Ministry of Information & Broadcasting
18th Mumbai International Film Festival to be held from 15th to 21st June, 2024
Festival to be held in Mumbai with parallel screenings across Delhi, Kolkata, Chennai and Pune
Record submissions of over 1000 Films from 59 Countries across 61 Languages
2024 Edition sees the introduction of the DOC Film Bazaar, aimed at championing Documentary films
Noted filmmakers to take part in more than 25 Masterclasses, Panel Discussions & Open Forums on the Curated Topics
Esteemed Jury members to include international filmmakers Audrius Stonys, Bharat Bala, Dr Bobby Sarma Baruah, Anna Henckel-Donnersmarck and producers Apoorva Bakshi, Adele Seelmann-Eggebert, Keiko Bang and Barthélemy Fougea
07 JUN 2024 4:10PM by PIB Delhi
Secretary, Ministry of Information and Broadcasting Shri Sanjay Jaju today announced that the 18th edition of the Mumbai International Film Festival will be held from 15th June to 21st June, 2024 in Mumbai. He said that while venue for the festival will be the FD-NFDC Complex, Mumbai, MIFF screenings will also be held in Delhi (Sirifort Auditorium), Chennai (Tagore Film Centre), Pune (NFAI auditorium) and Kolkata (SRFTI Auditorium).
MIFF Film Programming
1. Record Film Submission of 1018 films this year for the competition sections
2. 102 films selected by the 3 Selection Committees of eminent film experts for the International (25) and National (77) competition sections. The Selection Committee also unanimously remarked that very high quality of film submissions has been received this year which made the selections tough.
3. Total 314 films in the MIFF Programming this year from 59 Countries across 61 Languages
4. There will be 8 world premieres, 5 international premieres, 18 Asia premieres and 21 India Premieres.
5. Special packages have been curated in this edition, including:
a. Films package of Oscars and Berlinale (12 short films each)
b. ‘Special Country Focus Packages’ from collaborating with 7 countries - Russia, Japan, Belarus, Italy, Iran, Vietnam and Mali
c. Animation package curated from 4 countries - France, Slovenia, Argentina & Greece
d. Student films from reputed institutes from across the country (45 films)
e. Restored classics package from the NFDC-National Film Archives of India
f. Competition films on the special theme of India at Amrit kaal showcasing the country's growth, development, and prosperity
g. Films for Divyangjan package for the visually challenged with audio description and sign language descriptions and for the hearing impaired with closed captions.
h. Selected packages of films also on -
i. Wildlife
ii. Mission Life
iii. Films by Asian Women Filmmakers
Opening & Closing Film of MIFF
6. Opening Film of 18th MIFF will be “Billy & Molly, an Otter Love Story”, will initiate the festival with screenings in Mumbai, Delhi, Kolkata, Pune, and Chennai on 15th Jun, 2024.
7. The Closing Film of festival is the film that wins the Golden Conch and will be showcased on 21st Jun, 2024.
Jury & Awards
8. Jury for International Competition includes eminent film personalities from across the world - Keiko Bang, Barthélemy Fougea, Audrius Stonys, Bharat Bala, and Manas Choudhary, who will award the Golden Conch for the best documentary film, the Silver Conch for the best international short fiction film and best animation film, and the Pramod Pati Award for the most innovative/experimental film.
9. Jury for National Competition for 18th MIFF comprises of notable names such as Adele Seelmann-Eggebert, Dr Bobby Sarma Baruah, Apoorva Bakshi, Munjal Shroff and Anna Henckel-Don nersmarck who will confer the Best Indian Documentary, Short Film, Animation, Best Debut Film Award (sponsored by Govt. of Maharashtra) and Best Student Film Award (sponsored by IDPA), in addition to a host of technical awards and a special Award for Best Short Film on "India in Amrit Kaal”.
10. Further, 3 Technical Awards for 1) Cinematography, 2) Editing and 3) Sound Design, will be given common from National & International Competition.
11. A FIPRESCI Jury 3 eminent film crtics will also confer the award for a national competition documentary
12. Total Awards of Rs 42 lacs.
Accessible Festival
13. Films for the visually challenged with audio description and sign language descriptions and for the hearing impaired with closed captions.
14. Besides the special films for the specially abled, NFDC has partnered with Svayam, a not-for-profit organisation to make the MIFF festival venue at NFDC-FD premises fully accessible for people who are differently-abled and also those who have special needs. The accessibility partnership will also ensure that volunteers at the event are senstisised to facilitate delegates with accessibility issues so as to make the experience of visiting delegates seamless.
15. The complete MIFF venues at the NFDC-FD Campus, Mumbai will have interconnecting rain shades with Audis, Buildings and Market Hangers.
Gala Opening /Closing Ceremony & Red Carpets
16. Grand Opening & Closing ceremonies will be held at NCPA, Nariman Point, Mumbai. The events will see an artistic melange of cultural acts which will include an act depicting the journey of Indian animation, a cultural performance from Sri-Lanka in opening and from Argentina in closing ceremony and showcasing the FTII student short Film “Sunflowers were the first ones to know”, which won the La Cinef Award at the 77th Cannes Film Festival this year.
17. Gala Red carpet screening will be held in NFDC-FD complex in Mumbai every day starting from the opening film on 15th June. The other red carpets being planned with the eminent film celebrities.
18. Exclusive Red carpets will also be held at Delhi (17th Jun), Chennai (18th Jun), Kolkata (19th Jun) & Pune (20th Jun) with participation from eminent personalities from the film industry.
Masterclass & Panel Discussions:
19. The 18th MIFF will host engaging 20 masterclasses, in-conversations and panel discussions with industry luminaries such as filmmakers Santosh Sivan, Audrius Stonys, Ketan Mehta, Richie Mehta, T.S Nagabharana, Georges Schwizgebel & many more.
20. Open Forum discussions will be held in collaboration with Indian Documentary Producers Association (IDPA) every day at the vibrant Amphitheatre venue with eminent personalities of the film industry.
21. A workshop on Animation and VFX pipeline has been organized for registered participants.
Doc Film Bazaar:
22. DOC Film Bazaar is being organized for the first time, to help boost the film production by providing a platform to filmmakers to find buyers, sponsors and collaborators for their projects.
23. Close to 200 projects have been received from 10 countries in 27 languages.
24. 3 curated verticals will be organized in the Doc Film Bazaar – ‘Co-production Market’ (16 projects), ‘Work-in-progress (WIP) Lab’ (6 projects) and ‘Viewing Room’ (106 projects).
25. Besides these opportunities for selected projects, there will also be an ‘Open Buyer-Seller Meet’ which will help filmmakers collaborate with buyers and corporates in the realm of production, syndication, acquisition, distribution and sales.
26. A dedicated session to explore the symbiotic relationship between documentary filmmaking and corporate branding. With industry leaders from various industry verticals, like FICCI, will explore the CSR funding of documentaries as powerful tools for brand enhancement and as a catalyst for positive societal impact.
Dedicated Portal & Mobile App for MIFF
27. An interactive website of MIFF has been developed providing engaging details about the films, events and activities planned at the festival www.miff.in
28. A dedicated mobile app has been developed for facilitating participation of delegates in various activities such as prior booking of film screenings, attending masterclasses, open forums, etc. It will also help the festival obtain valuable feedback from the delegates.
Delegate Registrations
29. The Delegate Registrations are simple but mandatory for attending the festival through the website or the QR code provided in promotional material of MIFF.
30. The Delegate Registration are also being provided through Book My Show.
31. There are no extra charges for attending any number of film screenings or masterclasses or Doc film Bazaar.
32. Delegate registration Fees-
a. Mumbai - Rs 500 for attending the entire festival
b. Delhi, Chennai, Kolkata & Pune – Free
c. Student & Press – Free
d. All Delegate registrations are ‘FREE’ fort the next 3 days.
Partnerships
33. This year for the very first time, MIFF has received corporate collaborations from more than 20 brands in the festival. The brands have collaborated with the festival at various levels - from sponsoring various aspects of the festival to bringing in expertise to strengthen the festival.
Background
MIFF is the oldest and largest film festival for non-feature films (Documentary, Short Fiction & Animation) in South Asia and a premier international event of the documentary film world, since it started in 1990. It is a biennial event organized once in 2 years.
MIFF provides a platform for documentary filmmakers from all over world to meet, exchange ideas, explore the possibilities of co-productions and marketing of documentary, short and animation films and also broaden the vision of filmmakers’ vis-a-vis world cinema. The festival will provide a platform for more conversations and discussions on the documentary, animation and short films front; aimed at fostering artistic expression and proving to be a creative catalyst to the filmmakers and attendees alike.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁନ୍ ୧୫ରୁ ୨୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଅଷ୍ଟାଦଶ ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ
ଦିଲ୍ଲୀ, କୋଲକାତା, ଚେନ୍ନାଇ ଓ ପୁଣେରେ ସମାନ୍ତରାଳ ସ୍କ୍ରିନିଂ ସହ ମୁମ୍ବାଇରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ମହୋତ୍ସବ
୫୯ଟି ଦେଶରୁ ୬୧ଟି ଭାଷାରେ ୩୧୪ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସ୍କ୍ରିନିଂ ସହିତ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ
୨୦୨୪ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରାମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଡିଓସି ଫିଲ୍ମ ବଜାରର ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି
ବିଶିଷ୍ଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନେ କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ବିଷୟ ଉପରେ ୨୫ରୁ ଅଧିକ ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ, ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ମୁକ୍ତ ଫୋରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ସମ୍ମାନନୀୟ ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ଅଡ୍ରିୟସ୍ ଷ୍ଟୋନିସ୍, ଭରତ ବାଲା, ଡ. ବବି ଶର୍ମା ବରୁଆ, ଆନ୍ନା ହେଙ୍କେକେଲ-ଡୋନର୍ସମାର୍କ ଏବଂ ପ୍ରଯୋଜକ ଅପୂର୍ବ ବକ୍ସି, ଆଡେଲ୍ ସିଲମ୍ୟାନ୍-ଏଗେବର୍ଟ, କେଇକୋ ବାଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ବାର୍ଥେଲେମି ଫଉଜିଆ ସାମିଲ ହେବେ
07 JUN 2024 4:10PM by PIB Bhubaneswar
ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବର ଅଷ୍ଟାଦଶ ସଂସ୍କରଣ ଜୁନ୍ ୧୫ରୁ ଜୁନ୍ ୨୧, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁମ୍ବାଇରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଆଜି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ମହୋତ୍ସବର ସ୍ଥାନ ମୁମ୍ବାଇର ଏଫଡ଼ି-ଏନ୍ଏଫଡ଼ିସି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଥିବା ବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ (ସିରିଫୋର୍ଟ ଅଡିଟୋରିୟମ୍), ଚେନ୍ନାଇ (ଟାଗୋର ଫିଲ୍ମ ସେଣ୍ଟର), ପୁଣେ (ଏନ୍ଏଫ୍ଏଆଇ ଅଡିଟୋରିୟମ୍) ଏବଂ କୋଲକାତା (ଏସଆରଏଫଟିଆଇ ଅଡିଟୋରିୟମ୍)ରେ ମଧ୍ୟ ଏମ୍ଆଇଏଫ୍ଏଫ୍ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ପିଆଇବିର ପ୍ରମୁଖ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା ନୀରଜା ଶେଖର, ଏନଏଫଡିସିର ଏମଡି ଶ୍ରୀ ପୃଥୁଲ କୁମାର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏମଆଇଏଫଏଫ ଫିଲ୍ମ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଭାଗ ପାଇଁ ୧୦୧୮ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ତାଲିକାଭୁକ୍ତ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ (୨୫) ଓ ଜାତୀୟ (୭୭) ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଭାଗ ପାଇଁ ବିଶିଷ୍ଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ୩ଟି ଚୟନ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ୧୧୮ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଚୟନ କମିଟି ମଧ୍ୟ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ କହିଛି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବହୁତ ଉଚ୍ଚମାନର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦାଖଲ ହୋଇଛି ଯାହା ଚୟନକୁ କଠିନ କରିଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏମଆଇଏଫ୍ଏଫ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂରେ ମୋଟ ୫୯ଟି ଦେଶରୁ ୬୧ଟି ଭାଷାରେ ୩୧୪ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ହେବ ପ୍ରଦର୍ଶିତ
ଏଥର ୮ଟି ବିଶ୍ୱ ପ୍ରିମିୟର, ୬ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରିମିୟର, ୧୭ଟି ଏସିଆ ପ୍ରିମିୟର ଓ ୧୫ଟି ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରିମିୟର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି:
ଓସ୍କାର ଓ ବର୍ଲିନାଲେର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ (୧୨ଟି ଲେଖାଏଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର)
ରୁଷ, ଜାପାନ, ବେଲାରୁସ୍, ଇଟାଲୀ, ଇରାନ, ଭିଏତନାମ ଓ ମାଲି ଆଦି ୭ଟି ଦେଶ ସହ ମିଳିତ ଭାବେ ‘ସ୍ପେଶାଲ କଣ୍ଟ୍ରି ଫୋକସ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍’
ଫ୍ରାନ୍ସ, ସ୍ଲୋଭେନିଆ, ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନା ଏବଂ ଗ୍ରୀସ୍ ଭଳି ୪ଟି ଦେଶରୁ ଆନିମେସନ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି
ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଛାତ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର (୪୫ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର)
ଏନଏଫଡିସି-ନେସନାଲ ଫିଲ୍ମ ଆର୍କାଇଭ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆରୁ କ୍ଲାସିକ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପୁନରୁଦ୍ଧାର
ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଡିଓ ବର୍ଣ୍ଣନା ଏବଂ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷା ବର୍ଣ୍ଣନା ସହିତ ଏବଂ କ୍ଲୋଜଡ୍‌ କ୍ୟାପସନ ସହିତ ଶ୍ରବଣ ହୀନଙ୍କ ପାଇଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ।
ବଛାବଛା ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍‌ -
ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ
ମିଶନ ଲାଇଫ୍
ଏସୀୟ ମହିଳା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର
ଏମଆଇଏଫଏଫର ଉଦଘାଟନୀ ଓ ଉଦଯାପନୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର
୧୮ତମ ଏମଆଇଏଫଏଫର ଉଦଘାଟନୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ହେଉଛି "ବିଲି ଆଣ୍ଡ ମୋଲି, ଆନ୍‌ ଓଟର ଲଭ୍ ଷ୍ଟୋରୀ", ମୁମ୍ବାଇ, ଦିଲ୍ଲୀ, କୋଲକାତା, ପୁଣେ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇରେ ୧୫ ଜୁନ୍ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ମହୋତ୍ସବର ଉଦଯାପନୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ହେବ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଶଙ୍ଖ ବା ଗୋଲ୍ଡେନ କୋଞ୍ଚ୍‌ ଜିତିଥିବା ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ଏହା ୨୧ ଜୁନ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ।
ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀ ଓ ପୁରସ୍କାର
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶିଷ୍ଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ - କେକୋ ବଙ୍ଗ, ବାର୍ଥେଲେମି ଫଉଜିଆ, ଅଡ୍ରିୟସ୍ ଷ୍ଟୋନିସ୍, ଭାରତ ବାଲା ଏବଂ ମାନସ ଚୌଧୁରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ଗୋଲ୍ଡେନ୍ କୋଞ୍ଚ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଗଳ୍ପ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଓ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆନିମେସନ୍ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ସିଲଭର୍‌ କୋଞ୍ଚ୍‌ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ/ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରମୋଦ ପତି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
୧୮ତମ ଏମଆଇଏଫଏଫ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀରେ ଆଡେଲ ସିଲମାନ-ଏଗେବର୍ଟ, ଡକ୍ଟର ବବି ଶର୍ମା ବରୁଆ, ଅପୂର୍ବ ବକ୍ସି, ମୁଞ୍ଜଲ ଶ୍ରଫ ଏବଂ ଆନ୍ନା ହେନକେଲ-ଡନ୍ ନର୍ସମାର୍କଙ୍କ ଭଳି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ନାମ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତୀୟ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ଆନିମେସନ୍, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦାର୍ପଣକାରୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ) ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଛାତ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର (ଆଇଡିପିଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ) ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ବୈଷୟିକ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ‘‘ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତ’’ ଉପରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପୁରସ୍କାର ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ୩ଟି ବୈଷୟିକ ପୁରସ୍କାର ୧) ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫି, ୨) ସମ୍ପାଦନା ଓ ୩) ସାଉଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ, ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପ୍ରମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ଏଫଆଇପିଆରଇଏସସିଆଇ ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀ ୩ ବିଶିଷ୍ଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସମାଲୋଚକ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ସମୁଦାୟ ୪୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର ରାଶି
ସୁଲଭ ମହୋତ୍ସବ
ଦୃଷ୍ଟିହୀନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଡିଓ ବିବରଣୀ, ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷା ବିବରଣୀ ଏବଂ କ୍ଲୋଜଡ୍‌ କ୍ୟାପସନ ସହିତ ଶ୍ରବଣ ହୀନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବ୍ୟତୀତ, ଏନଏଫଡିସି-ଏଫଡି ପରିସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏମଆଇଏଫଏଫ ମହୋତ୍ସବ ସ୍ଥଳକୁ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ କରିବା ଲାଗି ଏନଏଫଡିସି ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଅଣଲାଭକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସ୍ୱୟମ ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଗସ୍ତ ଅନୁଭୂତିକୁ ବାଧାମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ସୁଲଭତା ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭତା ଭାଗିଦାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ।
ଉଦଘାଟନୀ/ସମାପନ ସମାରୋହ ଓ ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍
ମୁମ୍ବାଇର ନରିମନ୍ ପଏଣ୍ଟସ୍ଥିତ ଏନସିପିଏ ଠାରେ ଭବ୍ୟ ଉଦଘାଟନୀ ଓ ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ଆନିମେସନର ଯାତ୍ରାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଏକ କଳାତ୍ମକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷ କରାଯିବା ସହିତ ଉଦଘାନନୀ ସମାରୋହରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଏବଂ ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନାରୁ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ ହେବ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ୭୭ତମ କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ଲା ସିନେଫ୍ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଥିବା ଏଫଟିଆଇଆଇ ଛାତ୍ରଙ୍କ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର "ସନ୍‌ଫ୍ଲାୱାର୍ସ ୱେର୍‌ ଦ ଫର୍ଷ୍ଟ ୱାନ୍ସ ଟୁ ନୋ" ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ।
ଜୁନ୍ ୧୫ ତାରିଖରେ ଉଦଘାଟନୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତିଦିନ ମୁମ୍ବାଇର ଏନ୍ଏଫଡିସି-ଏଫଡି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଗାଲା ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସେଲିବ୍ରିଟିମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟ ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ପୋଚେର, ଇନସାଇଡ୍ ଆଉଟ୍ -୨, ଦ କମାଣ୍ଡମେଣ୍ଟସ୍ ଶେଡୋ, ମାଇ ମର୍କରୀ, ଶ୍ରୀକାନ୍ତ, ବ୍ରାଣ୍ଡ ବଲିଉଡ୍ ଇତ୍ୟାଦି।
ସେହିପରି ଦିଲ୍ଲୀ (ଜୁନ୍ ୧୭ ), ଚେନ୍ନାଇ (ଜୁନ୍ ୧୮ ), କୋଲକାତା (ଜୁନ୍ ୧୯ ) ଏବଂ ପୁଣେ (ଜୁନ୍ ୨୦)ରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା:
୧୮ତମ ଏମଆଇଏଫଏଫରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ସନ୍ତୋଷ ଶିବନ, ଅଡ୍ରିୟସ୍ ଷ୍ଟୋନିସ୍, କେତନ ମେହେଟ୍ଟା, ରିଚି ମେହେଟ୍ଟା, ଟିଏସ୍ ନାଗଭରନ, ଜର୍ଜେସ୍ ସ୍ୱିଜଗେବେଲଙ୍କ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହ ୨୦ଟି ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରି ପ୍ରଡ୍ୟୁସର ଆସୋସିଏସନ୍ (ଆଇଡିପିଏ) ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତିଦିନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହ ଜୀବନ୍ତ ଏମ୍ଫିଥିଏଟର ସ୍ଥଳରେ ଓପନ୍ ଫୋରମ୍ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ପଞ୍ଜୀକୃତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆନିମେସନ ଏବଂ ଭିଏଫଏକ୍ସ ପାଇପଲାଇନରେ ଏକ କ୍ରାଶ କୋର୍ସ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ।
ଡକ୍ ଫିଲ୍ମ ବଜାର:
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲାଗି କ୍ରେତା, ପ୍ରାୟୋଜକ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଖୋଜିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରଥମ ଥର ଡିଓସି ଫିଲ୍ମ ବଜାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
୧୦ଟି ଦେଶରୁ ୨୭ଟି ଭାଷାରେ ପାଖାପାଖି ୨୦୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଡକ୍ ଫିଲ୍ମ ବଜାରରେ ‘କୋ-ପ୍ରଡକ୍ସନ ମାର୍କେଟ୍’ ବା ସହପ୍ରଯୋଜନା ବଜାର (୧୬ଟି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ), ‘ୱାର୍କ-ଇନ୍-ପ୍ରୋଗ୍ରେସ୍ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇପି) ଲ୍ୟାବ୍’ (୬ଟି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ) ଏବଂ ‘ଭ୍ୟୁଭିଙ୍ଗ୍ ରୁମ୍’ (୧୦୬ଟି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ)ରେ ୩ଟି କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ଓର୍ଟିକାଲ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ।
ଚୟନିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏହି ସୁଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ ଏକ 'ଓପନ୍ କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ବୈଠକ' ମଧ୍ୟ ହେବ ଯାହା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ, ସିଣ୍ଡିକେସନ, ଅଧିଗ୍ରହଣ, ବିତରଣ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରେତା ଏବଂ କର୍ପୋରେଟମାନଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ମଧ୍ୟରେ ସହଜ ସମ୍ପର୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯିବ । ଫିକି ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଶିଳ୍ପ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ସହ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀଗୁଡ଼ିକର ସିଏସ୍ଆର୍ ପାଣ୍ଠି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ।
ଏମଆଇଏଫଏଫ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍
ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିବା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏମଆଇଏଫଏଫର ଏକ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ୱେବସାଇଟ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି- www.miff.in
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସ୍କ୍ରିନିଂର ଆଗୁଆ ବୁକିଂ, ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସରେ ଯୋଗ ଦେବା, ଓପନ୍ ଫୋରମ୍ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ମହୋତ୍ସବକୁ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ମତାମତ ହାସଲ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ
ପ୍ରତିନିଧି ପଞ୍ଜୀକରଣ ସରଳ କିନ୍ତୁ ୱେବସାଇଟ୍ କିମ୍ବା ଏମଆଇଏଫଏଫର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସାମଗ୍ରୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କ୍ୟୁଆର୍‌ କୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଟେ ।
ବୁକ୍ ମାଇ ଶୋ’ ଜରିଆରେ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପ୍ରଞ୍ଜୀକରଣ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
କୌଣସି ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଫିଲ୍ମ ସ୍କ୍ରିନିଂ କିମ୍ବା ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ କିମ୍ବା ଡକ୍ ଫିଲ୍ମ ବଜାରରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଦେୟ ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଶୁଳ୍କ-
ମୁମ୍ବାଇ - ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ୫୦୦ ଟଙ୍କା
ଦିଲ୍ଲୀ, ଚେନ୍ନାଇ, କୋଲକାତା ଓ ପୁଣେରେ - ମାଗଣା
ଛାତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ - ମାଗଣା
ଆସନ୍ତା ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି ପଞ୍ଜୀକରଣ 'ମାଗଣା' ହେବ।
ଭାଗିଦାରୀ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏମ୍ ଆଇଏଫଏଫକୁ ମହୋତ୍ସବରେ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ରାଣ୍ଡର କର୍ପୋରେଟ୍ ସହଯୋଗ ମିଳିଛି। ମହୋତ୍ସବର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହୋତ୍ସବକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଆଣିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ବ୍ରାଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଏହି ମହୋତ୍ସବ ସହ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏମଆଇଏଫଏଫ ହେଉଛି ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ ଅଣ-ଫିଚର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର (ପ୍ରାମାଣିକ, ସର୍ଟ ଫିକ୍ସନ ଏବଂ ଆନିମେସନ୍) ପାଇଁ ସର୍ବପୁରାତନ ଏବଂ ବୃହତ୍ତମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ୧୯୯୦ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହା ୨ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏକ ଦ୍ୱିବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।
ଏମଆଇଏଫଏଫ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣିକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଏନିମେସନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସହ-ପ୍ରଯୋଜନା ଓ ବିପଣନ କରିବା ଲାଗି ବିଚାର ବିନିମୟ କରିବା ଓ ସମ୍ଭାବନା ଉଜାଗର କରିବା ଲାଗି ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ବିଶ୍ୱ ସିନେମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବ । ଏହି ମହୋତ୍ସବ ସୃଜନଶୀଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରମାଣିକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଏନିମେସନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉପରେ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ଯୋଗାଇ ଦେବ ଏବଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ଓ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୃଜନଶୀଳ ଉତପ୍ରେରକ ସାଜିବ ।