হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
তেম্পরেচর হেনগৎলকপগা লোয়ননা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না রাজ্যশিংগা লোয়ননা হীৎৱেবশিংগীদমক শেম শারিবা অমসুং কালেন থা মনুংদা হোস্পিতালদা মৈহৌ-লাংপোক থোকহন্দনবা খোঙথাংশিংগী য়েংশিন মীফম পাঙথোকখ্রে
রাজ্যশিং/UTশিংদা দেদিকেতেদ হীৎ স্ত্রোক রুমশিং, ORS কোর্নরশিং থম্নবা অমসুং IHIP গী খুত্থাংদা সর্ভিলেন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ফোল-অপ রিভ্যুশিং পাঙথোক্নবা খঙহনখ্রে
রাজ্যশিং/UTশিংনা হেল্থ কিয়র ফেসিলিতী পুম্নমক্তা ক্রিতিকেল ফায়র অমসুং ইলেক্ত্রিকেল সেফতীগী খোঙথাংশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌহনগদবনি
06 JUN 2024 11:19AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী DGHS, দা. অতুল গোএলনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা হেল্থ কিয়র ফেসিলিতী কয়াদা হীৎ ৱেবকী ওইরিবা ফীভমশিংগীদমক শেম শারিবা অমসুং মৈহৌ-লাংপোক অমসুং ইলেক্ত্রিকেল সেফতীগী খোঙথাংশিং পাইখৎলিবা অসি য়েংশিন্নবা ভর্চুএল মীফম অমা পাঙথোকখ্রে।
মে 27, 2024দা IMDনা থোকখিবা লোং-রেঞ্জ আউৎলুক ফোর্কাস্তকী মতুং ইন্না জুন 2024দা নোর্মেলদগী নোর্মেল তেম্পরেচরশিংগী মখাদা লৈগনি পানরিবা সাউদর্ন পেনিনসুলর ইন্দিয়াগী শরুক খরা নত্তনা লৈবাক্কী অয়াম্বা শরুকশিংদা নোর্মেল মন্থলী মেক্সমম তেম্পরেচরশিংগী মথক্তা লৈগনি হায়না ফোর্কাস্ত তৌখি। জুন মনুংদা নোর্থৱেস্ত ইন্দিয়া অমসুং সেন্ত্রেল ইন্দিয়াগা থংনরিবা শরুকশিংগী অয়াম্বা মফমশিংদা নোর্মল হীৎ ৱেবকী মথক্তা লৈরবা য়াই।
রাজ্যগী হকশেল বিভাগশিংদা মখাদা পীরিবা পাউতাকশিং অসি থাখ্রে:
• রাজ্যগী হকশেল বিভাগশিংগী এদভাইজরী, হীৎ-রিলেতেদ ইলনেস(HRI)কীদমক হেল্থ সিস্তেমস প্রিপিয়র্নেস মপাঙ্গল কনখৎহনবা গাইদলাইনশিং।
• তৌগদবা অমসুং তোইরোইদবশিংগী পব্লিক হেল্থ এদভাইজরী অমসুং IEC পোস্তর তেম্প্লেৎশিং
• সিভিয়র হীৎ-রিলেতেদ ইলনেসশিংগীদমক ইমর্জেন্সী কুলিংগী গাইদলাইনশিং
• লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা এম্স অমসুং মেদিকেল কোলেজ পুম্নমক্ত হীৎ রিতেলতেদ দেথসকী ওতোপসী ফাইন্দিংসকী গাইদলাইনশিং য়েন্থোকখি
• হেল্থ ফেসিলিতী ফায়র সেফতীগী খোঙথাংশিংদা সেক্রেতররী (হেল্থ) MoHFW অমসুং NDMAদগী জোইন্ত কম্ম্যুনিকেসন অমসুং দিরেক্তোরেৎ জেনরেল ওফ হেল্থ সর্ভিসেস্তগী কম্ম্যুনিসন।
• শাবনা হকচাংদা পীবা ইম্পেক্তশিং ঙাকথোক্নবা অমসুং মেনেজ তৌনবা হেল্থ ফেসিলিতী অমসুং এম্ব্যুলেন্দকী শেম শারিবগী এসেসমেন্তী চেকলিস্ত
মার্চ 23, 2024দা থাখিবা চেরোল অমগী খুত্থাংদা রাজ্য/UTশিংদা য়াম্না শাবনা থোকহনবা থৌদোকশিং ঙাকথোক্নবা প্রোএক্তিব ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা হায়জখি। মসিগী মতুংদা ফায়র সেফতীগা মরী লৈনবা ঙাকথোক্নবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎনবা মে 29, 2024দা চেরোম অমা অমুক থাখি।
মীফম অদুদা রাজ্য/UTশিংনা লৌখৎকদবা মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি অমুক হন্না নীংশিংখি:
• হীৎ হেল্থ এক্সন প্লান ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
• ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (IMD)না থোকপা হীৎ ৱেবশিংগী আর্লী ৱার্নিং মীয়ামদা খঙহনবা
• HRI ঙাকথোক্নবা অমসুং মেনেজ তৌনবা হেল্থ কিয়র ফেসিলিতী অমসুং এম্ব্যুলেন্স পুম্নমক্কী শেম শারিবা অদু য়েংশিনবা
• হীৎ-রিলেতেদ ইলনেস অমসুং IHIP দা সেথ সর্ভিলেন্স হেনগৎহনবা
• হেল্থ কিয়র ফেসিলিতী পুম্নমক্তা দেদিকেতেদ হীৎ স্ত্রোক রুম থম্বা
• হেল্থ এদভাইজরীশিং থোকপা অমসুং IEC এক্তিবিতীশিং প্লান তৌবা
• HRIগী লাইওংশিং, কেস আইদেন্তিফিকেসন, ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত, ইমর্জেন্সী কুলিং অমসুং সর্ভিলেন্স রিপোর্তিংদা হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী মেদিকেল ওফিসরশিং অমসুং হেল্থ কিয়র স্তাফকী সেন্সিতাইজেসন অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং তৌবা
• কা হেন্না শাবদা হেল্থ ফেসিলিতীগী রেজিলিএন্সী লৈহনবা
• HRI-ফোকস মাস গেদরিং/স্পোর্তিং ইভেন্তকী শেম শাবা
• ভলনরেবল ওইবা মফমশিং মশক খঙদোক্নবা চাং নাইনা প্রিভেন্তিব ফায়র রিস্ক এসেসমেন্ত দ্রিলশিং পাঙথোকপা
• মৈ চাকপা য়াবা পোৎশিং মফম চানা থম্বা অমসুং ইলেক্ত্রিকেল সর্কিৎশিং অমসুং সিস্তেমশিংগী চাং নাইনা অমসুং ওপ্তিমেল প্রিভেন্তিব মেন্তেনেন্স তৌবা অসিগুম্বা মতিক চাবা মৈহৌ-লাংপোক্তগী ঙাকথোক্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎপা
• ফায়র সেফরী প্রোতোকলশিং, ইভেক্যুএসন প্রোসিদ্যুরশিং অমসুং ফায়র-ফাইতিং ইক্বিপমেন্তগী স্তাফ ত্রেনিং পীবা
• স্মোক এলার্মশিং, ফায়র এক্সতিঙ্গ্যুসরশিং অমসুং স্প্রিঙ্কলরশিং য়াওনা ফায়র দিতেক্সন অমসুং সপ্রেসন সিস্তেম ইন্সতোল তৌবা অমসুং ওপ্তিমম মেন্তেনেন্স তৌবা
• পেসেন্তশিং, স্তাফ, অমসুং ভিজিতরশিংবা মৈহৌ লাংপোক খঙহৌদনা থোরকপদা ইভাক্যুএৎ তৌনবগীদমক SOPশিং য়াওবা ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স প্লান অমা শেম্বা
• মরু ওইনা কম্প্রোমাইজ তৌদনা চাং নাইনা মোক ইমর্জেন্সী দ্রিলশিং পাঙথোকপা
রাজ্যগী থাক্কী শেম শাবা:
রাজ্য/UT পুম্নমক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্কী ওফিসিএলশিংনা ফিভম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি হায়না পাউদমখি। মধ্য প্রদেশকুম্বা রাজ্যশিংনা সরকার অমসুং প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা মৈ চাকপগী থৌদোকশিংদা মোক-দ্রীল এক্সসার্ইজ তৌখ্রে। অর্বান এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং দিপার্তমেন্তশিং অসি ফায়র সেফতীগী মতাংদা মোদ দ্রিলশিং পাঙথোক্নবগীদমক কোওর্দিনেৎ তৌখি। কোদ রেদ প্রোতোকোলসু ইসু তৌখ্রে। ওদিশাগী মফম কয়াদা হীৎ ৱেব কন্ত্রোল রুমশিং লিংখৎখ্রে। উত্তর প্রদেশকী মীয়ামদা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা DASTAK (দোর তু দোর) কেম্পেন পাঙথোক্লি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা হেল্থ ফেসিলিতী খুদিংমক্তা ফায়র সেফতী ওফিসরশিং লৈরি। হরিয়ানাদা হেল্থ ইয়র ফেসিলিতী পুম্নমক্তা তঙাই ফদবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং লোজিস্তিক্স ফংহন্নবা অখন্নবা শেলগী তেংবাং পীরি। রাজস্থানদা, 104 অমসুং 108গা লিঙ্ক তৌবা এম্বুলেন্সশিং অসি কুলিং এপ্লাইএন্সশিং য়াওহল্লি। নোংচুপ বেঙ্গলদা, ফায়র দিপার্তমেন্তশিংদগী ফায়র সেফতী সর্তিফিকেৎশিং ফংহল্লি অমসুং মোক দ্রিলশিং পাঙথোক্লি। বিহারদা, হেল্থ কিয়র ফেসিলিতীশিংদা মৈ চাকপগী থৌদোকশিং থীংনবা স্তেত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীগা লোয়ননা কোওর্দিনেসন তৌরি। দিল্লীনা সরকার অমসুং প্রাইবেৎ হোস্পিতাল পুম্নমক্তা ফায়র ফাইতিং সিস্তেমগীদমক দিরেক্তিবশিং অমসুং SOP করিগুম্বা গভর্নমেন্ত/ প্রাইবেৎ ইন্সতিত্যুৎশিংদা, অপীকপা ফেসিলিতীশিংদা ফায়র NOC ফংদ্রবদি, ফায়র ইভাক্যুএসন প্লান অমসুং ফায়র ফাইতিং সিস্তেম থম্বা অসি তঙাইফদে।

Ministry of Health and Family Welfare
As temperatures escalate, Union Health Ministry holds review meeting with States on Heatwave Preparedness and measures to prevent Hospital Fires during summer months
States/UTs urged to conduct follow-up reviews for ensuring dedicated Heat Stroke rooms, ORS corners and strengthening surveillance through IHIP
States/UTs to ensure implementation of critical fire & electrical safety measures at all Health Care facilities
06 JUN 2024 11:19AM by PIB Delhi
Dr Atul Goel, DGHS, Union Health Ministry conducted a virtual meeting with States/UTs to assess the preparedness of Heat wave conditions and fire & electrical safety measures adopted by various health care facilities across the country.
As per the long-range outlook forecast issued by IMD on 27th May 2024, it is forecasted that in June 2024, above-normal monthly maximum temperatures are likely over most part of the country, except in parts of the southern peninsular India, where normal to below normal temperatures are most likely. During June, above normal heat wave days are likely over most areas of Northwest India and adjoining parts of Central India.
State Health departments have been sent the following directives:
• Advisory for State Health Departments, guidelines on Strengthening Health Systems Preparedness for Heat-Related Illnesses (HRI)
• A Public Health Advisory with Do’s and Don’ts and IEC poster templates.
• Guidelines on Emergency Cooling for Severe Heat-Related Illnesses.
• Guidelines on Autopsy Findings in Heat Related Deaths were disseminated to all AIIMS & Medical Colleges across the country
• Joint communication from Secretary (Health), MoHFW and NDMA and a communication from Directorate General of Health Services on health facility fire safety measures.
• Checklist for assessment of Health Facility and Ambulance Preparedness to prevent and manage health impacts of heat.
Through a letter sent on 23rd March 2024, States/UTs have been requested to take proactive measures to prevent devastating incidents caused by extreme heat. This was followed by another letter on 29 May 2024 for taking all preventive measures in respect to fire safety.
Following detailed steps and measures to be undertaken by State/UTs were reiterated in the meeting:
• Implementation of Heat Health Action Plan
• Dissemination of early warning of heat waves issued by India Meteorological Department (IMD)
• Preparedness Assessment of all Health Care Facilities & Ambulance preparedness for prevention and management of HRI
• Strengthening Heat-Related Illness and Death surveillance on IHIP
• Dedicated Heat Stroke room at all Health Care facilities
• Issue health advisories and plan IEC activities
• Sensitization and capacity building of medical officers and health care staff of health facilities on HRI symptoms, case identification, clinical management, emergency cooling and surveillance reporting.
• Health facility resiliency to extreme heat
• HRI-Focused Mass Gathering/Sporting Event Preparedness
• Conducting regular preventive fire risk assessment drills to identify potentially vulnerable areas
• Implementing appropriate fire prevention measures, such as proper storage of flammable materials and regular and optimal preventive maintenance of electrical circuits and systems.
• Providing staff training on fire safety protocols, evacuation procedures, and use of fire-fighting equipment.
• Installation and optimum maintenance of fire detection and suppression systems, including smoke alarms, fire extinguishers, and sprinklers.
• Establishing an emergency response plan with SOPs for evacuating patients, staff, and visitors in the untoward event of a fire.
• Most importantly, regular conduction of mock emergency drills without compromise.
State level preparedness:
It was informed that the highest-level officials of all State/UTs are monitoring the situation stringently. States like Madhya Pradesh have undertaken mock-drill exercises on fire-safety accidents in all Government & Private Hospitals. Urban Administration & Engineering departments were coordinated for conducting mock drills regarding fire safety. Code Red Protocol has also been issued. Heat Wave Control rooms have been established across the State in Odisha. DASTAK (Door-to-door) campaign are being conducted for raising awareness of the population in Uttar Pradesh. Fire Safety Officers identified in almost all health facilities in this state. Haryana have made dedicated financial allocation to ensure essential drugs and logistics at all Health Care facilities. In Rajasthan, ambulances linked to 104 & 108 are equipped with cooling appliances. In West Bengal, Fire Safety certificates are ensured from fire departments and mock drills are being conducted. In Bihar, co-ordination is ongoing with State Disaster Management Authority for Preventing fire incidents at Health care facilities. Delhi has also issued directives and SOP for firefighting system to all government and private hospitals. If fire NOC is not available even in smaller facilities, either in government / in private institutes, fire evacuation plans and firefighting system has been made mandatory to be kept in place.