বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৪-২৫ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ মুখ্য প্ৰসংগসমূহ
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২৪-২৫ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট উপস্থাপন কৰে। বাজেটৰ মুখ্য প্ৰসংগসমূহ নিম্নল্লিখিত ধৰণৰ:
অংশ-ক
বাজেট প্ৰাককলন ২০২৪-২৫:
• ঋণৰ বাহিৰে মুঠ সংগ্ৰহ: ৩২.০৭ লাখ কোটি।
• মুঠ ব্যয়: '৪৮.২১ লাখ কোটি।
• মুঠ কৰ সংগ্ৰহ: '২৫.৮৩ লাখ কোটি।
• বিত্তীয় ঘাটি: জিডিপিৰ ৪.৯ শতাংশ।
•
• চৰকাৰে অহাটো বছৰত ঘাটিৰ হাৰ ৪.৫ শতাংশৰ তললৈ নিয়াৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছে।
• মুদ্ৰাস্ফীতি নিম্ন, স্থিৰ হৈ থকাৰ লগতে ৪% লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়ি আছে; মূল মুদ্ৰাস্ফীতি হাৰ হছে(অনা-খাদ্য, অনা-ইন্ধন) ৩.১%।
• বাজেটত নিযুক্তি, দক্ষতা বৰ্দ্ধন, এমএছএমই আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
নিযুক্তি আৰু দক্ষতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পাঁচটা আঁচনিৰ পেকেজ
• ৫ বছৰৰ ভিতৰত ৪.১ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিযুক্তি, দক্ষতা বৰ্দ্ধন আৰু অন্যান্য সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৫ টা আঁচনি আৰু পদক্ষেপৰ পেকেজ।
1. আঁচনি ক- প্ৰথমবাৰৰ কৰ্মী: ইপিএফঅ'ত পঞ্জীয়ন কৰা অনুসৰি প্ৰথমবাৰৰ কৰ্মচাৰীসকলক ৩ টা কিস্তিত ১৫,০০০ লৈকে এক মাহৰ দৰমহা প্ৰদান কৰিব লাগিব।
2. আঁচনি খ- উৎপাদনী খণ্ডত নিয়োগ সৃষ্টি: নিযুক্তিৰ প্ৰথম ৪ বছৰত তেওঁলোকৰ ইপিএফঅ' অৱদান সন্দৰ্ভত কৰ্মচাৰী আৰু নিয়োগকৰ্তা দুয়োৰে বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণত পোনপটীয়াকৈ প্ৰেৰণা-ৰাশি প্ৰদান কৰিব লাগিব।
3. আঁচনি গ- নিয়োগকৰ্তাসকললৈ সহযোগিতা: প্ৰতিগৰাকী অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰীৰ বাবে নিয়োগকৰ্তাৰ ইপিএফঅ' অৱদানৰ বাবে ২ বছৰৰ বাবে প্ৰতি মাহে ৩,০০০ লৈকে পৰিশোধ কৰিব।
4. দক্ষতা বৰ্দ্ধনৰ বাবে নতুন কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা আঁচনি
• ২০ লাখ যুৱক-যুৱতীক ৫ বছৰৰ ভিতৰত দক্ষ কৰা হ'ব।
• ১,০০০ ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানক কেন্দ্ৰ আৰু স্পোক ব্যৱস্থাত উন্নীত কৰা হ'ব।
1. ৫ বছৰত ১ কোটি যুৱক-যুৱতীলৈ ৫০০টা শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠানত ইণ্টাৰ্নশ্বিপ-ৰ বাবে নতুন আঁচনি
'বিকশিত ভাৰত'ৰ অনুসৰণ-যাত্ৰাত বাজেটত ৯টা প্ৰাথমিকতা:
1. কৃষিখণ্ডত উৎপাদনশীলতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা
2. নিযুক্তি আৰু দক্ষতা
3. মানৱ সম্পদৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু সামাজিক ন্যায়
4. উৎপাদন আৰু সেৱাসমূহ
5. নগৰ উন্নয়ন
6. শক্তি সুৰক্ষা
7. আন্তঃগাঁথনি
8. উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু বিকাশ আৰু
9. পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ সাধন
প্ৰাথমিকতা : কৃষিত উৎপাদনশীলতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা
• • কৃষি আৰু সহযোগী খণ্ডসমূহৰ বাবে '১.৫২ লাখ কোটি টকাৰ আৱণ্টন।
• • কৃষকসকলৰ খেতিৰ বাবে ৩২টা ক্ষেত্ৰ আৰু উদ্যানশস্যৰ নতুন ১০৯টা উচ্চ-উৎপাদনশীল আৰু জলবায়ু-সহনশীল প্ৰকাৰ মুকলি কৰা হ'ব।
• • সমগ্ৰ দেশৰ ১ কোটি কৃষকৰ জৰিয়তে অহা ২ বছৰত প্ৰমাণীকৰণ আৰু ব্ৰেণ্ডিং-ৰ সৈতে প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰম্ভ কৰা হ'ব।
• প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে ১০,০০০ প্ৰয়োজনীয়তা-ভিত্তিক জৈৱ-নিৱেশ সম্পদ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হব।
• • ৩ বছৰত কৃষক আৰু তেওঁলোকৰ ভূমিক সামৰি কৃষিৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই) কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব।
প্ৰাথমিকতা : নিযুক্তি আৰু দক্ষতা বৰ্দ্ধন
• ০ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজৰ অংশ হিচাপে, 'নিয়োগ সংযোজিত উদগণি(এমপ্লয়মেণ্ট লিংকড ইনচেণ্টিভ)'ৰ বাবে ৩ খন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ'ব - আঁচনি ক - প্ৰথম বাৰৰ কৰ্মী; আঁচনি খ - উৎপাদনীখণ্ডত নিয়োগ সৃষ্টি; আঁচনি গ - নিয়োগকৰ্তাসকললৈ সহযোগিতা।
• ০ কৰ্মশক্তিত মহিলাসকলৰ অধিক অংশগ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা,
• ০ ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰে কৰ্মৰত মহিলাৰ বাবে হোষ্টেল আৰু ক্ৰেছে স্থাপন কৰিব লাগিব
• ০ মহিলাকেন্দ্ৰীক দক্ষতা বৰ্দ্ধন কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰিব লাগিব
• ০ মহিলা আত্ম সহায়ক গোটসমূহৰ উদ্যোগবোৰৰ বাবে বজাৰৰ প্ৰৱেশানুকূলতাক উত্সাহিত কৰা হ'ব
•
দক্ষতা বৰ্দ্ধন
• ৫ বছৰৰ ভিতৰত ২০ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজৰ অধীনত দক্ষতা বৰ্দ্ধনৰ বাবে নতুন কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা আঁচনি।
• ৭.৫ লাখ পৰ্যন্ত ঋণৰ সুবিধা হব পৰাকৈ আদৰ্শ দক্ষতা ঋণ আঁচনি-ৰ সংশোধন কৰা হ'ব
• চৰকাৰী আঁচনি আৰু নীতিৰ অধীনত কোনো লাভালাভৰ বাবে যোগ্য নোহোৱা যুৱক-যুৱতীসকলক ঘৰুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে '১০ লাখ টকালৈকে ঋণৰ বাবে বিত্তীয় সমৰ্থন প্ৰদান কৰা হ'ব।
প্ৰাথমিকতা : মানৱ সম্পদৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু সামাজিক ন্যায়
পূৰ্বোদয়া
• অমৃতসৰ-কলকাতা ঔদ্যোগিক কৰিডৰত গয়াত ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ বিকশিত কৰা হ'ব।
• পিৰপেইণ্টিত নতুন ২৪০০ মেগাৱাট বিদ্যুৎ প্ৰকল্পকে ধৰি 21,400 কোটি টকা ব্যয়েৰে এলানি শক্তি প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হ'ব।
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ পুনৰ্গঠন আইন
•  চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত বহুপাক্ষিক উন্নয়ন সংস্থা-ৰ জৰিয়তে ১৫,০০০ কোটি টকাৰ বিশেষ বিত্তীয় সহযোগিতা আগবঢ়োৱা হব।
•  বিশাখাপত্তনম-চেন্নাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ কাষৰ কোপ্পাৰ্থিত আৰু হায়দৰাবাদ-বেংগালুৰু ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ সৈতে অৰ্ভাকালত ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ বিকশিত কৰা হব।
•
মহিলা নেতৃত্বাধীন বিকাশ
• • মহিলা আৰু ছোৱালীসকলক লাভান্বিত কৰা আঁচনিসমূহৰ বাবে মুঠ ৩ লাখ কোটিতকৈয়ো অধিক পুঁজিৰ আৱণ্টন দিয়া হব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযান
• জনজাতীয় সংখ্যাগৰিষ্ঠ গাঁও আৰু উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহত জনজাতীয় পৰিয়ালৰ আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ দিহা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ৬৩,০০০খন গাঁও। ইয়াৰ ফলত ৫ কোটি জনজাতীয় লোক উপকৃত হৈছে।
উত্তৰ-পূব অঞ্চলত বেংকৰ শাখা
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ইণ্ডিয়া পোষ্ট পেমেণ্ট বেংক-ৰ ১০০টা শাখা স্থাপন কৰা হ'ব।
প্ৰাথমিকতা 4: উৎপাদন আৰু সেৱা
উৎপাদন খণ্ডত এমএছএমই-খণ্ডৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি আঁচনি
• • যন্ত্ৰপাতি আৰু সা-সঁজুলি ক্ৰয়ৰ বাবে এমএছএমই-ক ম্যাদী ঋণত জামানত বা তৃতীয় পক্ষৰ গেৰাণ্টী অবিহনেই নিশ্চিত ঋণ আঁচনি।
সংকটৰ কালত এমএছএমই-লৈ ঋণ সহযোগিতা
• • এমএছএমইসমূহক তেওঁলোকৰ সংকটৰ সময়ত বেংক ঋণ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে নতুন প্ৰণালী।
মুদ্ৰা ঋণ
• • যিসকলে পূৰ্বৰ ঋণ সফলতাৰে পৰিশোধ কৰিছে তেওঁলোকৰ বাবে 'তৰুণ' শ্ৰেণীৰ অধীনত মুদ্ৰা ঋণৰ সীমা '১০ লাখৰ পৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব।
টিআৰইডিএছ-ত বাধ্যতামূলক অনবোৰ্ডিঙ-ৰ বাবে বৰ্ধিত সুযোগ
• টিআৰইডিএছ প্লেটফৰ্মত বাধ্যতামূলক অনবৰ্ডিঙ-ৰ বাবে ক্ৰেতাৰ ব্যৱসায়িক সীমা '৫০০ কোটিৰ পৰা '২৫০ কোটি টকালৈ হ্ৰাস কৰা হ'ব।
খাদ্য বিকিৰণ, মান আৰু সুৰক্ষা পৰীক্ষাৰ বাবে এমএছএমই গোট
এমএছএমই খণ্ডত ৫০ টা মাল্টি-প্ৰডাক্ট খাদ্য বিকিৰণ গোট স্থাপন কৰিবলৈ বিত্তীয় সমৰ্থন আগবঢ়োৱা হব
ই-কমাৰ্চ এক্সপোৰ্ট হাব
এমএছএমই আৰু পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলে আন্তৰ্জাতিক বজাৰত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাৰ বাবে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত-অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) পদ্ধতিৰ অধীনত ই-কমাৰ্চ এক্সপোৰ্ট হাব স্থাপন কৰা হ'ব।
গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযান
• • ঘৰুৱা উৎপাদন, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ পুনৰ্ব্যৱহাৰ, আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ সম্পদৰ বিদেশী অধিগ্ৰহণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযান-ৰ দিহা কৰা হ'ব।
খনিজ পদাৰ্থৰ অপ-উপকূলীয় খনন
• • খননৰ বাবে অপ-উপকূলীয় ব্লকসমূহৰ প্ৰথম খণ্ডৰ নিলাম, ইতিমধ্যে সম্পন্ন কৰা অন্বেষণৰ ওপৰত নিৰ্মাণ সম্পন্ন কৰা হৈছে।
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই) এপ্লিকেশ্যনসমূহ
• • ঋণ, ই-কমাৰ্চ, শিক্ষা, স্বাস্থ্য, আইন আৰু ন্যায়, লজিষ্টিক, এমএছএমই, সেৱা প্ৰদান, আৰু নগৰ শাসনৰ ক্ষেত্ৰত ডিপিআই এপ্লিকেশ্যনৰ বিকাশ কৰা হব।
প্ৰাথমিকতা : নগৰ উন্নয়ন
যাতায়াতী ভিত্তিক বিকাশ
৩০ লাখ জনসংখ্যাৰ ওপৰৰ ১৪ খন ডাঙৰ চহৰ ৰূপায়ণ আৰু বিত্তীয় যোগান ধৰাৰ বাবে যাতায়াতী ভিত্তিক উন্নয়ণ পৰিকল্পনা আৰু ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰা।
চহৰীয়া গৃহ নিৰ্মাণ
• • প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-নগৰ ২.০-ৰ অধীনত অহা ৫ বছৰত ১ কোটি নগৰীয়া দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে ২.২ লাখ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় সাহায্যসহ ১০ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ।
পথৰ দাঁতিৰ বজাৰ
• • নিৰ্বাচিত চহৰসমূহত পৰৱৰ্তী ৫ বছৰৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ১০০ খন সাপ্তাহিক 'হাট' বা ষ্ট্ৰীট ফুড হাব-ৰ বিকাশত সহায় কৰিবলৈ নতুন আঁচনি।
প্ৰাথমিকতা : শক্তি সুৰক্ষা
শক্তি ৰূপান্তৰণ
• নিযুক্তি, বিকাশ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক স্থিৰতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰখাৰ বাবে 'শক্তি ৰূপান্তৰণ পথ'ৰ সন্দৰ্ভত নীতি দস্তাবেজ।
পাম্পড ভড়াল পৰিযোজনা
• • বিদ্যুৎ সংৰক্ষণৰ বাবে পাম্পড সংৰক্ষণ প্ৰকল্পৰ উত্সাহ প্ৰদানৰ বাবে নীতি প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব।
•
সৰু আৰু মডুলাৰ পাৰমাণৱিক চুল্লি-ৰ গৱেষণা আৰু বিকাশ
• • চৰকাৰে ভাৰত ক্ষুদ্ৰ মডুলাৰ চুল্লিৰ গৱেষণা তথা বিকাশ আৰু পাৰমাণৱিক শক্তিৰ বাবে নতুন প্ৰযুক্তিৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু ভাৰত ক্ষুদ্ৰ চুল্লি স্থাপন কৰিব।
উন্নত আল্ট্ৰা চুপাৰ ক্ৰিটিকেল থাৰ্মাল পাৱাৰ প্ৰকল্প
• • এডভান্সড আল্ট্ৰা চুপাৰ ক্ৰিটিকেল (এইউএছচি) প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি এনটিপিচি আৰু বিএইচইএল-ৰ মাজত ৮০০ মেগাৱাট উত্পাদনক্ষম বাণিজ্যিক প্ৰকল্প স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
'হাৰ্ড টু এবেট' উদ্যোগৰ বাবে পথ-পৰিকল্পনা
• • বৰ্তমানৰ 'পাৰফৰ্ম, এচিভ এণ্ড ট্ৰেড' মোডৰ পৰা 'ইণ্ডিয়ান কাৰ্বন মাৰ্কেট' মোডলৈ 'হাৰ্ড টু এবেট' উদ্যোগৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে উপযুক্ত নিয়মাৱলী প্ৰস্তুত কৰা হ'ব।
প্ৰাথমিকতা : আন্তঃগাঁথনি
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ
• `মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে ১১,১১,১১১ কোটি টকা (জিডিপিৰ ৩.৪%) প্ৰদান কৰা হ'ব।
ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ
• • আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগত ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ দীৰ্ঘম্যাদী সূতমুক্ত ঋণৰ বাবে ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা।
•
প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই)
• • ২৫,০০০ গ্ৰাম্য বসতিস্থানলৈ সকলো বতৰীয়া সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে পিএমজিএছৱাই-ৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হব।
•
জলসিঞ্চন আৰু বান প্ৰশমন
• • বিহাৰৰ কোচি-মেচি আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগ আৰু অন্যান্য আঁচনিৰ দৰে প্ৰকল্পসমূহলৈ ১১,৫০০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সমৰ্থন প্ৰস্তাৱ।
• • চৰকাৰে বান, ভূমিস্খলন আৰু অন্যান্য আনুষংগিক প্ৰকল্পৰ বাবে অসম, হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড আৰু ছিকিমক সহায় আগবঢ়াব।
পৰ্যটন
• • বিষ্ণুপদ মন্দিৰ কৰিডৰ, মহাবোধি মন্দিৰ কৰিডৰ আৰু ৰাজগীৰৰ ব্যাপক বিকাশ।
• • মন্দিৰ, স্মাৰক, কাৰুশিল্প, বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য, প্ৰাকৃতিক দৃশ্য আৰু উৰিষ্যাৰ প্ৰাচীন সমুদ্ৰতীৰৰ বিকাশৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱা হব।
প্ৰাথমিকতা : উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু বিকাশ
• • মৌলিক গৱেষণা আৰু প্ৰটোটাইপ বিকাশৰ বাবে অনুসান্ধন ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা পুঁজি কাৰ্যকৰী হ'ব।
• • ব্যক্তিগত খণ্ড-চালিত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক বাণিজ্যিক স্তৰত উৎসাহিত কৰাৰ বাবে '১ লাখ কোটি টকাৰ বিত্তীয় নিধি গঠন কৰা হব।
মহাকাশ অৰ্থনীতি
• • অহা ১০ বছৰত মহাকাশ অৰ্থনীতি ৫ গুণ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ১,০০০ কোটি টকাৰ ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাণ্ড গঠন কৰা হ'ব।
প্ৰাথমিকতা ৯: পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ
গ্ৰাম্য ভূমি সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ
• সকলো ভূমিৰ বাবে ইউনিক লেণ্ড পাৰ্চেল চিনাক্তকৰণ নম্বৰ (ইউএলপিআইএন) বা ভূ-আধাৰ
• ভূমি-তথ্যৰ ডিজিটাইজেশ্যন
• বৰ্তমানৰ মালিকানা অনুসৰি মানচিত্ৰ উপ-বিভাগসমূহৰ জৰীপ
• ভূমি পঞ্জীয়নব্যৱস্থাৰ স্থাপন
• কৃষকৰ পঞ্জীয়নৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দিহা
নগৰভূমি সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ
• • নগৰঅঞ্চলত ভূমিতথ্যৰ জিআইএছ মেপিং-ৰ দ্বাৰা ডিজিটাইজ কৰা হব।
শ্ৰমিকৰ সেৱাসমূহ
• • একেটা স্থানতে সমাধানৰ সুবিধা আগবঢ়োৱাৰ বাবে অন্যান্য পৰ্টেলৰ সৈতে ই-শ্ৰম পৰ্টেল-ৰ একত্ৰীকৰণ।
• • দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনশীল শ্ৰমিক বজাৰ, দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু উপলব্ধ চাকৰিৰ ভূমিকাৰ বাবে স্থাপত্য ডাটাবেছ মুকলি কৰা হব।
• • চাকৰি-প্ৰাৰ্থীসকলক সাম্ভাব্য নিয়োগকৰ্তা আৰু দক্ষতা প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰণালীৰ ব্যৱস্থা।
এনপিএছ বাত্সল্য
• নাবালকসকলৰ বাবে পিতৃ-মাতৃ আৰু অভিভাৱকৰ অৱদানৰে এনপিএছ-বাৎসল্যৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
অংশ-খ
পৰোক্ষ কৰ
জিএছটি
• জিএছটিৰ সফলতাত উচ্ছ্বসিত বাকীখণ্ডসমূহলৈ জিএছটি সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে কৰ গাঁথনি সৰল আৰু যুক্তিসঙ্গত কৰা হব।
খণ্ড নিৰ্দিষ্ট শুল্ক প্ৰস্তাৱ
ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলি
• ট্ৰাষ্টুজুমাব ডেৰুক্সটেকান, অচিমাৰ্টিনিব আৰু ডুৰভালুমাব নামৰ কৰ্কট ৰোগৰ তিনিটা ঔষধক কাষ্টম শুল্কৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দিয়া হৈছে।
• পৰ্যায়ক্ৰমে নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত চিকিৎসা এক্স-ৰে মেচিনত ব্যৱহাৰৰ বাবে এক্স-ৰে টিউব আৰু ফ্লেট পেনেল ডিটেক্টৰ-ত মৌলিক শুল্ক (বিচিডি)ৰ পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে।
'বাইল ফোন আৰু সম্পৰ্কিত অংশসমূহ
• মোবাইল ফোন, ম'বাইল প্ৰিণ্টেড চাৰ্কিট ব'ৰ্ড এচেম্বলী (পিচিবিএ) আৰু ম'বাইল চাৰ্জাৰত বিচিডি ১৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
মূল্যৱান ধাতু
• সোণ আৰু ৰূপৰ ওপৰত শুল্ক ৬ শতাংশলৈ আৰু প্লেটিনামৰ ওপৰত শুল্ক ৬.৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
অন্যান্য ধাতু
• ফেৰো নিকেল আৰু ফোস্কা তামৰ বিচিডি আঁতৰোৱা হৈছে।
• ফেৰছ স্ক্ৰেপ আৰু নিকেল কেথ'ডৰ বিচিডি আঁতৰোৱা হৈছে।
• তামৰ স্ক্ৰেপৰ ওপৰত ২.৫ শতাংশ ৰেহাইমূলক বিচিডি ধাৰ্য কৰা হৈছে।
ইলেক্ট্ৰনিক্স
প্ৰতিৰোধক নিৰ্মাণৰ বাবে অক্সিজেনমুক্ত তামৰ ওপৰত চৰ্ত সাপেক্ষে বিচিডি আঁতৰোৱা হৈছে।
ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল
• এমোনিয়াম নাইট্ৰেটৰ ওপৰত বিচিডি ৭.৫ ৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
প্লাষ্টিক
• পিভিচি ফ্লেক্স বেনাৰৰ ওপৰত বিচিডি ১০ ৰ পৰা ২৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
দূৰসংযোগ সা-সঁজুলি
• নিৰ্দিষ্ট কেতবোৰ টেলিকম সঁজুলিৰ পিচিবিএ-ত বিচিডি ১০ ৰ পৰা ১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বাণিজ্য সুবিধা
• ঘৰুৱা বিমান আৰু নাও আৰু জাহাজ এমআৰঅ-ৰ প্ৰচাৰৰ বাবে, মেৰামতিৰ বাবে আমদানি কৰা সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ সময়সীমা ছমাহৰ পৰা এবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ৱাৰেণ্টীৰ অধীনত মেৰামতিৰ বাবে সামগ্ৰী পুনৰ আমদানি কৰাৰ বাবে সময়-সীমা তিনিৰ পৰা পাঁচ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ
• ২৫ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজক শুল্কৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দিয়া হৈছে।
• দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ওপৰত আৰোপিত বিচিডি হ্ৰাস কৰা হৈছে।
সৌৰ শক্তি
• সৌৰ কোষ আৰু পেনেল নিৰ্মাণত ব্যৱহাৰৰ বাবে মূলধনী সামগ্ৰীসমূহক শুল্কৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে।
সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী
• কিছুমান ব্ৰুডষ্টক, পলিচাইট কীট, মিছা মাছ আৰু মাছৰ খাদ্যৰ ওপৰত আৰোপিতবিচিডি ৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
• মিছামাছ আৰু মাছৰ খাদ্য প্ৰস্তুতৰ বাবে লগা বিভিন্ন দ্ৰব্য শুল্কৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে।
চামৰা আৰু বস্ত্ৰ
• হাঁহ বা ৰাজহাঁহৰ পৰা আহৰিত ৰিয়েল ডাউন ফিলিং সামগ্ৰীত বিচিডি হ্ৰাস কৰা হৈছে।
• স্পেণ্ডেক্স সূতা প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে ব্যৱহৃত মিথাইলিন ডিফেনাইল ডাইচ'চাইনেট (এমডিআই)ৰ ওপৰত চৰ্ত সাপেক্ষে বিচিডি হ্ৰাস কৰা হৈছে।
প্ৰত্যক্ষ কৰ
• কৰ সৰল কৰা, কৰ দাতা সেৱা উন্নত কৰা, কৰ নিশ্চিয়তা প্ৰদান কৰা আৰু মোকৰ্দমা অব্যাহত ৰখা পৰিমাণ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰচেষ্টা।
• চৰকাৰৰ উন্নয়ন আৰু কল্যাণমূলক আঁচনিৰ বাবে পুঁজি যোগানৰ বাবে ৰাজহ বৃদ্ধি কৰাৰ দিহা।
• বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩-ত সৰলীকৃত কৰ ব্যৱস্থাৰ পৰা ৫৮ শতাংশ কৰ্পোৰেট কৰ বিত্তীয় বৰ্ষ-২৪ ত দুই-তৃতীয়াংশতকৈয়ো অধিক কৰদাতাই ব্যক্তিগত আয়কৰৰ বাবে সৰলীকৃত কৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছিল।
দাতব্য সংস্থা আৰু টিডিএছ-ৰ বাবে সৰলীকৰণ
• দাতব্য সংস্থাসমূহৰ বাবে দুটা কৰ ৰেহাই ব্যৱস্থা এটাত একত্ৰিত কৰা হ'ব।
• বহুতো পৰিশোধৰ ওপৰত ৫ শতাংশ টিডিএছ হাৰ ২ শতাংশ টিডিএছ হাৰত একত্ৰিত হৈছে।
• মিউচুৱেল ফাণ্ড বা ইউটিআইৰ দ্বাৰা ইউনিটপুনৰ ক্ৰয়ৰ ওপৰত ২০ শতাংশ টিডিএছ হাৰ প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে।
• ই-কমাৰ্চ অপাৰেটৰৰ ওপৰত টিডিএছ হাৰ একৰ পৰা ০.১ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
• বিবৃতি দাখিলৰ নিৰ্দিষ্ট তাৰিখলৈকে টিডিএছ পৰিশোধৰ বাবে হোৱা বিলম্বক অপৰাধমুক্ত ঘোষণা কৰা হৈছে।
পুনৰ্মূল্যায়নৰ সৰলীকৰণ
• মূল্যায়ন বৰ্ষৰ শেষৰ পৰা পাঁচ বছৰলৈকে তিনি বছৰৰ পিছত মূল্যায়ন পুনৰ মুকলি কৰিব পাৰি যদিহে আয়ৰ পৰা বাচি যোৱা উপাৰ্জন ৫০ লাখ টকা বা অধিক হয়।
• অনুসন্ধানৰ ক্ষেত্ৰত, অনুসন্ধানৰ বছৰৰ আগতে সময়সীমা দহৰ পৰা ছয় বছৰলৈ হ্ৰাস কৰা হয়।
মূলধনী লাভৰ সৰলীকৰণ আৰু যৌক্তিকীকৰণ
• ২০ শতাংশ কৰ হাৰ আকৰ্ষিত কৰিবলৈ কিছুমান বিত্তীয় সম্পদৰ ওপৰত হ্ৰস্বম্যাদী লাভৰ দিহা।
• ১২.৫ শতাংশ কৰ হাৰ আকৰ্ষিত কৰিবলৈ সকলো বিত্তীয় আৰু অ-বিত্তীয় সম্পদৰ ওপৰত দীৰ্ঘম্যাদী লাভৰ দিহা।
• কিছুমান বিত্তীয় সম্পত্তিৰ মূলধনী লাভৰ ৰেহাইৰ সীমা প্ৰতি বছৰে ১.২৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
কৰ দাতা সেৱাসমূহ
• আপীল আদেশবোৰ কাৰ্যকৰী কৰা আৰু সংশোধন কৰা আৰু আদেশ সহ শুল্ক আৰু আয়কৰৰ বাকী থকা সকলো সেৱা পৰৱৰ্তী দুবছৰত ডিজিটেল কৰাৰ প্ৰস্তাৱ ।
মোকৰ্দমা আৰু আপীল
• আপীলত স্থগিত থকা আয়কৰ বিবাদৰ সমাধানৰ বাবে ‘বিবাদ চে বিশ্বাস ২০২৪'।
• কৰ ন্যায়াধিকৰণ, উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ত প্ৰত্যক্ষ কৰ, আবকাৰী আৰু সেৱা কৰ সম্পৰ্কীয় আপীল দাখিলৰ বাবে মুদ্ৰাৰ সীমা ক্ৰমান্বয়ে ৬০ লাখ, ২ কোটি আৰু ৫ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• মোকৰ্দমা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু আন্তৰ্জাতিক কৰৰ ক্ষেত্ৰত নিশ্চিয়তা প্ৰদান কৰিবলৈ সুৰক্ষিত বন্দৰৰ নিয়মবোৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে
নিযুক্তি আৰু বিনিয়োগ
• ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ-প্ৰণালীক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সকলো শ্ৰেণীৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এঞ্জেল কৰ বাতিল কৰা হৈছে,।
• ভাৰতত ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ঘৰুৱা পৰিভ্ৰমণ পৰিচালনা কৰা বিদেশী জাহাজ কোম্পানীবোৰৰ বাবে সৰল কৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ।
• দেশত কেঁচা হীৰা বিক্ৰী কৰা বিদেশী খনন কোম্পানীসমূহৰ বাবে সুৰক্ষিত বন্দৰৰ হাৰ।
• বিদেশী কোম্পানীৰ ওপৰত কৰ্পোৰেট কৰৰ হাৰ ৪০ৰ পৰা ৩৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
কৰাধাৰৰ সুদৃঢ়কৰণ
• চিকিউৰিটি ট্ৰেনজেকশ্যন কৰ চিকিউৰিটিৰ ভৱিষ্যত আৰু বিকল্পৰ ওপৰত কৰ ক্ৰমান্বয়ে ০.০২ শতাংশ আৰু ০.১ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• প্ৰাপ্তকৰ্তাৰ হাতত থকা শ্বেয়াৰ ঘূৰাই ক্ৰয় কৰাৰ পিছত প্ৰাপ্ত কৰা উপাৰ্জনৰ ওপৰত কৰ আৰোপ কৰা হব।
সামাজিক সুৰক্ষা লাভালাভ
• এনপিএছৰ বাবে নিয়োগকৰ্তাই কৰ্মচাৰীৰ দৰমহাৰ কৰিবলগীয়া ব্যয় কৰ্তনৰ সীমা ১০ৰ পৰা ১৪ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব।
• ২০ লাখলৈকে সৰু চলনশীল বিদেশী সম্পত্তিৰ প্ৰতিবেদন নিদিয়াৰটোক দণ্ডহীন কৰা হৈছে।
বিত্ত বিধেয়কৰ অন্যান্য মুখ্য প্ৰস্তাৱ
• ২ শতাংশ সমানীকৰণ উপকৰাৰোপন প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে।
নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত ব্যক্তিগত আয়কৰৰ পৰিৱৰ্তন
• বেতনভোগী কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে মানক কৰ্তনৰ সীমা ৫০,০০০ ৰ পৰা ৭৫,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• পেঞ্চনাৰসকলৰ বাবে পাৰিবাৰিক পেঞ্চনৰ ওপৰত কৰ্তনৰ সীমা ১৫,০০০ৰ পৰা ২৫,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• সংশোধিত কৰ হাৰৰ গাঁথনি:
০ – ৩ লাখ টকা
নাই
৩ – ৭ লাখ টকা
৫ শতাংশ
৭ – ১০ লাখ টকা
১০ শতাংশ
১০ – ১২ লাখ টকা
১৫ শতাংশ
১২ – ১৫ লাখ টকা
২০ শতাংশ
১৫ লাখ টকাৰ ওপৰত
৩০ শতাংশ
• • নতুন কৰ ব্যৱস্থাত বেতনভোগী কৰ্মচাৰীয়ে আয়কৰত ১৭,৫০০/- টকা পৰ্যন্ত ৰাহি কৰিব।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2024-25
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2024-25 in Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Part-A
Budget Estimates 2024-25:
• Total receipts other than borrowings: `32.07 lakh crore.
• Total expenditure: `48.21 lakh crore.
• Net tax receipt: `25.83 lakh crore.
• Fiscal deficit: 4.9 per cent of GDP.
• Government aims to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
• Inflation continues to be low, stable and moving towards the 4% target; Core inflation (non-food, non-fuel) at 3.1%.
• The focus of budget is on EMPLOYMENT, SKILLING, MSMEs, and the MIDDLE CLASS.
Package of PM’s five schemes for Employment and Skilling
• Prime Minister’s Package of 5 Schemes and Initiatives for employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period.
1. Scheme A - First Timers: One-month salary of up to `15,000 to be provided in 3 installments to first-time employees, as registered in the EPFO.
2. Scheme B - Job Creation in manufacturing: Incentive to be provided at specified scale directly, both employee and employer, with respect to their EPFO contribution in the first 4 years of employment.
3. Scheme C - Support to employers: Government to reimburse up to `3,000 per month for 2 years towards EPFO contribution of employers, for each additional employee.
4. New centrally sponsored scheme for Skilling
• 20 lakh youth to be skilled over a 5-year period.
• 1,000 Industrial Training Institutes to be upgraded in hub and spoke arrangements.
5. New Scheme for Internship in 500 Top Companies to 1 crore youth in 5 years
Nine Budget Priorities in pursuit of ‘Viksit Bharat’:
1. Productivity and resilience in Agriculture
2. Employment & Skilling
3. Inclusive Human Resource Development and Social Justice
4. Manufacturing & Services
5. Urban Development
6. Energy Security
7. Infrastructure
8. Innovation, Research & Development and
9. Next Generation Reforms
Priority 1: Productivity and resilience in Agriculture
• Allocation of `1.52 lakh crore for agriculture and allied sectors.
• New 109 high-yielding and climate-resilient varieties of 32 field and horticulture crops to be released for cultivation by farmers.
• 1 crore farmers across the country to be initiated into natural farming, with certification and branding in next 2 years.
• 10,000 need-based bio-input resource centres to be established for natural farming.
• Digital Public Infrastructure (DPI) for Agriculture to be implemented for coverage of farmers and their lands in 3 years.
Priority 2: Employment & Skilling
• As part of the Prime Minister’s package, 3 schemes for ‘Employment Linked Incentive’ to be implemented - Scheme A - First Timers; Scheme B - Job Creation in manufacturing; Scheme C - Support to employers.
• To facilitate higher participation of women in the workforce,
• working women hostels and crèches to be established with industrial collaboration
• women-specific skilling programmes to be organized
• market access for women SHG enterprises to be promoted
Skill Development
• New centrally sponsored scheme for Skilling under Prime Minister’s Package for 20 lakh youth over a 5-year period.
• Model Skill Loan Scheme to be revised to facilitate loans up to
`7.5 lakh.
• Financial support for loans upto `10 lakh for higher education in domestic institutions to be provided to youth who have not been eligible for any benefit under government schemes and policies.
Priority 3: Inclusive Human Resource Development and Social Justice
Purvodaya
• Industrial node at Gaya to be developed along the Amritsar-Kolkata Industrial Corridor.
• Power projects, including new 2400 MW power plant at Pirpainti, to be taken up at a cost of `21,400 crore.
Andhra Pradesh Reorganization Act
• Special financial support through multilateral development agencies of `15,000 crore in the current financial year.
• Industrial node at Kopparthy along Vishakhapatnam-Chennai Industrial Corridor and at Orvakal along Hyderabad-Bengaluru Industrial Corridor.
Women-led development
• Total allocation of more than `3 lakh crore for schemes benefitting women and girls.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
• Socio-economic development of tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts, covering 63,000 villages benefitting 5 crore tribal people.
Bank branches in North-Eastern Region
• 100 branches of India Post Payment Bank to be set up in the North East region.
Priority 4: Manufacturing & Services
Credit Guarantee Scheme for MSMEs in the Manufacturing Sector
• A credit guarantee scheme without collateral or third-party guarantee in term loans to MSMEs for purchase of machinery and equipment.
Credit Support to MSMEs during Stress Period
• New mechanism to facilitate continuation of bank credit to MSMEs during their stress period.
Mudra Loans
• The limit of Mudra loans under ‘Tarun’ category to be enhanced to `20 lakh from `10 lakh for those who have successfully repaid previous loans.
Enhanced scope for mandatory onboarding in TReDS
• Turnover threshold of buyers for mandatory onboarding on the TReDS platform to be reduced from `500 crore to `250 crore..
MSME Units for Food Irradiation, Quality & Safety Testing
• Financial support to set up 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector .
E-Commerce Export Hubs
• E-Commerce Export Hubs to be set up under public-private-partnership (PPP) mode for MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets.
Critical Mineral Mission
• Critical Mineral Mission to be set up for domestic production, recycling of critical minerals, and overseas acquisition of critical mineral assets.
Offshore mining of minerals
• Auction of the first tranche of offshore blocks for mining, building on the exploration already carried out.
Digital Public Infrastructure (DPI) Applications
• Development of DPI applications in the areas of credit, e-commerce, education, health, law and justice, logistics, MSME, services delivery, and urban governance.
Priority 5: Urban Development
Transit Oriented Development
• Formulation of Transit Oriented Development plans and strategies to implement and finance 14 large cities above 30 lakh population.
Urban Housing
• Investment of `10 lakh crore, including the central assistance of `2.2 lakh crore in next 5 years, under PM Awas Yojana Urban 2.0 proposed to address the , housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families.
Street Markets
• New scheme to support the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs every year for the next 5 years in select cities.
Priority 6: Energy Security
Energy Transition
• Policy document on ‘Energy Transition Pathways’ to balance the imperatives of employment, growth and environmental sustainability to be brought out.
Pumped Storage Policy
• Policy for promoting pumped storage projects for electricity storage to be brought out.
Research and development of small and modular nuclear reactors
• Government to partner with private sector for R&D of Bharat Small Modular Reactor and newer technologies for nuclear energy, and to set up Bharat Small Reactors.
Advanced Ultra Super Critical Thermal Power Plants
• Joint venture proposed between NTPC and BHEL to set up a full scale 800 MW commercial plant using Advanced Ultra Super Critical (AUSC) technology.
Roadmap for ‘hard to abate’ industries
• Appropriate regulations for transition of ‘hard to abate’ industries from the current ‘Perform, Achieve and Trade’ mode to ‘Indian Carbon Market’ mode to be put in place.
Priority 7: Infrastructure
Infrastructure investment by Central Government
• `11,11,111 crore (3.4 % of GDP) to be provided for capital expenditure.
Infrastructure investment by state governments
• Provision of `1.5 lakh crore for long-term interest free loans to support states in infrastructure investment.
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
• Launch of phase IV of PMGSY to provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations.
Irrigation and Flood Mitigation
• Financial support of `11,500 crore to projects such as the Kosi-Mechi intra-state link and other schemes in Bihar.
• Government to provide assistance to Assam, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim for floods, landslides and other related projects.
Tourism
• Comprehensive development of Vishnupad Temple Corridor, Mahabodhi Temple Corridor and Rajgir.
• Assistance for development of temples, monuments, craftsmanship, wildlife sanctuaries, natural landscapes and pristine beaches of Odisha.
Priority 8: Innovation, Research & Development
• Anusandhan National Research Fund for basic research and prototype development to be operationalised.
• Financing pool of `1 lakh crore for spurring private sector-driven research and innovation at commercial scale.
Space Economy
• Venture capital fund of `1,000 crore to be set up for expanding the space economy by 5 times in the next 10 years.
Priority 9: Next Generation Reforms
Rural Land Related Actions
• Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) or Bhu-Aadhaar for all lands
• Digitization of cadastral maps
• Survey of map sub-divisions as per current ownership
• Establishment of land registry
• Linking to the farmers registry
Urban Land Related Actions
• Land records in urban areas to be digitized with GIS mapping.
Services to Labour
• Integration of e-shram portal with other portals to facilitate such one-stop solution.
• Open architecture databases for the rapidly changing labour market, skill requirements and available job roles.
• Mechanism to connect job-aspirants with potential employers and skill providers.
NPS Vatsalya
• NPS-Vatsalya as a plan for contribution by parents and guardians for minors.
PART B
Indirect Taxes
GST
• Buoyed by GST’s success, tax structure to be simplified and rationalised to expand GST to remaining sectors.
Sector specific customs duty proposals
Medicines and Medical Equipment
• Three cancer drugs namely TrastuzumabDeruxtecan, Osimertinib and Durvalumab fully exempted from custom duty.
• Changes in Basic Customs Duty (BCD) on x-ray tubes & flat panel detectors for use in medical x-ray machines under the Phased Manufacturing Programme.
Mobile Phone and Related Parts
• BCD on mobile phone, mobile Printed Circuit Board Assembly (PCBA) and mobile charger reduced to 15 per cent.
Precious Metals
• Customs duties on gold and silver reduced to 6 per cent and that on platinum to 6.4 per cent.
Other Metals
• BCD removed on ferro nickel and blister copper.
• BCD removed on ferrous scrap and nickel cathode.
• Concessional BCD of 2.5 per cent on copper scrap.
Electronics
• BCD removed, subject to conditions, on oxygen free copper for manufacture of resistors.
Chemicals and Petrochemicals
• BCD on ammonium nitrate increased from 7.5 to 10 per cent.
Plastics
• BCD on PVC flex banners increased from 10 to 25 per cent.
Telecommunication Equipment
• BCD increased from 10 to 15 per cent on PCBA of specified telecom equipment.
Trade facilitation
• For promotion of domestic aviation and boat & ship MRO, time period for export of goods imported for repairs extended from six months to one year.
• Time-limit for re-import of goods for repairs under warranty extended from three to five years.
Critical Minerals
• 25 critical minerals fully exempted from customs duties.
• BCD on two critical minerals reduced.
Solar Energy
• Capital goods for use in manufacture of solar cells and panels exempted from customs duty.
Marine products
• BCD on certain broodstock, polychaete worms, shrimp and fish feed reduced to 5 per cent.
• Various inputs for manufacture of shrimp and fish feed exempted from customs duty.
Leather and Textile
• BCD reduced on real down filling material from duck or goose.
• BCD reduced, subject to conditions, on methylene diphenyl diisocyanate (MDI) for manufacture of spandex yarn from 7.5 to 5 per cent.
Direct Taxes
• Efforts to simplify taxes, improve tax payer services, provide tax certainty and reduce litigation to be continued.
• Enhance revenues for funding development and welfare schemes of government.
• 58 per cent of corporate tax from simplified tax regime in FY23, more than two-thirds taxpayers availed simplified tax regime for personal income tax in FY 24.
Simplification for Charities and of TDS
• Two tax exemption regimes for charities to be merged into one.
• 5 per cent TDS rate on many payments merged into 2 per cent TDS rate.
• 20 per cent TDS rate on repurchase of units by mutual funds or UTI withdrawn.
• TDS rate on e-commerce operators reduced from one to 0.1 per cent.
• Delay for payment of TDS up to due date of filing statement decriminalized.
Simplification of Reassessment
• Assessment can be reopened beyond three years upto five years from the end of Assessment Year only if the escaped income is ₹ 50 lakh or more.
• In search cases, time limit reduced from ten to six years before the year of search.
Simplification and Rationalisation of Capital Gains
• Short term gains on certain financial assets to attract a tax rate of 20 per cent.
• Long term gains on all financial and non-financial assets to attract a tax rate of 12.5 per cent.
• Exemption limit of capital gains on certain financial assets increased to ₹ 1.25 lakh per year.
Tax Payer Services
• All remaining services of Customs and Income Tax including rectification and order giving effect to appellate orders to be digitalized over the next two years.
Litigation and Appeals
• ‘Vivad Se Vishwas Scheme, 2024’ for resolution of income tax disputes pending in appeal.
• Monetary limits for filing direct taxes, excise and service tax related appeals in Tax Tribunals, High Courts and Supreme Court increased to ₹60 lakh, ₹2 crore and ₹5 crore respectively.
• Safe harbour rules expanded to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
Employment and Investment
• Angel tax for all classes of investors abolished to bolster start-up eco-system,.
• Simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises to promote cruise tourism in India.
• Safe harbour rates for foreign mining companies selling raw diamonds in the country.
• Corporate tax rate on foreign companies reduced from 40 to 35 per cent.
Deepening tax base
• Security Transactions Tax on futures and options of securities increased to 0.02 per cent and 0.1 per cent respectively.
• Income received on buy back of shares in the hands of recipient to be taxed.
Social Security Benefits.
• Deduction of expenditure by employers towards NPS to be increased from 10 to 14 per cent of the employee’s salary.
• Non-reporting of small movable foreign assets up to ₹20 lakh de-penalised.
Other major proposal in Finance Bill
• Equalization levy of 2 per cent withdrawn.
Changes in Personal Income Tax under new tax regime
• Standard deduction for salaried employees increased from ₹50,000 to ₹75,000.
• Deduction on family pension for pensioners enhanced from ₹15,000/- to ₹25,000/-
• Revised tax rate structure:
0-3 lakh rupees
Nil
3-7 lakh rupees
5 per cent
7-10 lakh rupees
10 per cent
10-12 lakh rupees
15 per cent
12-15 lakh rupees
20 per cent
Above 15 lakh rupees
30 per cent
• Salaried employee in the new tax regime stands to save up to ₹ 17,500/- in income tax.