କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବାଳୟ
ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଥିବା ବାତ୍ୟା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କମିଟି (ଏନସିଏମସି) ବୈଠକ
24 MAY 2024 6:43PM by PIB Bhubaneswar
ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଥିବା ଘୂର୍ଣ୍ଣିବଳୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଜି କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ ରାଜୀବ ଗୌବାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କମିଟି (ଏନସିଏମସି) ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ (ଆଇଏମଡି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଖେପୁପଡ଼ା (ବାଂଲାଦେଶ) ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ କିଲୋମିଟର ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ କାନିଂ (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ)ଠାରୁ ୮୧୦ କିଲୋମିଟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଲଘୁଚାପର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ କମିଟିକୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ୨୫ ତାରିଖ ରାତି ବେଳକୁ ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦିଗକୁ ଗତି କରି ଭୟଙ୍କର ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହାପରେ ଏହା ପ୍ରାୟ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଗତି କରିବ ଏବଂ ୨୬ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରାତ୍ରିରେ ସାଗର ଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ଖେପୁପଡ଼ା ମଧ୍ୟରେ ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ସଂଲଗ୍ନ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପକୂଳ ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ୨୬ ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟାରୁ ପବନର ବେଗ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୧୧୦-୧୨୦ କିଲୋମିଟର ରହିବ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ବାତ୍ୟାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ମାର୍ଗରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ କମିଟିକୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସମୁଦ୍ର ଭିତରକୁ ନଯିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ସମୁଦ୍ରରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ଡକାଯାଇଛି। ଜିଲ୍ଲା କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ, ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ, ଔଷଧ ଓ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି।
ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ବାହିନୀ (ଏନଡିଆରଏଫ) ପକ୍ଷରୁ ୧୨ଟି ଟିମ୍ ମୁତୟନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୫ଟି ଅତିରିକ୍ତ ଟିମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି। ସେନା, ନୌସେନା ଓ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ଉଦ୍ଧାର ଓ ରିଲିଫ ଟିମ୍ ସହ ଜାହାଜ ଓ ବିମାନକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି। କୋଲକାତା ଓ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରକୁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଡିଜିଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିୟମିତ ସତର୍କ ସୂଚନା ଓ ପରାମର୍ଶ ପଠାଯାଉଛି। ତୁରନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଟିମ୍ ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପର ସମୀକ୍ଷା କରି କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରତିଷେଧକ ଏବଂ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରେ । ଜୀବନହାନୀ ଶୂନ୍ୟ ରଖିବା ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଓ ଟେଲିକମ୍ ଭଳି ସମ୍ପତ୍ତି ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମିର କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷତି ଘଟିଲେ ଅତି କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ସମୁଦ୍ରରେ ଥିବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ଫେରାଇ ଅଣାଯିବ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ କହିଛନ୍ତି। ବାତ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ହୋର୍ଡିଂ ଲଗାଯିବାର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ସେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି। କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସହାୟତା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଶକ୍ତି, ଟେଲିକମ୍, ବନ୍ଦର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗର ସଚିବଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ, ସମନ୍ବିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଷ୍ଟାଫ୍ କମିଟିର ଚେୟାରମ୍ୟାନ (ସିଆଇଏସସି), ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ବଳର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।

Cabinet Secretariat
National Crisis Management Committee (NCMC) meets to review preparedness for impending cyclone in Bay of Bengal
24 MAY 2024 6:43PM by PIB Delhi
The National Crisis Management Committee (NCMC) met today under the chairmanship of Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba to review preparedness for the impending cyclone in Bay of Bengal.
The Director General, India Meteorological Department (IMD), briefed the Committee about the current status of the depression over central Bay of Bengal, about 800 km south-southwest of Khepupara (Bangladesh) and 810 km south of Canning (West Bengal). Itis very likely to move northeastwards and intensify further into a severe cyclonic storm by night of 25th May. Thereafter, it will move nearly northwards and very likely to cross Bangladesh and adjoining West Bengal coasts between Sagar Island and Khepupara around 26th May midnight as a severe cyclonic storm with wind speed of 110-120 kmph gusting to 130 kmph from evening of 26th May.
The Chief Secretary of West Bengal apprised the Committee of the preparatory measures being taken to protect the population in the expected path of the cyclonic storm and measures being taken by the local administration. Fishermen have been asked not to venture out into the sea and those at sea have been called to safe berth. District Control Rooms have also been activated and are monitoring the situation. Adequate shelters, power supply, medicine and emergency services have been kept in readiness.
National Disaster Response Force (NDRF) has deployed 12 teams and 5 additional teams are kept on standby. Rescue and relief teams of the Army, Navy and Coast Guard along with ships and aircrafts have been kept in readiness. Regular alerts and advisories are being sent by DG, Shipping to the ports of Kolkata and Paradip. Emergency teams have been deployed by M/o Power for immediate power restoration.
Reviewing the preparedness measures of the Central Agencies and Government of West Bengal, Cabinet Secretary stressed that all necessary preventive and precautionary measures may be taken by the State Government and Central Agencies. The aim should be to keep loss of lives to zero and minimize damage to property and infrastructure such as power and telecom, and in case of damage, the essential services should be restored in the shortest possible time.
The Cabinet Secretary said that it must be ensured that the fishermen at sea are called back and people from vulnerable areas are evacuated well in time. He asked the Government of West Bengal to review the placement of large hoardings in the areas likely to be affected by the cyclonic storm. The Cabinet Secretary assured the Government of West Bengal that all Central agencies are on full alert and will be available for assistance.
The meeting was attended by Chief Secretary of West Bengal, Union Home Secretary, Secretaries in the Ministries of Power, Telecom, Ports Shipping & Waterways, Petroleum & Natural Gas and Department of Fisheries besides Member Secretary National Disaster Management Authority, Chief of Integrated Defence Staff to Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC), Director General India Meteorological Department, Director General National Disaster Response Force, Director General Coast Guard and senior officers from the Ministry of Home Affairs.