ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରିଛି
ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହିଟ୍ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ରୁମ୍ (ଅଂଶୁଘାତ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ), ଓଆରଏସ୍ କର୍ଣ୍ଣର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଆଇଏଚ୍ଆଇପି ମାଧ୍ୟମରେ ତଦାରଖକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଫଲୋଅପ୍ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି
ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଗ୍ନି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି
06 JUN 2024 11:19AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିଜିଏଚ୍‌ଏସ୍ ଡ. ଅତୁଲ ଗୋଏଲ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଠକ କରି ସାରା ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଅଗ୍ନି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକର ଆକଳନ କରିଥିଲେ ।
ମେ ୨୭, ୨୦୨୪ରେ ଆଇଏମଡି ଦ୍ୱାରା ଜାରି ଲଙ୍ଗ-ରେଞ୍ଜ୍ ଆଉଟଲୁକ୍ (ଦୀର୍ଘକାଳୀନ) ପୂର୍ବାନୁମାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଜୁନ୍ ୨୦୨୪ରେ ଦକ୍ଷିଣ ଉପଦ୍ୱୀପ ଭାରତ, ଯେଉଁଠାରେ ସାଧାରଣରୁ କମ୍ ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା ରହିବାର ସମ୍ଭାବନା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଅଟେ, ତାହାର କିଛି ଅଂଶକୁ ଛାଡ଼ିଦେଲେ ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଠାରୁ ଅଧିକ ମାସିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରହିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଜୁନ୍ ମାସରେ ଉତ୍ତର- ପଶ୍ଚିମ ଭାରତର ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାରତର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଠାରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ଦିବସ ରହିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମାଗୁଡ଼ିକ ପଠାଯାଇଛି:
- ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ସମୂହ, ଗରମ ଜନିତ ରୋଗ (ଏଚଆରଆଇ) ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା
- କ'ଣ କରିବା ଏବଂ କ'ଣ ନ କରିବା ଏବଂ ଆଇଇସି ପୋଷ୍ଟର ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ସହିତ ଏକ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପଦେଶାବଳୀ ।
- ଗମ୍ଭୀର ଗରମ ଜନିତ ରୋଗ ପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଶୀତଳୀକରଣ ଉପରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ।
- ଗରମ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁରେ ଶବ ବ୍ୟବଚ୍ଛେଦ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଏମ୍ସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି
- ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ଏମ୍‌ଓଏଚଏଫଡବ୍ଲ୍ୟୁ ଏବଂ ଏନଡିଏମଏର ମିଳିତ ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟରୁ ଏକ ପତ୍ର ।
- ଗରମ କାରଣରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପଡୁଥିବା ପ୍ରଭାବକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଆକଳନ ପାଇଁ ଯାଂଚ ତାଲିକା ।
୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ପଠା ଯାଇଥିବା ଏକ ଚିଠି ଜରିଆରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଗରମ ଜନିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟମୂଳକ ଘଟଣାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି । ଏହାପରେ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ୨୯ ମେ ୨୦୨୪ରେ ଆଉ ଏକ ଚିଠି ଲେଖା ଯାଇଥିଲା ।
ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯିବାକୁ ଥିବା ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିସ୍ତୃତ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରାଯାଇଥିଲା:
ଉତ୍ତାପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ
- ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ (ଆଇଏମ୍‌ଡି) ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ନେଇ ଆଗୁଆ ସତର୍କ ସୂଚନା ଜାରି କରାଯିବ
- ଏଚଆରଆଇର ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆକଳନ ଏବଂ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଆକଳନ କରାଯିବ
- ଆଇଏଚ୍‌ଆଇପିରେ ଉତ୍ତାପ-ଜନିତ ରୋଗ ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ ଉପରେ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ
- ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହିଟ୍ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ (ଅଂଶୁଘାତ) ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ରହିବ
- ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରାଯିବ ଏବଂ ଆଇଇସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯିବ
- ଏଚଆରଆଇ ଲକ୍ଷଣ, କେସ୍ ଚିହ୍ନଟ, କ୍ଲିନିକାଲ ପରିଚାଳନା, ଜରୁରୀକାଳୀନ ଶୀତଳୀକରଣ ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟିଂ ଉପରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରର ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଚେତନତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ।
- ଅତ୍ୟଧିକ ଗରମ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାରେ ନମନୀୟତା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
- ଏଚଆରଆଇ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ଜନ ସମାବେଶ/କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯିବ
- ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବିପଦପ୍ରବଣ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ନିବାରକ ଅଗ୍ନି ବିପଦ ଆକଳନ ଅଭ୍ୟାସ କରାଯିବ ।
- ଉପଯୁକ୍ତ ଅଗ୍ନି ନିବାରଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଯେପରିକି ଦହନଶୀଳ ପଦାର୍ଥର ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ସର୍କିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରଣାଳୀର ନିୟମିତ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରତିଷେଧକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯିବ
- ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରୋଟୋକଲ, ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ ଉପକରଣର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
- ଧୂଆଁ ଆଲାର୍ମ, ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ ଯନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର ସମେତ ଅଗ୍ନି ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରଣାଳୀର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯିବ
- ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ଭଳି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରୋଗୀ, କର୍ମଚାରୀ ଓ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିବା ପାଇଁ ଏସଓପି ସହ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ।
- ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ବିନା ବୁଝାମଣାରେ ନିୟମିତ ଭାବେ କୃତ୍ରିମ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଅଭ୍ୟାସ ଚାଲୁ ରହିବ ।
ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି:
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ନେଇ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ ଅଭ୍ୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ସମ୍ପର୍କିତ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ନଗର ପ୍ରଶାସନ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ବିଭାଗକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଥିଲା । କୋଡ୍ ରେଡ୍ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ଦସ୍ତକ (ଘରକୁ ଘର ବୁଲି) ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଏହି ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ଅଧିକାରୀମାନେ ମୁତୟନ ହୋଇଛନ୍ତି । ହରିୟାଣା ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଆର୍ଥିକ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛି । ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧୦୪ ଓ ୧୦୮ ନମ୍ବର ବିଶିଷ୍ଟ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସରେ ଶୀତଳୀକରଣ ଉପକରଣମାନ ରହିଛି । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଅଗ୍ନିଶମ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ସହ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କରାଯାଉଛି । ବିହାରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ଘଟଣାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଓ ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଯଦି ସରକାରୀ/ ବେସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଏମିତିକି ଛୋଟ ଛୋଟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ନିଶମ ଏନଓସି ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ, ତା’ହେଲେ ଅଗ୍ନି ନିଷ୍କାସନ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆପଣାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
As temperatures escalate, Union Health Ministry holds review meeting with States on Heatwave Preparedness and measures to prevent Hospital Fires during summer months
States/UTs urged to conduct follow-up reviews for ensuring dedicated Heat Stroke rooms, ORS corners and strengthening surveillance through IHIP
States/UTs to ensure implementation of critical fire & electrical safety measures at all Health Care facilities
06 JUN 2024 11:19AM by PIB Delhi
Dr Atul Goel, DGHS, Union Health Ministry conducted a virtual meeting with States/UTs to assess the preparedness of Heat wave conditions and fire & electrical safety measures adopted by various health care facilities across the country.
As per the long-range outlook forecast issued by IMD on 27th May 2024, it is forecasted that in June 2024, above-normal monthly maximum temperatures are likely over most part of the country, except in parts of the southern peninsular India, where normal to below normal temperatures are most likely. During June, above normal heat wave days are likely over most areas of Northwest India and adjoining parts of Central India.
State Health departments have been sent the following directives:
• Advisory for State Health Departments, guidelines on Strengthening Health Systems Preparedness for Heat-Related Illnesses (HRI)
• A Public Health Advisory with Do’s and Don’ts and IEC poster templates.
• Guidelines on Emergency Cooling for Severe Heat-Related Illnesses.
• Guidelines on Autopsy Findings in Heat Related Deaths were disseminated to all AIIMS & Medical Colleges across the country
• Joint communication from Secretary (Health), MoHFW and NDMA and a communication from Directorate General of Health Services on health facility fire safety measures.
• Checklist for assessment of Health Facility and Ambulance Preparedness to prevent and manage health impacts of heat.
Through a letter sent on 23rd March 2024, States/UTs have been requested to take proactive measures to prevent devastating incidents caused by extreme heat. This was followed by another letter on 29 May 2024 for taking all preventive measures in respect to fire safety.
Following detailed steps and measures to be undertaken by State/UTs were reiterated in the meeting:
• Implementation of Heat Health Action Plan
• Dissemination of early warning of heat waves issued by India Meteorological Department (IMD)
• Preparedness Assessment of all Health Care Facilities & Ambulance preparedness for prevention and management of HRI
• Strengthening Heat-Related Illness and Death surveillance on IHIP
• Dedicated Heat Stroke room at all Health Care facilities
• Issue health advisories and plan IEC activities
• Sensitization and capacity building of medical officers and health care staff of health facilities on HRI symptoms, case identification, clinical management, emergency cooling and surveillance reporting.
• Health facility resiliency to extreme heat
• HRI-Focused Mass Gathering/Sporting Event Preparedness
• Conducting regular preventive fire risk assessment drills to identify potentially vulnerable areas
• Implementing appropriate fire prevention measures, such as proper storage of flammable materials and regular and optimal preventive maintenance of electrical circuits and systems.
• Providing staff training on fire safety protocols, evacuation procedures, and use of fire-fighting equipment.
• Installation and optimum maintenance of fire detection and suppression systems, including smoke alarms, fire extinguishers, and sprinklers.
• Establishing an emergency response plan with SOPs for evacuating patients, staff, and visitors in the untoward event of a fire.
• Most importantly, regular conduction of mock emergency drills without compromise.
State level preparedness:
It was informed that the highest-level officials of all State/UTs are monitoring the situation stringently. States like Madhya Pradesh have undertaken mock-drill exercises on fire-safety accidents in all Government & Private Hospitals. Urban Administration & Engineering departments were coordinated for conducting mock drills regarding fire safety. Code Red Protocol has also been issued. Heat Wave Control rooms have been established across the State in Odisha. DASTAK (Door-to-door) campaign are being conducted for raising awareness of the population in Uttar Pradesh. Fire Safety Officers identified in almost all health facilities in this state. Haryana have made dedicated financial allocation to ensure essential drugs and logistics at all Health Care facilities. In Rajasthan, ambulances linked to 104 & 108 are equipped with cooling appliances. In West Bengal, Fire Safety certificates are ensured from fire departments and mock drills are being conducted. In Bihar, co-ordination is ongoing with State Disaster Management Authority for Preventing fire incidents at Health care facilities. Delhi has also issued directives and SOP for firefighting system to all government and private hospitals. If fire NOC is not available even in smaller facilities, either in government / in private institutes, fire evacuation plans and firefighting system has been made mandatory to be kept in place.