কেবিনেট সচিবালয়
বংগোপসাগৰত ঘূৰ্ণীবতাহৰ বাবে আগতীয়া প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতি(এনচিএমচি)ৰ বৈঠক
24 MAY 2024 6:43PM by PIB Guwahati
কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ অধ্যক্ষতাত আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতি(এনচিএমচি)ৰ বৈঠকত বংগোপসাগৰত ঘূৰ্ণীবতাহৰ বাবে আগতীয়া প্ৰস্তুতি পুনৰীক্ষণ কৰা হয়।
ভাৰতৰ বতৰ বিজ্ঞান বিভাগ (আইএমডি)ৰ সঞ্চালক প্ৰধানে খেপুপাৰা (বাংলাদেশ)ৰ পৰা প্ৰায় ৮০০ কিলোমিটাৰ দক্ষিণ-দক্ষিণ-পশ্চিমে আৰু কেনিং (পশ্চিমবংগ)ৰ পৰা ৮১০ কিলোমিটাৰ দক্ষিণে মধ্য বংগোপসাগৰৰ ওপৰত থকা নিম্নচাপৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ বিষয়ে সমিতিখনক অৱগত কৰে। এই নিম্নচাপ ২৫ মে'ৰ নিশা উত্তৰ-পূব দিশলৈ গতি কৰি আৰু অধিক তীব্ৰতৰ হৈ তীব্ৰ ঘূৰ্ণীবতাহৰ ধুমুহালৈ পৰিণত হোৱাৰ সম্ভাৱনা অতি বেছি। ইয়াৰ পিছত ই প্ৰায় উত্তৰ দিশলৈ গতি কৰিব আৰু ২৬ মে’ৰ সন্ধিয়াৰ পৰা ঘণ্টাত ১১০-১২০ কিলোমিটাৰ বেগেৰে বতাহৰ গতিবেগেৰে ২৬ মে’ৰ মাজনিশা প্ৰায় ২৬ মে’ৰ মাজনিশা সাগৰ দ্বীপ আৰু খেপুপাৰাৰ মাজত বাংলাদেশ আৰু সংলগ্ন পশ্চিম বংগৰ উপকূল অতিক্ৰম কৰাৰ অতি সম্ভাৱনা আছে।
পশ্চিমবংগৰ মুখ্য সচিবে ঘূৰ্ণীবতাহৰ ধুমুহাৰ আশানুৰূপ পথত জনসাধাৰণক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থা আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে কমিটীক অৱগত কৰে। মাছমৰীয়াসকলক সাগৰলৈ ওলাই নাযাবলৈ কোৱা হৈছে আৰু সাগৰত থকাসকলক নিৰাপদ স্থানলৈ মাতি অনা হৈছে। জিলা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষও সক্ৰিয় কৰি পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি আছে। পৰ্যাপ্ত আশ্ৰয় শিবিৰ, বিদ্যুৎ যোগান, ঔষধ আৰু জৰুৰীকালীন সেৱা সাজু কৰি ৰখা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি বাহিনীয়ে ১২টা দল নিয়োগ কৰিছে আৰু অতিৰিক্ত ৫টা দল সাজু কৰি ৰখা হৈছে। সেনা, নৌসেনা আৰু উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ উদ্ধাৰ আৰু সাহায্যকাৰী দলৰ লগতে জাহাজ আৰু বিমানকো সাজু কৰি ৰখা হৈছে। জাহাজ বিভাগক সঞ্চালক প্ৰধানৰ দ্বাৰা কলকাতা আৰু পাৰাদীপৰ বন্দৰলৈ নিয়মীয়াকৈ সতৰ্কতা আৰু পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰিছে। তাৎক্ষণিক বিদ্যুৎ ব্যৱস্থা পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে শক্তি মন্ত্ৰালয়ে জৰুৰীকালীন দল নিয়োগ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় সংস্থা আৰু পশ্চিমবংগ চৰকাৰৰ প্ৰস্তুতিৰ ব্যৱস্থাসমূহ পৰ্যালোচনা কৰি কেবিনেট সচিবে দঢ়তাৰে কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহে প্ৰয়োজনীয় সকলো প্ৰতিৰোধমূলক আৰু সতৰ্কতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। জীৱনৰ ক্ষয়-ক্ষতি শূন্য আৰু সম্পত্তি আৰু আন্তঃগাঁথনি যেনে বিদ্যুৎ আৰু দূৰসংযোগৰ ক্ষতি কম কৰা আৰু ক্ষতিৰ ক্ষেত্ৰত অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহ সম্ভৱপৰ কম সময়ৰ ভিতৰতে পুনৰুদ্ধাৰ কৰাটো লক্ষ্য ৰখা হৈছে।
কেবিনেট সচিবগৰাকীয়ে কয় যে সাগৰত থকা মাছমৰীয়াসকলক যাতে পুনৰ মাতি অনা হয় আৰু স্পৰ্শকাতৰ অঞ্চলৰ পৰা অহা লোকসকলক সময়মতে স্থানান্তৰ কৰা হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰিব লাগিব। তেওঁ পশ্চিমবংগ চৰকাৰক ঘূৰ্ণীবতাহৰ ধুমুহাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা থকা অঞ্চলসমূহত বৃহৎ হৰ্ডিং স্থাপনৰ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ কয়। কেবিনেট সচিবগৰাকীয়ে পশ্চিমবংগ চৰকাৰক আশ্বাস দিয়ে যে সকলো কেন্দ্ৰীয় সংস্থা সম্পূৰ্ণ সতৰ্ক আৰু সহায়ৰ বাবে সাজু আছে।
বৈঠকত পশ্চিমবংগৰ মুখ্য সচিব, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, শক্তি, দূৰসংযোগ, বন্দৰ জাহাজ আৰু জলপথ, পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু মীন বিভাগৰ সচিবসকলৰ উপৰিও ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰাধিকৰণৰ সদস্য সচিব, সংহত প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীৰ মুৰব্বী, মুখ্য কৰ্মচাৰী সমিতি (চিআইএছচি)ৰ অধ্যক্ষ, ভাৰতৰ বতৰ বিজ্ঞান বিভাগৰ সঞ্চালক প্ৰধান, ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি বাহিনীৰ সঞ্চালক প্ৰধান, উপকূলৰ ৰক্ষীৰ সঞ্চালক প্ৰধান আৰু গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।

Cabinet Secretariat
National Crisis Management Committee (NCMC) meets to review preparedness for impending cyclone in Bay of Bengal
24 MAY 2024 6:43PM by PIB Delhi
The National Crisis Management Committee (NCMC) met today under the chairmanship of Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba to review preparedness for the impending cyclone in Bay of Bengal.
The Director General, India Meteorological Department (IMD), briefed the Committee about the current status of the depression over central Bay of Bengal, about 800 km south-southwest of Khepupara (Bangladesh) and 810 km south of Canning (West Bengal). Itis very likely to move northeastwards and intensify further into a severe cyclonic storm by night of 25th May. Thereafter, it will move nearly northwards and very likely to cross Bangladesh and adjoining West Bengal coasts between Sagar Island and Khepupara around 26th May midnight as a severe cyclonic storm with wind speed of 110-120 kmph gusting to 130 kmph from evening of 26th May.
The Chief Secretary of West Bengal apprised the Committee of the preparatory measures being taken to protect the population in the expected path of the cyclonic storm and measures being taken by the local administration. Fishermen have been asked not to venture out into the sea and those at sea have been called to safe berth. District Control Rooms have also been activated and are monitoring the situation. Adequate shelters, power supply, medicine and emergency services have been kept in readiness.
National Disaster Response Force (NDRF) has deployed 12 teams and 5 additional teams are kept on standby. Rescue and relief teams of the Army, Navy and Coast Guard along with ships and aircrafts have been kept in readiness. Regular alerts and advisories are being sent by DG, Shipping to the ports of Kolkata and Paradip. Emergency teams have been deployed by M/o Power for immediate power restoration.
Reviewing the preparedness measures of the Central Agencies and Government of West Bengal, Cabinet Secretary stressed that all necessary preventive and precautionary measures may be taken by the State Government and Central Agencies. The aim should be to keep loss of lives to zero and minimize damage to property and infrastructure such as power and telecom, and in case of damage, the essential services should be restored in the shortest possible time.
The Cabinet Secretary said that it must be ensured that the fishermen at sea are called back and people from vulnerable areas are evacuated well in time. He asked the Government of West Bengal to review the placement of large hoardings in the areas likely to be affected by the cyclonic storm. The Cabinet Secretary assured the Government of West Bengal that all Central agencies are on full alert and will be available for assistance.
The meeting was attended by Chief Secretary of West Bengal, Union Home Secretary, Secretaries in the Ministries of Power, Telecom, Ports Shipping & Waterways, Petroleum & Natural Gas and Department of Fisheries besides Member Secretary National Disaster Management Authority, Chief of Integrated Defence Staff to Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC), Director General India Meteorological Department, Director General National Disaster Response Force, Director General Coast Guard and senior officers from the Ministry of Home Affairs.