majesty,
Your Majesty, this year marks the 40th anniversary of Brunei’s independence. Under your leadership, Brunei has made progress with the confluence of tradition and continuity. Your vision for Brunei – "Wawasan 2035” is praiseworthy. On behalf of 1.4 billion Indians, I convey my best wishes to you and the people of Brunei.
Friends,
India and Brunei have deep historical and cultural ties. This year, we are celebrating 40th anniversary of our diplomatic ties. On this occassion, we have decided to commemorate our relations as Enhanced Partnership.
We had comprehensive talks on various aspects of our ties to give a strategic direction to our partnership. We are committed to strengthening our cooperation in economic, scientific, and strategic sectors. We have decided to strengthen our cooperation in FinTech and Cyber Security along with Agri-industry, pharmaceutical and health sectors.
Under energy sector, we discussed the potential for long term cooperation in LNG. To strengthen our defence cooperation, we held constructive dialogue on possibilities of cooperation in defence industry, training and capacity building. To strengthen our cooperation in Space sector, we have agreed on cooperation in satellite development, remote sensing, and training. To enhance connectivity between the two countries, direct flights will be commenced soon.
Friends,
Our people-to-people ties are the foundation of our relationship. I am happy that the Indian community in Brunei is making positive contributions to Brunei’s economy and society. With the inauguration of a new chancery of the High Commission of India yesterday, Indian community has found a permanent address in Brunei. We are grateful to His Majesty and his government for the welfare of Indian community in Brunei.
Friends,
Brunei is an important partner in India’s Act East Policy and Indo-Pacific Vision. India has always given priority to ASEAN Centrality and will continue to do so. We support freedom of navigation and overflight under interational laws like UNCLOS.
We agree that a Code of Conduct should be finalized in this region. We support the policy of development, and not expansionism.
Your Majesty,
We are grateful for your commitment to relations with India. Today a new chapter has been added to our historical ties. Once again, my deepest gratitude for the respect shown to me. I pray for the good health and prosperity of His Majesty, members of the royal family, and the people of Brunei.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.