শেল-থুম মন্ত্রালয়
এন.ই.পি. ২০২০য়া নহাশিংবু ২১শুবা চহিচাগী নোলেজনা পুরিবা শেন্মিৎলোন অসিদগী লাক্লিবা শীংনবশিং মাইয়োক্নদুনা খুদোংচাবশিং লৌহন্নবা শেম শারি
ভারতকী স্কুল এজুকেসন সিস্তেম্না পব্লিক অমসুং প্রাইবেত স্কুলশিংগা লোইননা তোঙান-তোঙানবা সোসিও একনোমিক বেকগ্রাউন্দগী মহৈরোই করোর ২৬ লোমদা কান্নবা পীরি
অনৌবা য়াম্না কান্নগদবা ই.সি.সি.ই. প্রোগ্রাম "পোশন ভি পরাই ভি" হৌদোকখ্রে
মথংগী চহি মঙা অসিদা দাইতস ওব এক্সিলেন্সতা ফংসনেল দাইত ৬১৩ মক অপগ্রেদ তৌরগনি
মহৈরোই নুপীমচা লাখ ৭.০৭ না হৌজিক হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংবদা লৈরিবা কে.জি.বি.ভি. ৫১১৬তা মিং চল্লি
স্কুল বোর্দশিংদা ইক্বিভেলেন্স লৈনবা পোলিসি রিকমেন্দেসন দ্রাফ তৌখ্রে
শেনবা চহি ২৫তা পি.এম.শ্রী সুল ১০,০৮০গীদমক লুপা করোর ৫৯৪২.২১ অয়াবা পীখ্রে
পি.এম. পোশন স্কিম্না শেনবা চহি ২৪ (দিসেম্বর ২০২৩ ফাওবদা) মহৈলোইশঙ লাখ ১০.৬৭ দা লৈবা অঙাং করোর ১১.৬৩দা কান্নবা পীখি
শেনবা চহি ১৯ দগীনা শেনবা চহি ২৪ (মার্চ ২০২৪ ফাওবা) ফাওবদা স্কিল এজুকেসনগী মখাদা স্কুল ২৯,৩৪২ কোনশিনখি
22 JUL 2024 2:39PM by PIB Imphal
২০২০ দা হৌদোকখিবা নেসনেল এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.) অসি এজুকেসন্দা থম্লিবা এস.দি.জি.গী পান্দমশিং অসিবু কোনশিনবদা নত্তনা ভারতকী নহাশিংবু ২১শুবা চহিচাগী নোলেজনা পুরিবা শেন্মিৎলোন অসিদগী লাক্লিবা শীংনবশিং মাইয়োক্নদুনা খূদোংচাবশিং লৌহন্নবা শেম শাহল্লিবা পোলিসী দোক্যুমেন্ত অমনি হায়না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না থমখিবা একনোমিক সর্ভে ২০২৩-২৪ না হায়রি।
সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি ভারতকী স্কুল এজুকেসন সিস্তেম্না পব্লিক অমসুং প্রাইবেত স্কুলশিংগা লোইননা তোঙান-তোঙানবা সোসিও একনোমিক বেকগ্রাউন্দগী মহৈরোই করোর ২৬ লোমদা কান্নবা পীরি অমসুং এন.ই.পি. ২০২০ না চহি কাংলুপ ৩-১৮ ফাওবদা লৈবা মহৈরোইশিংবু ভারতকী নাৎকা তুননা চৎপা অমসুং মালেমদা শক্তি লৈবা গ্লোবেল নোলেজ অমা ওইহন্নবগী মায়কৈদা পুবা এজুকেসন সিস্তেম অমা শেম্নবা মগুন লৈবা এজুকেসন পীনবা হোৎনরি।
'পোশন ভি পরাই ভি'
সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী চৎন পথাপশিংগা চুশিন্নহনলদুনা 'পোশন ভি পরাই ভি' (পি.বি.পি.বি.) অসি মে ২০২৩দা হৌদোকখি। মসি ভারতপু মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা, য়ুনিভর্সেল ওইবা, মগুন ৱাংবা প্রি স্কুল নেৎৱার্ক অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা শেমগৎনবা অর্লী চাইল্দহুদ কেয়র অমসুং এজুকেসন (ই.সি.সি.ই.) প্রোগ্রাম অমনি।
সর্ভে অসিনা ইহান হানবা ওইনা, লৈঙাক্কী প্রোগ্রাম অমদা চহি ০-৩ ফাওববু ঙন্না কোনশিনবীরে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, অঙাং খুদিংমক্তা নুমিত খুদিংগী মগুন লৈবা প্রিস্কুল ইন্সত্রক্সনশিং য়ামদ্রবদা পুং অনি পীগনি। রাজ্য খুদিংমক্না শান্নখোৎনবদা য়ুম্ফম ওইবা, থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা তাকপী তম্বীবগী কাংলোন অসি চহি ০-৩ অমসুং চহি ৩-৬ শুরবা অমসুং নাম্ম শোইরবা অঙাংশিংদা অখন্ননা শৌগৎপীবগা লোইননা ই.সি.সি.ই.গী তাস্ক ফোর্স রিকমেন্দেসন অসি ঙাক্না চৎকদবনি হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি।
অঙ্গনৱাদীগী কন্ত্রী-ৱাইদ-ৱেব মপাঙ্গল কনখৎহনবা
সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি মালেমগী ওইনা ব্রেন শেমগৎলকপগী চাং অসি চহি ৬ ফাওবদা চাদা ৮৫ ফংবা ঙম্মি হায়রিবসি য়েংলগা, অঙ্গনৱাদী ইকোসিস্তেম অসি ঐখোয়গী অঙাংশিং অসিনা মখোয়গী তুংগী পুন্সি হেন্না শোইদ ঙামদনবগীদমক য়াম্না মরুওইবা এক্সেস পোইন্ত অমা ওইরে। পি.বি.পি.বি.বু অঙ্গনৱাদীশিংগী খুত্থাংদা মঙফাওনহন্নবগীদমক, অকোনবগী অসিবু অৱাংবা থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর, শান্নখোৎনবগী খুৎলাইশিং, অমসুং ত্রেন তৌরবা অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং/তিচরশিংগী মপাঙ্গল লৈহনবা তাই। হীরম অসিগী মতাংদা, অঙ্গনৱাদী ৱার্কর খুদিংমকপু, থবক থৌরম, শান্নবা, লমদম অসিগী ওইবা অমসুং দি.আই.ৱাই শান্নপোৎশিং, মাস্তর ত্রেনর ৪০,০০০গী খুত্থাংদা ই.সি.সি.ই.গী নিয়মদা ত্রেন তৌবা তাই। মসিনা অমুকসু হায়রি মদুদি জনুৱারী ২০২৪ ফাওবদা, রাজ্যগী থাক্তা লৈবা মাস্তর ত্রেনর ৩৭৩৫ পু ত্রেনিং প্রোগ্রাম ৯৫কী খুত্থাংদা রাজ্য ২৫ অমসুং জিল্লা ১২ কোনশিন্দুনা ত্রেন তৌখ্রে।
এন.ই.পি. ২০২০গী পান্দম অমসুং থৌশিলবু থক্তা ওন্থোক্নবা অমসুং চাউখৎনবগীদমক লৈঙাক্না স্কুল এজুকেসন্দা পায়খৎপা মরুওইবা থৌশিল/থৌরাংশিং মকাহদা পীরিঃ
1. সমগ্রা শিক্সা অভিয়ান
• ইন্তিগ্রেতেদ তিচর ত্রেনিং প্রোগ্রাম নিস্থা অসি থাক খুদিংদা লৈবা ওজাশিংবু কোনশিন্নবা চাউথোকহনখ্রে। নিস্থা ই.সি.সি.ই.গী মখাদা মাস্তর ত্রেনর ১,২৬,২০৮ সর্তিফাই তৌখ্রে।
• ফংসনেল দিস্ত্রিক্ত ইন্সতিত্যুত ওব এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং (দাইত), দিস্ত্রিক্ত লেভেল ইন্সতিত্যুসন গাইদিং স্কুল এজুকেওন অমসুং তিচর এজুকেসন ৬১৩ মক মথংগী চহি মঙাদা দাইত ওব এক্সিলেন্সতা পুনশিল্লগনি। অহানবা অপগ্রেদ তৌবগী সাইকল (শেনবা চহি ২৪)দা, লৈবাক অসিগী দাইত ১২৫গা মরী লৈননা লুপা লাখ ৯২,৩২০.৮ অয়াবা পীখ্রে।
• গ্রেদ-১ মহৈরোইশিং অমসুং প্রিস্কুল য়াওবা য়াদবা থিদনা থা অহুমগী প্লে বেজ স্কুল প্রিপরেসন মোদ্যুল ওইরিবা বিদ্যা প্রভেশ রাজ্য/য়ু.তি. ৩৬তা চলাইখ্রে। ২০২৩-২৪দা স্কুল লাখ ৮.৪৬ তগী মহৈরোই করোর ১.১৩ কোনশিনখ্রে।
• মহৈরোই নুপীমচা লাখ ৭.০৭ না হৌজিক হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংবদা লৈরিবা কস্তুর্বা গান্ধী বালিকা বিদ্যালয় (কে.জি.বি.ভি.) ৫১১৬তা মিং চনখ্রে।
• ইনক্লুসিব এজুকেসন ফোর চিলদ্রেন ৱিদ স্পেসল নীদ (সি.দব্ল্যু.এস.এন.)গী মখাদা অখন্নবা মীৎয়েং চঙবা অঙাং ১৮.৫০বু প্রি প্রাইমরীদগীনা ক্লাস XII ফাওবা কোনশিনখ্রে।
1. নেসনেল এসেস্মেন্ত সেন্তর – পরখকী মখাদা, স্তেকহোল্দরশিংগা খন্নরবা মতুংদা স্কুল বোর্দশিংদা ইক্বিভেলেন্স লৈনবা পোলিসি রিকমেন্দেসন দ্রাফ তৌখ্রে।
2. দিক্সা থৌরাংগী মখাদা, তম্লিবশিং, ওজাশিং অমসুং মপা-মমাশিংগী ওইবা ফ্রী মোবাইল এপ্লিকেসন অমসুং ৱেব পোর্তেল অমা ভারতকী অমসুং ফোরেনগী লো ৩৬তা হাংদোকখ্রে। ই-কন্তেন্ত লাখ ৩.৩ বু দিক্সাগী মখাদা রেজিস্তর তৌরবা য়ুজর করোর ১.৭১দা ফংহনখ্রে।
3. পি.এম.শ্রীগী মখাদা স্কুল সেলেক্সনগী তাংকক ৩ গী থবক লোইশিনখ্রে, মসিদা রাজ্য/য়ু.তি./কে.ভি.এস./এন.ভি.এস. ৩২দগী স্কুল ১০,৮৫৮ খনখি। শেনবা চহি ২৫ তা পি.এম.শ্রী স্কুল ১০,০৮০ গীদমক লুপা করোর ৫৯৪২.২১ অয়াবা পীখি।
4. পি.এম. পোশন স্কিম্না লৈঙাক্কী অমসুং লৈঙ্গাক্কী এদেদ স্কুলশিংদা ক্লাস ১দগীনা ৮ ফাওবদা লৈবা মহোইরোইশিংদা অশাবা চাক ইনশাং পীরি। পি.এম. পোশন স্কিম্না শেনবা চহি ২৪ (দিসেম্বর ২০২৩ ফাওবদা) মহৈলোইশঙ লাখ ১০.৬৭ দা লৈবা অঙাং করোর ১১.৬৩দা কান্নবা পীখি।
5. নেসনেল মিন্স কম মেরিত স্কোলারশিপ স্কিমনা শেন্মিৎলোন শোনবা কাংলুপকী মহৈরোইশিংদা দ্রোপ-আউত তৌদনবা স্কোলারশিপ পীরি। চহি ২০২৩-২৪দা, অপুনবা ওইনা মহোইরোই ২,৫০,০৮৯দা লুপা করোর ৩০০.১০ কাইথোকখি।
বিদ্যাঞ্জলিঃ স্কুল ভোলুন্তীয়র প্রোগ্রাম অমা
বিদ্যাঞ্জলি থৌরাংনা মহৈরোই করোর ১.৪৪দা মপুং ওইবা কম্ম্যুনিতী এঙ্গেজমেন্ত অমসুং তোঙান-তোঙানবা দোমেনশিংদা সবজেক্ত এসিস্তেন্স অমসুং মোনিতরিং অমসুং মোদর্ন ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল দিভাইসশিং পীদুনা এজুকেসনেল এক্সপরিএন্স হেনগৎনবা হোৎনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
স্কুলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লৈবা খুমাং চাউশিনবশিং
স্কুলশিংগী তঙাইফদবা ফেসিলিতীশিংগী মতাংদা পাউদম্লদুনা সর্ভে অসিনা পুখৎখি মদুদি ২০১২-১৩দা লৈরম্বা ৮৮.১% গা চাংদম্নবদা ২০২২-২৩দা নুপীগী তোইলেত ৯৭% লৈরে। নুপাগী তোইলেতনা ২০১২-১৩দা ৬৭.২% লৈরম্বদগী ২০২২-২৩দা ৯৫.৬%দা হেনগৎলে। খুৎশা হামদোক্নবগী খুদোংচাবনা ২০১২-১৩দা ৩৬.৩% লৈরম্বদগী ২০২২-২৩দা ৯৪.১%দা হেনগৎখ্রে। স্কুলশিংদা মৈ পুশিনবগী চাংসু ২০১২-১৩দা ৫৪.৬% লৈরম্বদগী ২০২২-২৩দা ৯১.৭%দা হেনগৎখ্রে। স্কুলশিংদা ইন্তর্নেত পুশিনবগী চাংসু ২০১২-১৩দা ৬.২% লৈরম্বদগী ২০২২-২৩দা ৪৯.৭%দা হেনগৎখ্রে অমসুং কম্প্যুতর লৈবগী চাংনা ২০১২-১৩দা ২২.২% লৈরম্বদগী ২০২২-২৩দা ৪৭.৭%দা হেনগৎখ্রে।
ভোকেসনেল এজুকেসন
খুমাং চাউশিনবগী চাং য়েংলগদি, শেনবা চহি ১৯ দগীনা শেনবা চহি ২৪ (মার্চ ২০২৪ ফাওবা) ফাওবদা স্কিল এজুকেসনগী মখাদা স্কুল ২৯,৩৪২ কোনশিনখি অমসুং শেনবা চহি ২৪ ফাওবদা স্কিল এজুকেসনগী মখাদা থবক ৮৮ গী থৌদাং লৈবগা লোইননা সেক্তর ২২ কোনশিনখি।

Ministry of Finance
NEP 2020 PREPARES YOUTH TO TAKE ON CHALLENGES AND OPPORTUNITIES EMERGING FROM A KNOWLEDGE-DRIVEN ECONOMY OF 21ST CENTURY
SCHOOL EDUCATION SYSTEM IN INDIA, WITH PUBLIC AND PRIVATE SCHOOLS, CATERS TO AROUND 26 CRORE STUDENTS FROM VARIOUS SOCIO-ECONOMIC BACKGROUNDS
PATH BREAKING ECCE PROGRAMME ‘POSHAN BHI PADHAI BHI’LAUNCHED
ALL 613 FUNCTIONAL DIETS TO BE UPGRADED INTO DIETS OF EXCELLENCE IN NEXT FIVE YEARS
7.07 LAKH GIRL STUDENTS ARE CURRENTLY ENROLLED IN 5116 KGBVs NATIONWIDE
POLICY RECOMMENDATIONS FOR EQUIVALENCE ACROSS SCHOOL BOARDS ARE BEING DRAFTED
RS. 5942.21 CRORE APPROVED FOR 10,080 PMSHRI SCHOOLS IN FY25
PM POSHAN SCHEME BENEFITTED 11.63 CRORE CHILDREN IN 10.67 LAKH SCHOOLS IN FY24 (TILL DEC 2023)
29,342 SCHOOLS HAVE BEEN COVERED UNDER SKILL EDUCATION FROM FY19 TO FY24 (TILL MARCH 2024)
22 JUL 2024 2:39PM by PIB Delhi
The National Education Policy (NEP), launched in 2020 is a policy document that not only encompasses the SDG Goals on education but also prepares the youth of India to take on the challenges and opportunities emerging from a knowledge-driven economy of the 21st century, says the Economic Survey 2023-24 tabled in Parliament today by the Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman.
The Survey states that the school education system in India, with public and private schools, caters to around 26 crore students from various socio-economic backgrounds and the NEP 2020 seeks to provide all learners in the age group of 3-18 years with access to high-quality education to create an educational system that is rooted in Indian culture and has the potential to establish India as a global knowledge superpower.
‘Poshan bhi Padhai bhi’
The Survey mentions that in alignment with the guidelines of the National Education Policy 2020, ‘Poshan bhi Padhai bhi’ (PBPB) was launched in May 2023. It is a path-breaking Early Chilhood Care and Education (ECCE) programme to help India develop the world’s largest, universal, high-quality preschool network at Anganwadi Centres.
The Survey highlighted that for the first time, early stimulation for 0-3 years is being covered by a Government programme. Through the programme, every child would be provided with at least two hours of high quality preschool instruction daily. All States will follow the national ECCE task force recommendations for a play-based, activity-based learning pedagogy explicitly targeted at developmental milestones of 0-3-year-olds and 3-6-year-olds, including special support for Divyang children, the Survey adds.
Strengthening the country-wide-web of Anganwadis
The Survey stresses that considering global evidence that 85 per cent of brain development is achieved by the age of 6 years, the Anganwadi eco-system becomes a critical access point for building our children’s base to secure their future. In order to realise PBPB through Anganwadis, the latter will have to be strengthened with high-quality infrastructure, play equipment, and well-trained Anganwadi workers/teachers. In this regard, all Anganwadi Workers are to be trained on ECCE principles, including using activities, play and indigenous and DIY toys, through 40,000 Master Trainers. It also states that as of January 2024, 3735 State Level Master Trainers have been trained through 95 training programmes, covering 25 States and 182 Districts.
Some major schemes/initiatives of the Government in school education that are driving the NEP 2020 goals and policies into action and their progress:
1. Samagra Shiksha Abhiyan
· NISHTHA, an integrated teacher training programme extended to cover teachers at all levels. 1,26,208 master trainers certified in NISHTHA ECCE.
· All 613 functional District Institutes of Education and Training (DIETs), the district level institutions guiding school education and teacher education to be upgraded into DIETs of Excellence in the next five years. In this first cycle of upgradation (FY24), an amount of ₹ 92,320.18 lakh has been approved i.r.o. 125 DIETs across the country.
· Vidya Pravesh, which is a 3-month play-based ‘school preparation module’ for all Grade-I Students with and without preschool education has been implemented by 36 States/UTs. 1.13 crore students from 8.46 lakh schools have been covered in 2023-24.
· 7.07 lakh girls’ students are currently enrolled in 5116 Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya (KGBV) nationwide.
· Under Inclusive Education for Children with Special Needs (CwSN), 18.50 lakh children with special needs are covered from pre-primary to class XII.
1. Under National Assesment Centre- PARAKH, the policy recommendations for equivalence across school boards are being drafted after stakeholder discussion.
2. Under DIKSHA initiative, the free mobile application and web portal for learners, teachers, parents, etc. was launched in 36 Indian and foreign languages. 3.53 lakhs e-contents are made available to 1.71 crore registered users under DIKSHA.
3. Under PM-SHRI , the 3 phases of school selection were completed in which 10,858 schools were selected from 32 States/ UTs/KVS/NVS. Rs. 5942.21 crore have been approved for 10,080 PMSHRI, Schools in FY25.
4. The PM POSHAN scheme provides one hot cooked meal for students of class I-VIII in Government and Government-aided schools. The scheme benefitted 11.63 crore children in 10.67 lakh schools in FY24 (till Dec 2023).
5. National Means cum-Merit Scholarship Scheme provides scholarships to meritorious students from economically weaker sections to arrest their drop-outs. In the year 2023-24, a total of ₹ 300.10 crore was sanctioned to 2,50,089 students.
Vidyanjali: A school volunteer programme
The Vidyanjali initiative has played a crucial role in enhancing the educational experiences of over 1.44 crore students by facilitating comprehensive community engagement and leveraging volunteer contributions across various domains, including subject assistance and mentoring and the provision of modern electronics and digital devices.
Progress in School Infrastructure
Reporting on the basic facilities in all schools the Survey notes that there are 97% girls toilets in 2022-23 as compared to 88.1% in 2012-13. The boys toilets have increased to 95.6 % in 2022-23 as compared to 67.2 % in 2012-13.The hand washing facilities have also increased from 36.3 % in 2012-13 to 94.1% in 2022-23. The schools with electricity have also increased from 54.6 % in 2012-13 to 91.7% in 2022-23. The Internet penetration in all schools has significantly increased from 6.2 % in 2012-13 to 49.7 % in 2022-23 and the computers have increased from 22.2 % in 2012-13 to 47.7 % in 2022-23.
Vocational Education
In terms of progress achieved, 29,342 Schools have been covered under skill education from FY19 to FY24 (till March 2024) and 22 sectors with 88 job roles were covered under Skill education till FY24.