য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা নিউ দিল্লিদা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা শেম-শারিবশিং হন্না য়েংশিনবগী অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ভারতকী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অসি ‘অশি-অনা অমতা য়াওহন্দবা থৌরাং’ অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লি
সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসনগী ফ্লদ মোনিতরিং সেন্তরশিং ঐখোয়গী দরকার ওইবশিং ফংনবা অমসুং মালেমগী থাকশিংগা চুন্নবা থবক তৌগদবনি-হোম মিনিস্তর
ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেলগী ঈশিং থৈদোক্নবা অৱাং-নোংপোক্তা য়ামদ্রবদা অচৌবা ইকোন ৫০ তৌগদবনি, মসিনা ইচাউ থেংনবা অমসুং লৌউ-শিংউ, ইথৈ-লৌখোং অমসুং তুরিজম চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি
ইচাউ নিংথিনা থেংননবা তুরেলশিংগী ঈশিং ইমায়গী চাং মাংজৌননা লাউথোকপগী থবকশিং ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎকদবনি
ইচাউ মতমদা লম্বীশিংদা ঈশিং থুমজিন্দনবা লম্বী শেম্বা মতমদা মহৌশাদগী লৈজরক্লবা খোঙবালশিং তঙাইফদবা শরুক অমা ওইহনগদবনি
সিক্কিম অমসুং মনিপুরগী ঈশিং ইচাউশিং কুপ্না থিজিন্নবা অমসুং হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিদা রিপোর্ত অমা পীখৎলক্নবা হোম মিনিস্তরনা এন.দি.এম.এ অমসুং জল শক্তি মিনিস্ত্রিদা খঙহনখ্রে
চাং নাইনা মৈরমশিং শেম্নবা, অকংবা উনাশিং খুন্দোক্নবা অমসুং লৈকায়গী মীওইশিং অমসুং ফোরেস্ত পর্সোনেলশিংগা লোয়ননা মোক দ্রিলশিং পাংথোক্নবা হোম মিনিস্তরনা তকশিনখ্রে
23 JUN 2024 4:22PM by PIB Imphal
ঙসি হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা নিউ দিল্লিদা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা শেম-শারিবশিং হন্না য়েংশিনবগী অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। লৈবাক অসিদা ঈশিং ইচাউগী অৱাবা কোকহন্নবা অপুনবা থৌশিল অমা শেম্নবা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিংশু হোম মিনিস্তরনা য়েংশিনখি।
মীফম মনুংদা, হোম মিনিস্তরনা হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা মীফমগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা য়েংশিনখি। মসিগা লোয়ননা, মীফম মনুংদা, এজেন্সিশিংনা শীজিন্নরিবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা মখোয়গী নেতৱার্ক পাকথোক-চাউথোকপগী মতাংদশু খন্নখি। গ্লাসিএল লেক আউতব্রস্ত ফ্লদ( জি এল ও এফ) থেংন্নবা থৌরাং তৌরিবশিং য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হন্না য়েংশিনখি। ইচাউ থেংন্নবা অমসুং ঈশিং শেন্নবগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা এজেন্সিশিংনা ইসরোগী সেতেল্লাইত মমিশিং মপুংফানা শীজিন্ননবা মহাক্না তকশিনখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ভারতকী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অসি ‘অশি-অনা অমতা য়াওহন্দবা থৌরাং’ অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লি। ইচাউ থেংনবগী মতাংদা এন.দি.এম.এনা পীবা পাউতাকশিং মতম চানা থবক ওইনা পায়খৎনবা হোম মিনিস্তরনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা পাউতাক পীখি। ঈশিং ইচাউ মাংজৌননা লাউথোকপদা শীজিন্নরিবা খুৎলায়শিং অমুক হন্না ফগৎহনবগী থবকশিং লোইশিন্নবা মহাক্না ইন্দিয়ান মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত(আই এম দি) অমসুং সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসনদা পাউতাক পীখি। সিক্কিম অমসুং মনিপুরগী ঈশিং ইচাউশিং কুপ্না থিজিন্নবা অমসুং হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিদা রিপোর্ত অমা পীখৎলক্নবা হোম মিনিস্তরনা এন.দি.এম.এ অমসুং জল শক্তি মিনিস্ত্রিদা খঙহনখি। অচৌবা দামশিংগী ফ্লদগেতশিং ফিবম ফনা থম্নবা মহাক্না পাউতাক পীখি। শ্রী সাহনা হায়খি সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসনগী ফ্লদ মোনিতরিং সেন্তরশিং ঐখোয়গী দরকার ওইবশিং ফংনবা অমসুং মালেমগী থাকশিংগা চুন্নবা থবক তৌগদবনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি চহি চুপ্পা ঈশিং চেন্দবা তুরেলশিং অসি লৈবাক নিংখায়গনবা অমসুং খোঙনুং থেনগৎপা য়াম্না তোইনা থোকই অমসুং মসিনা ঈশিং ইচাউ থোকহল্লি। ইচাউ নিংথিনা থেংননবা তুরেলশিংগী ঈশিং ইমায়গী চাং মাংজৌননা লাউথোকপগী থবকশিং ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। ইচাউ মতমদা লম্বীশিংদা ঈশিং থুমজিন্দনবা লম্বী শেম্বা মতমদা মহৌশাদগী লৈজরক্লবা খোঙবালশিং তঙাইফদবা শরুক অমা ওইহনগদবনি। ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেলগী ঈশিং থৈদোক্নবা অৱাং-নোংপোক্তা য়ামদ্রবদা অচৌবা ইকোন ৫০ তৌগদবনি, মসিনা ইচাউ থেংনবা অমসুং লৌউ-শিংউ, ইথৈ-লৌখোং অমসুং তুরিজম চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং মফম অদুগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি এন.দি.এম.এ অমসুং ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিনা লান্মৈ চাকপা থিংনবা মাংজৌননা থবকশিং পায়খৎকদবনি। মসিগীদমক, চাং নাইনা মৈরমশিং শেম্নবা, অকংবা উনাশিং খুন্দোক্নবা অমসুং লৈকায়গী মীওইশিং অমসুং ফোরেস্ত পর্সোনেলশিংগা লোয়ননা মতম মতমগী মোক দ্রিলশিং পাংথোক্কদবনি। মসিগা লোয়ননা, মফম অমদা হঞ্জিন-হঞ্জিন লান্মৈ চাকপগী থৌদোকশিং থোক্লিবা অসি নৈনগদবনি। লান্মৈ চাকপগী থৌদোকশিং থেংননবা অকুপ্পা মেনুএল অমা শেম্নবা মহাক্না এন.দি.এম.এদা খঙহনখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি আই.এম.দিনা ব্রাজ তাবাগী মতাংদা মীয়ামদা এস.এম.এস, তি.ভি, এফ.এম রেদিও অমসুং অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী মতাংদা খঙহনগদবনি। তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংনা শেম্বা অইং-অশা, নোংজু অমসুং ইচাউগা মরী লৈনবা এপ্পশিং অমতা ওইনা পুনশিনবগী তঙাইফদবা লৈ অমসুং মীয়ামদা কান্নবা পীগনি। ঈশিং ইচাউ য়াওনা খুদোংথিবা অমা হেক থোক্লকপা মতমদা মীয়াম্না অহানবা ওইনা থেংনরি, মরম অদুনা তোঙান-তোঙানবা এজেন্সিশিংনা মীয়াম ৱাখল তাহনবগী থবকশিং মীয়ামগা লোয়ননা পাংথোকমিন্নগদবনি।
মীফম মনুংদা, আই.এম.দি, সি.দব্লিউ.সি, এন.দি.আর.এফ অমসুং এন.দি.এম.না অকুপ্পা মরোলশিং উৎখি। হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা ঈশিং ইচাউগী ফিবম হন্না য়েংশিনবা মীফমদা লৌখিবা ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংনা মরিক চুম্না খঙহনখি। চহি অসিগী কুমগী নোং অমসুং তুংগীদমক মখোয়না শেম-শারিবশিংগী মতাংদশু মখোয়না পাউদমখি।
মীফম অদুদা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সি.আর পতিল, হোম এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাই, য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি, রিভর দিবলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রিজুবিনেসন দিপার্তমেন্ত, আর্থ সাইন্সেস, ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরিশিং, রেলৱেজ বোর্দকী চিয়ার্পসন, এন.দি.এম.এ দিপার্তমেন্তগী মেম্বরশিং অমসুং লুচিংবশিং, এন.দি.আর.এফ অমসুং আই.এম.দিগী দিরেক্তর জেনেরেলশিং, এন.ঐচ.এ.আইগী চিয়ার্মেন অমসুং সি.দব্লিউ.সি য়াওনা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংগী সেনিয়ার ওফিসারশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs a high-level meeting to review the preparedness of flood management in New Delhi today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s Disaster Management is moving forward with a ‘Zero Casualty Approach’
Flood monitoring centres of Central Water Commission should be in accordance with our requirements and of international standards – Home Minister
At least 50 large ponds in Northeast should be constructed to divert water of Brahmaputra River, this will help in tackling floods and developing agriculture, irrigation and tourism
Efforts should be made to upgrade forecast system of water level of rivers for better flood management
Natural drainage system should be an integral part of the designs of road construction to deal with inundation of roads, in case of floods
Home Minister instructs NDMA and M/o Jal Shakti to conduct a detailed study on floods in Sikkim and Manipur and submit a report to the MHA
Home Minister stresses on the need to regularly create fire lines, remove dry leaves and conduct mock drills with locals and forest personnel to prevent forest fires
Union Home Minister emphasizes on the need to integrate weather, rainfall and flood warning related apps developed by various departments
23 JUN 2024 4:22PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a high-level meeting to review the preparedness of flood management in New Delhi today. The Union Home Minister also reviewed long-term measures to formulate a comprehensive and far-reaching policy to mitigate the menace of floods in the country.
During the meeting, Union Home Minister also reviewed the action taken on the decisions made in the meeting held last year. Along with this, new technologies being adopted by all the agencies and the expansion of their network for flood management, were also discussed during the meeting. Shri Amit Shah also reviewed the preparations to deal with Glacial Lake Outburst Flood (GLOF). He also emphasized on optimum use of satellite imagery provided by the Indian Space Research Organization (ISRO) by various agencies for flood and water management.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s Disaster management is moving forward with a ‘Zero Casualty Approach’. Home Minister appealed to all the States and Union Territories to timely implement the advisories issued by NDMA for flood management. He directed the India Meteorological Department (IMD) and the Central Water Commission (CWC) to complete the process of recalibrating all the equipment used in flood forecast, at the earliest. Shri Shah instructed concerned departments to conduct a detailed study of the recent floods in Sikkim and Manipur and submit a report to the Ministry of Home Affairs (MHA). He also directed to ensure that floodgates of all the major dams are in good condition. Shri Shah said that the flood monitoring centres of the CWC should be in accordance with our requirements and of international standards.
The Union Home Minister said that the non-perennial rivers are prone to more soil erosion and siltation, resulting in floods. He directed that efforts should be made to upgrade forecast system of water level of rivers for better flood management. Shri Shah said that natural drainage system should be an integral part of the designs of road construction to deal with inundation of roads, in case of floods. Shri Shah said that at least 50 large ponds in the Northeast should be constructed so that the water of the Brahmaputra River could be diverted and stored in those ponds. He said that this will help in developing agriculture, irrigation and tourism in those areas at a low cost and also help in tackling the floods, and, it will eventually benefit the local economy.
Shri Amit Shah instructed the National Disaster Management Authority (NDMA) and the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) to take appropriate precautionary measures to prevent incidents of forest fire. For this, Home Minister stressed the need to regularly create fire lines, remove dry leaves and conduct mock drills from time to time with local residents and forest personnel. Along with this, he also asked to analyse the incidents of repeated forest fires at the same place. Home Minister also asked the NDMA to prepare a detailed manual to deal with incidents of forest fires.
The Union Home Minister directed that the IMD’s alerts regarding lightning strikes should be disseminated to the public on time through SMS, TV, FM radio and other mediums. He emphasized on the need to integrate weather, rainfall and flood warning related apps developed by various departments so that their benefits could reach the targeted population. Shri Shah directed that since the community is the first responder at the time of any disaster including flood, therefore, there should be coordination and integration in the community awareness programs being run by various agencies so that they can have maximum impact.
During the meeting, IMD, CWC, NDRF and NDMA made detailed presentations. The departments concerned also informed about the action taken on the instructions given by the Union Home Minister during the flood review meeting held last year. They also apprised about their preparedness for the current monsoon season and future action plan.
Union Minister for Jal Shakti, Shri CR Paatil, Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary, Secretaries of Ministries and Departments of River Development and Ganga Rejuvenation, Earth Sciences, Environment, Forest and Climate Change, Road Transport and Highways, Chairperson Railway Board, Members and Heads of Departments of NDMA, Directors General of NDRF and IMD, Chairman NHAI, senior officials from NRSC and other concerned departments including CWC were present in the meeting.