ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ହାରାହାରି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୪.୧୮ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି : ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କୃଷିକୁ ଯିବା ଦରକାର
୨୦୧୪-୧୫ରେ ସମସ୍ତ ତୈଳବୀଜର ସମୁଦାୟ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ୨୫.୬୦ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୩୦.୦୮ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୧୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି)
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଜରୁରୀ
22 JUL 2024 2:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର କୃଷି ଆଡକୁ ଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ିବା ପରେ ସେମାନେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଆବଶ୍ୟକ କରିବେ, ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ ବିପ୍ଳବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତୀୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୪୨.୩ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଜୀବିକା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୂଲ୍ୟରେ ଦେଶର ଜିଡିପିରେ ଏହାର ଅଂଶ ୧୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଉତ୍ସାହିତ ରହିଛି, ଯାହା କି ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟରେ ହାରାହାରି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୪.୧୮ ପ୍ରତିଶତ ରେକର୍ଡ କରିଛି ଏବଂ ୨୦୨୩-୨୪ ପାଇଁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୧.୪ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୃଷି ଗବେଷଣାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ନୀତିର ସମର୍ଥନ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅବଦାନ ଦେଇଛି । ଏକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ କୃଷି ଗବେଷଣାରେ ବିନିଯୋଗ ହେଉଥିବା ପ୍ରତି ଟଙ୍କା (ଶିକ୍ଷାକୁ ମିଶାଇ) ପାଇଁ ୧୩.୮୫ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ମିଳୁଛି। ୨୦୨୨-୨୩ରେ କୃଷି ଗବେଷଣା ପାଇଁ ୧୯.୬୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଜରୁରୀ ବୋଲି କୁହାଯାଇଛି। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଉତ୍ପାଦନ ପଦ୍ଧତି, ବଜାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଲେ ଅପଚୟ/କ୍ଷତି ହ୍ରାସ ପାଇପାରିବ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଠିକ୍‍ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତର ୩୨୯.୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ୪୧.୪ ନିୟୁତ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁର୍ବଳ ଓ ବିଳମ୍ବିତ ମୌସୁମୀ କାରଣରୁ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସାମାନ୍ୟ କମ୍ ହୋଇ ୩୨୮.୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରହିଛି। ଖାଇବା ତେଲର ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୮୬.୩୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୧୨୧.୩୩ ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪-୧୫ରେ ସମସ୍ତ ତୈଳବୀଜ ଚାଷର ସମୁଦାୟ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ୨୫.୬୦ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୩୦.୦୮ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୧୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି)। ଘରୋଇ ଚାହିଦା ଓ ବ୍ୟବହାର ଧାରା ବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ଖାଇବା ତେଲର ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶ ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୬୩.୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଏହା ୫୭.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ କୃଷି ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଆବିଷ୍କାରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ଇ-ନାମ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୧.୭୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏବଂ ୨.୫୬ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀ ଇ-ନାମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୭-୨୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬.୮୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ୨୦୨୦ରେ ୧୦,୦୦୦ ଏଫପିଓ ଗଠନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ୨୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା, ନୂତନ ଏଫପିଓ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୮୧୯୫ ଏଫପିଓ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୩୩୨୫ ଏଫପିଓଙ୍କୁ ୧୫୭.୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଂଶଧନ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ୧୧୮୫ ଟି ଏଫପିଓଙ୍କୁ ୨୭୮.୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୃଷି ମୂଲ୍ୟ ସହାୟତା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଲାଭ, ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ । ତଦନୁଯାୟୀ, ସରକାର ୨୦୧୮-୧୯ କୃଷି ବର୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ଖରିଫ, ରବି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଫସଲର ଏମଏସପି କୁ ସର୍ବଭାରତୀୟ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଠାରୁ ଅତି କମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ୟବଧାନରେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ କୃଷକ ପରିବାରକୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ମନ ଧନ ଯୋଜନା (ପିଏମକେଏମୱାଇ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆବେଦନକାରୀ (୧୮ରୁ ୪୦ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗରେ) ଦେଇଥିବା ନାମମାତ୍ର ପ୍ରିମିୟମ ଆଧାରରେ ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ହେବା ପରେ ନାମ ଲେଖାଇଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମାସିକ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ପେନସନ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୭ ସୁଦ୍ଧା ୨୩.୪୧ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଏହି ଯୋଜନାରେ ନାମ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ରାସାୟନିକ ସାରର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପୃଥିବୀ ମାତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି, ପୋଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ପିଏମ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମ-ପ୍ରଣାମ୍) ପଦକ୍ଷେପ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ରାସାୟନିକ ସାର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଏହା ବିକଳ୍ପ ସାର ଯଥା ନାନୋ ୟୁରିଆ, ନାନୋ ଡିଏପି ଏବଂ ଜୈବିକ ସାରର ବ୍ୟବହାର ଭଳି ସ୍ଥାୟୀ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ।
କୃଷକଙ୍କ ଫସଲର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ) ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, କୀଟ କିମ୍ବା ରୋଗ କାରଣରୁ ଫସଲ ହାନି ରୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ । ଏହି ଯୋଜନା କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନଜୀବିକାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ । କୃଷକ ପଞ୍ଜିକରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପିଏମଏଫବିୱାଇ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଯୋଜନା ଅଟେ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଫସଲ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ବିପଦ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଅଣ-ପ୍ରତିରୋଧଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଏ । ୨୦୨୨-୨୩ରେ ମୋଟ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ୫୦୦.୨ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୬୧୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୧୬-୧୭ ରୁ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଟ ୫୫୪୯.୪୦ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ଆବେଦନର ବୀମା କରାଯାଇଛି ଏବଂ କ୍ଷତିପୂରଣ ବାବଦରେ ୧,୫୦,୫୮୯.୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Finance
AGRICULTURE SECTOR HAS REGISTERED AN AVERAGE ANNUAL GROWTH RATE OF 4.18 PER CENT OVER THE LAST FIVE YEARS : ECONOMIC SURVEY
SMALLHOLDER FARMERS NEED TO MOVE TO HIGH-VALUE
AGRICULTURE
TOTAL AREA COVERAGE OF ALL OILSEEDS HAS INCREASED FROM 25.60 MILLION HECTARES IN 2014-15 TO 30.08 MILLION HECTARES IN 2023-24(17.5 PERCENT GROWTH)
ENHANCING PRIVATE SECTOR INVESTMENT IN AGRICULTURE IS VITAL TO PROVIDING IMPETUS TO THE SECTOR
22 JUL 2024 2:59PM by PIB Delhi
Economic Survey 2023-24 presented in the Parliament today by Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman. Economic Survey says that smallholder farmers need to move to high-value agriculture. The Survey says once the incomes of smallholders increases, they will demand manufactured goods, spurring a manufacturing revolution.
Economic Survey says that the Indian agriculture sector provides livelihood support to about 42.3 per cent of the population and has a share of 18.2 per cent in the country’s GDP at current prices. The sector has been buoyant, which is evident from the fact that it has registered an average annual growth rate of 4.18 per cent at constant prices over the last five years and as as per provisional estimates for 2023-24, the growth rate of the agriculture sector stood at 1.4 percent.
Economic Survey states that the Investment in agriculture research and support of enabling policies have contributed substantially to food security. It is estimated that for every rupee invested in agricultural research (including education), there is a payoff of ₹13.85. In 2022-23, ₹19.65 Thousand Crore was spent on agriculture research.
Economic Survey calls for enhancing private sector investment in agriculture saying it is vital to provide impetus to the agriculture sector. Investment in technology, production methods, marketing infrastructure, and reduction in post-harvest losses need to be scaled up. A greater focus on post-harvest infrastructure and the development of the food processing sector can reduce wastage/loss and increase the length of storage, ensuring better prices for the farmers.
Economic Survey says that in 2022-23, foodgrain production hit an all-time high of 329.7 million tonnes, and oilseeds production reached 41.4 million tonnes. In 2023-24, food grain production is slightly lower at 328.8 million tonnes, primarily because of poor and delayed monsoons. The domestic availability of edible oil has risen from 86.30 lakh tonnes in 2015-16 to 121.33 lakh tonnes in 2023-24. The total area coverage of all oilseeds has increased from 25.60 million hectares in 2014-15 to 30.08 million hectares in 2023-24(17.5 percent growth). This has reduced the percentage share of imported edible oil, from 63.2 per cent in 2015-16 to 57.3 percent in 2022-23, despite rising domestic demand and consumption patterns.
Economic Survey suggests that to promote efficiency in agriculture marketing, and improve price discovery, the government implemented the e-NAM Scheme and as of 14th March 2024, more than 1.77 Crore farmers and 2.56 Lakh traders have been registered on the e-NAM portal. The Government of India launched the scheme to form and promote 10,000 FPOs in 2020 with a budget outlay of ₹6.86 thousand crore till 2027-28. As of 29 February 2024, 8,195 FPOs have registered under the new FPO scheme, and equity grants of ₹157.4 crore were released to 3,325 FPOs. Credit guarantee cover worth ₹278.2 crore was issued to 1,185 FPOs.
Economic Survey states that the Agricultural price support assures farmers of remunerative returns, increasing income and allows the Government to ensure a stable supply of staples at reasonable prices. Accordingly, the Government has been increasing the MSP for all Kharif, Rabi and other commercial crops with a margin of at least 50 per cent over the all-India weighted average cost of production since the agricultural year 2018-19.
Economic Survey shows that to provide social security to the most vulnerable farmer families, the Government implements Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojna (PMKMY). The scheme offers a monthly pension of ₹3,000 to the enrolled farmers on the attainment of 60 years of age, based on a nominal premium between ₹55 to ₹200 per month paid by the applicant (in the age group 18 to 40 years) subject to exclusion criteria. As of 07 July 2024, 23.41 lakh farmers have enrolled under the scheme.
Economic Survey, on focusing to reduce the use of chemical fertilizer, states that the PM Programme for Restoration, Awareness Generation, Nourishment, and amelioration of Mother Earth (PM-PRANAM ) initiative incentivises states to reduce chemical fertiliser use. It promotes sustainable methods such as the use of alternative fertilisers, viz. Nano Urea, Nano DAP, and organic fertiliser.
Focusing on the security of farmers’ crop, Economic Survey highlighted the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) which offer a safety net against crop losses due to natural calamities, pests, or diseases, ensuring financial stability for farmers. The scheme safeguards farmers’ livelihoods and encourage them to adopt modern farming practices and technologies. PMFBY is the largest crop insurance scheme in the world in terms of farmer enrolment and is the third largest scheme in terms of insurance premiums. The scheme ensure comprehensive risk cover for crops to farmers against all non-preventable natural risks from pre-sowing to post-harvest. The overall insured area in 2023-24 reached 610 lakh ha compared to 500.2 lakh ha in 2022-23. A total of 5549.40 Lakh farmer applications were insured under the scheme since 2016-17, and ₹150589.10 Crore has been paid as claims.