মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
বায়ুসেনাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে মহিলাসকলে অতুলনীয় উৎকৰ্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰি অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে, তেওঁলোকৰ কৃতিত্ব নাৰী শক্তিৰ শক্তি আৰু মনোভাৱৰ প্ৰমাণ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত আমাৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়া আৰু আমাৰ সমাজখনক আগুৱাই নিয়াত মহিলাসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি নাৰীক সবলীকৰণ আৰু উত্থান কৰি যাব লাগিব: মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰী
মহিলাৰ সৱলীকৰণৰ দ্বাৰা এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলা – মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে বিশেষ অতিথি হিচাপে উপস্থিত হোৱা ১৬১ জন ক্ষেত্ৰ কৰ্মকৰ্তাক সম্বৰ্ধনা জনায়
15 AUG 2024 12:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ১৫ আগষ্টত নতুন দিল্লীৰ ঐতিহাসিক লালকিল্লাৰ পৰা ৭৮ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনত দেশবাসীক সম্বোধন কৰে।
ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বায়ুসেনা আৰু আন প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলে অতুলনীয় উৎকৰ্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰি অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁলোকৰ এই কৃতিত্ব নাৰীশক্তিৰ শক্তি আৰু মনোভাৱৰ প্ৰমাণ। আমি প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আমি মহিলাসকলৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানক সমৰ্থন কৰি যাব লাগিব আৰু জাতিৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানক উদযাপন কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ্মৰত মহিলাসকলৰ প্ৰসূতিকালীন ছুটী ১২ সপ্তাহৰ পৰা ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আমি কেৱল নাৰীক সন্মান কৰাই নহয় তেওঁলোকৰ বাবে সংবেদনশীল সিদ্ধান্তও লওঁ। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এইটো নিশ্চিত কৰা যাতে চৰকাৰে এগৰাকী মাতৃৰ সন্তানক এজন উৎকৃষ্ট নাগৰিক বনোৱাৰ সামৰ্থ্যত বাধা নিদিয়ে। তেওঁ কয় যে বিগত ১০ বছৰত ১০ কোটি মহিলাই আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰি আৰ্থিকভাৱে স্বাৱলম্বী হৈ পৰিছে। যেতিয়া মহিলাসকলে আৰ্থিক স্বাধীনতা লাভ কৰে, তেতিয়া তেওঁলোক ঘৰুৱা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণকাৰী হৈ পৰে, যাৰ ফলত সামাজিক পৰিৱৰ্তন ঘটে। আজিলৈকে সমগ্ৰ দেশৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহলৈ ৯ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে।
স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱীয়ে কয় যে স্বাধীনতা দিৱসৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষে আমি কেৱল আমাৰ দেশৰ স্বাধীনতাক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰাই নহয়, আমাৰ প্ৰগতিত মহিলাসকলৰ অবিশ্বাস্য অৱদানক সন্মানো জনাইছো। তেওঁলোকৰ দৃঢ় নিষ্ঠা আৰু সহনশীলতাই হৈছে নাৰী শক্তিৰ সাৰমৰ্ম। আমি ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত আমাৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াত আৰু আমাৰ সমাজখনক আগুৱাই নিয়াত নাৰীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি নাৰীক সবলীকৰণ আৰু উত্থান কৰি যাব লাগিব।
এই বছৰ, মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে লালকিল্লাত স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ বাবে ১৬১ গৰাকী হিতাধিকাৰী আৰু তেওঁলোকৰ সহকৰ্মীসকলক বিশেষ অতিথি হিচাপে আতিথ্য দিয়াৰ সন্মান লাভ কৰিছিল। বিশিষ্ট অতিথিসকলৰ ভিতৰত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত বিভিন্ন সবলীকৰণ আৰু কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৈতে জড়িত সমৰ্পিত মহিলা কৰ্মীসকল অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। গোটটোত অন্তৰ্ভুক্ত আছিল অংগনৱাড়ী কৰ্মী, ৱান-ষ্টপ চেণ্টাৰ (অ'এছচি)ৰ কৰ্মচাৰী, মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে সংকল্প কেন্দ্ৰ আৰু জিলা শিশু সুৰক্ষা গোট (ডিচিপিইউ)।
এই ক্ষেত্ৰসমূহৰ কৰ্মীসকলক নতুন দিল্লীৰ সংসদ ভৱন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়ৰ দৰে আইকনিক স্থান ভ্ৰমণলৈ লৈ যোৱা হয়। তেওঁলোকে ২০২৪ চনৰ ১৪ আগষ্টত বিজ্ঞান ভৱনত আয়োজিত এক বিস্তৃত কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰি মহিলা আৰু শিশু উন্নয়নৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী সাবিত্ৰী ঠাকুৰ আৰু অন্যান্য উচ্চপদস্থ বিষয়াৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
এই বিশেষ অতিথিসকল ২০২৪ চনৰ ১৩ আগষ্টৰ পৰা ১৬ আগষ্টলৈ নতুন দিল্লীত উপস্থিত থাকিব। ৭৮ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উদযাপন কেৱল ভাৰতৰ স্বাধীনতা উদযাপনৰ বাবেই নহয়, জাতিটোৰ প্ৰগতিৰ বাবে অক্লান্তভাৱে অৱদান আগবঢ়োৱা সকলক প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱা হয়।

Ministry of Women and Child Development
Women are leading the way in every sector, from the Air Force to beyond, showcasing unparalleled excellence. Their achievements are a testament to the strength and spirit of Nari Shakti: PM
As we strive for a 'Viksit Bharat,' let us continue to empower and uplift women, recognizing their pivotal role in shaping our future and advancing our society: WCD Minister
Empowering Women, Building a Viksit Bharat – Ministry Honors 161 Field Heroes as Special Guests for Independence Day
15 AUG 2024 12:35PM by PIB Delhi
Pime Minister, Shri Narendra Modi led the nation in celebrating the 78th Independence Day from the iconic Red Fort in New Delhi on August 15, 2024. During the ceremony, he unfurled the National Flag and delivered the address to the nation from the ramparts of this historic monument.
Field functionaries from across the country enjoyed Independence Day Celebration at Red Fort
The Prime Minister in his speech said that the women are leading the way in every sector, from the Air Force to beyond, showcasing unparalleled excellence. Their achievements are a testament to the strength and spirit of Nari Shakti. As we move forward, let us continue to support and celebrate their remarkable contributions to our nation's progress.
The PM said that for working women, maternity leave has been increased from 12 weeks to 26 weeks. We not only respect women, but we also make sensitive decisions for them. Our aim is to ensure that the government does not become a hindrance to a mother’s ability to raise her child into a quality citizen. He said in the last 10 years, 10 crore women have joined self-help groups, becoming financially independent. When women achieve financial independence, they become active participants in household decision-making, leading to social change. To date, 9 lakh crores have been allocated to self-help groups across the country.
On the occasion of Independence Day, the Minister for Women and Child Development, Smt. Annapurna Devi said that on this momentous occasion of Independence Day, we honour not only the freedom of our nation but also the incredible contributions of women who drive our progress. Their unwavering dedication and resilience are the essence of Nari Shakti. As we strive for a 'Viksit Bharat,' let us continue to empower and uplift women, recognizing their pivotal role in shaping our future and advancing our society.
Field functionaries from across the country enjoyed Independence Day Celebration at Red Fort
This year, the Ministry of Women and Child Development (MWCD) had the honor of hosting 161 beneficiaries and their companions as special guests for the Independence Day celebrations at the Red Fort.These distinguished guests included dedicated women workers from various empowerment and welfare schemes under Ministry of WCD. This group comprised Anganwadi workers, staff from One-Stop Centres (OSC), Sankalp hubs for women’s empowerment, and District Child Protection Units (DCPU).
Their visit to New Delhi featured tours of iconic landmarks such as the Parliament and the Pradhan Mantri Sanghralaya. The guests enjoyed a comprehensive schedule, including high tea at Vigyan Bhawan and interactions with Minister of State Smt. Savitri Thakur and senior officers from MWCD on 14th Aug 2024.
The special guests and their companions were in New Delhi from August 13 to 16, 2024.The 78th Independence Day Ceremony was not only a celebration of India’s freedom but also a tribute to individuals who contribute tirelessly to the nation’s progress. It was a day to honor collective achievements and look forward to a future filled with hope and prosperity.