তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
১৫ৰ পৰা ২১ জুন, ২০২৪ লৈ অনুষ্ঠিত হ'ব ‘অষ্টাদশ মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’
দিল্লী, কলকাতা, চেন্নাই আৰু পুনেত সমান্তৰাল ‘স্ক্ৰীণিং’ৰ সৈতে মুম্বাইত উৎসৱ অনুষ্ঠিত হ'ব
৩৮ খন দেশৰ পৰা ৬৫ টা ভাষাৰ ১০০০ ৰো অধিক চলচ্চিত্ৰৰ অভিলেখ সংখ্যক যোগদান
তথ্যচিত্ৰ খণ্ডৰ নেতৃত্বত আৰোহণৰ লক্ষ্যৰে ২০২৪ সংস্কৰণ-ত ‘ডিঅচি ফিল্ম বজাৰ’ৰ প্ৰৱৰ্তন দেখিবলৈ পোৱা যাব
প্ৰসিদ্ধ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে ‘কিউৰেটেড’ বিষয়ত ২৫ টাতকৈ অধিক ‘মাষ্টাৰক্লাছ’, ‘পেনেল ডিছকাশ্যন’ আৰু ‘অ’পেন ফ'ৰাম’ত অংশগ্ৰহণ কৰিব
সন্মানীয় জুৰী সদস্যসকলৰ ভিতৰত আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা অড্ৰিয়াছ ষ্টনিছ, ভাৰত বালা, ডঃ ববি শৰ্মা বৰুৱা, আন্না হেঙ্কেল-ডনাৰ্চমাৰ্ক আৰু প্ৰযোজক অপূৰ্ব বক্সী, এডেল চিলমান-এগবাৰ্ট, কেইকো বেং আৰু বাৰ্থেলেমি ফৌগেয়া অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব
07 JUN 2024 4:10PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জজুৱে আজি ঘোষণা কৰে যে মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ অষ্টাদশ সংস্কৰণ মুম্বাইত ১৫ জুনৰ পৰা ২১ জুন, ২০২৪ লৈ অনুষ্ঠিত হ'ব। তেওঁ কয় যে যদিও মহোৎসৱৰ স্থান ‘এফডি-এনএফডিচি কমপ্লেক্স, মুম্বাই’ হ'ব, পিছে, ‘এমআইএফএফ’ দিল্লী (চিৰিফৰ্ট প্ৰেক্ষাগৃহ), চেন্নাই (ঠাকুৰ চলচ্চিত্ৰ কেন্দ্ৰ), পুনে (এনএফএআই প্ৰেক্ষাগৃহ) আৰু কলকাতা (এছআৰএফটিআই প্ৰেক্ষাগৃহ)তো ইয়াৰ ‘স্ক্ৰীণিং’ অনুষ্ঠিত হ'ব।
অনুষ্ঠানটোত অতিৰিক্ত সচিব, শ্ৰীমতী নীৰজা শেখৰ, প্ৰধান মহা নিৰ্দেশক, পিআইবি, শ্ৰীমতী শ্বেফালী বি শৰণ আৰু ‘এনএফডিচি’-ৰ পৰিচালন সঞ্চালক, শ্ৰী প্ৰীথুল কুমাৰ উপস্থিত থকে।
এমআইএফএফ-ৰ চলচ্চিত্ৰ কাৰ্যক্ৰমণিকা
১. প্ৰতিযোগিতা শাখাৰ বাবে এই বছৰ ৩৮ খন দেশৰ ৬৫টা ভাষাৰ ১০১৮ খন চলচ্চিত্ৰৰ অভিলেখ সংখ্যক যোগদান
২. বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ বিশেষজ্ঞৰ ৩ খন বাছনি সমিতিয়ে আন্তৰ্জাতিক (২৫) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় (৭৭) প্ৰতিযোগিতা শাখাৰ বাবে ১১৮ খন চলচ্চিত্ৰ বাছনি কৰিছে। এই বছৰ অতি উচ্চ মানৰ চলচ্চিত্ৰ লাভ কৰা হৈছে আৰু সেয়ে মহোত্সৱৰ বাবে ছবি নিৰ্বাচন কৰিবলৈ যাওতে বিশেষ কষ্ট কৰিবলগীয়া হৈছে বুলি বাছনি সমিতিয়ে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে মন্তব্য কৰিছে।
৩. এই বছৰ ‘এমআইএফএফ’ কাৰ্যক্ৰমত মুঠ ৩১৪ খন চলচ্চিত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে
৪. ৮ টা ‘ৱৰ্ল্ড প্ৰিমিয়াৰ’, ৬ টা ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰিমিয়াৰ’, ১৭ টা ‘এছিয়া প্ৰিমিয়াৰ’ আৰু ১৫ টা ‘ইণ্ডিয়া প্ৰিমিয়াৰ’ অনুষ্ঠিত হ'ব।
৫. এই সংস্কৰণত বিশেষ ‘পেকেজ’বোৰ ‘কিউৰেট’ কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে:
ক. অস্কাৰ আৰু বাৰ্লিনেলৰ পুৰস্কাৰ প্ৰাপক চলচ্চিত্ৰ-ৰ ‘পেকেজ’ (প্ৰতিটোত ১২ খন চুটি ছবি)
খ. ৰাছিয়া, জাপান, বেলাৰুছ, ইটালী, ইৰাণ, ভিয়েটনাম আৰু মালি- ৭ খন দেশৰ সৈতে সহযোগিতাৰে 'বিশেষ দেশ ফোকাছ পেকেজ'
গ. ৪খন দেশ- ফ্ৰান্স, স্লোভেনিয়া, আৰ্জেণ্টিনা আৰু গ্ৰীচ-ৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা ‘এনিমেশ্যন পেকেজ’
ঘ. সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ছাত্ৰসকলৰ চলচ্চিত্ৰ (৪৫ খন চলচ্চিত্ৰ)
ঙ. ‘এনএফডিচি’-ৰ ‘ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ আৰ্কাইভ’ৰ পৰা ‘ক্লাছিক পেকেজ’ পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হৈছে
চ. দেশৰ প্ৰগতি, বিকাশ আৰু সমৃদ্ধি প্ৰদৰ্শন কৰা ‘অমৃত কালত ভাৰত’ৰ বিশেষ বিষয়বস্তু আধাৰিত প্ৰতিযোগিতামূলক চলচ্চিত্ৰ
ছ. শ্ৰাব্য' বৰ্ণনা আৰু সাংকেতিক ভাষাৰ বিৱৰণৰ সৈতে দৃষ্টিশক্তি তথা শ্ৰৱণ শক্তিহীনসকলৰ বাবে ‘দিব্যাংগজন পেকেজ’ৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ।
জ. চলচ্চিত্ৰৰ নিৰ্বাচিত ‘পেকেজ’বোৰো অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব -
১. বন্যপ্ৰাণী
২. মিছন লাইফ
৩. এছিয়ান মহিলা চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ চলচ্চিত্ৰ
এমআইএফএফ-ৰ আৰম্ভণি আৰু সামৰণিৰ চলচ্চিত্ৰ
৬. ‘অষ্টাদশ এমআইএফএফ’-ৰ উদ্বোধনী চলচ্চিত্ৰ হ'ব "বিলি এণ্ড মলি, এন অটাৰ লাভ ষ্ট'ৰী", ১৫ জুন, ২০২৪ তাৰিখে মুম্বাই, দিল্লী, কলকাতা, পুনে আৰু চেন্নাইত প্ৰদৰ্শনেৰে উৎসৱৰ শুভাৰম্ভ কৰা হ’ব।
৭. মহোৎসৱৰ সামৰণিৰ চলচ্চিত্ৰ হ’ব ‘সোণালী শংখ’ জয় কৰা ছবিখন আৰু ২১ জুন, ২০২৪ তাৰিখে এই ছবি প্ৰদৰ্শিত হ'ব।
জুৰী আৰু বঁটাসমূহ
৮. আন্তৰ্জাতিক জুৰীমণ্ডলীত সমগ্ৰ বিশ্বৰ কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ ব্যক্তিত্ব অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। তেওঁলোক হৈছে - কেইকো বেং, বাৰ্থেলেমি ফৌগেয়া, অড্ৰিয়াছ ষ্টনিছ, ভাৰত বালা, আৰু মানস চৌধুৰী, এওঁলোকে ‘শ্ৰেষ্ঠ তথ্যচিত্ৰ’ৰ বাবে ‘সোণালী শংখ’, ‘শ্ৰেষ্ঠ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুটি কল্পকাহিনী চলচ্চিত্ৰ’ আৰু ‘শ্ৰেষ্ঠ এনিমেশ্যন চলচ্চিত্ৰ’ৰ বাবে ‘ৰূপালী শংখ’, আৰু ‘আটাইতকৈ অভিনৱ পৰীক্ষামূলক/চলচ্চিত্ৰ’ৰ বাবে ‘প্ৰমোদ পাটী বঁটা’ প্ৰদান কৰিব।
৯. ‘অষ্টাদশ এমআইএফএফ’-ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জুৰীত এডেল চিলমান-এগবাৰ্ট, ড০ ববি শৰ্মা বৰুৱা, অপূৰ্ব বক্সী, মুঞ্জল শ্ৰফ আৰু আন্না হেংকেল-ডন নৰ্চমাৰ্কৰ দৰে উল্লেখযোগ্য ব্যক্তিত্ব আছে। এওঁলোকে শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰ, চুটি চলচ্চিত্ৰ, এনিমেশ্যন, ‘প্ৰথমবাৰৰ বাবে আত্মপ্ৰকাশকাৰীৰ শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰ বঁটা’ (মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা) আৰু ‘ছাত্ৰসকলৰ শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰ বঁটা’ (‘আইডিপিএ’ই পৃষ্ঠপোষকতা কৰা) প্ৰদান কৰিব, ইয়াৰ উপৰিও বহুতো কাৰিকৰী বঁটা আৰু "অমৃতকালত ভাৰত" শিতানৰ শ্ৰেষ্ঠ চুটি চলচ্চিত্ৰৰ বাবে এক বিশেষ বঁটা প্ৰদান কৰিব।
১০. ৩ টা কাৰিকৰী বঁটা ১) চিনেমাটোগ্ৰাফী, ২) সম্পাদনা আৰু ৩) ছাউণ্ড ডিজাইন, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ পৰা উমৈহতীয়া ভাবে প্ৰদান কৰা হ'ব।
১১. ৩ গৰাকী বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ সমালোচকক এখন ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ তথ্যচিত্ৰৰ বাবেও এটা ‘ফিপ্ৰেচি জুৰী বঁটা’ প্ৰদান কৰা হ’ব
১২. মুঠ ৪২ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
সুগম মহোত্ৎসৱ
১৩. অডিঅ' বৰ্ণনা আৰু সাংকেতিক ভাষাৰ বিৱৰণৰ সৈতে দৃষ্টিহীন তথা শ্ৰৱণ শক্তিহীনসকলৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ।
১৪. বিশেষভাৱে সক্ষমসকলৰ বাবে বিশেষ চলচ্চিত্ৰৰ উপৰিও, ‘এনএফডিচি’য়ে ‘এনএফডিচি-এফডি চৌহদ’ত ‘এমআইএফএফ উৎসৱ’ৰ স্থানডোখৰ পৃথকভাৱে সক্ষম লোকসকলৰ লগতে বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা থকা লোকসকলৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে সুগম কৰাৰ বাবে এক অনালাভকাৰী সংগঠন ‘স্বয়ম’ৰে সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিছে।
বৰ্ণাঢ্য উদ্বোধনী /সামৰণি অনুষ্ঠান আৰু ৰেড কাৰ্পেট
১৫ মুম্বাইৰ নৰিমন পইণ্টৰ ‘এনচিপিএ’ত বৰ্ণাঢ্য শুভাৰম্ভণি আৰু সামৰণি অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ'ব। অনুষ্ঠানসমূহত সাংস্কৃতিক কাৰ্যক্ৰমৰ এক শৈল্পিক সমন্বয় দেখা যাব য'ত ভাৰতীয় এনিমেশ্যনৰ যাত্ৰা, উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত শ্ৰীলংকাৰ পৰা আৰু সামৰণি অনুষ্ঠানত আৰ্জেণ্টিনাৰ পৰা সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শন আৰু এই বছৰৰ ‘৭৭ সংখ্যক কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ত ‘লা চিনেফ বঁটা’ লাভ কৰা, ‘এফটিআইআই’-ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ চুটি চলচ্চিত্ৰ "ছানফ্লাৱাৰ ৱে’ৰ দা ফাৰ্ষ্ট ওৱান টু ন’" প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
১৬. মুম্বাইৰ ‘এনএফডিচি-এফডি কমপ্লেক্স’ত ১৫ জুনত উদ্বোধনী চলচ্চিত্ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰতিদিনে ‘ৰেড কাৰ্পেট স্ক্ৰীণিং’ অনুষ্ঠিত হ'ব। বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ তাৰকাসকলৰ সৈতে পৰিকল্পনা কৰা আন ‘ৰেড কাৰ্পেট’সমূহ হৈছে ‘পোচাৰ’, ‘ইনচাইড আউট-২’, ‘দ্য কমাণ্ডমেণ্টছ শ্বেডো’, ‘মাই মাৰ্কিউৰী’, ‘শ্ৰীকান্ত’, ‘ব্ৰেণ্ড বলীউড’ ইত্যাদি।
১৭. চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ অংশগ্ৰহণেৰে দিল্লী (১৭ জুন), চেন্নাই (১৮ জুন), কলকাতা (১৯ জুন) আৰু পুনে (২০ জুন)ত আচুতীয়া ‘ৰেড কাৰ্পেট’ কাৰ্যক্ৰম অনুষ্ঠিত হ'ব।
মাষ্টাৰক্লাছ আৰু পেনেল ডিছকাশ্যন:
১৮. ‘অষ্টাদশ এমআইএফএফ’-ত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা সন্তোষ শিৱান, অড্ৰিয়াছ ষ্টনিছ, কেতন মেহতা, ৰিচি মেহতা, টি এছ নাগাভাৰানা, জৰ্জেছ শ্বিজগেবেল আদিৰ দৰে ছবি উদ্যোগৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে ২০ টা ‘মাষ্টাৰক্লাছ’, বাৰ্তালাপ আৰু ‘পেনেল ডিছকাশ্যন’ অনুষ্ঠিত হ'ব।
১৯. চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে জীৱন্ত এম্ফিথিয়েটাৰত প্ৰতিদিনে ‘ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰ প্ৰযোজক সংস্থা’ (আইডিপিএ)ৰ সহযোগত মুক্ত মঞ্চৰ আলোচনা অনুষ্ঠিত হ'ব।
২০. পঞ্জীভুক্ত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বাবে ‘এনিমেশ্যন আৰু ভিএফএক্স পাইপলাইন’ৰ এটা দ্ৰুত পাঠ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
ডিঅচি ফিল্ম বজাৰ:
২১. চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰকল্পৰ বাবে ক্ৰেতা, পৃষ্ঠপোষক আৰু সহযোগী বিচাৰিবলৈ এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰি চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ বৃদ্ধিত সহায় কৰিবলৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘ডিঅচি চলচ্চিত্ৰ বজাৰ’ৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
২২. ১০ খন দেশৰ পৰা ২৭ টা ভাষাত প্ৰায় ২০০টা প্ৰকল্প লাভ কৰা হৈছে।
২৩. ‘ডিঅচি ফিল্ম বজাৰ’ত ৩ টা ‘কিউৰেটেড’ উলম্ব আয়োজন কৰা হ'ব – 'কো-প্ৰডাকশ্যন মাৰ্কেট' (১৬ টা প্ৰকল্প), 'ৱৰ্ক-ইন-প্ৰগ্ৰেছ (ডব্লিউআইপি) লেব' (৬ টা প্ৰকল্প) আৰু 'ভিউয়িং ৰুম' (১০৬ টা প্ৰকল্প)।
২৪. নিৰ্বাচিত প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে এই সুযোগসমূহৰ উপৰিও এক 'মুক্ত ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা সন্মিলন' থাকিব যি চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক নিৰ্মাণ, ‘চিণ্ডিকেশ্যন’, অধিগ্ৰহণ, বিতৰণ আৰু বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰেতা আৰু কৰ্পোৰেটৰ সৈতে সহযোগিতা কৰাত সহায় কৰিব।
২৫. তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণ আৰু ‘কৰ্পোৰেট ব্ৰেণ্ডিং’ৰ মাজত সহজীৱী সম্পৰ্ক অন্বেষণ কৰাৰ বাবে এক উচৰ্গিত অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব। ‘এফআইচিচিআই’-ৰ দৰে বিভিন্ন উদ্যোগ-উলম্বৰ নেতৃবৃন্দৰ সৈতে ব্ৰেণ্ড বৃদ্ধিৰ বাবে শক্তিশালী সঁজুলি হিচাপে আৰু ইতিবাচক সামাজিক প্ৰভাৱৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে তথ্যচিত্ৰৰ ‘চিএছআৰ পুঁজি’ৰ অন্বেষণ কৰা হ’ব।
এমআইএফএফ-ৰ বাবে সমৰ্পিত পৰ্টেল আৰু ম'বাইল
২৬. মহোৎসৱত পৰিকল্পনা কৰা চলচ্চিত্ৰ, অনুষ্ঠান আৰু কাৰ্যকলাপসমূহৰ বিষয়ে আকৰ্ষণীয় বিৱৰণ প্ৰদান কৰি ‘এমআইএফএফ’-ৰ এটা ‘ইন্টাৰেক্টিভ ৱে’বছাইট’ বিকশিত কৰা হৈছে www.miff.in
২৭. বিভিন্ন কাৰ্যকলাপ যেনে চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ আগতীয়া বুকিং, মাষ্টাৰক্লাছত অংশগ্ৰহণ, অ’পেন ফ'ৰাম আদিত প্ৰতিনিধিসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ সুবিধাৰ বাবে এক সমৰ্পিত ম'বাইল এপ বিকশিত কৰা হৈছে। ই মহোৎসৱটোক প্ৰতিনিধিসকলৰ পৰা মূল্যৱান প্ৰতিক্ৰিয়া লাভ কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰতিনিধি পঞ্জীয়ন
২৮. ‘এমআইএফএফ’-ৰ প্ৰচাৰমূলক সামগ্ৰীত প্ৰদান কৰা ‘ৱে’বছাইট’ বা ‘কিউআৰ কোড’ৰ জৰিয়তে মহোৎসৱত উপস্থিত থকাৰ বাবে প্ৰতিনিধি পঞ্জীয়ন সৰল অথচ বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে।
২৯. প্ৰতিনিধি পঞ্জীয়ন ‘বুক মাই শ্ব'ৰ জৰিয়তেও প্ৰদান কৰা হৈছে।
৩০. যিকোনো সংখ্যক চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন বা মাষ্টাৰক্লাছ বা ‘ডিঅচি চলচ্চিত্ৰ বজাৰ’ত উপস্থিত থকাৰ বাবে কোনো অতিৰিক্ত মাচুল দিব নালাগে।
৩১. প্ৰতিনিধিৰ পঞ্জীয়ন মাচুল-
ক. মুম্বাই - সমগ্ৰ মহোৎসৱত উপস্থিত থকাৰ বাবে ৫০০ টকা
খ. দিল্লী, চেন্নাই, কলকাতা আৰু পুনে – বিনামূলীয়া
গ. শিক্ষাৰ্থী আৰু প্ৰেছ – বিনামূলীয়া
ঘ. পৰৱৰ্তী ৩ দিনত সকলো প্ৰতিনিধি পঞ্জীয়ন 'বিনামূলীয়া'।
অংশীদাৰিত্ব
এই বছৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘এমআইএফএফ’-এ মহোৎসৱটোত ২০ টাতকৈয়ো অধিক ‘ব্ৰেণ্ড’-ৰ পৰা কৰ্পোৰেট সহযোগিতা লাভ কৰিছে। উৎসৱৰ বিভিন্ন দিশৰ পৃষ্ঠপোষকতাৰ পৰা মহোৎসৱৰ সামৰ্থ্যবৰ্দ্ধন কৰাৰ বাবে বিশেষজ্ঞতা অনালৈকে ‘ব্ৰেণ্ড’সমূহে মহোৎসৱৰ সৈতে বিভিন্ন স্তৰত সহযোগিতা কৰিছে।
পটভূমি
‘এমআইএফএফ’ হৈছে দক্ষিণ এছিয়াৰ অনা-কাহিনী চলচ্চিত্ৰ (ডকুমেণ্টৰী, শ্বৰ্ট ফিকশ্যন এণ্ড এনিমেশ্যন)ৰ বাবে আটাইতকৈ পুৰণি আৰু সৰ্ববৃহৎ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ আৰু তথ্যচিত্ৰ চলচ্চিত্ৰ জগতৰ এক মুখ্য আন্তৰ্জাতিক অনুষ্ঠান। এই মহোত্সৱ ১৯৯০ চনত আৰম্ভ হৈছিল। এই মহোত্সৱ ২ বছৰত এবাৰ আয়োজিত এটা দ্বিবাৰ্ষিক অনুষ্ঠান।
‘এমআইএফএফ’-য়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক সাক্ষাৎ, ধাৰণা বিনিময়, তথ্যচিত্ৰ, চুটি আৰু এনিমেশ্যন চলচ্চিত্ৰৰ সহ-প্ৰযোজনা আৰু বিপণনৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু বিশ্ব চলচ্চিত্ৰৰ তুলনাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ দৃষ্টিভঙ্গী বিস্তৃত কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰি আহিছে। মহোৎসৱটোৱে তথ্যচিত্ৰ, এনিমেশ্যন আৰু চুটি চলচ্চিত্ৰ সন্দৰ্ভত অধিক কথোপকথন আৰু আলোচনাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব; কলাত্মক অভিব্যক্তি কঢ়িয়াই অনা আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বাবে এক সৃষ্টিশীল অনুঘটক হিচাপে সফল প্ৰমাণিত হৈছে।

Ministry of Information & Broadcasting
18th Mumbai International Film Festival to be held from 15th to 21st June, 2024
Festival to be held in Mumbai with parallel screenings across Delhi, Kolkata, Chennai and Pune
Record submissions of over 1000 Films from 59 Countries across 61 Languages
2024 Edition sees the introduction of the DOC Film Bazaar, aimed at championing Documentary films
Noted filmmakers to take part in more than 25 Masterclasses, Panel Discussions & Open Forums on the Curated Topics
Esteemed Jury members to include international filmmakers Audrius Stonys, Bharat Bala, Dr Bobby Sarma Baruah, Anna Henckel-Donnersmarck and producers Apoorva Bakshi, Adele Seelmann-Eggebert, Keiko Bang and Barthélemy Fougea
07 JUN 2024 4:10PM by PIB Delhi
Secretary, Ministry of Information and Broadcasting Shri Sanjay Jaju today announced that the 18th edition of the Mumbai International Film Festival will be held from 15th June to 21st June, 2024 in Mumbai. He said that while venue for the festival will be the FD-NFDC Complex, Mumbai, MIFF screenings will also be held in Delhi (Sirifort Auditorium), Chennai (Tagore Film Centre), Pune (NFAI auditorium) and Kolkata (SRFTI Auditorium).
MIFF Film Programming
1. Record Film Submission of 1018 films this year for the competition sections
2. 102 films selected by the 3 Selection Committees of eminent film experts for the International (25) and National (77) competition sections. The Selection Committee also unanimously remarked that very high quality of film submissions has been received this year which made the selections tough.
3. Total 314 films in the MIFF Programming this year from 59 Countries across 61 Languages
4. There will be 8 world premieres, 5 international premieres, 18 Asia premieres and 21 India Premieres.
5. Special packages have been curated in this edition, including:
a. Films package of Oscars and Berlinale (12 short films each)
b. ‘Special Country Focus Packages’ from collaborating with 7 countries - Russia, Japan, Belarus, Italy, Iran, Vietnam and Mali
c. Animation package curated from 4 countries - France, Slovenia, Argentina & Greece
d. Student films from reputed institutes from across the country (45 films)
e. Restored classics package from the NFDC-National Film Archives of India
f. Competition films on the special theme of India at Amrit kaal showcasing the country's growth, development, and prosperity
g. Films for Divyangjan package for the visually challenged with audio description and sign language descriptions and for the hearing impaired with closed captions.
h. Selected packages of films also on -
i. Wildlife
ii. Mission Life
iii. Films by Asian Women Filmmakers
Opening & Closing Film of MIFF
6. Opening Film of 18th MIFF will be “Billy & Molly, an Otter Love Story”, will initiate the festival with screenings in Mumbai, Delhi, Kolkata, Pune, and Chennai on 15th Jun, 2024.
7. The Closing Film of festival is the film that wins the Golden Conch and will be showcased on 21st Jun, 2024.
Jury & Awards
8. Jury for International Competition includes eminent film personalities from across the world - Keiko Bang, Barthélemy Fougea, Audrius Stonys, Bharat Bala, and Manas Choudhary, who will award the Golden Conch for the best documentary film, the Silver Conch for the best international short fiction film and best animation film, and the Pramod Pati Award for the most innovative/experimental film.
9. Jury for National Competition for 18th MIFF comprises of notable names such as Adele Seelmann-Eggebert, Dr Bobby Sarma Baruah, Apoorva Bakshi, Munjal Shroff and Anna Henckel-Don nersmarck who will confer the Best Indian Documentary, Short Film, Animation, Best Debut Film Award (sponsored by Govt. of Maharashtra) and Best Student Film Award (sponsored by IDPA), in addition to a host of technical awards and a special Award for Best Short Film on "India in Amrit Kaal”.
10. Further, 3 Technical Awards for 1) Cinematography, 2) Editing and 3) Sound Design, will be given common from National & International Competition.
11. A FIPRESCI Jury 3 eminent film crtics will also confer the award for a national competition documentary
12. Total Awards of Rs 42 lacs.
Accessible Festival
13. Films for the visually challenged with audio description and sign language descriptions and for the hearing impaired with closed captions.
14. Besides the special films for the specially abled, NFDC has partnered with Svayam, a not-for-profit organisation to make the MIFF festival venue at NFDC-FD premises fully accessible for people who are differently-abled and also those who have special needs. The accessibility partnership will also ensure that volunteers at the event are senstisised to facilitate delegates with accessibility issues so as to make the experience of visiting delegates seamless.
15. The complete MIFF venues at the NFDC-FD Campus, Mumbai will have interconnecting rain shades with Audis, Buildings and Market Hangers.
Gala Opening /Closing Ceremony & Red Carpets
16. Grand Opening & Closing ceremonies will be held at NCPA, Nariman Point, Mumbai. The events will see an artistic melange of cultural acts which will include an act depicting the journey of Indian animation, a cultural performance from Sri-Lanka in opening and from Argentina in closing ceremony and showcasing the FTII student short Film “Sunflowers were the first ones to know”, which won the La Cinef Award at the 77th Cannes Film Festival this year.
17. Gala Red carpet screening will be held in NFDC-FD complex in Mumbai every day starting from the opening film on 15th June. The other red carpets being planned with the eminent film celebrities.
18. Exclusive Red carpets will also be held at Delhi (17th Jun), Chennai (18th Jun), Kolkata (19th Jun) & Pune (20th Jun) with participation from eminent personalities from the film industry.
Masterclass & Panel Discussions:
19. The 18th MIFF will host engaging 20 masterclasses, in-conversations and panel discussions with industry luminaries such as filmmakers Santosh Sivan, Audrius Stonys, Ketan Mehta, Richie Mehta, T.S Nagabharana, Georges Schwizgebel & many more.
20. Open Forum discussions will be held in collaboration with Indian Documentary Producers Association (IDPA) every day at the vibrant Amphitheatre venue with eminent personalities of the film industry.
21. A workshop on Animation and VFX pipeline has been organized for registered participants.
Doc Film Bazaar:
22. DOC Film Bazaar is being organized for the first time, to help boost the film production by providing a platform to filmmakers to find buyers, sponsors and collaborators for their projects.
23. Close to 200 projects have been received from 10 countries in 27 languages.
24. 3 curated verticals will be organized in the Doc Film Bazaar – ‘Co-production Market’ (16 projects), ‘Work-in-progress (WIP) Lab’ (6 projects) and ‘Viewing Room’ (106 projects).
25. Besides these opportunities for selected projects, there will also be an ‘Open Buyer-Seller Meet’ which will help filmmakers collaborate with buyers and corporates in the realm of production, syndication, acquisition, distribution and sales.
26. A dedicated session to explore the symbiotic relationship between documentary filmmaking and corporate branding. With industry leaders from various industry verticals, like FICCI, will explore the CSR funding of documentaries as powerful tools for brand enhancement and as a catalyst for positive societal impact.
Dedicated Portal & Mobile App for MIFF
27. An interactive website of MIFF has been developed providing engaging details about the films, events and activities planned at the festival www.miff.in
28. A dedicated mobile app has been developed for facilitating participation of delegates in various activities such as prior booking of film screenings, attending masterclasses, open forums, etc. It will also help the festival obtain valuable feedback from the delegates.
Delegate Registrations
29. The Delegate Registrations are simple but mandatory for attending the festival through the website or the QR code provided in promotional material of MIFF.
30. The Delegate Registration are also being provided through Book My Show.
31. There are no extra charges for attending any number of film screenings or masterclasses or Doc film Bazaar.
32. Delegate registration Fees-
a. Mumbai - Rs 500 for attending the entire festival
b. Delhi, Chennai, Kolkata & Pune – Free
c. Student & Press – Free
d. All Delegate registrations are ‘FREE’ fort the next 3 days.
Partnerships
33. This year for the very first time, MIFF has received corporate collaborations from more than 20 brands in the festival. The brands have collaborated with the festival at various levels - from sponsoring various aspects of the festival to bringing in expertise to strengthen the festival.
Background
MIFF is the oldest and largest film festival for non-feature films (Documentary, Short Fiction & Animation) in South Asia and a premier international event of the documentary film world, since it started in 1990. It is a biennial event organized once in 2 years.
MIFF provides a platform for documentary filmmakers from all over world to meet, exchange ideas, explore the possibilities of co-productions and marketing of documentary, short and animation films and also broaden the vision of filmmakers’ vis-a-vis world cinema. The festival will provide a platform for more conversations and discussions on the documentary, animation and short films front; aimed at fostering artistic expression and proving to be a creative catalyst to the filmmakers and attendees alike.