ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ୍‌. ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ତିନୋଟି ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ
“ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ଗାରୁଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିମତା ଓ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଉତ୍ସାହକୁ ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥାଏ”
“ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଜୀବନ ହେଉଛି ଚିନ୍ତାଧାରା, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ମିଶ୍ରଣର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଝଲକ”
“ନାଇଡୁଙ୍କ ବୁଦ୍ଧି, ସ୍ୱତଃସ୍ପୃର୍ତ୍ତତା, ଉପସ୍ଥିତ ବୁଦ୍ଧି ଓ ସଂକ୍ଷିପ୍ତରେ ଉତ୍ତର ଦେବାର ସ୍ତରକୁ କେହି ସମକକ୍ଷ ହୋଇ ପାରିବେ ନାହିଁ”
“ନାଇଡୁ ଜୀ ଗାଁ, ଗରିବ ଓ କୃଷକଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ”
"ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ଜୀବନଯାତ୍ରା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ"
30 JUN 2024 1:59PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ୍‌. ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ୭୫ତମ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରର ପୂର୍ବ ଦିନ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ତିନୋଟି ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚିତ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ (୧) ଦି ହିନ୍ଦୁର ହାଇଦ୍ରାବାଦ ସଂସ୍କରଣର ପୂର୍ବତନ ଆବାସିକ ସମ୍ପାଦକ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ନାଗେଶ କୁମାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ "ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ - ଲାଇଫ୍ ଇନ୍ ସର୍ଭିସ" ଶୀର୍ଷକ ପୁସ୍ତକ , ଯାହା ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ; (୨) ଭାରତର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପୂର୍ବତନ ସଚିବ ଡ. ଆଇ ଭି ସୁବ୍‌ବା ରାଓଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂକଳିତ ଏକ ଫଟୋ କ୍ରୋନିକଲ୍ "ସେଲିବ୍ରେଟିଂ ଭାରତ - ଦ ମିଶନ ଆଣ୍ଡ ମେସେଜ୍ ଅଫ୍ ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ଆଜ୍ ୧୩ଶ ଭାଇସ୍ – ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ"; ଏବଂ (୩) ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କିଶୋରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତେଲୁଗୁ ଭାଷାରେ ଲିଖିତ ସଚିତ୍ର ଜୀବନୀ , "ମହାନେତା – ଲାଇଫ୍ ଆଣ୍ଡ ଜର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫ୍ ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ରହିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ଆସନ୍ତାକାଲି ଜୁଲାଇ ପହିଲାରେ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବେ ଏବଂ "ଏହି ୭୫ ବର୍ଷ ଅସାଧାରଣ ଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ଚମତ୍କାର ଅନୁଭୂତି ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଜୀବନୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହି ପୁସ୍ତକ ଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେବା ସହ ଦେଶ ସେବାର ସଠିକ ମାର୍ଗକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ସହ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କାମ କରିବା ପାଇଁ ସେ ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ । ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି (ବିଜେପି)ର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଭାପତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରେ କ୍ୟାବିନେଟରେ ତାଙ୍କର ବରିଷ୍ଠ ଭୂମିକା, ଦେଶର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଏବଂ ପରେ ରାଜ୍ୟସଭା ବାଚସ୍ପତି ଭାବରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ଏହି ସହଯୋଗ ଜାରି ରହିଥିଲା । ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦବୀରେ ଥିବା ବେଳେ ଛୋଟ ଗାଁର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କେତେ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଥିବେ ତାହା କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଏପରିକି ମୁଁ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଜୀବନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ମିଶ୍ରଣର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଝଲକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ବିଜେପି ଏବଂ ଜନସଂଘର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ କୌଣସି ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିନା ରହିଥିଲା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏତେ ଅଭାବନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ , ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ଏବିଭିପି କର୍ମକର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ’ ବିଚାରଧାରା ସହିତ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ମନ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ୧୭ ମାସ ଜେଲରେ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶରେ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ଦୃଢତାର ସହ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ଏପରି ଜଣେ ସାହସୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ପରଖା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେ ନାଇଡୁଜୀଙ୍କୁ ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି ।
କ୍ଷମତା ଜୀବନର ସୁଖସୁବିଧାକୁ ଦର୍ଶାଇ ନଥାଏ, ବରଂ ଏହା ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ନିଜକୁ ସେହିଭଳି ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲେ , ବାଜପେୟୀ ସରକାରର ଅଂଶ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ସେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲେ । ନାଇଡୁ ଜୀ ଗାଁ, ଗରିବ ଓ କୃଷକଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ମୋଦୀ ସରକାରରେ କେନ୍ଦ୍ର ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡିକ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଏବଂ ଅମୃତ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ନମ୍ର ସରଳ ଆଚରଣ, ବାକ୍‌ପଟୁତା ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିମତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିମତା, ସ୍ୱତଃସ୍ପୃର୍ତ୍ତତା, ଉପସ୍ଥିତ ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂକ୍ଷିପ୍ତରେ ଉତ୍ତର ଦେବାର ସ୍ତରର କେହି ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଗଠନ ସମୟରେ ନାଇଡୁ ଯେଉଁ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଥିଲେ, "ଏକ ହାତ ମେଁ ବିଜେପି କା ଝଣ୍ଡା, ଅର୍ ଦୁସରେ ହାତ ମେଁ ଏନଡିଏ କା ଏଜେଣ୍ଡା", ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ହାତରେ ଦଳର ପତାକା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଜାତୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମେଣ୍ଟର ଏଜେଣ୍ଡା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ସେ ଏମ.ଓ.ଡି.ଆଇ.ର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ନାମ 'ମେକିଂ ଅଫ୍ ଡେଭଲପ୍‌ଡ ଇଣ୍ଡିଆ' ( ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ) ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଥରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ତାଙ୍କ ଶୈଳୀର ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଶବ୍ଦରେ ଗଭୀରତା, ଗମ୍ଭୀରତା, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ସ୍ପନ୍ଦନ, ବିହ୍ୱଳତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଅଛି ।
ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ରାଜ୍ୟସଭା ବାଚସ୍ପତି ଥିବା ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଲୋକସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ବିଲ୍ ଆଗତ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହର ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖି ଏଭଳି ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବିଲ୍ ପାରିତ କରିବାରେ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କ ଦୀର୍ଘ, ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ କାମନା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ସ୍ୱଭାବର ଭାବନାତ୍ମକ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ କେବେ ବି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ତାଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପ୍ରଭାବିତ ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ । ସେ ତାଙ୍କ ସରଳ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିବାର ତାଙ୍କର ବିଶେଷ କଳା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ସମୟ ବିତାଇବା କଥାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତି ପ୍ରତି ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ପୁସ୍ତକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଗୁଡିକ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀଙ୍କ ଜୀବନର ଯାତ୍ରାକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ଯାହା କି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ।
ଥରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ଏକ କବିତାର କିଛି ଧାଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇ ଓ ପାଠ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଣି ଥରେ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୪୭ରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ପାଳନ କରିବା ବେଳେ ନାଇଡୁ ଜୀ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବେ ।

Prime Minister's Office
PM releases three books on the life and journey of former Vice President Shri M. Venkaiah Naidu
“Shri M Venkaiah Naidu Garu's wisdom and passion for the country's progress is widely admired”
“These 75 years have been extraordinary and it encompasses magnificent stopovers”
“Life of Venkaiah Naidu ji is a perfect glimpse of the amalgamation of ideas, vision and personality”
“No one can match the level of Naidu Ji’s wit, spontaneity, quick counters and one-liners”
“Naidu ji wanted to serve the villages, the poor and the farmers”
“Journey of Venkaiah Ji’s life is a source of inspiration for the younger generations”
30 JUN 2024 1:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi released three books on the life and journey of former Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu on the eve of his 75th birthday via video conferencing today.
The books released by the Prime Minister include (i) Biography of the former Vice President titled “Venkaiah Naidu – Life in Service” authored by Shri S Nagesh Kumar, former Resident Editor of The Hindu, Hyderabad edition; (ii) “Celebrating Bharat – The Mission and Message of Shri M Venkaiah Naidu as 13th Vice–President of India”, a Photo chronicle compiled by Dr I.V. Subba Rao, Former Secretary to Vice-President of India; and (iii) Pictorial biography in Telugu titled “Mahaneta – Life and Journey of Shri M. Venkaiah Naidu” authored by Shri Sanjay Kishore.
Addressing the occasion, the Prime Minister noted that Shri M. Venkaiah Naidu will be completing 75 years tomorrow on the 1st of July and said, “These 75 years have been extraordinary and it encompasses magnificent stopovers.” The Prime Minister expressed delight in releasing Shri M. Venkaiah Naidu’s biography and two other books based on his life. He expressed confidence that these books will become a source of inspiration for the people while also illuminating the correct path to serving the nation.
Reminiscing about his long association with the former Vice-President, the Prime Minister said he had the opportunity to work with Shri Venkaiah ji for a long period. This collaboration began during Venkaiah ji's tenure as the national president of the Bharatiya Janata Party (BJP), followed by his senior role in the Cabinet, his tenure as the Vice-President of the country, and later as the Speaker of the Rajya Sabha. “One can imagine the wealth of experience a person hailing from a small village may have gathered while holding such significant posts. Even I learned a lot from Venkaiah ji”, he added.
Shri Modi expressed that the life of Venkaiah Naidu ji is a perfect glimpse of the amalgamation of ideas, vision and personality. The Prime Minister expressed happiness about the current state of BJP and Jana Sangh in Andhra Pradesh and Telangana as compared to how it was decades ago without any strong foundation. He said, “Despite such lacunae, Shri Naidu strived in his role as an ABVP Karyakarta with the ideology of “Nation First” and had made up his mind to achieve something for the nation.” The Prime Minister lauded Shri Naidu for his fighting tooth and nail against the Emergency, which was imposed 50 years ago in the nation, despite being imprisoned for about 17 months. Shri Modi underlined that Shri Naidu was one such braveheart who was tried and tested during the wrath of Emergency and that is the reason he considers Naidu ji as a true friend.
Underling that power does not reflect the comforts of life but is the medium to accomplish the resolutions by service, the Prime Minister said that Shri Naidu proved himself when he got the opportunity to become a part of the Vajpayee Government where he chose to become the Union Minister for Rural Development. “Naidu ji wanted to serve the villages, the poor and the farmers”, Shri Modi added. He further added that Shri Naidu worked as a Union Minister for Urban Development in the Modi Government and lauded his commitment and vision for modern Indian cities. He mentioned Swachh Bharat Mission, Smart City Mission and Amrit Yojna initiated by Shri Venkaiah Naidu.
Praising the former Vice-President’s soft mild-mannerism, eloquence and wit, the Prime Minister recalled that no one can match Venkaiah Naidu’s level of wit, spontaneity, quick counters and one-liners. Shri Modi warmly recalled the slogan coined by Naidu during the formation of Atal Bihari Vajpayee’s coalition government, “Ek haath mein BJP ka jhanda, aur dusre haath mein NDA ka agenda”, which translates to the party’s flag in one hand and the National Democratic Alliance’s agenda in the other. In 2014, he introduced the acronym ‘Making of Developed India’ for M.O.D.I. The Prime Minister said he was surprised by Venkaiah ji’s ruminations, compelling him to praise his style in the Rajya Sabha once where he said that there is depth, seriousness, vision, beat, bounce and wisdom in the former Vice-President’s words.
The Prime Minister hailed the positive environment created by Shri Naidu during his tenure as Speaker of the Rajya Sabha and highlighted the various important decisions taken by the House. Recalling the introduction of the bill to revoke Article 370 in the Rajya Sabha before being tabled in the Lok Sabha, the Prime Minister lauded Shri Naidu’s experienced leadership in the passage of such a sensitive bill while maintaining the decorum of the House. The Prime Minister wished for a long, active and healthy life for Shri Naidu.
Shri Modi threw light on the emotional side of Venkaiah Ji’s nature and informed that he never let adversities affect his decision-making. He also highlighted his simple way of living and his special ways of keeping in touch with people. PM Modi also recalled spending time at Venkaiah Ji’s residence during festivities. The Prime Minister touched upon the contributions made by personalities like Shri Naidu towards Indian politics. Referring to the three books released today, the Prime Minister said that they present the journey of Venkaiah Ji’s life, which is a source of inspiration for the younger generations.
The Prime Minister concluded his address by reminiscing & reciting a few lines of a poem which he had dedicated to Shri Naidu in the Rajya Sabha once. Shri Modi once again congratulated & wished Shri Venkaiah Naidu ji on completing 75 years of his life’s journey. Shri Modi expressed confidence that a Developed India (Viksit Bharat) would be celebrating its “century of freedom” in 2047 while Naidu Ji would be celebrating his centennial milestone.