আয়ুষ
শ্ৰীনগৰত দশম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিব প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে
এইবাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ মূল বিষয়বস্তু “নিজৰ আৰু সমাজৰ বাবে যোগ”-এ যোগৰ অনুশীলনৰ জৰিয়তে বিশ্বজুৰি স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা নিশ্চিত কৰাৰ বাৰ্তা বহন কৰিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গ্ৰাম প্ৰধানসকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰে আৰু যোগক এক গণ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়
“মহাকাশৰ বাবে যোগ”ৰ দৰে উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানৰ সৈতে সমগ্ৰ বিশ্বতে উলহ-মালহেৰে উদযাপন কৰা হ’ব আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস
20 JUN 2024 5:33PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২১ জুনৰ দিনটোত দশম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শ্ৰীনগৰৰ এছকেআইচিচি ( SKICC) ত যোগ দিৱস উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিব। এই বছৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিষয়বস্তু হৈছে “নিজৰ আৰু সমাজৰ বাবে যোগ”। ব্যক্তিগত কল্যাণ আৰু সমাজৰ সামূহিক কল্যাণৰ সমন্বয়ত ইভয়কে লাভাৱান্বিত কৰিবলৈ এইবেলৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল কাশ্মীৰৰ লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ শ্ৰী মনোজ সিনহা, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ) আৰু স্বাস্থ্য তথা পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত প্ৰতাপৰাও গণপাত্ৰৱ যাদৱকে ধৰি বহু গণ্যমান্য ব্যক্তিয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত অনুষ্ঠিত কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
যোগৰ অনুশীলনৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাৰ্তা কঢ়িয়াই নিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে কাইলৈ সেই অনুষ্ঠানত একত্ৰিত হ’ব। এই উপলক্ষ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সভাত যোগৰ বিষয়ে ভাষণ আগবঢ়োৱাৰ উপৰি যোগৰ অনুশীলনতো অংশগ্ৰহণ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উক্ত যোগৰ অনুশীলনৰ সময়তে শাৰীৰিক, মানসিক আৰু আধ্যাত্মিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত যোগৰ তাৎপৰ্যৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰিব।
যোগৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভ অৰ্জনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সকলো গ্ৰাম প্ৰধানলৈ এখন পত্ৰ লিখিছে আৰু তাত এইবুলি উল্লেখ কৰিছে , “তৃণমূল পৰ্যায়ত মই আপোনালোকক এই আহ্বান জনাইছো যে যোগ আৰু বাজৰাকলৈ জননেতৃত্বাধীন আন্দোলন গঢ়ি তুলি সামূহিক স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে অধিক সজাগতাৰ সৃষ্টি কৰক ।” পূৰ্বৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ সংস্কৰণত হোৱাৰ দৰেই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এই পত্ৰই পঞ্চায়ত, অংগনবাড়ী আৰু সামূহিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আদিৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস কেন্দ্ৰসমূহত যোগৰ কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰিব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ) শ্ৰীযুত প্ৰতাপৰাও গণপাত্ৰৱ যাদৱৰ লগতে আয়ুষৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচা তথা জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে আজি ২১ জুনৰ মূল অনুষ্ঠান হ’বলগীয়া শ্ৰীনগৰৰ এছকেআইচিচি পৰিদৰ্শন কৰি প্ৰস্তুতিৰ বুজ লয়। কাইলৈৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ অনুষ্ঠানটোক সকলো যোগপ্ৰেমীৰ বাবে এক উত্‍সাহজনক অভিজ্ঞতা হিচাপে পৰিগণিত কৰিবলৈ প্ৰস্তুতি পূৰ্ণগতিত চলি আছে।
২০১৫ চনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস আৰম্ভ হোৱাৰে পৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যক্তি হিচাপে কাম কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ প্ৰচেষ্টাতে দিল্লী, চণ্ডীগড়, ডেৰাডুন, ৰাঁচী, লক্ষ্ণৌ, মহীশূৰ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিউয়ৰ্কস্থিত মুখ্য কাৰ্যালয়কে ধৰি বিশ্বৰ বিভিন্ন স্থানত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰি অহা হৈছে। ।
এই বছৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস সমগ্ৰ দেশতে বিস্তৃতভাবে উদযাপন হ’ব। ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা ইছৰোয়ো “মহাকাশৰ বাবে যোগ” বাণীৰে উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানৰ ৰূপায়ণ কৰিব, য’ত ইছৰোৰ সকলো কেন্দ্ৰ আৰু গোটে চিৱাইপি বা সাধাৰণ যোগ প্ৰট’কলৰ অনুশীলনৰ কাৰ্যসূচী গ্ৰঙম কৰিব। ইছৰোৰ স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহেও ২১ জুনত সাধাৰণ যোগ প্ৰট’কলৰ অনুশীলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইছৰোৰ গগনযান প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িতসকলেও এই অনুশলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব। কন্যাকুমাৰীৰ বিবেকানন্দ ৰক মেম’ৰিয়েলতো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালনৰ প্ৰস্তুতি পূৰ্ণগতিত চলি আছে।
বিশ্বজুৰি থকা ভাৰতৰ বিদেশৰ দূতাবাস আৰু ভাৰতীয় মিছনেও যোগৰ ব্যাপক প্ৰভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিব পৰাকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰিব।
এইবাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিশেষ অনুষ্ঠান উপলক্ষে শ্ৰীনগৰৰ ডাল লেকৰ পাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে সমাজৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ ৭ হাজাৰৰো অধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
আয়ুষৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচাই শেহতীয়াকৈ এক সমাৱেশত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ এই মহাযাত্ৰাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি স্বাস্থ্য, সামাজিক মূল্যবোধ আদিৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত যোগ দিৱসৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰিছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপনৰ ক্ষেত্ৰত ‘চৰকাৰৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো ’ নিয়োজিত হৈছে আৰু বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগসমূহৰ মাজত সমন্বিত প্ৰচেষ্টা তথা ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ বিষয়টো লক্ষ্যণীয় হৈ পৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ দলেও দেশজুৰি অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰি আহিছে, য’ত সামূহিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত যোগৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে নানান দিশ প্ৰতিফলিত কৰা হৈছে।
দিল্লীত আয়ুস মন্ত্ৰালয়ে নতুন দিল্লী পৌৰ নিগম (এন ডি এম চি), ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (এ এছ আই) আৰু দিল্লী উন্নয়ন কৰ্তৃপক্ষ ( ডি ডি এ )ৰ সৈতে মিলি কৰি গণ যোগাসন অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে। জনসাধাৰণক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ আয়ুস মন্ত্ৰালয়ে মাইগভ আৰু মাইভাৰতৰ মঞ্চত ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক পৰিষদৰ (আই চি চি আৰ)ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে "পৰিয়ালৰ সৈতে যোগাসন" বিষয়ক ভিডিঅ' প্ৰতিযোগিতাকে ধৰি কেইবাটাও প্ৰতিযোগিতা আৰু কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰিছে। এই প্ৰতিযোগিতাই বিশ্বজুৰি পৰিয়ালসমূহক যোগাসনৰ আনন্দ প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিয়ালৰ বন্ধন শক্তিশালী কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব। প্ৰতিযোগিতাৰ ভিডিঅ’ আদি ২০২৪ চনৰ ৩০ জুন তাৰিখৰ ভিতৰত জমা দিব লাগিব।
#YogaWithFamily ভিডিঅ’ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে যোগৰ জড়িয়তে স্বাস্থ্য আৰু ঐক্যৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰত সহায় কৰাৰ লগতে আকৰ্ষমীয় পুৰস্কাৰো লাভ কৰাৰ সুযোগ লভিব। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে অন্যান্য হেচটেগসমূহৰ ভিতৰত আছে #InternationalDayofYoga2024, #YogaForSelfAndSociety, #YogaWithFamily, আৰু #IDY2024। যোগৰ এই বিশ্বব্যাপী উদযাপনত যোগদান কৰাৰ অৰ্থে সমগ্ৰ বিশ্বৰ লোকসকলক এই হেচটেগসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।

AYUSH
Prime Minister to Lead 10th International Day of Yoga Celebrations in Srinagar
This year’s IDY theme “Yoga for Self and Society” showcases message to promote global health and wellness through the practice of yoga
Prime Minister Shri Narendra Modi communicated with Gram Pradhans, urging them to make Yoga a people-led movement
Celebrations span across the globe with notable events like “Yoga for Space”
20 JUN 2024 5:33PM by PIB Delhi
On the occasion of 10th International Day of Yoga (IDY) on 21st June 2024, Prime Minister Shri Narendra Modi will lead the International Yoga Day Celebrations at SKICC here tomorrow. This year’s theme, “Yoga for Self and Society,” emphasizes yoga’s vital role in fostering both individual well-being and societal harmony. Lieutenant Governor of the UT of J&K, Shri Manoj Sinha, Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Ayush and Minister of State in the Ministry of Health and Family Welfare, Shri Prataprao Ganpatrao Jadhav and many other dignitaries will also join the program led by the Prime Minister.
The event aims to bring together thousands of participants carrying message to promote global health and wellness through the practice of yoga. On the occasion, Prime Minister will address the gathering and participate in the Common Yoga Protocol session, highlighting Yoga’s significance in nurturing physical, mental, and spiritual growth.
To maximize the inclusiveness of Yoga benefits, Prime Minister Shri Narendra Modi has also written a letter to all the Gram Pradhans stating that, “At the grassroots level, I urge you to make holistic health, a people-led movement by spreading more awareness about Yoga and millets.” As in earlier IDY editions, Prime Minister letter is sure to surge Yoga activities around IDY in Panchayats, Anganwadis and Community Health Centers among others.
Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Ayush Shri Prataprao Ganpatrao Jadhav along with Secretary Ayush Vaidya Rajesh Kotecha and Senior officers from J&K, today, visited SKICC in Srinagar, venue of 21st June main event, and took note of various preparations on the ground. Preparations are in full swing to make the IDY main event an uplifting experience for all the Yoga enthusiasts.
Since the inception of IDY in 2015, Prime Minister has been a pivotal figure in its promotion, hosting celebrations at various iconic locations worldwide, including Kartavya Path in Delhi, Chandigarh, Dehradun, Ranchi, Lucknow, Mysuru, and the United Nations Headquarters in New York.
This year's celebrations will span across the Nation, with notable event termed as “Yoga for Space”, wherein all the centers and units of ISRO will have programs on the practice of CYP or common Yoga Protocol. ISRO autonomous bodies will also participate in the CYP practice on 21st June. Along with this active participation from the Gaganyaan project team is also scheduled for 21st June. Observance of IDY at Vivekananda Rock Memorial in Kanyakumari is also in full swing.
Globally, Embassies and Indian Missions abroad will join the celebrations, reflecting yoga's widespread influence. This year IDY is witnessing events such as ‘Yoga for Space’, an initiative with support of Indian Space Research Organization (ISRO).
Over 7,000 people from various walks of life will gather with Prime Minister on the banks of Dal Lake, Srinagar to mark this special occasion.
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary of Ayush, recently in a gathering highlighted the journey of IDY, emphasizing its role in promoting health, social values, and a sense of community.
The ‘Whole of Government’ approach to IDY celebrations includes coordinated efforts across various government departments and active participation from state governments and union territories. The National Ayush Mission team is also organizing events nationwide, demonstrating yoga’s impact on holistic health.
In Delhi, the Ministry of Ayush has partnered with NDMC (New Delhi Municipal Corporation), ASI (Archaeological Survey of India), and DDA (Delhi Development Authority) to organize mass yoga events. To engage the masses, the Ministry of Ayush has launched several contests and activities, including the "Yoga with Family" Video Contest in partnership with the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) on the MyGov and MyBharat platforms. This contest encourages families worldwide to showcase the joy of yoga and reinforce family bonds, with submissions due by June 30, 2024.
Participants in the #YogaWithFamily Video Contest have the chance to win exciting prizes while promoting yoga’s message of health and unity. Major hashtags for the event, among others include #InternationalDayofYoga2024, #YogaForSelfAndSociety, #YogaWithFamily, and #IDY2024. People around the world are encouraged to use these hashtags to join this global celebration of Yoga.