गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रिय गृह एवं सहकारिता मन्त्री अमित शाहले 18 जुलाईको दिन नयाँ दिल्लीमा एनसीओआरडीको सातौं शीर्ष स्तरीय बैठकको अध्यक्षता गर्ने
गृह मन्त्रीले राष्ट्रिय नार्कोटिक्स हेल्पलाइन “मानस”को शुरुवात र श्रीनगरमा एनसीबीको जोनल कार्यालयको उद्घाटन गर्ने
अमितशालहेल एनसीबीको वार्षिक प्रतिवेदन 2023 र “नशामुक्त भारत”माथि सारसङ्ग्रह पनि जारी गर्ने
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्वमा भारत सरकारले ड्रग्स तस्करी विरुद्ध “जीरो टोलरेन्स नीति” अपनाएको छ, जसद्वारा ड्रग्सको खतरा कम्ति गर्नसकियोस्
गृह मन्त्रालयले संस्थागत ढाँचा सुदृढ बनाउन सबै नार्को एजेन्सीबीच समन्वय र व्यापक जनजागरूकता अभियानको 3 सूत्रीय रणनीतिमा चलिरहेको 2047 सम्म मोदोजीको नशामुक्त भारतको लक्ष्य प्राप्त गर्ने
15 JUL 2024 6:01PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय गृह एवं सहकारिता मन्त्री अमित शाहले बिहिबार, 18 जुलाई, 2024 को दिन नयाँ दिल्लीमा नार्को कोअर्डिनेशन सेन्टरको (एनसीओआरडी) सातौं शीर्ष स्तरीय बैठकको अध्यक्षता गर्नेछन्। गृह मन्त्रीले राष्ट्रिय नार्कोटिक्स हेल्पलाइन “मानस”को शुरुवात र श्रीनगरमा नार्कोटिक्स कन्ट्रोल ब्यूरोको (एनसीबी) जोनल कार्यालय पनि उद्घाटन गर्नेछन्। यसका साथै गृह मन्त्रीले एनसीबीको वार्षिक प्रतिवेदन 2023 र नशामुक्त भारतमाथि सार सङ्ग्र्ह पनि जारी गर्नेछन्। यस बैठकको उद्देश्य भारतमा मादक पदार्थको तस्करी र दुरूपयोगलाई सम्बोधित गर्न सामेल विभिन्न केन्द्रिय अनि राज्य सरकारका एजेन्सीको प्रयासमा समन्वय र तालमेल स्थापित गर्नुरहेको छ।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्वमा भारत सरकारले ड्रग्स तस्करी विरुद्ध “जीरो टोलरेन्स नीति” अपनाएको छ, जसद्वारा ड्रग्सको खतरा कम्ति गर्नसकियोस्। गृह मन्त्रालयले संस्थागत ढाँचालाई सुदृढ बनाउन, सबै नार्को एजेन्सीबीच समन्वय र व्यापक जनजागरूकता अभियानको तीन सूत्रीय रणनीति अङ्गीकार गर्दै 2047 सम्म मोदीजीको नशामुक्त भारतको लक्ष्य प्राप्त गर्नेछ।
यस रणनीति अन्तर्गत कैयौं महत्त्वपूर्ण कदम उठाइएका छन्, जसमा तल उल्लेखित सामेल छन् :
• चार स्तरीय प्रणालीको सबै स्तरमा सबै हितधारकको नियमित एनसीओआरडी बैठक,
• गतिविधि अनि सर्वोत्तम कार्यप्रणाली साझा गर्नका लागि समर्पित केन्द्रिकृत एनसीओआरडी पोर्टलको शुरुवात
• विशेष अन्तरराष्ट्रिय प्रभावसित सम्बन्ध राख्ने ठूला मामिलाका सम्बन्धनमा समन्वयका लागि एउटा संयुक्त समन्वय समितिको गठन,
• प्रत्येक राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशमा एउटा समर्पित एन्टी नार्कोटिक्स कार्यबलको (एएनटीएफ) गठन,
• नशालु दवाई नष्ट गर्ने अभियानलाई उच्च प्राथमिकता,
• नार्को अपराधीका लागि “निदान” पोर्टलको शुरुवात,
• नशालु दवाई पत्तो लगाउनका लागि श्वान दस्ताको गठन,
• फोरेन्सिक क्षमतालाई सुदृढ बनाइने,
• विशेष एनडीपीएस न्यायालय र द्रूतमार्गी अदालतको स्थापना,
• नशालु दवाईको दुरूपयोग विरुद्ध जागरूकता फैलाउन नशामुक्त भारत अभियान (एनएमबीए),
गृह मन्त्रालय अनि राज्यहरूबीच समुचित समन्वयका लागि 2016 मा एनसीओआरडी तन्त्र स्थापित गरिएको थियो। 2019 मा यसलाई चार स्तरीय प्रणालीको माध्यमद्वारा सुदृढ बनाइएको थियो। शीर्ष स्तरीय एनसीओआरडी समितिका अधअयक्ष केन्द्रिय गृह सचिव, कार्यकारी स्तरको एनसीओआरडी समितिका अध्यक्ष गृह मन्त्रालयका विशेष सचिव र राज्य स्तरीय एनसीओआरडी समितिका अध्यक्ष राज्यका मुख्य सचिव अनि जिल्ला स्तरीय एनसीओआरडी समितिका अध्यक्ष मजिस्ट्रेट हुन्छन्।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to chair 7th Apex Level Meeting of NCORD on Thursday, 18th July, 2024 in New Delhi
Home Minister will launch National Narcotics Helpline ‘MANAS’ and inaugurate NCB Zonal Office at Srinagar
Shri Amit Shah will also release NCB ‘Annual Report 2023’ and compendium on ‘Nasha Mukt Bharat’
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has adopted a ‘Zero Tolerance Policy’ against drug trafficking to curb the menace of drugs
MHA will achieve PM Modi's goal of a drug-free India by 2047 through a 3 points strategy - strengthening of institutional structure, coordination among all narco agencies and extensive public awareness campaign
15 JUL 2024 6:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will chair 7th Apex Level Meeting of Narco-Coordination Center (NCORD) on Thursday, 18th July, 2024, in New Delhi. Home Minister will launch National Narcotics Helpline ‘MANAS’ (Madak padarth Nisedh Asuchna Kendra) and inaugurate Narcotics Control Bureau (NCB) Zonal Office at Srinagar. Shri Amit Shah will also release NCB ‘Annual Report 2023’ and Compendium on ‘Nasha Mukt Bharat’. The meeting is aimed to co-ordinate and synergizes the efforts of various central and state government agencies involved in countering drug trafficking and abuse in India.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has adopted a ‘Zero Tolerance Policy’ against drug trafficking to curb the menace of drugs. The Ministry of Home Affairs will achieve PM Modi's goal of a drug-free India by 2047 through a 3 points strategy - strengthening of institutional structure, coordination among all narco agencies and extensive public awareness campaign.
As part of this strategy a number of steps have been taken which includes:
• Organizing NCORD meetings of all stake holders at all level of the four tier system on regular basis.
• Launch of a dedicated centralized NCORD Portal for sharing of activities and best practices.
• Formation of a Joint Coordination Committee for coordination on operational matters of specific large cases, which have connections with other crimes and international ramifications.
• Establishment of a dedicated Anti-Narcotics Task Force (ANTF) in each state/UTs.
• High priority to Drug Disposal drive.
• Launch of NIDAAN Portal for Narco offenders.
• Creation of canine squads for drug detection.
• Strengthening the forensic capabilities.
• Establishment of Special NDPS Courts and Fast Track Courts.
• Nasha Mukt Bharat Abhiyan (NMBA) for generating Awareness against drug Abuse.
The NCORD mechanism was formed in 2016 for better coordination between states and Ministry of Home Affairs. It has been further strengthened through a four-tier system in 2019. It has an Apex Level NCORD Committee, which is headed by Union Home Secretary, Executive Level NCORD Committee, which is headed by Special Secretary, Ministry of Home Affairs, State Level NCORD Committees, headed by Chief Secretaries and District Level NCORD Committees – headed by District Magistrates.