মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-অর্বান ২.০ স্কীম অয়াবা পীখ্রে
ময়োল্লমগী লায়রবা অমদি ময়ায়-থাক্কী ইমুংশিংগী য়ুম করোর ১ শাগদৌরি
পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০গী মখাদা লুপা লাখ করোর ১০গী ইনভেস্তমেন্ত অমসুং লৈঙাক্কী সবসিদী লাখ করোর ২.৩০ লৈগনি
09 AUG 2024 10:21PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোকখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ঙসি প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-অর্বান (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.) ২.০ অয়াবা পীখ্রে‍। মসিগী মখাদা চহি ৫গী মনুংদা ময়োল্লমগী মফমশিংদা অতাবা মমলদা য়ুম অমা শানবা, লৈনবা নৎত্রগা ৱায়নবগীদমক স্তেত/য়ুনিয়ন তেরিতরী (য়ু.তি.)শিং/পি.এল.আই.শিংগী খুত্থাঙদা ময়োল্লমগী লায়রবা অমদি ময়ায়-থাক্কী ইমুং করোর ১দা শেলগী তেংবাং ফংহনগনি‍। স্কীম অসিগী মখাদা লৈঙাক্কী তেংবাং ওইনা লুপা লাখ করোর ২.৩০ পীগনি‍।
পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. অসি ময়োল্লমগী মফমশিংদা লৈবা ইলিজিবল ওইবা বিনিফিসয়রী পুম্নমক্তা নোংজু নুংশা খায়দবা পক্কাগী য়ুম ফংহন্নবা ভারত লৈঙাক্না পায়খৎপা অচৌবা ফ্লেকসিপ প্রোগ্রামশিংগী মনুংদা অমনি‍। পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.গী মখাদা য়ুম করোর ১.১৮ সেংসন তৌখ্রে অদুগা য়ুক লাখ ৮৫.৫ হেনবনা শাবা লোইদুনা বিনিফিসিয়রীশিংদা খুৎশিন্নখ্রে‍।
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলা মথক্তগী ওগস্ত ১৫, ২০২৩দা পীখিবা মহাক্কী নীংতম্বা নুমিৎকী ৱারোলদা অশোন্বা কাঙলুপ অমসুং ময়ায়-থাক্কী ইমুংশিংদা য়ুম অমগী মপু ওইজবগী কান্নবা পীনবগীদমক ভারত লৈঙাক্না অনৌবা স্কীম অমা হৌদোক্কনি হায়না লাউথোকখি‍।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা জুন ১০, ২০২৪দা মশিং হেনগৎলক্লিবা ইলিজিবল ইমুংশিং অসিনা য়ুম-কৈ শাবগী মথৌ তাবা হেনগৎহল্লক্লিবা অসি ফংহন্নবগীদমক খুঙ্গং অমসুং ময়োল্লমগী অহেন্বা ইমুং করোর ৩দা য়ুম শানবগী তেংবাং ফংহন্নবা ফিরেপ লৌখি‍। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েঙ তুংইন্না, পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০না, লুপা লাখ করোর ১০গী ইনভেস্তমেন্ত অমগা লোয়ননা, ইমুং করোর ১গী য়ুম-কৈ শাবগী মথৌ তাবশিং ফংহন্দুনা মীপুম খুদিংদা হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমা ফংহনগগনি‍।
মসিগী মথক্তা, ইকনমিকেল্লী ৱীকর সেক্সন (ই.দব্লিউ.এস.)/ লো ইনকম গ্রুপ (এল.আই.জি.) কাঙলুপকী ইমুংশিংদা মখোয়গী অহান্বা য়ুম শানবা/লৈনবগীদমক বেঙ্ক/হাউজিং ফাইনান্স কম্পেনীশিং (ঐচ.এফ.সি.)/প্রাইমারী লেন্দিং ইন্সতিত্যুসন্স (পি.এল.আই.)শিংদা এফোর্দেবল হাউজিং লোন্দা ক্রেদিৎ রিস্ক গরেন্তীগী কান্নবা পীননবা ক্রেদিৎ রিস্ক গরেন্তী ফন্দ ত্রস্ত (সি.আর.জি.এফ.তি.)গী কোর্পস ফন্দসু লুপা করোর ১,০০০ দগী লুপা করোর ৩,০০০ দা হেনগৎহল্লে‍। মখা তানা মখা তানা, মেনেজমেন্ত ওফ ক্রেদিৎ রিস্ক গরেন্তী ফন্দ নেস্নেল হাউজিং বেঙ্ক (এন.ঐচ.বি.)দগী নেস্নেল ক্রেদিৎ গরেন্তী কম্পেনী (এন.সি.জি.তি.সি.)দা ত্রান্সফর তৌরগনি‍। ক্রেদিৎ রিস্ক গরেন্তী ফন্দ স্কীম অসি নৌনা শেমদোক্লি অমদি শেমদোক্লবা চৎন-পথাপশিং হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয় (MoHUA)না থোক্লগনি‍।
পি.এম.এ.ৱাই.য়য়ু. ২.০ ইলিজিববিলিতী ক্রাইতেরিয়া
লৈবাকসিগী মফম অমা হেক্তদা লৈবা মশাগী পক্কাগী য়ুম লৈজদবা ই.দব্লিউ.এস./এল.আই.জি./মিদ্দল ইনকম গ্রুপ (এম.আই.জি.) কাঙলুপকী ইমুংশিং পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০গী মখাদা য়ুম অমা শানবা নৎত্রগা লৈনবা ইলিজিবল ওই‍।
• চহিগী শেন্থোক লুপা লাখ ৩ ফাওবদং লৈবা ই.দব্লি.এস. ইমুংশিং
• চহিগী শেন্থোক লুপা লাখ ৩দগী লুপা লাখ ৬ ফাওবগী মনুংদা লৈবা এল.আই.জি. ইমুংশিং
• চহিগী শেন্থোক লুপা লাখ ৬তগী লুপা লাখ ৯ ফাওবদা লৈবা এম.আই.জি. ইমুংশিং
স্কীমগী কভরেজ
নোতিফাইদ প্লান্নিং এরিয়াস, ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্ত ওথোরিদী/ স্পিসিএল এরিয়া দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী/ অর্বান দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী নৎত্রগা অর্বান প্লান্নিং অমসুং রিগুলেসসনগী মথৌ শিন্নবা স্তেত লৈঙাক্কী মখাদা লৈবা অসিগুম্বা ওথোরিতীশিংগী মখাদা লৈবা মফমশিং য়াওনা সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না লৈরিবা স্তেতুতরী ময়োল্লমশিং অমসুং মদুগী মতুংদা লাউথোকখিবা ময়োল্লমশিং পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০গী মখাদা কোনশিনগনি‍।
পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০ কম্পোনেন্তশিং
স্কীম অসিনা মখাগী থৌওংশিংসিগী খুত্থাঙদা ময়োল্লমশিংদা লৈরিবা অতাবা মমলগী য়ুম-কৈ শাবগী মথৌ তাবশিং মেনখৎনবা থৌরাং তৌরি:
১. বিনিফিসিয়রী-লেদ কন্সত্রক্সন (বি.এল.সি.): থৌরাং অসিগী মখাদা, ই.দব্লিউ.এস. কাঙলুপকী ইলিজিবল ওইবা ইমুংশিংদা মখোয় মশাগী অহাংবা লমদা য়ুম অনৌবা শাননবা শেলগী তেংবাং পীগনি‍। করিগুম্বা বিনিফিসিয়রীশিং মশাগী লম লৈত্রবদি, স্তেত/য়ু.তি.শিংনা লম পীবিবা য়াই‍।
২. এফোর্দেবল হাউজিং ইন পার্ত্নরসিপ (এ.ঐচ.পি.): এ.ঐচ.পি.গী মখাদা, স্তেত/য়ু.তি./সিতিজ/পব্লিক/প্রাইভেত এজেন্সীশিংনা তোঙান তোঙানবা খোঙবু ওইইবগী মওংদা শাগৎলিবা য়ুমশিং মপু ওইনবগীদমক ই.দব্লিউ.এস. বিনিফিসিয়রীশিংদা শেলগী তেংবাং পীগনি‍।
• লনাই প্রোজেক্তশিংদগী য়ুম লৈরিবা বিনিফিসিয়রীশিংদা রিদীম তৌবা য়াবা হাউজিং ভাউচরশিং পীগনি‍। স্তেত/য়ু.তি/য়ু.এল.বি.শিংনা মথৌ তাবা পরম পুম্নমক ইল্লবা প্রাইভেত সেক্তর প্রোজেক্তশিং ৱাইতলিস্ত তৌগনি‍।
• ইনোভেতিব ওইবা কন্সত্রক্সন তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা এ.ঐচ.পি. প্রোজেক্তশিংদা স্ক.মি./য়ুনিত অমদা লুপা ১০০০গী চাংদা তেক্নোলোজী ইনোওভেসন গ্রান্ত (তি.আই.জি.) ওইনা অহেন্বা গ্রান্ত পীগনি‍।
৩. এফোর্দেবল রেন্তেল হাউজিং (এ.আর.ঐচ.): থৌরাং অসিনা থবক তৌবা নুপীশিং/ইন্দস্ত্রীগী শিন্মীশিং/অর্বান্ত মাইগ্রেন্তশিং/ ময়ুম মকৈ লৈজদবা/অৱা-অনা তারবা/ মহৈরোয়শিং অমসুং অতৈ ইলিজিবল ওইবা বিনিফিসিয়রীশিংগীদমক ভারাগী য়ুম মরাং কায়না লৈহনগনি‍। এ.আর.ঐচ.না য়ুম লৈবদি পামজদবা অদুবু অতেন্বা মতমগী ওইনা য়মদি মথৌ তাবা, নৎত্রগা য়ুম অমা শানবা/লৈনবা শেলথুম মরাং কায়না লৈজদবা ময়োল্লমদা লৈবা মীওইশিংগীদমক অতাবা মমলদা লু-নান্বা লৈফম ফংহন্নবা হোৎনগদবনি‍।
থৌরাং অসি মখাগী অসিগুম্না মোদেল অনি থোক্না পায়খৎকনি:
• মোদেল-১: হান্ননা লৈরবা লৈঙাক্না শেল থাদবা ময়োল্লমদা লৈবা য়ুমশিংবু পব্লিক প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ মোদ নৎত্রগা পব্লিক এজেন্সীগী মখাদা এ.আর.ঐচ. ওন্থোক্তুনা শীজিন্নবা‍।
• মোদেল-২: প্রাইভেত/পব্লিক এজেন্সীশিংনা ভারাগীঈ য়ুম শাবা, চলাইবা অমদি শেন্নবা‍।
ইনোভেতিব তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা শাগৎপা প্রোজেক্তশিংগীদমক, স্ক.মি. অমদা লুপা ৩০০০গী চাংদা তি.আই.জি. কেন্দ্র লৈঙাক্না থাদোক্কনি অদুগা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাক্না স্তেত শেয়র ওইনা স্ক.মি অমদা লুপা ২০০০গী চাংদা পীগনি‍।
৪. ইন্তরেস্ত সবসিতী স্কীম (আই.এস.এস.): আই.এস.এস. থৌরাংনা ই.দব্লিউ.এস./এল.আই.জি. অমসুং এম.আই.জি. ইমুংশিংগী হোম লোন্দা সবসিদীগী কান্নবা পীগনি‍। লুপা লাখ ৩৫ ফাওবগী মনুংদা লৈবা য়ুমগীদমক লুপা লাখ ২৫ ফাওবগী লোন লৌরিবা বিনিফিসিয়রীশিং অহান্বগী লুপা লাখ ৮ ফাওবগী লোন্দা চহি ১২ ফাওবা চাদা ৪গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন লৌবা য়াগনি‍। ইলিজিবল ওইবা বিনিফিসিয়রীশিংদা পুস বত্তনগী খুত্থাঙদা য়াম্লবদা লুপা লাখ ১.৮০ ফাওবগী সবসিদী চহিগী ওইবা ইন্সতোলমেন্ত ৫ থোক্না পীগনি‍। বিনিফিসিয়রীশিংনা মখোয়গী একাউন্তশিং ৱেবসাইত, ও.তি.পি. নৎত্রগা স্মার্ত কার্দশিংগী খুত্থাঙদা চঙবা য়াগনি‍।
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম ওইনা পায়খৎকদবা ইন্তরেস্ত সবসিদী স্কীম (আই.এস.এস.) কম্পোনেন্ত অসি নত্তনা, পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০ অসি সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম (সি.এস.এস.) অমা ওইনা পায়খৎকনি‍।
ফন্দিং মেকানিজম
আই.এস.এস.কীখক নতত্তনা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংগী মখাদা শাগৎলিবা য়ুমগী শেঞ্জং মন্ত্রালয়, সস্তেত/য়ু.তি./য়ু.এল.বি. অমদি শকখঙলবা ইলিজিবল ওইবা বিনিফিসিয়রীশিংদা ফংহনগদবনি‍। পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০গী মখাদা এ.ঐচ.পি./বি.এল.সি. থৌরাংগী ওইবা লৈঙাক্কী তেংবাং য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ ২.৫ ওইগনি‍। স্কীম অসিগী মখাদা স্তেত/য়ু.তি. শেয়র শোয়দনা লৈগনি‍। লেজিসলেচর লৈতবা য়ু.তি.শিংগী ওইইনা, কেন্দ্র-স্তেত শেয়রিং তৌবগী মওং অসি ১০০:০ ওইগনি‍। লেজিসলেচর লৈবা য়ু.তি.শিং (দিল্লী, জে.&কে. অমদি পুদুচেরী য়ু.তি.শিং), অৱাং-নোংপোক স্তেতশিং অমসুং হিমালয়ান স্তেতশিংগী (হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ) ওইনা শেয়রিং তৌবগী মওং অসি ৯০:১০ ওইগনি অদুগা অতৈ স্তেতশিংগীনা শেয়রিং তৌবগী মওং ৬০:৪০ ওইগনি‍। য়ুম লায়না লৈবা ঙমহন্নবগীদমক, স্তেত/য়ু.তি. অমদি য়ু.এল.বি.শিংনা বিনিফিসিয়রীশিংদা অহেন্বা তেংবাং পীবা য়াই‍।
আই.এস.এস. থৌরাংগী মখাদা, ইলিজিবল ওইবা বিনিফিসিয়রীশিংদা চহি মঙাগী ইন্সতোলমেন্ততা লুপা লাখ ১.৮০ ফাওবগী সবসিদীগী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স পীগনি‍।
মচা খায়বা শেয়রিং পেত্তর্নূ মখাদা পীরি:
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
পি.এম.এ.ৱই.-য়ু. ২.০ ভর্তিকেল্স
বি.এল.সি. & এ.ঐচ.পি.
এ.আর.ঐচ.
আই.এস.এস.
1.
অৱাং-নোংপোক লমদমগী স্তেতশিং, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ দিল্লী, জে.&কে. অমদি পুদুচেরী য়ুনিয়ন তেরিতরীশিং
কেন্দ্র লৈঙাক – য়ুনিৎ অমদা লুপা ২.২৫
স্তেত লৈঙাক – য়ুনিৎ অমদা লুপা ০.২৫
তেক্নোলোজী ইনোভেসন গ্রান্ত
ভারত লৈঙাক: লুপা ৩,০০০/স্ক.মি. পর য়ুনিৎ
স্তেত শেয়র: লুপা ২,০০০/স্ক.মি. পর য়ুনিৎ
হোম লোন সবসিদী – সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম ওইনা ভারত লৈঙাক্না য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ ১.৮০ ফাওবা (তশেংনা পীথরকপা)
1.
অতৈ য়ুতি পুম্নমক
কেন্দ্র লৈঙাক – য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ ২.৫০
1.
লেমহৌরিবা স্তেতশিং
কেন্দ্র লৈঙাক – য়ুনিৎ অমদা লুপা ১.৫০
স্তেত লৈঙাক – য়ুনিৎ অমদা লুপা ১.০০
খঙজিনগদবা:
ক. স্তেত/য়ু.তি. শেয়র পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০গী মখাদা মেন্দেতরী ওই‍। খ্বায়দগী হন্থবা স্তেত শেয়রগী মথক্তা, স্তেত লৈঙাক্না পুবা-থাংবা ঙমহন্নবগীদমক অহেন্বা তোপ-অপ শেয়র পীবা য়াই‍।
খ. কেন্দ্রগী তেংবাংগী মথক্তা, MoHUAনা ইনোভেতিব ওইবা বিল্দিং মচাকশিং, তেক্নোলোজীশিং অমসুং থৌওংশিং শীজিন্নবা এ.ঐচ.পি. প্রোজেক্তশিংখক্তদা য়ুম অমদা স্ক.মি. ৩০ ফাওবা, স্ক.মি.তা লুপা ১,০০০গী চাংদা তেক্নোলোজী ইনোভেসন গ্রান্ত (তি.আই.জি.) থবক পায়খৎলিবা এজেন্সী অদুদা এ.ঐচ.পি. প্রোজেক্তকী মখাদা চঙখিবা অহেন্বা শেঞ্জংশিং ফুক্কৎনবা পীগনি‍।
তেক্নোলোজী এন্দ ইনোভেসন সব-মিসন (তি.আই.এস.এম.)
তি.আই.এস.এম. অসি পি.এম.এ.ৱাই.—য়ু. ২.০গী মখাদা স্তেত/য়ু.তি.শিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংবু মতমগা চুনবা, ইনোভেতিব ওইবা অমদি গ্রীন তেক্নোলোজীশিং অমসুং বিল্দিং মেতরিএলশিং য়ুম হেন্না থুনা অমদি ক্বালিতী লৈবা শানবগীদমক শীজিন্নবদা লমজিংনবা অমদি তেংবাংনবা লিংখৎকনি‍। তি.আই.এস.এম.গী মখাদা, স্তেত/য়ু.তি./সিতীশিংবু দিজাস্তর মায়োক্নবা ঙম্বা, অইং-অশাগী ফীভমগা চুনবা তেক্নোলোজী, স্মার্ত বিল্দিং অমসুং তুং কোইগদবা য়ু-কৈদা মীৎয়েঙ থমদুনা চেলেঞ্জ মোদতা ইনোভেতিব ওইবা থৌওং অমসুং প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাঙদা তেংবাংগনি‍।
এফোর্দেবল হাউজিং পোলিসী
পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০গী মখাদা, স্তেত/য়ু.তি.শিংনা পব্লিক/প্রাইভেত এন্তিতীশিং ইচঙ থৌনা শরুক য়াহন্নবা অমদি এফোর্দেবল হাউজিং ইকোসিস্তেম য়োকখৎনবগীদমক মখল মখা কয়াগী রিফোর্মশিং অমসুং ইন্সেন্তিবশিং য়াওবা “এফোর্দেবল হাউজিং পোলিসী” শেমগদবনি‍।
শাফু:
পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০না ই.দব্লিউ.এস./এল.আই.জি. অমসুং এম.আই.জি. কাঙলুপগী য়ুম-কৈগী মঙলান মঙফাওনহন্দুনা ‘হাউজিং ফোর ওল’গী পান্দম ফংহনগনি‍। স্কীম অসিনা স্লমদা লৈবা মীওইশিং/এস.সি./এস.তি., মাইনোরিতীশিং, লুখ্রাবী, হকচাঙগী ফীভম মিমান্নদ্রবা মীওইশিং অমসুং অতৈ খুন্নাইগী চাকথুং ফিথুংদ্রবা কাঙলুপকী মীওইশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্দুনা তোঙান তোঙানবা কাঙলুপকী মীওইশিংগী মরক্তা মান্নবা ফীভমসু পুরকহনগনি‍। শিৎ-শেংলিবা শিন্মীশিং, পি.এম.স্বানিধী স্কীমগী মখাদা শকখঙলবা লম্বী মতাইগী পোৎফম ফম্বশিং অমসুং প্রধান মন্ত্রী বিস্বকর্ম স্কীমগী মখাদা লৈবা তোঙান তোঙানবা খুৎহৈবশিং, অঙ্গনৱাদী ৱর্করশিং, বিল্দিং ঋন্দ অদর কন্সত্রক্সন ৱর্করশিং, স্লম/চোলদা লৈবা মীওইশিং অমসুং পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু. ২.০ পায়খৎলঙৈদা মশক খঙদোক্লবা অতৈ মীওই কাঙলুপশিংদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থমগনি‍।

Cabinet
Cabinet approves Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban 2.0 Scheme
1 crore houses to be constructed for urban poor and middle-class families
Investment of ₹ 10 lakh crore and Government Subsidy of 2.30 lakh crore under PMAY-U 2.0
09 AUG 2024 10:21PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) 2.0under which financial assistance will be provided to 1 crore urban poor and middle-class families through States/Union Territories (UTs)/PLIs to construct, purchase or rent a house at an affordable cost in urban areas in 5 years. The Government Assistance of ₹ 2.30 lakh crore will be provided under the Scheme.
PMAY-U is one of the major flagship programmes being implemented by Government of India to provide all-weather pucca houses to all eligible beneficiaries in the urban areas. Under PMAY-U, 1.18 crore houses have been sanctioned while more than 85.5 lakh houses have already been constructed and delivered to the beneficiaries.
Hon’ble Prime Minister in his Independence Day speech on 15th August 2023 from the ramparts of Red Fort had announced that Government of India will come up with a new scheme for the coming years to provide benefit to weaker section and middle-class families in owning a house.
The Union Cabinet on 10thJune 2024 resolved to provide assistance to 3 crore additional rural and urban households for the construction of houses, to meet the housing requirements arising out of the increase in the number of eligible families.In pursuance of the Hon’ble Prime Minister’s vision, PMAY-U 2.0, with an investment of ₹ 10 lakh crore, will address the housing needs of one crore families, ensuring that every citizen leads a better quality of life.
In addition, the corpus fund of Credit Risk Guarantee Fund Trust (CRGFT) has been increased from ₹1,000 crore to ₹3,000 crore to provide benefit of credit risk guarantee on affordable housing loans from Banks/Housing Finance Companies (HFCs)/Primary Lending Institutions (PLIs) to Economically Weaker Section (EWS)/Low Income Group(LIG) segments for construction/purchase of their first home. Further Management of Credit Risk Guarantee Fund will be transferred to National Credit Guarantee Company (NCGTC) from National Housing Bank (NHB). Credit Risk Guarantee Fund Scheme is being restructured and modified guidelines will be issued by Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA).
PMAY-U 2.0 Eligibility Criteria
Families belonging to EWS/LIG/Middle Income Group (MIG) segments having no pucca house anywhere in the country are eligible to purchase or construct a house under PMAY-U 2.0.
• EWS households are families with an annual income up to ₹3 lakh.
• LIG households are families with an annual income from ₹3 lakh up to ₹6 lakh.
• MIG households are families with an annual income from ₹6 lakh up to ₹9 lakh.
Coverage of the Scheme
All statutory towns as per Census 2011 and towns notified subsequently, including Notified Planning Areas, Areas falling within Notified Planning/Development area under the jurisdiction of Industrial Development Authority/Special Area Development Authority/Urban Development Authority or any such Authority under State legislation which is entrusted with the functions of urban planning and regulations shall also be included for the coverage under PMAY-U 2.0.
PMAY-U 2.0 components
The Scheme seeks to address the affordable housing requirement in urban areas through following verticals:
1. Beneficiary-Led Construction (BLC): Under this vertical, financial assistance will be provided to individual eligible families belonging to EWS categories to construct new houses on their own available vacant land. In case of landless beneficiaries, land rights (pattas)may be provided by States/UTs.
1. Affordable Housing in Partnership (AHP): Under AHP, financial assistance will be provided to EWS beneficiaries for owning houses being built with different partnerships by States/UTs/ Cities/Public/Private agencies.
• Redeemable Housing Vouchers will be given to beneficiaries who purchase house from private projects.States/UTs/ULB shall whitelist the private sector projects complying with all the necessary norms
• An additional Grant in the form of Technology Innovation Grant (TIG) @₹1000 per sqm/unit shall be provided to AHP Projects using innovative construction technologies
1. Affordable Rental Housing (ARH): This vertical will create adequate rental housing for working women/industrial workers/ urban migrants/homeless/destitute /studentsand other eligible beneficiaries. ARH shall ensure affordable and hygienic living spaces for urban dwellers who do not want to own a house but require housing for short term basis or those who do not have the financial capability to construct/buy a house.
This vertical will be implemented through two models as under:
• Model-1: Utilizing existing Government funded vacant houses in cities by converting them into ARH under Public Private Partnership mode or by public agencies.
• Model-2: Construct, Operate and Maintain rental housing by Private/Public agencies
For projects constructed using innovative technologies, TIG at the rate of ₹3,000 per sqm shall be released by Central Government while State/UT Government shall provide ₹2000/ per sqm as part of State Share.
iv. Interest Subsidy Scheme (ISS): The ISS vertical will provide benefits of subsidy on home loans for EWS/LIG and MIG families. Beneficiaries taking loan up to ₹25 lakh with house value up to 35 lakh will be eligible for 4 percent interest subsidy on first ₹8 lakh loan up to 12 years tenure. A maximum of ₹1.80 lakh subsidy will be given to eligible beneficiaries in 5-yearly instalmentsthrough push button. Beneficiaries can access their accounts through website, OTP or smart cards.
PMAY-U 2.0 will be implemented as Centrally Sponsored Scheme (CSS), except for the Interest Subsidy Scheme (ISS) component, which will be implemented as Central Sector Scheme.
Funding Mechanism
The cost of house construction under different verticals, except for ISS, shall be shared among Ministry, State/UT/ULB and identified eligible beneficiaries.TheGovernment Assistance in AHP/BLC verticals under PMAY-U 2.0 will be ₹2.50 lakh per unit. State/UT share shall be mandatory under the Scheme. For UTs without legislature, Central: State sharing pattern will be 100:0, For UTs with legislature (UT of Delhi, J&K and Puducherry), North-Eastern States and Himalayan States (Himachal Pradesh and Uttarakhand) sharing pattern will be 90:10 and for other states sharing pattern will be 60:40. To improve affordability of houses, States/UTs and ULBs may give additional assistance to beneficiaries.
Under ISS vertical, Central Assistance up to ₹1.80 lakh subsidy will be given to eligible beneficiaries in 5-yearly instalments
Detailed sharing patten is as below.
S. No.
States/UTs
PMAY-U 2.0 Verticals
BLC & AHP
ARH
ISS
1.
North-Eastern Region States, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Union Territory (UT) of J&K, Puducherry and Delhi
Central Govt.- ₹2.25 lakh per unit
State Govt.- Min. ₹0.25 lakh per unit
Technology Innovation Grant
GoI: ₹3,000/Sqm per unit
State Share: ₹2,000/Sqm per unit
Home Loan Subsidy – up to ₹1.80 lakh (Actual Release) per unit by Government of India as Central Sector Scheme
1.
All other UTs
Central Govt. - ₹2.50 lakh per unit
1.
Remaining States
Central Govt. - ₹1.50 lakh per unit
State Govt.- Min. ₹1.00 lakh per unit
Notes:
1. State/UT share shall be mandatory under PMAY-U 2.0. Apart from the minimum State Share, the State Governments may also provide additional top-up share to increase the affordability.
2. In addition to Central Assistance, MoHUA will provide Technology Innovation Grant (TIG) only to the AHP projects using innovative building materials, technologies & processes @ ₹1,000 per sqm upto 30 sqm per dwelling unit to the implementing agencies to offset the impact of any additional cost implication under AHP projects.
Technology & Innovation Sub-Mission (TISM)
TISM will be set up under PMAY-U 2.0 to guide and facilitate States/UTs and other stakeholdersin adoption of modern, innovative and green technologies and building material for faster and quality construction of houses. Under TISM, States/UTs/Cities will be assisted through innovative practices and projects in challenge mode focused on disaster resistant and environment friendly technologies for climate smart buildings and resilient housing.
Affordable Housing Policy
In order to seek benefit under PMAY-U 2.0, States/UTs will have to formulate “Affordable Housing Policy” containing various reforms and incentives for ensuring active participation of Public/Private entities and promote Affordable Housing Ecosystem. ‘Affordable Housing Policy’ will include such reforms which will improve the affordability of ‘Affordable Housing’.
Impact:
PMAY-U 2.0 will achieve the vision of ‘Housing for All’ by fulfilling the housing dreams of EWS/LIG and MIG segments. The Scheme will also ensure equity across different segments of population by addressing the requirement of slum dwellers, SC/STs, minorities, widows, Persons with Disabilities and other underprivileged sections of the society. Special focus will be given to Safai Karmi, street vendors identified under PMSVANidhi Scheme and different artisans under Pradhan Mantri-Vishwakarma Scheme, anganwadi workers, building and other construction workers, residents of slums/chawls and other groups identified during operation of PMAY-U 2.0.