ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪-୨୫ର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ବଜେଟର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
ଭାଗ-ଏ
୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ:
- ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ମୋଟ ଆୟ: ୩୨.୦୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
- ସମୁଦାୟ ବ୍ୟୟ: ୪୮.୨୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
- ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି: ୨୫.୮୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
- ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ: ଜିଡିପିର ୪.୯ ପ୍ରତିଶତ
- ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟକୁ ୪.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ରେ ରଖିବାକୁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
- ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କମ୍ ଓ ସ୍ଥିର ରହିଛି ଏବଂ ୪% ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି; ମୂଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି (ଅଣଖାଦ୍ୟ, ଅଣ ଇନ୍ଧନ) ୩.୧% ରହିଛି।
- ବଜେଟରେ ନିଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ରୋଜଗାର ଓ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୫ଟି ଯୋଜନାର ପ୍ୟାକେଜ୍
- ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪.୧ କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ୫ଟି ଯୋଜନା ଓ ପଦକ୍ଷେପକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ୍ ।
- ସ୍କିମ୍ ଏ - ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ : ଇପିଏଫଓରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ନୂଆ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୩ଟି କିସ୍ତିରେ ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ମାସର ଦରମା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
- ସ୍କିମ୍ ବି - ଉତ୍ପାଦନରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି: ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ୪ ବର୍ଷରେ ଇପିଏଫଓ ଅବଦାନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଉଭୟ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍କେଲରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
- ସ୍କିମ୍ ସି - ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସହାୟତା: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତିରିକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଇପିଏଫଓ ଅବଦାନ ବାବଦରେ ୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମାସିକ ୩,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦେବେ ।
- ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ନୂଆ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା
- ୫ ବର୍ଷ ରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ କରାଯିବ ।
- ହବ୍ ଓ ସ୍ପୋକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୧୦୦୦ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯିବ।
- ୫ ବର୍ଷରେ ୧ କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ୫୦୦ ଟପ୍ କମ୍ପାନିରେ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନା
“ବିକଶିତ ଭାରତ” ପାଇଁ ୯ଟି ବଜେଟ୍ ପ୍ରାଥମିକତା:
- କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା
- ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା
- ସମାବେଶୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ
- ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା
- ନଗର ଉନ୍ନୟନ
- ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା
- ଭିତ୍ତିଭୂମି
- ଉଦ୍ଭାବନ, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏବଂ
- ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର
ପ୍ରାଥମିକତା ୧: କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା
- କୃଷି ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୧.୫୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ।
- ୩୨ଟି କ୍ଷେତ ଓ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଫସଲର ନୂତନ ୧୦୯ଟି ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଓ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ପ୍ରଜାତିଚାଷ ପାଇଁ ଛଡ଼ାଯିବ।
- ଆସନ୍ତା ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସହିତ ଦେଶର ୧ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
- ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ୧୦ ହଜାର ଆବଶ୍ୟକତା ଭିତ୍ତିକ ଜୈବ ଇନପୁଟ୍ ସମ୍ବଳ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
- ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜମିର କଭରେଜ୍ ପାଇଁ କୃଷି ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ପ୍ରାଥମିକତା ୨: ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ 'ରୋଜଗାର ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ' ପାଇଁ ୩ଟି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ - ଯୋଜନା ଏ - ପ୍ରଥମ ଥର; ସ୍କିମ୍ ବି - ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି; ସ୍କିମ୍ ସି - ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସହାୟତା।
- କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ,
- ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳା ହଷ୍ଟେଲ ଓ କ୍ରେଚ୍
- ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦକ୍ଷତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ
- ମହିଳା ଏସ୍ଏଚଜି ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ
- ୫ ବର୍ଷରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ ସ୍କିଲିଂ ପାଇଁ ନୂଆ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ।
- ୭.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସଂଶୋଧନ ହେବ ଆଦର୍ଶ ଦକ୍ଷତା ଋଣ ଯୋଜନା।
- ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଓ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ନଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଘରୋଇ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ପ୍ରାଥମିକତା ୩: ସମାବେଶୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ
ପୂର୍ବୋଦୟ
- ଅମୃତସର-କୋଲକାତା ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡରରେ ଗୟାଠାରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ନୋଡ୍ ବିକଶିତ ହେବ।
- ୨୧,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପିରପଇଁଟିଠାରେ ନୂତନ ୨୪୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ ସମେତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯିବ।
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ପୁନର୍ଗଠନ ଆଇନ
- ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡ଼ିକ ଜରିଆରେ ୧୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
- ବିଶାଖାପାଟଣା-ଚେନ୍ନାଇ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର ର କୋପର୍ତିଠାରେ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର ର ଓରଭକଲଠାରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ନୋଡ ।
ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ବିକାଶ
- ମହିଳା ଓ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପକୃତ ହେଉଥିବା ଯୋଜନା ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜତୀୟ ଉନ୍ନତ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ
- ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଗାଁ ଓ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ, ଯେଉଁଥିରେ ୬୩,୦୦୦ ଗାଁ ସାମିଲ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହାଦ୍ବାରା ୫ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା
- ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ୧୦୦ଟି ଶାଖା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ।
ପ୍ରାଥମିକତା ୪: ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା
ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା
- ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ମିଆଦୀ ଋଣରେ ବିନା ବନ୍ଧକ କିମ୍ବା ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସ୍କିମ୍ ।
ଚାପ ସମୟରେ ଏମଏସଏମଇକୁ ଋଣ ସହାୟତା
- ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇଗୁଡ଼ିକର ଚାପ ସମୟରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
ମୁଦ୍ରା ଋଣ
- 'ତରୁଣ' ବର୍ଗରେ ମୁଦ୍ରା ଋଣର ସୀମା ପୂର୍ବ ଋଣ ସଫଳତାର ସହ ପରିଶୋଧ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଟିଆରଇଡିଏସରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅନବୋର୍ଡିଂ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁଯୋଗ
- ଟିଆରଇଡିଏସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅନବୋର୍ଡିଂ ପାଇଁ କ୍ରେତାଙ୍କ କାରବାର ସୀମା ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ ।
ଖାଦ୍ୟ ବିକିରଣ, ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏମଏସଏମଇ ୟୁନିଟ୍
- ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫୦ଟି ମଲ୍ଟି ପ୍ରଡକ୍ଟ ଫୁଡ୍ ଇରେଡିଏସନ୍ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ।
ଇ-କମର୍ସ ରପ୍ତାନି ହବ୍
- ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ (ପିପିପି) ମୋଡ୍ ରେ ଇ-କମର୍ସ ରପ୍ତାନି ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ
- ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସମ୍ପତ୍ତିର ବିଦେଶ ଅଧିଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ଗଠନ କରାଯିବ ।
ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅଫସର୍ ଖନନ
- ଖଣି ଖନନ ପାଇଁ ଅଫସୋର ବ୍ଲକର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ନିଲାମ, ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ।
ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ଆପ୍ଲିକେସନ୍
- ଋଣ, ଇ-କମର୍ସ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଏମଏସଏମଇ, ସେବା ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିପିଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ର ବିକାଶ।
ପ୍ରାଥମିକତା ୫: ନଗର ଉନ୍ନୟନ
ପରିବହନ ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ
- ୩୦ ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରୁ ଅଧିକ ୧୪ଟି ବୃହତ ସହରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଏବଂ ରଣନୀତି ପ୍ରଣୟନ ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷରେ ୨.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା କୁ ମିଶାଇ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହ ୧ କୋଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଆବାସ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାସ୍ତା ପାର୍ଶ୍ବ ବଜାର
- ବଛାବଛା ସହରରେ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦୦ଟି ସାପ୍ତାହିକ 'ହାଟ' ବା ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ହବ୍ ର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନା।
ପ୍ରାଥମିକତା ୬: ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା
ଶକ୍ତି ରୂପାନ୍ତରଣ
- ନିଯୁକ୍ତି, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପରିବେଶ ନିରନ୍ତରତାର ଜରୁରୀତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ପାଇଁ 'ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଥ' ଉପରେ ନୀତି ଦସ୍ତାବିଜ ଅଣାଯିବ।
ପମ୍ପ୍ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ନୀତି
- ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପମ୍ପେଡ୍ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଅଣାଯିବ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଡ୍ୟୁଲାର ପରମାଣୁ ରିଏକ୍ଟରର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ
- ଭାରତ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଏକ୍ଟରର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏବଂ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପାଇଁ ସରକାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ କ୍ଷୁଦ୍ର ରିଏକ୍ଟର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅଲଟ୍ରା ସୁପର କ୍ରିଟିକାଲ ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ
- ଏନଟିପିସି ଓ ବିଏଚ୍ ଏଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ଅଲ୍ଟ୍ରା ସୁପର କ୍ରିଟିକାଲ୍ (ଏୟୁଏସସି) ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ୮୦୦ ମେଗାଓ୍ଵାଟ୍ ର ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ବନ୍ଦ କରିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଥିବା ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଯୋଜନା
- ବର୍ତ୍ତମାନର 'ପ୍ରଦର୍ଶନ, ହାସଲ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ' ମୋଡରୁ 'ଭାରତୀୟ କାର୍ବନ ମାର୍କେଟ' ମୋଡକୁ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରାଯିବ।
ପ୍ରାଥମିକତା ୭: ଭିତ୍ତିଭୂମି
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ
- ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ୧୧,୧୧,୧ କୋଟି (ଜିଡିପିର ୩.୪%) ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ
- ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିଏସୱାଇ)
- ୨୫,୦୦୦ ଗ୍ରାମୀଣ ବସ୍ତିକୁ ସର୍ବକାଳୀନ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପିଏମଜିଏସୱାଇର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
ଜଳସେଚନ ଓ ବନ୍ୟା ପ୍ରଶମନ
- ବିହାରରେ କୋସି-ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୧୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ।
- ଆସାମ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଓ ସିକ୍କିମରେ ବନ୍ୟା, ଭୂସ୍ଖଳନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସରକାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ
- ବିଷ୍ଣୁପଦ ମନ୍ଦିର କରିଡର, ମହାବୋଧି ମନ୍ଦିର କରିଡର ଏବଂ ରାଜଗିରର ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ।
- ଓଡ଼ିଶାର ମନ୍ଦିର, ସ୍ମାରକୀ, କାରିଗରୀ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶ ଓ ପ୍ରାଚୀନ ବେଳାଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ସହାୟତା।
ପ୍ରାଥମିକତା ୮: ଉଦ୍ଭାବନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ
- ମୌଳିକ ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ।
- ବାଣିଜ୍ୟିକ ସ୍ତରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ପୁଲ ।
ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତି
- ଆସନ୍ତା ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୫ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ ଫଣ୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ପ୍ରାଥମିକତା ୯: ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର
ଗ୍ରାମୀଣ ଜମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ
- ସମସ୍ତ ଜମି ପାଇଁ ୟୁନିକ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପାର୍ସଲ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ନମ୍ବର (ୟୁଏଲ୍ପିଆଇଏନ୍) ବା ଭୂ-ଆଧାର
- କାଡାଷ୍ଟ୍ରାଲ ମାନଚିତ୍ରର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍
- ସାମ୍ପ୍ରତିକ ମାଲିକାନା ଅନୁଯାୟୀ ମାନଚିତ୍ର ଉପ-ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବେକ୍ଷଣ
- ଜମି ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
- କୃଷକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସହ ଲିଙ୍କ୍
ସହରାଞ୍ଚଳ ଜମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ
- ଜିଆଇଏସ୍ ମ୍ୟାପିଂ ସହ ସହରାଞ୍ଚଳର ଜମି ରେକର୍ଡକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରାଯିବ।
ଶ୍ରମ ସେବା
- ଏଭଳି ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲ୍କୁ ଅନ୍ୟ ପୋର୍ଟାଲ ସହ ଯୋଡ଼ିବା।
- ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଶ୍ରମ ବଜାର, ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ଚାକିରି ଭୂମିକା ପାଇଁ ଓପନ୍ ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ଡାଟାବେସ୍ ।
- ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସହ ଚାକିରି ଆଶାୟୀମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା।
ଏନପିଏସ ବାତ୍ସଲ୍ୟ
- ନାବାଳକଙ୍କ ପାଇଁ ପିତାମାତା ଏବଂ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଭାବରେ ଏନପିଏସ-ବାତ୍ସଲ୍ୟ ।
ଭାଗ ବି
ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ
ଜିଏସଟି
- ଜିଏସଟିର ସଫଳତାରେ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ଟିକସ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସରଳ କରାଯିବା ସହ ଅବଶିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜିଏସଟିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ।
କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ
ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ
- ତିନୋଟି କର୍କଟ ଔଷଧ ଯଥା ଟ୍ରାସଟୁଜୁମାବ ଡେରୁକ୍ସଟେକନ, ଓସିମେର୍ଟିନିବ ଏବଂ ଡର୍ଭାଲୁମାବ କଷ୍ଟମ ଡ୍ୟୁଟିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
- ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ମେଡିକାଲ ଏକ୍ସ-ରେ ମେସିନରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ୍ସ-ରେ ଟ୍ୟୁବ୍ ଏବଂ ଫ୍ଲାଟ୍ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଡିଟେକ୍ଟରଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ (ବିସିଡି)ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ।
ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ
- ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍, ମୋବାଇଲ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ ସର୍କିଟ୍ ବୋର୍ଡ ଆସେମ୍ବଲି (ପିସିବିଏ) ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଚାର୍ଜର୍ ରେ ବିସିଡି ୧୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ମୂଲ୍ୟବାନ ଧାତୁ
- ସୁନା ଓ ରୂପା ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ଲାଟିନମ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ୬.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଧାତୁ
- ଫେରୋ ନିକେଲ ଏବଂ ବ୍ଲାଷ୍ଟର ତମ୍ବା ଉପରେ ବିସିଡି ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି।
- ଫେରସ୍ ସ୍କ୍ରାପ୍ ଏବଂ ନିକେଲ କ୍ୟାଥୋଡରେ ବିସିଡି ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି।
- ତମ୍ବା ସ୍କ୍ରାପ୍ ଉପରେ ୨.୫ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ବିସିଡି ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ
- ପ୍ରତିରୋଧକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନ ମୁକ୍ତ ତମ୍ବା ଉପରେ ସର୍ତ୍ତ ଅନୁଯାୟୀ ବିସିଡି ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
କେମିକାଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ
- ଆମୋନିୟମ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ ଉପରେ ବିସିଡି ୭.୫ରୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ
- ପିଭିସି ଫ୍ଲେକ୍ସ ବ୍ୟାନରରେ ବିସିଡି ୧୦ରୁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଉପକରଣ
- ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଟେଲିକମ୍ ଉପକରଣର ପିସିବିଏରେ ବିସିଡି ୧୦ରୁ ୧୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା
- ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଡଙ୍ଗା ଏବଂ ଜାହାଜ ଏମଆରଓର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ମରାମତି ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନି ସମୟ ଅବଧି ୬ ମାସରୁ ୧ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
- ୱାରେଣ୍ଟି ଅଧୀନରେ ମରାମତି ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ ପୁନଃ ଆମଦାନୀ କରିବାର ସମୟ ସୀମା ୩ରୁ ୫ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ
- ୨୫ଟି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
- ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ବିସିଡି ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ସୌର ଶକ୍ତି
- ସୋଲାର ସେଲ୍ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ
- କେତେକ ବ୍ରୁଡଷ୍ଟକ୍, ପଲିଚେଟ୍ କୃମି, ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଏବଂ ମାଛ ଖାଦ୍ୟରେ ବିସିଡି ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଓ ମାଛ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀକୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଚମଡ଼ା ଓ ବୟନ ଶିଳ୍ପ
- ବତକ କିମ୍ବା ହଂସରୁ ରିୟଲ ଡାଉନ ଫିଲିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ବିସିଡି ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
- ସ୍ପାଣ୍ଡେକ୍ସ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମେଥିଲିନ୍ ଡାଇହେନିଲ୍ ଡାଇସୋସାଇନେଟ୍ (ଏମଡିଆଇ)ରେ ବିସିଡି ୭.୫ରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ
- ଟିକସ କୁ ସରଳ କରିବା, ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଟିକସ ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିବ ।
- ସରକାରଙ୍କ ଉନ୍ନୟନ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି
- ୨୦୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସରଳୀକୃତ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସର ୫୮ ପ୍ରତିଶତ, ୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶରୁ ଅଧିକ ଟିକସଦାତା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ପାଇଁ ସରଳୀକୃତ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲେ।
ଦାତବ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଟିଡିଏସ୍ ପାଇଁ ସରଳୀକରଣ
- ଦାତବ୍ୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଟିକସ ଛାଡ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗୋଟିଏରେ ମିଶ୍ରଣ କରାଯିବ।
- ଅନେକ ଦେୟ ଉପରେ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଟିଡିଏସ୍ ହାର ୨ ପ୍ରତିଶତ ଟିଡିଏସ୍ ହାରରେ ମିଶ୍ରଣ ହୋଇଛି।
- ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡ ବା ୟୁଟିଆଇ ଦ୍ୱାରା ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃକ୍ରୟ ଉପରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଟିଡିଏସ୍ ହାର ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଛି।
- ଇ-କମର୍ସ ଅପରେଟରଙ୍କ ଉପରେ ଟିଡିଏସ ହାର ୧ରୁ ୦.୧ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
- ବିବରଣୀ ଦାଖଲ ର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିଡିଏସ୍ ପୈଠ ରେ ବିଳମ୍ବ ଅପରାଧମୁକ୍ତ ହୋଇଛି।
ପୁନଃ ମୂଲ୍ୟାୟନର ସରଳୀକରଣ
- ଯଦି ଆୟ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ହୁଏ ତେବେ ମୂଲ୍ୟାୟନ ବର୍ଷ ଶେଷ ହେବା ପରେ ୩ ବର୍ଷରୁ ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପୁନଃ ଖୋଲାଯାଇପାରିବ।
- ସର୍ଚ୍ଚ ମାମଲାରେ ସର୍ଚ୍ଚ ର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସମୟ ସୀମା ୧୦ରୁ ୬ ବର୍ଷକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ।
ପୁଞ୍ଜି ଲାଭର ସରଳୀକରଣ ଏବଂ ଯୁକ୍ତିସଂଗତକରଣ
- କେତେକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ସ୍ୱଳ୍ପ କାଳୀନ ଲାଭ ପାଇଁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ହାର ଲାଗୁ ହେବ ।
- ସମସ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଓ ଅଣ-ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଲାଭ ପାଇଁ ୧୨.୫ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ହାର ଲାଗୁ ହେବ।
- କେତେକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ପୁଞ୍ଜି ଲାଭ ଛାଡ଼ ସୀମା ବାର୍ଷିକ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଟିକସ ଦାତା ସେବା
- ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଆୟକରର ଅବଶିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ସେବା ଯଥା ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ଆପିଲେଟ୍ ଆଦେଶକୁ ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ମକଦ୍ଦମା ଓ ଆବେଦନ
- ଆୟକର ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ 'ବିବାଦ ସେ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଜନା, ୨୦୨୪' ଆବେଦନରେ ବିଚାରାଧୀନ ରହିଛି।
- ଟିକସ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ, ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ, ଅବକାରୀ ଓ ସେବା ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆବେଦନ ଦାଖଲ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସୀମା ଯଥାକ୍ରମେ ୬୦ ଲକ୍ଷ, ୨ କୋଟି ଏବଂ ୫ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସରେ ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ବନ୍ଦର ନିୟମକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି।
ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ
- ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ବର୍ଗର ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଞ୍ଜେଲ ଟିକସ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି।
- ଭାରତରେ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ରୁଜ ଚଳାଉଥିବା ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ପାଇଁ ସରଳ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
- ଦେଶରେ କଞ୍ଚା ହୀରା ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ବିଦେଶୀ ଖଣି କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ବନ୍ଦର ଦର ।
- ବିଦେଶୀ କଂପାନି ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ହାର ୪୦ରୁ ୩୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଟିକସ ଭିତ୍ତିଭୂମି କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
- ପ୍ରତିଭୂତି ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ପ୍ରତିଭୂତି କାରବାର ଟିକସ ଯଥାକ୍ରମେ ୦.୦୨ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୦.୧ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ପ୍ରାପ୍ତକାରୀଙ୍କ ହାତରେ ଥିବା ସେୟାର କିଣିବା ପରେ ମିଳିଥିବା ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଲାଗିବ।
ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଲାଭ
- ଏନପିଏସ ବାବଦରେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନେ କରୁଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦରମାର ୧୦ରୁ ୧୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ।
- ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ଥାବର ବିଦେଶୀ ସମ୍ପତ୍ତିର ରିପୋର୍ଟ ନ କଲେ ଜରିମାନା ଆଦାୟ କରାଯିବ।
ଅର୍ଥ ବିଲ୍ ରେ ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସ୍ତାବ
- ୨ ପ୍ରତିଶତ ଇକ୍ୟୁଲାଇଜେସନ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଛି।
ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
- ବେତନଭୋଗୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ୭୫ ହଜାର ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ପାରିବାରିକ ଭତ୍ତା ଛାଡ଼ ୧୫,୦୦୦/- ଟଙ୍କାରୁ ୨୫,୦୦୦/- ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି
ସଂଶୋଧିତ ଟିକସ ହାର ଢାଞ୍ଚା:
୦-୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଶୂନ୍ୟ
୩-୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ୫ ପ୍ରତିଶତ
୭-୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ୧୦ ପ୍ରତିଶତ
୧୦-୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ୧୫ ପ୍ରତିଶତ
୧୨-୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ୨୦ ପ୍ରତିଶତ
୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ
ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବେତନଭୋଗୀ କର୍ମଚାରୀ ୧୭,୫୦୦/- ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକର ସଞ୍ଚୟ କରିବେ।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2024-25
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2024-25 in Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Part-A
Budget Estimates 2024-25:
• Total receipts other than borrowings: `32.07 lakh crore.
• Total expenditure: `48.21 lakh crore.
• Net tax receipt: `25.83 lakh crore.
• Fiscal deficit: 4.9 per cent of GDP.
• Government aims to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
• Inflation continues to be low, stable and moving towards the 4% target; Core inflation (non-food, non-fuel) at 3.1%.
• The focus of budget is on EMPLOYMENT, SKILLING, MSMEs, and the MIDDLE CLASS.
Package of PM’s five schemes for Employment and Skilling
• Prime Minister’s Package of 5 Schemes and Initiatives for employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period.
1. Scheme A - First Timers: One-month salary of up to `15,000 to be provided in 3 installments to first-time employees, as registered in the EPFO.
2. Scheme B - Job Creation in manufacturing: Incentive to be provided at specified scale directly, both employee and employer, with respect to their EPFO contribution in the first 4 years of employment.
3. Scheme C - Support to employers: Government to reimburse up to `3,000 per month for 2 years towards EPFO contribution of employers, for each additional employee.
4. New centrally sponsored scheme for Skilling
• 20 lakh youth to be skilled over a 5-year period.
• 1,000 Industrial Training Institutes to be upgraded in hub and spoke arrangements.
5. New Scheme for Internship in 500 Top Companies to 1 crore youth in 5 years
Nine Budget Priorities in pursuit of ‘Viksit Bharat’:
1. Productivity and resilience in Agriculture
2. Employment & Skilling
3. Inclusive Human Resource Development and Social Justice
4. Manufacturing & Services
5. Urban Development
6. Energy Security
7. Infrastructure
8. Innovation, Research & Development and
9. Next Generation Reforms
Priority 1: Productivity and resilience in Agriculture
• Allocation of `1.52 lakh crore for agriculture and allied sectors.
• New 109 high-yielding and climate-resilient varieties of 32 field and horticulture crops to be released for cultivation by farmers.
• 1 crore farmers across the country to be initiated into natural farming, with certification and branding in next 2 years.
• 10,000 need-based bio-input resource centres to be established for natural farming.
• Digital Public Infrastructure (DPI) for Agriculture to be implemented for coverage of farmers and their lands in 3 years.
Priority 2: Employment & Skilling
• As part of the Prime Minister’s package, 3 schemes for ‘Employment Linked Incentive’ to be implemented - Scheme A - First Timers; Scheme B - Job Creation in manufacturing; Scheme C - Support to employers.
• To facilitate higher participation of women in the workforce,
• working women hostels and crèches to be established with industrial collaboration
• women-specific skilling programmes to be organized
• market access for women SHG enterprises to be promoted
Skill Development
• New centrally sponsored scheme for Skilling under Prime Minister’s Package for 20 lakh youth over a 5-year period.
• Model Skill Loan Scheme to be revised to facilitate loans up to
`7.5 lakh.
• Financial support for loans upto `10 lakh for higher education in domestic institutions to be provided to youth who have not been eligible for any benefit under government schemes and policies.
Priority 3: Inclusive Human Resource Development and Social Justice
Purvodaya
• Industrial node at Gaya to be developed along the Amritsar-Kolkata Industrial Corridor.
• Power projects, including new 2400 MW power plant at Pirpainti, to be taken up at a cost of `21,400 crore.
Andhra Pradesh Reorganization Act
• Special financial support through multilateral development agencies of `15,000 crore in the current financial year.
• Industrial node at Kopparthy along Vishakhapatnam-Chennai Industrial Corridor and at Orvakal along Hyderabad-Bengaluru Industrial Corridor.
Women-led development
• Total allocation of more than `3 lakh crore for schemes benefitting women and girls.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
• Socio-economic development of tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts, covering 63,000 villages benefitting 5 crore tribal people.
Bank branches in North-Eastern Region
• 100 branches of India Post Payment Bank to be set up in the North East region.
Priority 4: Manufacturing & Services
Credit Guarantee Scheme for MSMEs in the Manufacturing Sector
• A credit guarantee scheme without collateral or third-party guarantee in term loans to MSMEs for purchase of machinery and equipment.
Credit Support to MSMEs during Stress Period
• New mechanism to facilitate continuation of bank credit to MSMEs during their stress period.
Mudra Loans
• The limit of Mudra loans under ‘Tarun’ category to be enhanced to `20 lakh from `10 lakh for those who have successfully repaid previous loans.
Enhanced scope for mandatory onboarding in TReDS
• Turnover threshold of buyers for mandatory onboarding on the TReDS platform to be reduced from `500 crore to `250 crore..
MSME Units for Food Irradiation, Quality & Safety Testing
• Financial support to set up 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector .
E-Commerce Export Hubs
• E-Commerce Export Hubs to be set up under public-private-partnership (PPP) mode for MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets.
Critical Mineral Mission
• Critical Mineral Mission to be set up for domestic production, recycling of critical minerals, and overseas acquisition of critical mineral assets.
Offshore mining of minerals
• Auction of the first tranche of offshore blocks for mining, building on the exploration already carried out.
Digital Public Infrastructure (DPI) Applications
• Development of DPI applications in the areas of credit, e-commerce, education, health, law and justice, logistics, MSME, services delivery, and urban governance.
Priority 5: Urban Development
Transit Oriented Development
• Formulation of Transit Oriented Development plans and strategies to implement and finance 14 large cities above 30 lakh population.
Urban Housing
• Investment of `10 lakh crore, including the central assistance of `2.2 lakh crore in next 5 years, under PM Awas Yojana Urban 2.0 proposed to address the , housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families.
Street Markets
• New scheme to support the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs every year for the next 5 years in select cities.
Priority 6: Energy Security
Energy Transition
• Policy document on ‘Energy Transition Pathways’ to balance the imperatives of employment, growth and environmental sustainability to be brought out.
Pumped Storage Policy
• Policy for promoting pumped storage projects for electricity storage to be brought out.
Research and development of small and modular nuclear reactors
• Government to partner with private sector for R&D of Bharat Small Modular Reactor and newer technologies for nuclear energy, and to set up Bharat Small Reactors.
Advanced Ultra Super Critical Thermal Power Plants
• Joint venture proposed between NTPC and BHEL to set up a full scale 800 MW commercial plant using Advanced Ultra Super Critical (AUSC) technology.
Roadmap for ‘hard to abate’ industries
• Appropriate regulations for transition of ‘hard to abate’ industries from the current ‘Perform, Achieve and Trade’ mode to ‘Indian Carbon Market’ mode to be put in place.
Priority 7: Infrastructure
Infrastructure investment by Central Government
• `11,11,111 crore (3.4 % of GDP) to be provided for capital expenditure.
Infrastructure investment by state governments
• Provision of `1.5 lakh crore for long-term interest free loans to support states in infrastructure investment.
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
• Launch of phase IV of PMGSY to provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations.
Irrigation and Flood Mitigation
• Financial support of `11,500 crore to projects such as the Kosi-Mechi intra-state link and other schemes in Bihar.
• Government to provide assistance to Assam, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim for floods, landslides and other related projects.
Tourism
• Comprehensive development of Vishnupad Temple Corridor, Mahabodhi Temple Corridor and Rajgir.
• Assistance for development of temples, monuments, craftsmanship, wildlife sanctuaries, natural landscapes and pristine beaches of Odisha.
Priority 8: Innovation, Research & Development
• Anusandhan National Research Fund for basic research and prototype development to be operationalised.
• Financing pool of `1 lakh crore for spurring private sector-driven research and innovation at commercial scale.
Space Economy
• Venture capital fund of `1,000 crore to be set up for expanding the space economy by 5 times in the next 10 years.
Priority 9: Next Generation Reforms
Rural Land Related Actions
• Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) or Bhu-Aadhaar for all lands
• Digitization of cadastral maps
• Survey of map sub-divisions as per current ownership
• Establishment of land registry
• Linking to the farmers registry
Urban Land Related Actions
• Land records in urban areas to be digitized with GIS mapping.
Services to Labour
• Integration of e-shram portal with other portals to facilitate such one-stop solution.
• Open architecture databases for the rapidly changing labour market, skill requirements and available job roles.
• Mechanism to connect job-aspirants with potential employers and skill providers.
NPS Vatsalya
• NPS-Vatsalya as a plan for contribution by parents and guardians for minors.
PART B
Indirect Taxes
GST
• Buoyed by GST’s success, tax structure to be simplified and rationalised to expand GST to remaining sectors.
Sector specific customs duty proposals
Medicines and Medical Equipment
• Three cancer drugs namely TrastuzumabDeruxtecan, Osimertinib and Durvalumab fully exempted from custom duty.
• Changes in Basic Customs Duty (BCD) on x-ray tubes & flat panel detectors for use in medical x-ray machines under the Phased Manufacturing Programme.
Mobile Phone and Related Parts
• BCD on mobile phone, mobile Printed Circuit Board Assembly (PCBA) and mobile charger reduced to 15 per cent.
Precious Metals
• Customs duties on gold and silver reduced to 6 per cent and that on platinum to 6.4 per cent.
Other Metals
• BCD removed on ferro nickel and blister copper.
• BCD removed on ferrous scrap and nickel cathode.
• Concessional BCD of 2.5 per cent on copper scrap.
Electronics
• BCD removed, subject to conditions, on oxygen free copper for manufacture of resistors.
Chemicals and Petrochemicals
• BCD on ammonium nitrate increased from 7.5 to 10 per cent.
Plastics
• BCD on PVC flex banners increased from 10 to 25 per cent.
Telecommunication Equipment
• BCD increased from 10 to 15 per cent on PCBA of specified telecom equipment.
Trade facilitation
• For promotion of domestic aviation and boat & ship MRO, time period for export of goods imported for repairs extended from six months to one year.
• Time-limit for re-import of goods for repairs under warranty extended from three to five years.
Critical Minerals
• 25 critical minerals fully exempted from customs duties.
• BCD on two critical minerals reduced.
Solar Energy
• Capital goods for use in manufacture of solar cells and panels exempted from customs duty.
Marine products
• BCD on certain broodstock, polychaete worms, shrimp and fish feed reduced to 5 per cent.
• Various inputs for manufacture of shrimp and fish feed exempted from customs duty.
Leather and Textile
• BCD reduced on real down filling material from duck or goose.
• BCD reduced, subject to conditions, on methylene diphenyl diisocyanate (MDI) for manufacture of spandex yarn from 7.5 to 5 per cent.
Direct Taxes
• Efforts to simplify taxes, improve tax payer services, provide tax certainty and reduce litigation to be continued.
• Enhance revenues for funding development and welfare schemes of government.
• 58 per cent of corporate tax from simplified tax regime in FY23, more than two-thirds taxpayers availed simplified tax regime for personal income tax in FY 24.
Simplification for Charities and of TDS
• Two tax exemption regimes for charities to be merged into one.
• 5 per cent TDS rate on many payments merged into 2 per cent TDS rate.
• 20 per cent TDS rate on repurchase of units by mutual funds or UTI withdrawn.
• TDS rate on e-commerce operators reduced from one to 0.1 per cent.
• Delay for payment of TDS up to due date of filing statement decriminalized.
Simplification of Reassessment
• Assessment can be reopened beyond three years upto five years from the end of Assessment Year only if the escaped income is ₹ 50 lakh or more.
• In search cases, time limit reduced from ten to six years before the year of search.
Simplification and Rationalisation of Capital Gains
• Short term gains on certain financial assets to attract a tax rate of 20 per cent.
• Long term gains on all financial and non-financial assets to attract a tax rate of 12.5 per cent.
• Exemption limit of capital gains on certain financial assets increased to ₹ 1.25 lakh per year.
Tax Payer Services
• All remaining services of Customs and Income Tax including rectification and order giving effect to appellate orders to be digitalized over the next two years.
Litigation and Appeals
• ‘Vivad Se Vishwas Scheme, 2024’ for resolution of income tax disputes pending in appeal.
• Monetary limits for filing direct taxes, excise and service tax related appeals in Tax Tribunals, High Courts and Supreme Court increased to ₹60 lakh, ₹2 crore and ₹5 crore respectively.
• Safe harbour rules expanded to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
Employment and Investment
• Angel tax for all classes of investors abolished to bolster start-up eco-system,.
• Simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises to promote cruise tourism in India.
• Safe harbour rates for foreign mining companies selling raw diamonds in the country.
• Corporate tax rate on foreign companies reduced from 40 to 35 per cent.
Deepening tax base
• Security Transactions Tax on futures and options of securities increased to 0.02 per cent and 0.1 per cent respectively.
• Income received on buy back of shares in the hands of recipient to be taxed.
Social Security Benefits.
• Deduction of expenditure by employers towards NPS to be increased from 10 to 14 per cent of the employee’s salary.
• Non-reporting of small movable foreign assets up to ₹20 lakh de-penalised.
Other major proposal in Finance Bill
• Equalization levy of 2 per cent withdrawn.
Changes in Personal Income Tax under new tax regime
• Standard deduction for salaried employees increased from ₹50,000 to ₹75,000.
• Deduction on family pension for pensioners enhanced from ₹15,000/- to ₹25,000/-
• Revised tax rate structure:
0-3 lakh rupees
Nil
3-7 lakh rupees
5 per cent
7-10 lakh rupees
10 per cent
10-12 lakh rupees
15 per cent
12-15 lakh rupees
20 per cent
Above 15 lakh rupees
30 per cent
• Salaried employee in the new tax regime stands to save up to ₹ 17,500/- in income tax.