শেল-থুম মন্ত্রালয়
ভারতকী লৌউশিংউগী সেক্তর অসি মায় পাকপগী ৱারী অমা ওইরেঃ একনোমিক সর্ভে ২০২৩-২৪
একনোমিক সর্ভেনা লৌউশিংউগী সেক্তরদা পোলিসী রিকমেন্দেসন মঙা পীরি
হৌজিক তঙাইফদ্রিবা অসি তঙাইফদবা ফুদ সেক্যুরিতীদগী ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতীদা হোংবনি
ক্রোপ-ন্যুত্রেল ইন্সেন্তিব স্ত্রকচর শেমগৎপগী মতম লাক্লেঃ একনোমিক সর্ভে ২০২৪-২৪
লৌউশিংউ সেক্তর অসি অচৌবা শীংনবা ৩গী মরক্তা চপলিঃ ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতী, ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং ক্রিতিকেল রিসোর্সশিং তুং কোইনা চৎপা য়াবা মওংদা শীজিন্নবা
22 JUL 2024 3:03PM by PIB Imphal
ভারতকী লৌউশিংউগী সেক্তর অসি মায় পাকপগী ৱারী অমা ওইরে। লৈবাক অসিনা চীঞ্জাক্কী অৱাৎপা লৈরম্বা অমসুং ১৯৬০গী মতমদা মপান্দগী পুশিল্লকপা লৈবাক অমা ওইরম্বদগী হৌজিক্তি লৌউশিংউ পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা লৈবাক অমা ওইরে হায়না কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুখৎখিবা দি একনোমিক সর্ভে ২০২৩-২৪না হায়রি।
হৌজিক তঙাইফদ্রিবা অসি তঙাইফদবা ফুদ সেক্যুরিতীদগী ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতীদা হোংবনি হায়না সর্ভে অদুনা পুখৎলকখি। সর্ভে অদুনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না পল্স, মিলেত, উহৈ অমসুং মনা মশীং, শঙ্গোম, শা হেন্না পুথোকপা তঙাইফদে, মরমদি মখোয়গী দিমান্দ অসি হৌজিক তঙাইফদবা চেঙ চাক্তগী হেন্না ৱাংখৎলক্লি। মরম অসিনা ফার্ম সেক্তর পোলিসীশিংনা ন্যুরিসন পীবা অমসুং মহৌশাগী রিসোর্সতা লৈবা 'দিমান্দ হেনবা চীঞ্জাক্কী সিস্তেম' লোমদা চঙশিনগদবনি হায়না সর্ভে অসিনা পাউতাক পীরি।
একনোমিক সর্ভে অসিনা মখা তারদুনা লৌমীশিংগী অপাম্বগী মতুং ইন্না কৈথেলদা ফংহন্নবা লৈঙাক্কী থৌশিল মঙা পীরি। অহানবা খোঙথাং অসি মমল ৱাংখৎলকপগী অহানবা খুদমদা ফ্যুচর নৎত্রগা ওপসন থিংজিনবীদবা, অসিগুম্বা মার্কেতকী ইন্তেলিজেন্ত ওইবা রিগুলেতরী দিজাইন অসিনা লৌউশিংউগী পোৎলমশিংদা ফ্যুচর মার্কেত্তা ব্যুরোক্রেতিক ইন্তর্ফরেন্স পীবা থিংবা ঙমগনি হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি।
সর্ভে অসিনা পীইবা অনিশুবা রিকমেন্দেসন্না অখন্নবা মতাং খক্তদা এক্সপোর্ত থিংবা অমসুং দোমেস্তিক কঞ্জুমরশিংদা চেঙ হৱাই নত্তবা অতৈ লৌউশিংউগী পোৎলমশিংদা মহুৎ শিলহনবগী মতাংদা ফোংদোক্লি। "লৌমীশিংদা অৱাংবা অন্তর্জাতিগী মমলদগী কান্নবা ফংহনগদবনি" হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি।
অহুমশুবা খোঙথাং ওইনা, সর্ভে অসিনা ইনফ্লেসন তার্গেতিং ফ্রেমৱার্ক নৌনা য়েংশিন্নবা হায়রি। মসিনা হায়রি মদুদি ভারতকী ইনফ্লেসন তার্গেতিং ফ্রেমৱার্ক অসি চীঞ্জাক য়াওদনা ইনফ্লেসন তার্গেত তৌগদবনি। "চীঞ্জাক্কী মমলশিং হেনগৎলকপসি অয়াম্বা মতমদা দিমান্দনা ওইহন্দে, মসি সপ্লাইনা ওইহল্লি। ভারতকী ইনফ্লেসন তার্গেতিং ফ্রেমৱার্কনা চীঞ্জাক য়াওদনা ইনফ্লেসন রেত তার্গেত তৌবা য়াব্রা হায়বসি য়েংগদবনি" হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি। সর্ভে অসিনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লাইরবশিগদা অমসুং চগা নেম্বা কঞ্জুমরশিংদা চীঞ্জাক্কী মমল ৱাংখৎপনা পীরিবা চৈথেং অসি দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর নৎত্রগা চুন্নবা মতমগী অখন্নবা ওইনা লৈবা মতমদা কুপন ওইনা শীজিন্নদুনা লাকশিনবা ঙম্বা য়াই।
মরিশুবা রিকমেন্দেসন অসিনা তোতেল নেত ইরিগেতেদ এরিয়া হেনগৎপগী মতাংদা হায়রি। রাজ্য কয়াদা জাতিগী চাংচৎতগী নেম্না লৈরি অমসুং ভারতকী ঈথৈ লৌখোঙগী কান্নবগী চাং অসি লৈমাইগী ঈশিংগী ওইনা চাদা ৩০-৪০ ফাওবদা ওইরি অমসুং লৈনুংগী ঈশিংগী ওইনা চাদা ৫০-৬০ ফাওবা ওইরি হায়না সর্ভে অসিনা পুখৎখি। সর্ভে অসিনা লৌউশিংউগী থবকশিংদা ঈশিং নীংথিনা শীজিন্নবা অমসুং দ্রিপ অমসুং ফর্তিগেসনগুম্বা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবগী তঙাইফদবা থমখি।
মঙাশুবা অমসুং অরোইবা পাউতাক ওইনা সর্ভে অসিনা লৌউশিংউদা অকোইবগী ফিভম য়েংদুনা খল কাইহন্দবগী মতাংদা হায়রি। চেঙ অমসুং চু পাম্বীগুম্বা পোৎলমশিং অসি ঈশিং চুপ্পা পাম্বীশিংনি অমসুং ফৌ লোকপা মতমদা মিথেন থাদোকপগী চাং হেনগৎলে। ক্রোপ-ন্যুত্রেল ইন্সেন্তিব স্ত্রকচর য়োখৎপগী মতম অদু লাক্লে হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি।
লৌউশিংউ হায়বসিনা ২১শুবা চহিচা অসিদা অচৌবা শীংনবা ৩গী মরক্তা চপলি- ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতী, ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং ঈশিং, এনর্জী, অমসুং লমগুম্বা ক্রিতিকেল রিসোর্সশিং তুং কোইনা চৎপা য়াবা মওংদা শীজিন্নবনি হায়না সর্ভে অসিনা প্ললি। লৌউশিংউ অমসুং এলাইদ সেক্তর অসিনা কান্নবা ফংবা য়াবা থবকশিং পীরসু ভারতনা লৌউশিংউগী শক্তি অসি শেন্মিৎলোন হেনগৎনবা অমসুং থবক পীনবা মপুং ফানা শীজিন্নদ্রি হায়না সর্ভে অসিনা হায়খি।
লৌউশিংউ সেক্তর অসিদা ঈশিং ফংদবগী অমসুং অইং অশা হোংলকপনা মরম ওইদুনা অহোংবা পুরকপগী তঙাইফদবা লৈ হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি। কোবিদকী চহিশিংদা রিভর্স মাইগ্রেসন্না মরম ওইদুনা লৌউশিংউগী থবক্তা কাইরকপা, শেনবা চহি ২৪দা লৌউশিংউগী থবক্তা ভেল্যু এদিসন হন্থরকপা, অমসুং ২০২৪গী কালেন্থাদা ঈশিংগী স্ত্রেস লৈবা অমসুং এনর্জী কঞ্জুম্পসন্না লৈবাক অসিগী অৱাং নোঙ্গুপ অমসুং সেন্ত্রেল রিজন্দা কা হেন্না শাবা হেনগৎলকপনা ভারতকী ফার্ম সেক্তর পোলিসীশিংদা শাথিবা মওংদা নীংহন্নহল্লি হায়না সর্ভে অসিনা মখা তাখি।

Ministry of Finance
INDIAN AGRICULTURE SECTOR IS A SUCCESS STORY: ECONOMIC SURVEY 2023-24
ECONOMIC SURVEY HIGHLIGHTS FIVE POLICY RECOMMENDATIONS FOR AGRICULUTAL SECTOR
THE NEED OF THE HOUR IS TO MOVE FROM BASIC FOOD SECURITY TO NUTRITIONAL SECURITY
TIME HAS COME TO PROMOTE CROP-NEUTRAL INCENTIVE STRUCTURES: ECONOMIC SURVEY 2023-24
AGRICULTURE SECTOR IS AT THE CONFLUENCE OF 3 GREAT CHALLENGES: FOOD AND NUTRITIONAL SECURITY, CLIMATE CHANGE AND SUSTAINABLE USE OF CRITICAL RESOURCES
22 JUL 2024 3:03PM by PIB Delhi
The Indian agriculture sector is a success story. The country has come a long way from being a food deficit and importing country in the 1960’s to being a net exporter of agricultural products, highlights The Economic Survey 2023-24, tabled by the Union Finance and Corporate Minister Smt Nirmala Sitharaman in Parliament today.
The need of the hour is to move from basic food security to nutritional security , points out the Survey. The Survey further notes that, we need more pulses, millet, fruits and vegetables, milk, meat and their demand is growing faster than that of basic staples. So, farm sector policies should align more with a ‘demand-driven food system’ that is more nutritious and aligned with Nature’s resource endowments, suggests the Survey.
The Economic Survey elaborates five policy recommendations that governments can take to ensure that the markets function in the interest of the farmer. The first step talks about not banning futures or options at the first sign of price spikes. The intelligent regulatory design of such markets can obviate the need for bureaucratic interference in the futures market for agricultural commodities, adds the Survey.
The second recommendation by the Survey talks about invoking export bans only under exceptional circumstances and allowing domestic consumers to substitute, especially if the agricultural commodities in question are not essential consumption items such as foodgrains. “Farmers should be allowed to benefit from higher international prices”, states the Survey.
As the third step, the Survey talks about re-examining the inflation-targeting framework. It says that India’s inflation targeting framework should consider targeting inflation, excluding food. “Higher food prices are, more often, not demand-induced but supply-induced. It is worth exploring whether India’s inflation targeting framework should target the inflation rate excluding food”, notes the Survey. The Survey further notes that hardships caused by higher food prices for poor and low-income consumers can be handled through direct benefit transfers or coupons for specified purchases valid for appropriate durations
The fourth recommendation talks about the need for increasing the Total Net Irrigated Area. Several states are well below the national average and India’s irrigation efficiency is only 30-40 percent for surface water and 50-60 per cent for groundwater, points out the Survey. The Survey highlights the need for better water utilisation farming practices and technologies like drip and fertigation.
The fifth and final suggestion by the Survey is about making farming consistent with climate considerations. Grains such as rice and sugarcane are water-guzzling crops and cultivation of paddy gives rise to methane emissions. The time has come to promote crop-neutral incentive structures, says the Survey.
Agriculture is at the confluence of three of the greatest challenges of the 21st century – sustaining food and nutrition security, adaptation and mitigation of climate change, and sustainable use of critical resources such as water, energy, and land, highlights the Survey. The Survey notes that although agriculture and allied sectors hold significant potential for gainful employment, India is yet to fully exploit the potential of agriculture to contribute to economic growth and employment generation.
The agricultural sector requires a serious structural transformation due to challenges posed by water scarcity and climate change adds the Survey. The surge in agricultural employment in COVID years due to reverse migration, the decline in the growth rate of value addition in agriculture in FY24, and an extremely hot summer in the Northwestern and central regions of the country in the summer of 2024 with rising water stress and energy consumption make a serious and honest stock-taking of India’s farm sector policies imperative, concludes the Survey.