Ministry of Finance
PREFACE OF ECONOMIC SURVEY 2023-24 CALLS FOR STEERING THE COUNTRY THROUGH MULTIPLE COMPACTS AND CONSENSUS WITH GOVERNMENTS, PRIVATE SECTOR AND ACADMIA
INDIAN ECONOMY IS ON A STRONG WICKET AND STABLE FOOTING, DEMONSTRATING RESILIENCE IN THE FACE OF GEOPOLITICAL CHALLENGES: ECONOMIC SURVEY 2023-24
PREFACE TAKES A STOCK OF THE PAST AND PRESENT AND SUGGESTS VARIOUS MEASURES TO STEER INDIAN ECONOMY STRONGLY TOWARDS THE FUTURE
22 JUL 2024 3:25PM by PIB Delhi
The tripartite compact that India needs to become a developed nation amidst emerging unprecedented global challenges is for Centre and State Governments to trust and let go, for the private sector to reciprocate the trust with long-term thinking and fair conduct and for the public to take responsibility for their finances and their physical and mental health, this was stated by the Economic Survey 2023-24, tabled by Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in Parliament, today.
The Economic Survey states that the return of the National Democratic Alliance Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi with a historic mandate for the third term signals political and policy continuity.
The Survey mentions that after recovery from the COVID-19 Pandemic, the Indian economy is on a strong wicket and stable footing, demonstrating resilience in the face of geopolitical challenges. However, for the recovery to be sustained, there has to be heavy lifting on the domestic front because the environment has become extraordinarily difficult to reach agreements on key global issues such as trade, investment and climate.
STRONG INDIAN ECONOMY
The Survey notes, inter alia, that there are many encouraging signs for the Indian economy:
• High economic growth in FY24 on growth rates of 9.7% and 7% in FY23 and FY23 respectively
• Headline inflation rate is largely under control, although the inflation rate of some specific food items is elevated
• Trade deficit lower in FY24 than in FY23
• Current account deficit for FY24 around 0.7% of GDP, with current account registering surplus in Q4 FY24
• Ample foreign exchange reserves
• Public investment sustains capital formation in the last several years even as the private sector shed its balance sheet blues and began investing in FY22.
• National income data show that non-financial private-sector capital formation, measured in current prices, expanded vigorously in FY22 and FY23 after a decline in FY21.
• Investment in machinery and equipment rebounds strongly after decline in FY20 and FY21
• Early corporate sector data for FY24 suggests capital formation in private sector continues to expand but at a slower rate
INVESTMENT INTEREST OF EXTERNAL INVESTORS
Citing RBI data, the Survey noted that although India’s Balance of Payments shows us that the investment interest of external investors, measured in terms of dollar inflows of new capital, was $45.8 billion in FY24 compared to $47.6 billion in FY23, but the Foreign Direct Investment in India has held up. This slight decline is in line with global trends. The Survey noted that the repatriation of investment was USD29.3 billion in FY23 and USD44.5 billion in FY24.
The Survey states that many private equity investors took advantage of buoyant equity markets in India and exited profitably. It is a sign of a healthy market environment that offers profitable exits to investors, which will bring newer investments in the years to come.
The Survey notes that the current environment for foreign direct investment to grow in the coming years is not highly favourable due to:
• Interest rates in developed countries are much higher than they were during and before Covid years
• Emerging economies have to compete with active industrial policies in developed economies involving considerable subsidies that encourage domestic investment.
• Uncertainties and interpretations related to transfer pricing, taxes, import duties and non-tax policies remain to be addressed.
• Geopolitical uncertainties, which are on the rise, will likely exert a bigger influence on capital flows
INFLUENCE OF SHOCKS ON EMPLOYMENT
On employment generation, citing the Periodic Labour Force Survey, the Survey mentions that a surge in agriculture employment is partly explained by reverse migration and the entry of women into the labour force in rural India.
And citing Annual Survey of Industries, the Survey notes that the total number of factory jobs grew annually by 3.6% between 2013-14 and 2021-22, and they grew faster at 4.0% in factories employing more than a hundred workers than in smaller factories (those with less than a hundred workers). In absolute numbers, the Survey states that the employment in Indian factories has grown from 1.04 crore to 1.36 crore in this period.
Citing the Annual Survey of Unincorporated Enterprises for 2022-23 in comparison with the results of the NSS 73rd round of the ‘Key Indicators of Unincorporated Non-Agricultural Enterprises (Excluding Construction) in India’, the Survey observes that it shows an overall employment in these enterprises fell from 11.1 crore in 2015-16 to 10.96 crore. There was a reduction of 54 lakh workers in manufacturing but the expansion of the workforce in trade and services gained in jobs limited the overall reduction in the number of workers in unincorporated enterprises to around 16.45 lakhs between these two periods. This comparison masks a big jump in manufacturing jobs that seems to have occurred between 2021-22 (April 2021 to March 2022) and 2022-23 (October 2022 to September 2023), it argued.
Taking stock of the two big economic shocks in quick succession – the Non Performing Assets (NPA) in banking combined with high corporate indebtedness, and the COVID-19 Pandemic, the Survey observes that the global backdrop for India’s march towards Viksit Bharat in 2047 could not be more different from what it was during the rise of China between 1980 and 2015.
The Survey notes that in the modern world, de-globalisation, geopolitics, climate change and global warming, and advent of Artificial Intelligence (AI) casts a huge pall of uncertainty for India as to its impact on workers across all skill levels – low, semi and high. These will create barriers and hurdles to sustained high growth rates for India in the coming years and decades. The Survey states that overcoming these challenges requires a grand alliance of union and state governments and the private sector.
EMPLOYMENT GENERATION: REAL BOTTOM LINE FOR PRIVATE SECTOR
The Survey espoused a tripartite compact between private sector, Centre and State Governments to deliver on the higher and rising aspirations of Indians and complete the journey to Viksit Bharat by 2047 as job creation happens mainly in the private sector, and many (not all) of the issues that influence economic growth, job creation and productivity and the actions to be taken therein are in the domain of state governments.
Citing the results of a sample of over 33,000 companies, the Survey states that in the three years between FY20 and FY23, the profit before taxes of the Indian corporate sector nearly quadrupled and therefore, in terms of financial performance, the action lies with the private sector.
The Survey argues that it is in the enlightened self interest of the Indian corporate sector, swimming in excess profits, to take its responsibility to create jobs seriously and find people with the right attitude and skills.
COMPACT BETWEEN PRIVATE SECTOR, GOVERNMENT AND ACADMIA
The Survey also explores the idea of another tripartite compact - between the Government, the private sector and academia. This compact is to reboot the mission to skill and equip Indians to catch up with and get ahead of technological evolution. To succeed in the mission, governments must unshackle the industry and academic institutions to play their respective roles in that mammoth task.
THE REAL CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY
The Survey also espoused a greater role for the corporate sector by nurturing and sustaining a culture of investing for the long term. Second, just as corporate profits are booming, the net interest margin of Indian banks has risen to a multi-year high. It is a good thing. Profitable banks lend more.
To sustain the good times, the Survey noted that it is important not to forget the lessons of the last financial cycle downturn. The banking industry must aim to lengthen the gap between two NPA cycles. The Survey further notes that corporates benefit from the higher demand generated by employment and income growth. The financial sector benefits from channelling household savings for investment purposes. The Survey states that these linkages must grow stronger and last longer to meet the infrastructure and energy transition investments in the coming decades.
The Survey also talks about India’s working-age population to be gainfully employed, for which they need skills and good health. The Survey stated that social media, screen time, sedentary habits, and unhealthy food are a lethal mix that can undermine public health and productivity and diminish India’s economic potential.
The Survey argues for India’s traditional lifestyle, food and recipes that have shown how to live healthily and in harmony with nature and the environment for centuries. It makes commercial sense for Indian businesses to learn about and embrace them, for they have a global market waiting to be led rather than tapped.
The Survey also argues that policymakers – elected or appointed – have to rise to the challenge as well. There has to be conversation, cooperation, collaboration, and coordination across ministries, States, and between the Union and States. Noting that this challenge is easier said than done and that it has not been done before on this scale, not in the time frame and not amidst a turbulent global environment, the Survey called for forging and sustaining consensus between governments, businesses and the social sectors are necessary to succeed in this endeavour.
AGRICULTURE CAN BE A GROWTH ENGINE IF…
The Survey makes a case for serving tha agricultural sector better with some re-orientation of existing and new policies and states that it is one area ripe for and in need of such a pan-India dialogue. The Survey states that the payoff will be immense if India unties the knots that bedevil farm sector policies. More than anything else, the Survey states, it will restore faith in the self-confidence and ability of the state to steer the nation to a better future, apart from delivering socio-economic benefits.
Technological advancements and geopolitics are challenging the conventional wisdom. Trade protectionism, resource-hoarding, excess capacity and dumping, onshoring production and the advent of AI are narrowing the scope for countries to squeeze out growth from manufacturing and services.
The Survey called for a return to roots, as it were, in terms of farming practices and policymaking, can generate higher value addition from agriculture, boost farmers’ income, create opportunities for food processing and exports and make the farm sector both fashionable and productive for India’s urban youth. This solution can become sources of India’s strength and a model for the rest of the world - developing and developed.
SUCCESSFUL ENERGY TRANSITION IS AN ORCHESTRA
Other priorities, such as energy transition and mobility, may pale compared to the complexity of getting the farm sector policies right. Still, they have one thing in common with it.
In the energy transition and mobility sector, the Survey stated that they require getting many things across several ministries and states aligned and this sector requires attention in the following areas:
1. resource dependence on hostile nations;
2. technological challenges such as intermittency of power generation, ensuring grid stability amidst surges and drop in generation from renewable energy sources and battery storage
3. recognition of the opportunity cost of tying up land in a land-scarce country;
4. fiscal implications that involve both additional expenditures for subsidising renewable energy generation and for e-mobility solutions, loss of tax and freight revenue currently accruing from the sale and transportation of fossil fuels;
5. impairment to bank balance sheets from the so-called ‘stranded assets’ and
6. examination of the merits of alternative mobility solutions such as public transportation models and more.
The Survey argued for formulating original policy and practices instead of emulating other nations, as that may be neither feasible nor desirable.
UNLEASHING SMALL ENTERPRISES
The Survey also argued for maximum relief to small scale enterprises from the compliance burdens they face. Laws, rules and regulations stretch their finances, abilities and bandwidth, perhaps robbing them of the will to grow.
LETTING GO IS PART OF GOOD GOVERNANCE
While contemplating the challenges that lie ahead, the Survey noted that one should not be daunted because the social and economic transformation of democratic India is a remarkable success story. India has come a long way. The economy has grown from around $288 billion in FY93 to $3.6 trillion in FY23 and India has generated more growth per dollar of debt than other comparable nations.
The Survey argued for the Indian state to free up its capacity and enhance its capability to focus on areas where it has to by letting go of its grip in areas where it does not have to. The Licensing, Inspection and Compliance requirements that all levels of the government continue to impose on businesses is an onerous burden. The Survey notes that relative to history, the burden has lightened. Relative to where it ought to be, it is still a lot heavier. The burden is felt more acutely by those least equipped to bear it – small and medium enterprises. The Survey cites Ishopanishad that enjoins all of us to let go of (renounce) our possessions, be free and enjoy that freedom:
ईशा वास्यमिदं सर्वं यत्किञ्च जगत्यां जगत्।
तेन त्यक्तेन भुञ्जीथा मा गृधः कस्यस्विद्धनम्॥
Power is a prized possession of governments. They can let go of at least some of it and enjoy the lightness it creates in both the governed and the governing.

वित्त मन्त्रालय
आर्थिक सर्वेक्षण 2023-24 को प्रस्तावनाले सरकार, निजी क्षेत्र र शिक्षा जगतसँग बहुविध सम्झौता र सहमतिका माध्यमबाट देशलाई अघि बढ़ाउन आह्वान गरेको छ
भारतीय अर्थतन्त्र मजबुत तथा स्थिर स्थितिमा छ र भूराजनीतिक चुनौतीहरूको सामना गर्न लचिलोपन प्रदर्शन गरिरहेको छ: आर्थिक सर्वेक्षण 2023-24
प्रस्तावनाले अतीत र वर्तमानको जायजा लिन्छ र भारतीय अर्थतन्त्रलाई भविष्यतर्फ दृढताका साथ अगाडि बढाउनका लागि विभिन्न उपायहरू सुझाव दिन्छ।
22 JUL 2024 3:25PM by PIB Gangtok
उदीयमान अभूतपूर्व विश्वव्यापी चुनौतिहरूको बीचमा भारतलाई विकसित राष्ट्र बन्न आवश्यक रहेको त्रिपक्षीय सम्झौता केन्द्र र राज्य सरकारहरूलाई विश्वास गर्न र छोड्न, निजी क्षेत्रको लागि दीर्घकालीन सोच र निष्पक्ष आचरणका साथ विश्वासको प्रतिदान गर्न र जनतालाई लिनको लागि हो। तिनीहरूको आर्थिक र शारीरिक र मानसिक स्वास्थ्यको लागि जिम्मेवारी, यो आज संसदमा केन्द्रीय वित्त र कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमण द्वारा प्रस्तुत आर्थिक सर्वेक्षण 2023-24 द्वारा भनिएको थियो।
आर्थिक सर्वेक्षणले भनिएको छ कि प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा राष्ट्रिय लोकतान्त्रिक गठबन्धन सरकारको तेस्रो कार्यकालका लागि ऐतिहासिक जनादेशसहितको पुनरागमनले राजनीतिक र नीतिगत निरन्तरताको सङ्केत दिन्छ।
सर्वेक्षणमा उल्लेख छ कि कोभिड-19 महामारीबाट पुन: बाहिर निस्किएपछि भारतीय अर्थतन्त्र बलियो र स्थिर स्थितिामा छ, जसले भूराजनीतिक चुनौतीहरूको सामना गर्न लचिलोपन प्रदर्शन गर्दछ। यद्यपि, सुधारलाई कायम राख्नका लागि घरेलु मोर्चामा भारी उठाउनुपर्ने हुन्छ किनभने व्यापार, लगानी र जलवायु जस्ता प्रमुख विश्वव्यापी मुद्दाहरूमा सहमतिमा पुग्न वातावरण असाधारण रूपमा गाह्रो भएको छ।
बलियो भारतीय अर्थव्यवस्था
• सर्वेक्षणमा अन्य कुराहरूका साथ साथै भनिएको छ कि भारतीय अर्थव्यवस्थाका लागि धेरै उत्साहजनक संकेतहरू छन्:
• वित्तीय वर्ष 24 मा उच्च आर्थिक वृद्धि, वित्तीय वर्ष 23 र वित्तीय वर्ष 23 मा क्रमैले 9.7% र 7% को वृद्धि दर रहेको छ।
• मुख्य मुद्रास्फीति दर धेरै हदसम्म नियन्त्रणमा छ, यद्यपि केही विशिष्ट खाद्य वस्तुहरूको मुद्रास्फीति दर बढेको छ।
• वित्तीय वर्ष 23 को तुलनामा वित्तीय वर्ष 24 मा व्यापार घाटा कम छ
• वित्तीय वर्ष 24 को लागि चालू खाता घाटा सकल घरेलु उत्पादको 0.7% को आसपास छ, वित्तीय वर्ष 24 को चौथो मासिकमा चालू खाता दर्ता अधिशेष छ।
• प्रशस्त विदेशी मुद्रा भण्डार
• निजी क्षेत्रले आफ्नो ब्यालेन्स शीट ब्लुज छोडेर वित्तीय वर्ष 22 मा लगानी गर्न थाले पनि सार्वजनिक लगानीले विगत धेरै वर्षहरूमा पूँजी निर्माणलाई कायम राखेको छ।
• राष्ट्रिय आयको तथ्याङ्कबाट पत्ता लाग्छ कि गैर-वित्तीय निजी क्षेत्रको पूँजी निर्माण, जसलाई वर्तमान मूल्यमा नापिन्छ, मा वित्तीय वर्ष 21 मा गिरावट आएपछि वित्त वर्ष 22 र वित्त वर्ष 23 मा जोड़दार वृद्धि भयो।
• वित्त वर्ष 20 र वित्त वर्ष 21 मा गिरावटपछि मशिनरी र उपकरणमा लगानीमा जोडदार उछाल आयो।
• वित्त वर्ष 24 को प्रारम्भिक कर्पोरेट क्षेत्र तथ्याङ्कले निजी क्षेत्रमा पूँजी निर्माणको विस्तार जारी रहेको तर सुस्त दरमा सुझाउ दिन्छ।
बाह्य लगानीकर्ताहरूको लगानी रुचि
आरबीआईको तथ्याङ्कलाई उद्धृत गर्दै सर्वेक्षणले उल्लेख गरेको छ कि यद्यपि भारतको भुक्तानी सन्तुलनले हामीलाई देखाउँछ कि बाहिरी लगानीको लगानी रुचि, नयाँ पूँजीको डलर प्रवाहको सन्दर्भमा नापिएको छ, वित्त वर्ष 23 मा 47.6 बिलियन डलरको तुलनामा वित्त वर्ष 24 मा 45.8 बिलियन डलर थियो, तर प्रत्यक्ष विदेशी लगानी भारतमा राखेको छ। यो थोरै गिरावट विश्वव्यापी प्रवृतिसँग मिल्दोजुल्दो छ। सर्वेक्षणले वित्त वर्ष 2023 मा 29.3 लगानीको प्रत्यावर्तन अमेरिकी 29.3 बिलियन र वित्त वर्ष 24 मा अमेरिकी 44.5 बिलियन डलर लगानी फिर्ता भएको उल्लेख गरेको छ।
सर्वेक्षणले धेरै निजी इक्विटी लगानीकर्ताहरूले भारतको बढ्दो इक्विटी बजारको फाइदा उठाए र नाफामा बाहिर निस्केको बताएको छ। यो एक स्वस्थ बजार माहोलको संकेत हो जसले लगानीकर्ताहरूलाई लाभदायक निकास प्रदान गर्दछ, जसले आगामी वर्षहरूमा नयाँ लगानी ल्याउनेछ।
सर्वेक्षणले आगामी वर्षहरूमा विदेशी प्रत्यक्ष लगानी बढाउनको लागि हालको माहोल अत्यन्तै अनुकूल नरहेको देखाएको छ:
• विकसित देशहरूमा ब्याज दरहरू कोभिड वर्षको समयमा र अघिको तुलनामा धेरै उच्च छन्।
• उदीयमान अर्थतन्त्रहरूले घरेलु लगानीलाई प्रोत्साहन गर्ने पर्याप्त सब्सिडीहरू समावेश गरी विकसित अर्थतन्त्रहरूमा सक्रिय औद्योगिक नीतिहरूसँग प्रतिस्पर्धा गर्नुपर्छ।
• स्थानान्तरण मूल्य निर्धारण, कर, आयात शुल्क र गैरकर नीतिहरू सम्बन्धी अनिश्चितता र व्याख्याहरूमा ध्यान दिन बाँकी छ।
• बढ्दो क्रममा रहेको भूराजनीतिक अनिश्चितताले पूँजी प्रवाहमा ठूलो प्रभाव पार्ने सम्भावना छ।
रोजगारीमा झट्काको प्रभाव
रोजगारी सृजनमा आवधिक श्रम बल सर्वेक्षणलाई उद्धृत गर्दै सर्वेक्षणले उल्लेख गरेको छ कि कृषि रोजगारीमा भएको वृद्धिलाई आंशिक रूपमा रिवर्स माइग्रेसन र ग्रामीण भारतको श्रम शक्तिमा महिलाहरूको प्रवेशले व्याख्या गरेको छ।
अनि उद्योगहरूको वार्षिक सर्वेक्षणलाई उद्धृत गर्दै सर्वेक्षणले भनिएको छ कि 2013-14 र 2021-22 को बीचमा कारखानाको नोकरीको कुल संख्या वार्षिक रूपमा 3.6% ले वृद्धि भएको छ र साना कारखानाहरूमा भन्दा सय भन्दा बढी कामदारहरूलाई रोजगारी दिने कारखानाहरूमा 4.0% मा द्रुत वृद्धि भएको देखाएको छ। (जोसँग सय भन्दा कम कामदार छन्)। पूर्ण संख्यामा सर्वेक्षणले यो अवधिमा भारतीय कारखानाहरूमा रोजगारी 1.04 करोडबाट बढेर 1.36 करोड पुगेको बताएको छ।
2022-23 को लागि असङ्गठित उद्यमहरूको वार्षिक सर्वेक्षणको हवाला दिँदै ‘भारतमा असङ्गठित गैर-कृषि उद्यम (निर्माण बाहेक)’ को प्रमुख सङ्केतक’ को एनएसएस 73 औं चरणको नतिजाको तुलनामा सर्वेक्षणले के दर्शाउँछ भने यी उद्यमहरूमा कुल रोजगार 2015-16 मा 11.1 करोडबाट घटेर 10.96 करोड भयो। उत्पादनमूलक क्षेत्रमा 54 लाख कामदारको कमी आएको थियो तर व्यापार र सेवामा भएको श्रम शक्तिको विस्तारले यी दुई अवधिको बीचमा असंगठित उद्यमहरूमा कामदारको कुल संख्या 16.45 लाखमा सीमित भयो। यो तुलनाले 2021-22 (अप्रेल 2021 देखि मार्च 2022) र 2022-23 (अक्टोबर 2022 देखि सेप्टेम्बर 2023) को बीचमा देखिएको निर्माण कार्यमा ठूलो उछाल देखाउँछ, यसले तर्क दिएको छ।
दुई ठूला आर्थिक झट्काहरू - ब्याङ्किङमा गैर-कार्यक्षम सम्पत्ति (एनपीए) र उच्च कर्पोरेट ऋणग्रस्तता तथा र कोभिड-19 महामारीको जायदा लिँदै सर्वेक्षणले 2047 मा विकसित भारततर्फ भारतको कदम बढ़ाउने विश्वव्यापी पृष्ठभूमि 1980 र 2015 को बीचमा चीनको उदयको समयमा स्थितिभन्दा अधिक फरक छैन।
सर्वेक्षणमा भनिएको छ कि आधुनिक संसारमा, डी-ग्लोबलाइजेसन, भूराजनीति, जलवायु परिवर्तन र ग्लोबल वार्मिङ, र कृत्रिम बुद्धिमत्ता (एआई) को आगमनले भारतका लागि सबै सीप स्तरहरू- निम्न, अर्ध र उच्च - का कामदारहरूमा प्रभाव पार्ने अनिश्चितताको एक ठूलो छाया खडा गरेको छ। यसले आगामी वर्ष र दशकहरूमा भारतको दिगो उच्च वृद्धि दरमा बाधा र बाधाहरू खडा गर्नेछ। सर्वेक्षणले यी चुनौतिहरू पार गर्न संघ र राज्य सरकार र निजी क्षेत्रको ठूलो गठबन्धन आवश्यक रहेको बताउँछ।
रोजगारी सृजना: निजी क्षेत्रका लागि वास्तविक आधार
सर्वेक्षणले निजी क्षेत्र, केन्द्र र राज्य सरकारहरू बीच भारतीयहरूको उच्च र बढ्दो आकांक्षाहरू पूरा गर्न र 2047 सम्ममा विकसित भारतको यात्रा पूरा गर्नको लागि एक त्रिपक्षीय सम्झौतालाई समर्थन गरेको छ किनभने रोजगारी सिर्जना मुख्यतया निजी क्षेत्रमा हुन्छ र आर्थिक विकास, रोजगारी सृजना र उत्पादकत्वमा प्रभाव पार्ने धेरै विषयहरू (सबै होइन) र त्यसका लागि गर्नुपर्ने कार्यहरू राज्य सरकारहरूको अधिक क्षेत्रमा छन्।
33,000 भन्दा बढी कम्पनीको नमूनाको नतिजालाई उद्धृत गर्दै सर्वेक्षणमा भनिएको छ कि वित्त वर्ष 20 र 23 को बीच तीन वर्षमा भारतीय कर्पोरेट क्षेत्रको कर अघिको लाभ लगभग चार गुणाले बढेको छ र यसैले वित्तीय कार्यसम्पादनको सन्दर्भमा कारबाही निजी क्षेत्रको हातमा रहेको छ।
यो सर्वेक्षणले तर्क गर्दछ कि यो भारतीय कर्पोरेट क्षेत्रको प्रबुद्ध स्वार्थमा छ, जो अत्यधिक नाफामा तैरिरहेको छ, रोजगारी सिर्जना गर्ने आफ्नो जिम्मेवारीलाई गम्भीरतापूर्वक लिनु र सही दृष्टिकोणा र सीप भएका व्यक्तिहरू खोज्नु हो।
निजी क्षेत्र, सरकार र शिक्षा जगतबीच सम्झौता
सर्वेक्षणले सरकार, निजी क्षेत्र र शिक्षा जगतबीच अर्को त्रिपक्षीय सम्झौताको विचार पनि गरेको छ। यो सम्झौताको उद्देश्य भारतीयहरूलाई प्राविधिक विकासको साथ तालमेल बसाउनु र तिनलाई अगाडि बढ्नका लागि कौशल र सुसज्जित हो। यो मिशनमा सफल हुनको लागि, सरकारहरूले उद्योग र शैक्षिक संस्थाहरूलाई त्यो विशाल कार्यमा आ-आफ्नो भूमिका खेल्नको लागि स्वतन्त्रत गर्नुपर्छ।
वास्तविक कर्पोरेट सामाजिक उत्तरदायित्व
सर्वेक्षणले दीर्घकालीन लगानीको संस्कृतिको पालनपोषण र दिगोपना गर्दै कर्पोरेट क्षेत्रका लागि ठूलो भूमिका खेलेको छ। दोस्रो, जसरी कर्पोरेट मुनाफा बढ्दै गएको छ, भारतीय ब्याङ्कहरूको शुद्ध ब्याज मार्जिन धेरै वर्षको उच्चमा पुगेको छ। यो राम्रो कुरा हो। नाफामा रहेका ब्याङ्कहरूले बढी ऋण दिन्छन् ।
सर्वेक्षणमा भनिएको छ कि राम्रो समयलाई कायम राख्नका लागि पछिल्लो वित्तीय चक्रको मन्दीका पाठहरू नबिर्सनु महत्त्वपूर्ण रहेको उल्लेख गरेको छ। ब्याङ्किङ उद्योगले दुई एनपीए चक्रबीचको अन्तरलाई लम्ब्याउने लक्ष्य राख्नुपर्छ। सर्वेक्षणले थप भनेको छ कि कर्पोरेटहरूले रोजगारी र आय वृद्धिबाट उत्पन्न उच्च मागबाट फाइदा लिन्छन्। वित्तीय क्षेत्रले लगानी उद्देश्यका लागि घरायसी बचतहरू च्यानलिङबाट लाभ उठाउँछ। सर्वेक्षणले आगामी दशकहरूमा पूर्वाधार र ऊर्जा संक्रमण लगानीहरू पूरा गर्न यी लिंक बलियो र लामो समयसम्म रहनुपर्छ भनी बताउँछ।
सर्वेक्षणले भारतको काम गर्ने उमेरका आबादीका लागि लाभदायी रूपमा रोजगारी दिनको लागि पनि कुरा गर्छ, जसको लागि उनीहरूलाई सीप र राम्रो स्वास्थ्य चाहिन्छ। सर्वेक्षणले सामाजिक सञ्जाल, स्क्रिन टाइम, गतिहीन आदत र अस्वस्थखाना भाजन एक घातक मिश्रण हो जसले सार्वजनिक स्वास्थ्य र उत्पादकतालाई कमजोर पार्न सक्छ र भारतको आर्थिक क्षमतालाई घटाउन सक्छ भनी बताएको छ।
सर्वेक्षणले भारतको परम्परागत जीवनशैली, खाना र व्यञ्जनहरूका लागि तर्क गर्दछ जसले शताब्दीयौंदेखि कसरी स्वस्थ र प्रकृति र पर्यावरणसँग मेलमिलापमा बाँच्ने भनेर देखाएको छ। यसले भारतीय व्यवसायहरूलाई तिनीहरूको बारेमा जान्न र अँगाल्नलाई व्यावसायिक अर्थ दिन्छ, किनभने तिनीहरूसँग ट्यापको सट्टा नेतृत्वको लागि विश्वव्यापी बजार छ।
सर्वेक्षणले यो पनि तर्क गर्छ कि नीतिनिर्माताहरू - निर्वाचित वा नियुक्त - लाई पनि चुनौतीको सामना गर्नुपर्छ। मन्त्रालय, प्रदेश र संघ र प्रदेशबीच बातचित, सहकार्य, सहयोग र समन्वय हुनुपर्छ। यो चुनौती भन्नु भन्दा सजिलो छ र यो यस मापनमा पहिले गरिएको थिएन, समय सीमामा होइन र अशान्त विश्वव्यापी वातावरणको बीचमा होइन भन्ने कुरालाई ध्यानमा राख्दै सर्वेक्षणले सरकार, व्यवसाय र सामाजिक क्षेत्रहरू बीचको सहमति कायम गर्न र दिगो बनाउन आह्वान गरेको छ। यस प्रयासमा सफल हुन आवश्यक छ।
कृषि एक विकास इन्जिन हुन सक्छ यदि...
यस सर्वेक्षणले विद्यमान र नयाँ नीतिहरूको केही पुन: अभिमुखीकरणका साथ कृषि क्षेत्रलाई अझ राम्रो सेवा प्रदान गर्ने मामला बनाउँदछ र यो एक यस्तो क्षेत्र-भारत संवादको लागि उपयुक्त र आवश्यक रहेको बताउँछ। भारतले खेती क्षेत्रका नीतिहरूलाई बेवास्ता गर्ने गाँठहरू खोल्यो भने प्रतिफल ठूलो हुने सर्वेक्षणले देखाएको छ। सबै भन्दा बढी, सर्वेक्षणले बताउँछ, यसले सामाजिक-आर्थिक लाभहरू प्रदान गर्नुका साथै राष्ट्रलाई राम्रो भविष्यतर्फ डोर्याउन राज्यको आत्म-विश्वास र क्षमतामा विश्वास बहाल गर्नेछ।
प्राविधिक विकास र भूराजनीतिले परम्परागत ज्ञानलाई चुनौती दिइरहेको छ। व्यापार संरक्षणवाद, स्रोत जमाखोरी, अतिरिक्त क्षमता र डम्पिङ, तटवर्ती उत्पादन र एआईको आगमनले देशहरूलाई उत्पादन र सेवाहरूबाट बृद्धिलाई निचोड गर्ने क्षेत्रलाई संकुचित गर्दैछ।
सर्वेक्षणले भारतको शहरी युवाहरूको लागि जरामा फर्कन आह्वान गरेको छ, जसरी कृषि अभ्यास र नीति निर्माणका हिसाबले कृषिबाट उच्च मूल्य अभिवृद्धि गर्न, किसानको आय बढाउन, खाद्यान्न प्रशोधन र निर्यातका लागि अवसरहरू सिर्जना गर्न र कृषि क्षेत्रलाई फैशनेबल र उत्पादनशील बनाउन सक्छ। यो समाधान भारतको शक्तिको स्रोत बन्न सक्छ र बाँकी विश्वका लागि नमुना बन्न सक्छ - विकासशील र विकसित।
सफल ऊर्जा परिवर्तन एक अर्केस्ट्रा हो
अन्य प्राथमिकताहरू, जस्तै ऊर्जा संक्रमण र गतिशीलता, कृषि क्षेत्र नीतिहरू सही बनाउने जटिलताको तुलनामा फिक्का हुन सक्छ। तैपनि, तिनीहरूसँग एउटा कुरा समान छ।
ऊर्जा संक्रमण र गतिशीलता क्षेत्रमा, सर्वेक्षणले उनीहरूलाई धेरै मन्त्रालय र राज्यहरू पङ्क्तिबद्ध गर्न धेरै चीजहरू प्राप्त गर्न आवश्यक छ र यस क्षेत्रलाई निम्न क्षेत्रमा ध्यान आवश्यक छ:
• शत्रु राष्ट्रहरूमा स्रोत निर्भरता;
• प्राविधिक चुनौतीहरू जस्तै ऊर्जा उत्पादनको अवरोध, वृद्धिको बीचमा ग्रिड स्थिरता सुनिश्चित गर्ने र नवीकरणीय ऊर्जा स्रोतहरू र ब्याट्री भण्डारणबाट उत्पादनमा गिरावट
• भू-विहीन देशमा जमिन बाँध्ने अवसर लागतको पहिचान;
• राजकोषीय निहितार्थहरू जसले नवीकरणीय ऊर्जा उत्पादन र ई-गतिशीलता समाधानहरूको लागि अतिरिक्त खर्च, जीवाश्म ईन्धनको बिक्री र ढुवानीबाट वर्तमानमा प्राप्त हुने कर र माल ढुवानी राजस्वको हानि सामेल छ;
• तथाकथित ‘फँसेको सम्पत्ति’ बाट ब्याङ्क ब्यालेन्स शीटमा हानि अनि
• सार्वजनिक यातायात मोडेल र थप जस्ता वैकल्पिक गतिशीलता समाधानहरूको गुणहरूको जाँच।
सर्वेक्षणले अन्य राष्ट्रहरूको अनुकरण गर्नुको सट्टा मौलिक नीति र अभ्यासहरू निर्माण गर्न तर्क गरेको छ, किनकि यो न त सम्भव छ न वाञ्छनीय हुन सक्छ।
साना उद्यमहरूलाई मुक्त गर्नु
सर्वेक्षणले साना उद्यमहरूलाई उनीहरूले सामना गर्ने अनुपालन बोझबाट अधिकतम राहतको लागि तर्क पनि गर्यो। कानून, नियम र नियमहरूले तिनीहरूको वित्त, क्षमता र ब्यान्डविथ फैलाउँछन्, सायद तिनीहरूको वृद्धिको इच्छाशक्तिलाई लुट्छ।
जान दिनु भनेको सुशासनको हिस्सा हो
अगाडि रहेका चुनौतीहरूको बारेमा विचार गर्दै सर्वेक्षणले उल्लेख गरेको छ कि कोही पनि निराश हुनु पर्दैन किनभने लोकतान्त्रिक भारतको सामाजिक र आर्थिक रूपान्तरण एक उल्लेखनीय सफलताको कथा हो। भारतले लामो यात्रा गरिसकेको छ। अर्थतन्त्र वित्त वर्ष 93 मा करिब 288 बिलियन डलरदेखि बढ़ेर वित्त वर्ष 23 मा 3.6 ट्रिलियन डलरमा पुगेको छ र भारतले अन्य तुलनात्मक राष्ट्रहरूको तुलनामा प्रति डलर ऋण बढी वृद्धि गरेको छ।
सर्वेक्षणले भारतीय राज्यलाई आफ्नो क्षमता खाली गर्न र नआउने क्षेत्रहरूमा आफ्नो पकड छोडेर त्यसमा ध्यान केन्द्रित गर्न आफ्नो क्षमता बढाउनको लागि तर्क गरेको छ। लाइसेन्स, निरीक्षण र अनुपालन आवश्यकताहरू जुन सरकारका सबै तहले व्यवसायहरूमा लगाउन जारी राख्छन्, एक गहिरो बोझ हो। सर्वेक्षणले इतिहासको सापेक्ष, बोझ हल्का भएको टिप्पणी गर्दछ। यो जहाँ हुनुपर्छ सापेक्ष, यो अझै धेरै भारी छ। यो बोझ साना र मझौला उद्यमहरू - सहन कम सुसज्जित व्यक्तिहरूले अझ तीव्र रूपमा महसुस गर्छन्। सर्वेक्षणले इशोपनिषदलाई उद्धृत गर्दछ जुन हामी सबैलाई हाम्रो सम्पत्ति छोड्न (त्याग) गर्न, स्वतन्त्र हुन र त्यो स्वतन्त्रताको आनन्द लिन आदेश दिन्छ:
ईशा वास्यमिदं सर्वं यत्किञ्च जगत्यां जगत्।
तेन त्यक्तेन भुञ्जीथा मा गृधः कस्यस्विद्धनम्॥
सत्ता सरकारको बहुमूल्य सम्पत्ति हो। तिनीहरूले यसको कम्तीमा केही छोड्न सक्छन् र यसले शासित र शासित दुवैमा सिर्जना गरेको हल्कापनको आनन्द लिन सक्छ।