Ministry of Finance
AGRICULTURE SECTOR HAS REGISTERED AN AVERAGE ANNUAL GROWTH RATE OF 4.18 PER CENT OVER THE LAST FIVE YEARS : ECONOMIC SURVEY
SMALLHOLDER FARMERS NEED TO MOVE TO HIGH-VALUE
AGRICULTURE
TOTAL AREA COVERAGE OF ALL OILSEEDS HAS INCREASED FROM 25.60 MILLION HECTARES IN 2014-15 TO 30.08 MILLION HECTARES IN 2023-24(17.5 PERCENT GROWTH)
ENHANCING PRIVATE SECTOR INVESTMENT IN AGRICULTURE IS VITAL TO PROVIDING IMPETUS TO THE SECTOR
22 JUL 2024 2:59PM by PIB Delhi
Economic Survey 2023-24 presented in the Parliament today by Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman. Economic Survey says that smallholder farmers need to move to high-value agriculture. The Survey says once the incomes of smallholders increases, they will demand manufactured goods, spurring a manufacturing revolution.
Economic Survey says that the Indian agriculture sector provides livelihood support to about 42.3 per cent of the population and has a share of 18.2 per cent in the country’s GDP at current prices. The sector has been buoyant, which is evident from the fact that it has registered an average annual growth rate of 4.18 per cent at constant prices over the last five years and as as per provisional estimates for 2023-24, the growth rate of the agriculture sector stood at 1.4 percent.
Economic Survey states that the Investment in agriculture research and support of enabling policies have contributed substantially to food security. It is estimated that for every rupee invested in agricultural research (including education), there is a payoff of ₹13.85. In 2022-23, ₹19.65 Thousand Crore was spent on agriculture research.
Economic Survey calls for enhancing private sector investment in agriculture saying it is vital to provide impetus to the agriculture sector. Investment in technology, production methods, marketing infrastructure, and reduction in post-harvest losses need to be scaled up. A greater focus on post-harvest infrastructure and the development of the food processing sector can reduce wastage/loss and increase the length of storage, ensuring better prices for the farmers.
Economic Survey says that in 2022-23, foodgrain production hit an all-time high of 329.7 million tonnes, and oilseeds production reached 41.4 million tonnes. In 2023-24, food grain production is slightly lower at 328.8 million tonnes, primarily because of poor and delayed monsoons. The domestic availability of edible oil has risen from 86.30 lakh tonnes in 2015-16 to 121.33 lakh tonnes in 2023-24. The total area coverage of all oilseeds has increased from 25.60 million hectares in 2014-15 to 30.08 million hectares in 2023-24(17.5 percent growth). This has reduced the percentage share of imported edible oil, from 63.2 per cent in 2015-16 to 57.3 percent in 2022-23, despite rising domestic demand and consumption patterns.
Economic Survey suggests that to promote efficiency in agriculture marketing, and improve price discovery, the government implemented the e-NAM Scheme and as of 14th March 2024, more than 1.77 Crore farmers and 2.56 Lakh traders have been registered on the e-NAM portal. The Government of India launched the scheme to form and promote 10,000 FPOs in 2020 with a budget outlay of ₹6.86 thousand crore till 2027-28. As of 29 February 2024, 8,195 FPOs have registered under the new FPO scheme, and equity grants of ₹157.4 crore were released to 3,325 FPOs. Credit guarantee cover worth ₹278.2 crore was issued to 1,185 FPOs.
Economic Survey states that the Agricultural price support assures farmers of remunerative returns, increasing income and allows the Government to ensure a stable supply of staples at reasonable prices. Accordingly, the Government has been increasing the MSP for all Kharif, Rabi and other commercial crops with a margin of at least 50 per cent over the all-India weighted average cost of production since the agricultural year 2018-19.
Economic Survey shows that to provide social security to the most vulnerable farmer families, the Government implements Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojna (PMKMY). The scheme offers a monthly pension of ₹3,000 to the enrolled farmers on the attainment of 60 years of age, based on a nominal premium between ₹55 to ₹200 per month paid by the applicant (in the age group 18 to 40 years) subject to exclusion criteria. As of 07 July 2024, 23.41 lakh farmers have enrolled under the scheme.
Economic Survey, on focusing to reduce the use of chemical fertilizer, states that the PM Programme for Restoration, Awareness Generation, Nourishment, and amelioration of Mother Earth (PM-PRANAM ) initiative incentivises states to reduce chemical fertiliser use. It promotes sustainable methods such as the use of alternative fertilisers, viz. Nano Urea, Nano DAP, and organic fertiliser.
Focusing on the security of farmers’ crop, Economic Survey highlighted the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) which offer a safety net against crop losses due to natural calamities, pests, or diseases, ensuring financial stability for farmers. The scheme safeguards farmers’ livelihoods and encourage them to adopt modern farming practices and technologies. PMFBY is the largest crop insurance scheme in the world in terms of farmer enrolment and is the third largest scheme in terms of insurance premiums. The scheme ensure comprehensive risk cover for crops to farmers against all non-preventable natural risks from pre-sowing to post-harvest. The overall insured area in 2023-24 reached 610 lakh ha compared to 500.2 lakh ha in 2022-23. A total of 5549.40 Lakh farmer applications were insured under the scheme since 2016-17, and ₹150589.10 Crore has been paid as claims.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কৃষি খণ্ডই বিগত ৫ বছৰত গড় বাৰ্ষিক বৃদ্ধিৰ হাৰ ৪.১৮ শতাংশ পঞ্জীয়ন কৰিছে: অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা
ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে উচ্চ মূল্যৰ শস্য উৎপাদন কৰিব লাগিব
সকলো তৈলবীজৰ মুঠ ৰোপণ এলেকা ২০১৪-১৫ বৰ্ষত ২৫.৬০ নিযুত হেক্টৰৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৩০.০৮ নিযুত হেক্টৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে
কৃষি খণ্ডক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়
22 JUL 2024 2:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৩-২৪ উপস্থাপন কৰে। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে উচ্চ মূল্যৰ শস্য খেতি কৰাত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। জৰীপ অনুসৰি, ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিয়ে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ চাহিদা বৃদ্ধি কৰিব লগতে উৎপাদন খণ্ডলৈ অধিক পৰিৱৰ্তন আনিব।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে ভাৰতীয় কৃষি খণ্ডই জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৪২.৩ শতাংশ লোকক জীৱিকাৰ সহায় আগবঢ়ায় আৰু বৰ্তমান মূল্যত দেশৰ মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ১৮.২ শতাংশ অংশ কৃষিখণ্ডই আগবঢায় আহিছে। বিগত ৫ বছৰত কৃষি খণ্ডৰ গড় বাৰ্ষিক বৃদ্ধিৰ হাৰ ৪.১৮ শতাংশ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ আনুমানিক তথ্য অনুসৰি বিকাশৰ হাৰ আছিল ১.৪ শতাংশ।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত প্ৰকাশ কৰা অনুসৰি কৃষি গৱেষণাত বিনিয়োগ আৰু নীতি প্ৰযোজ্যই খাদ্য সুৰক্ষাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে । অনুমান কৰা হৈছে যে কৃষি গৱেষণাত বিনিয়োগ কৰা প্ৰতি টকাৰ বাবে (শিক্ষাকে ধৰি), ১৩.৮৫ টকা পৰিশোধ কৰা হয় । ২০২২-২৩ বৰ্ষত, ১৯.৬৫ হাজাৰ কোটি টকা কৃষি গৱেষণাৰ বাবে ব্যয় কৰা হয়।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই কৃষি ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ আহ্বান জনাই কয় যে কৃষি খণ্ডক গতি প্ৰদান কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰযুক্তি, উৎপাদন পদ্ধতি, বিপণন আন্তঃগাঁথনি, আৰু শস্য চপোৱাৰ পিছত হোৱা লোকচান হ্ৰাসত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। শস্য চপোৱাৰ পিছত আন্তঃগাঁথনি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডৰ বিকাশৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়াৰ ফলত অপচয়/লোকচান হ্ৰাস হ'ব পাৰে আৰু সঞ্চয় বৃদ্ধি হ'ব পাৰে, যাৰ ফলত কৃষকসকলে উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰিব পাৰিব।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে ২০২২-২৩ বৰ্ষত, খাদ্যশস্য উৎপাদন সৰ্বকালৰ সৰ্বাধিক ৩২৯.৭ নিযুত টন তৈলবীজ উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে আৰু তৈলবীজ উৎপাদন ৪১.৪ নিযুত টনত লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। ২০২৩-২৪ বৰ্ষত খাদ্যশস্যৰ উৎপাদন কম বৰষুণৰ বাবে ৩২৮.৮ নিযুত টন হৈ সামান্য হ্ৰাস পাইছিল। খোৱা তেলৰ ঘৰুৱা উপলব্ধতা ২০১৫-১৬ বৰ্ষত ৮৬.৩০ লাখ টনৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ১২১.৩৩ লাখ টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে । সকলো তৈলবীজৰ ৰোপণ এলেকা ২০১৪-১৫ বৰ্ষত ২৫.৬০ নিযুত হেক্টৰৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ৩০.০৮ নিযুত হেক্টৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে (১৭.৫%) বৃদ্ধি হৈছে । ইয়াৰ ফলত আমদানি কৰা খোৱা তেলৰ পৰিমাণ হ্ৰাস পাইছে । ঘৰুৱা চাহিদা বৃদ্ধি আৰু তেল ব্যৱহাৰৰ প্ৰৱণতাৰ পৰিৱৰ্তন স্বত্বেও, ই ২০১৫-১৬ বৰ্ষত ৬৩.২ শতাংশৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ৫৭.৩ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই পৰামৰ্শ দিয়ে যে কৃষি বিপণনত দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, আৰু উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰিবলৈ, চৰকাৰে ই-এনএএম আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছিল আৰু ১৪ মাৰ্চ ২০২৪ তাৰিখলৈকে, ই-এনএএম পৰ্টেলত ১.৭৭ কোটিৰো অধিক কৃষক আৰু ২.৫৬ লাখ ব্যৱসায়ীক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে ২০২৭-২৮ বৰ্ষলৈকে ৬.৮৬ হাজাৰ কোটি বাজেট ব্যয়ৰ সৈতে ২০২০ চনত ১০,০ এফপিঅ' গঠন আৰু প্ৰচাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল। ২৯ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৪ তাৰিখলৈকে, নতুন এফপিঅ' আঁচনিৰ অধীনত ৮১৯৫ টা এফপিঅ'য়ে পঞ্জীয়ন কৰিছে, আৰু ৩,৩২৫এফপিঅ'ক ১৫৭.৪.কোটি টকাৰ অনুদান মুকলি কৰা হৈছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে কৃষি মূল্য সমৰ্থনে কৃষকসকলক লাভজনক লাভ, উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ আশ্বাস দিয়ে আৰু চৰকাৰক যুক্তিসঙ্গত মূল্যত যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে। সেই অনুসৰি, চৰকাৰে ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ পৰা সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত উৎপাদন ব্যয়তকৈ কমেও ৫০ শতাংশৰ ব্যৱধানত সকলো খৰিফ, ৰবি আৰু অন্যান্য বাণিজ্যিক শস্যৰ বাবে এমএছপি বৃদ্ধি কৰি আহিছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই দেখুৱাইছে যে আটাইতকৈ দুৰ্বল কৃষক পৰিয়ালসমূহক সামাজিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ, চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ মান্ধান যোজনা (পিএমকেএমৱাই) কাৰ্যকৰী কৰে। আঁচনিখনে ৬০ বছৰ বয়সৰ নামভৰ্তি কৰা কৃষকসকলক মাহিলী ৩০০০ টকাৰ পেঞ্চন প্ৰদান কৰে।
অৰ্থনৈতিক জৰীপে, ৰাসায়নিক সাৰৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যসূচী পুনৰুদ্ধাৰ, সজাগতা সৃষ্টি, পুষ্টি, আৰু পৃথিৱী উন্নতি (পিএম-প্ৰনাম) পদক্ষেপে ৰাজ্যসমূহক ৰাসায়নিক সাৰৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। ই বহনক্ষম পদ্ধতি বৈকল্পিক সাৰৰ ব্যৱহাৰ, যেনে নেনো ইউৰিয়া, নেনো ডিএপি, আৰু জৈৱিক সাৰৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰ কৰে।
কৃষকৰ শস্যৰ নিৰাপত্তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনাৰ (পিএমএফবিৱাই) ওপৰত আলোকপাত কৰা হয় যিয়ে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ, কীট-পতংগ বা ৰোগৰ ফলত শস্যৰ ক্ষতিৰ বিৰুদ্ধে সুৰক্ষা জাল প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত কৃষকসকলৰ বাবে বিত্তীয় স্থিৰতা নিশ্চিত হয়। আঁচনিখনে কৃষকসকলৰ জীৱিকা সুৰক্ষিত কৰে আৰু তেওঁলোকক আধুনিক কৃষি পদ্ধতি আৰু প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। পি.এম.এফ.বি.ৱাই. হৈছে কৃষকৰ নামভৰ্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য বীমা আঁচনি আৰু বীমা প্ৰিমিয়ামৰ ক্ষেত্ৰত তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ আঁচনি । আঁচনিখনে শস্য চপোৱাৰ পিছত আগতে ৰোপণ কৰাৰ পৰা সকলো অ-প্ৰতিৰোধযোগ্য প্ৰাকৃতিক বিপদাশংকাৰ বিপৰীতে কৃষকসকলক শস্যৰ বাবে ব্যাপক বিপদাশংকাৰ আৱৰণ প্ৰদান কৰে। ২০২৩-২৪ বৰ্ষত সামগ্ৰিক বীমাকৃত এলেকা ৬১০ লাখ হেক্টৰত উপনীত হৈছিল, ২০২২-২৩ বৰ্ষত ৫০০.২ লাখ হেক্টৰৰ তুলনাত। ২০১৬-১৭ বৰ্ষৰ পৰা আঁচনিখনৰ অধীনত মুঠ ৫৫৪৯.৪০ লাখ কৃষকৰ আৱেদন বীমা কৰা হৈছিল, আৰু দাবী হিচাপে ১৫০৫৮৯.১০ টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে।