ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ୧୮ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୪ ଗୁରୁବାର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏନସିଓଆରଡିର ସପ୍ତମ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଜାତୀୟ ନିଶା ନିବାରଣ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ‘ମାନସ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ଏନସିବି ଜୋନାଲ୍ ଅଫିସ୍ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏନସିବି ‘ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୩’ ଏବଂ ‘ନଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ’ ଉପରେ ଏକ ସଂକଳନ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ନିଶା କାରବାର କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ନିଶା ବିରୋଧରେ ‘ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି’ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ୩ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରିବ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ - ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସମସ୍ତ ନାର୍କୋ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବ
15 JUL 2024 6:01PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆସନ୍ତା ଜୁଲାଇ ୧୮, ୨୦୨୪, ଗୁରୁବାର ଦିନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନାର୍କୋ-ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଓଆରଡି)ର ସପ୍ତମ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଜାତୀୟ ନିଶା ନିବାରଣ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ‘ମାନସ’ (ମାଦକ ପଦାର୍ଥ ନିଷେଧ ଅସୁଚନା କେନ୍ଦ୍ର)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିବି)ର ଜୋନାଲ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏନସିବି ‘ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୩’ ଏବଂ ‘ନଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ’ ଉପରେ ସଂକଳନ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିବେ। ଭାରତରେ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରା ଚାଲାଣ ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାରର ମୁକାବିଲାରେ ନିୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକର ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସଂଯୋଜନ କରିବା ଏହି ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ନିଶା କାରବାର କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ‘ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି’ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଏକ ୩ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରିବ । ଏହି ରଣନୀତିଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସମସ୍ତ ନାର୍କୋ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ।
ଏହି ରଣନୀତିର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
- ନିୟମିତ ଭାବେ ଚାରିସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଏନସିଓଆରଡି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବା ।
- କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡିକର ବିନିମୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଏନସିଓଆରଡି ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
- ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପରାଧ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୃହତ ମାମଲାର ପରିଚାଳନାଗତ ମାମଲାରେ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଏକ ଯୁଗ୍ମ ସମନ୍ୱୟ କମିଟି ଗଠନ।
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଣ୍ଟି ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ (ଏଏନଟିଏଫ୍) ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
- ଡ୍ରଗ୍ସ ନିଷ୍କାସନ ଅଭିଯାନକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ।
- ନାର୍କୋ ଅପରାଧୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଦାନ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
- ଔଷଧ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଶ୍ୱାନ ଦଳ ଗଠନ ।
- ଫରେନସିକ୍ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
- ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏନଡିପିଏସ୍ କୋର୍ଟ ଓ ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ୍ କୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
- ନିଶା ନିବାରଣ ବିରୋଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ନଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ୨୦୧୬ରେ ଏନସିଓଆରଡି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୯ରେ ଏକ ଚାରିସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ କମିଟି ରହିଛି ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ନେବେ, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି କମିଟିର ନେତୃତ୍ୱ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ ନେବେ, ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି କମିଟିରେ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ତଥା ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି କମିଟିରେ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to chair 7th Apex Level Meeting of NCORD on Thursday, 18th July, 2024 in New Delhi
Home Minister will launch National Narcotics Helpline ‘MANAS’ and inaugurate NCB Zonal Office at Srinagar
Shri Amit Shah will also release NCB ‘Annual Report 2023’ and compendium on ‘Nasha Mukt Bharat’
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has adopted a ‘Zero Tolerance Policy’ against drug trafficking to curb the menace of drugs
MHA will achieve PM Modi's goal of a drug-free India by 2047 through a 3 points strategy - strengthening of institutional structure, coordination among all narco agencies and extensive public awareness campaign
15 JUL 2024 6:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will chair 7th Apex Level Meeting of Narco-Coordination Center (NCORD) on Thursday, 18th July, 2024, in New Delhi. Home Minister will launch National Narcotics Helpline ‘MANAS’ (Madak padarth Nisedh Asuchna Kendra) and inaugurate Narcotics Control Bureau (NCB) Zonal Office at Srinagar. Shri Amit Shah will also release NCB ‘Annual Report 2023’ and Compendium on ‘Nasha Mukt Bharat’. The meeting is aimed to co-ordinate and synergizes the efforts of various central and state government agencies involved in countering drug trafficking and abuse in India.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has adopted a ‘Zero Tolerance Policy’ against drug trafficking to curb the menace of drugs. The Ministry of Home Affairs will achieve PM Modi's goal of a drug-free India by 2047 through a 3 points strategy - strengthening of institutional structure, coordination among all narco agencies and extensive public awareness campaign.
As part of this strategy a number of steps have been taken which includes:
• Organizing NCORD meetings of all stake holders at all level of the four tier system on regular basis.
• Launch of a dedicated centralized NCORD Portal for sharing of activities and best practices.
• Formation of a Joint Coordination Committee for coordination on operational matters of specific large cases, which have connections with other crimes and international ramifications.
• Establishment of a dedicated Anti-Narcotics Task Force (ANTF) in each state/UTs.
• High priority to Drug Disposal drive.
• Launch of NIDAAN Portal for Narco offenders.
• Creation of canine squads for drug detection.
• Strengthening the forensic capabilities.
• Establishment of Special NDPS Courts and Fast Track Courts.
• Nasha Mukt Bharat Abhiyan (NMBA) for generating Awareness against drug Abuse.
The NCORD mechanism was formed in 2016 for better coordination between states and Ministry of Home Affairs. It has been further strengthened through a four-tier system in 2019. It has an Apex Level NCORD Committee, which is headed by Union Home Secretary, Executive Level NCORD Committee, which is headed by Special Secretary, Ministry of Home Affairs, State Level NCORD Committees, headed by Chief Secretaries and District Level NCORD Committees – headed by District Magistrates.