ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୪୯ଟି ଆସନ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମତଦାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ
ବାରାମୁଳା ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘ ୩୫ ବର୍ଷ ପରେ ରେକର୍ଡ ହାରରେ ମତଦାନ
ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୭.୪୭ ପ୍ରତିଶତ ମତଦାନ
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୫ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ୪୨୮ଗୋଟି ଆସନରେ ମତଦାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ, ଓଡ଼ିଶାର ୬୩ଟି ଆସନରେ ଭୋଟଗ୍ରହଣ ଶେଷ
କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ଲଦାଖରେ ମତଦାନ ପାଇଁ ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିପୁଳ ଉତ୍ସାହ ପରିଲକ୍ଷିତ
20 MAY 2024 9:00PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିମନ୍ତେ ମତଦାନ ଆଜି ସକାଳ ୭ଟା ବେଳେ ୪୯ ଗୋଟି ଆସନରେ ଏକାସଙ୍ଗେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ମିନିଟ ସୁଦ୍ଧା ୫୭.୪୭ ପ୍ରତିଶତ ମତଦାନ ହୋଇଥିବା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏକା ସଙ୍ଗେ ହେଉଥିବା ମତଦାନରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଭୋଟରମାନେ ଖରାକୁ ଖାତିର ନକରି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଉଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟାବେଳେ ମତଦାନ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ମତଦାତା ଯେଉଁମାନେ କି ପୂର୍ବରୁ ଭୋଟ ଦେବାପାଇଁ ଧାଡ଼ିବାନ୍ଧି ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ବାରାମୁଳାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମତଦାନ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ମିନିଟ ସୁଦ୍ଧା ୫୪.୪୯ ପ୍ରତିଶତ ମତଦାତା ଭୋଟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହାକି ଗତ ୩୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ରେକର୍ଡ ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିଛି । ବିହାର, ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମତଦାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମୋଟ ୬୯୫ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି ।
ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ମତଦାନ ଅତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଓ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଓ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂହ ସାନ୍ଧୁଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଦେଶର ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପ୍ରତିଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ତ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଦିନ ତମାମ ଦେଇଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି । ମତଦାତାମାନେ ଯେଭଳି ନିର୍ଭୟରେ ଏବଂ ସହଜ ଭାବରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ବାଧାବିଘ୍ନ ବିନା ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ କଡ଼ା ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା । କେତେଗୋଟି ପକେଟରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ପାଗ ପ୍ରାୟତଃ ଅନୁକୂଳ ଥିଲେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମତଦାନ ହାର ଆନୁମାନିକ ଭାବେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି, ତେବେ ଏହାର ସଂଶୋଧିତ ହାର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ଭୋଟର ଟର୍ଣ୍ଣଆଉଟ୍ ଆପରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏଥିରେ ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମିକ ମତଦାନ ହାର ସହିତ ରାଜ୍ୟ/ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର/ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରୱାରୀ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ । ଏହାତିରିକ୍ତ, ବିଭିନ୍ନ ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ଅଗବତି ନିମନ୍ତେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରେସ୍ ନୋଟ୍ ୨୩୪୫ଟା ବେଳେ ଜାରି କରିବେ ଏବଂ ସେଥିରେ ମତଦାନ ହାର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।
ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ହାରାହାରି ମତଦାନ ହାର (ସନ୍ଧ୍ୟା ୭.୪୫ସୁଦ୍ଧା)
Sl. No.
State / UT
No. PCs
Approximate Voter Turnout %
1
Bihar
05
52.60
2
Jammu and Kashmir
01
54.49
3
Jharkhand
03
63.00
4
Ladakh
01
67.15
5
Maharashtra
13
48.88
6
Odisha
05
60.72
7
Uttar Pradesh
14
57.79
8
West Bengal
07
73.00
Above 8 States/UTs (49 PCs)
49
57.47
ପ୍ରଚଳିତ ବିଧି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ, ପ୍ରାର୍ଥୀ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱାରା କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ପୋଲିଂ ଏଜେଣ୍ଟମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ମତଦାନର ଗୋଟିଏ ଦିନ ପରେ ମତଦାନ କାଗଜାତର ତନଖି କରାଯାଇଥାଏ । ଯଦି କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସାନି ନିର୍ବାଚନ କରିବାର ଥାଏ, ଏହି ତନଖି ପରେ ସେଥିଲାଗି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନିଆଯାଇଥାଏ । ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି ଏବଂ ପରିବହନ ସାଧନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପୋଲିଂ ପାର୍ଟିମାନେ ମଧ୍ୟ ମତଦାନର ଗୋଟିଏ ଦିନ ପରେ କିଛି କିଛି ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଆୟୋଗ ଏଭଳି ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପରେ ଏବଂ ସାନି ନିର୍ବାଚନର ସଂଖ୍ୟା/କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଆଧାରରେ ସଂଶୋଧିତ ମତଦାନ ହାର ଏବଂ ଲିଙ୍ଗ ଆଧାରିତ ହିସାବ ୨୪.୦୫.୨୦୨୪ ତାରିଖ ଦିନ ଜାରି କରିବେ ।
୨୦୧୯ ସାଧାରଣ ବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭୋଟରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମତଦାନ ପ୍ରତି ବିମୁଖ ଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା । ମୁମ୍ବାଇରେ ସିନେ ତାରକାମାନେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଭଳି ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସାମ୍ନାରେ ଧାଡ଼ିବାନ୍ଧି ଭୋଟ ଦେବାକୁ ଠିଆ ହୋଇଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ମତଦାନ ପରେ ସେମାନେ ନିଜର କାଳି ଚିହ୍ନିତ ଆଙ୍ଗୁଠିକୁ ଗର୍ବର ସହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରର ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଚଳିତ ଥର ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭୋଟଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସକାଶେ ଆୟୋଗଙ୍କ ସହିତ ଅନୁବନ୍ଧିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡ଼ିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏଥି ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସଙ୍ଗୀତମାନ ଅପଲୋଡ୍ କରିଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ହେଉଥିବା ଭୋଟରେ ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ ଶେଷ ହେବା ସହିତ ଦେଶର ୨୫ ଗୋଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ୪୨୮ଗୋଟି ଆସନରେ ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ ହୋଇଛି ।
ଏଥି ସହିତ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକିମ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ୬୩ଟି ବିଧାନସଭା ଆସନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେଶଷ ହୋଇଛି । ହାଇରିଜୋଲ୍ୟୁସନଯୁକ୍ତ ଫଟୋକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ୱେବ୍ସାଇଟ୍ https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ( ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ) ମତଦାନ ମେ ୨୫, ୨୦୨୪ ତାରିଖ ଦିନ ଆଠଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ୫୮ ଗୋଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର (ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଅନନ୍ତନାଗ- ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ)ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।

Election Commission
Peaceful polling across 49 PCs in 8 States/UTs in Phase-V
Baramulla PC, J&K records highest voter turnout in the last 35 years
Phase-5 Voter Turnout 57.47 as of 7:45 PM
Polling complete in 25 States/UTs and 428 PCs for GE 2024; Also, for 63 Assembly Constituencies of Odisha
Ladakh UT sees enthusiastic response from voters
20 MAY 2024 9:00PM by PIB Delhi
Polling in the fifth phase of General Elections 2024 which commenced at 7 am today simultaneously across 49 PCs recorded an approximate voter turnout of 57.47% as of 7:45 pm. Voters came out in large numbers braving hot weather in many parts of the states that went for polls today. Polling was closed at 6 PM, but a large number of voters were still in the queue at polling stations. Polling in Baramulla in Jammu and Kashmir was completely peaceful with a turnout of 54.49% as on 7.45 pm, and was the highest recorded in 35 years. Bihar, Jammu and Kashmir, Ladakh, Jharkhand, Maharashtra, Odisha, Uttar Pradesh and West Bengal, are the States/UTs that went to polls in this phase. A total of 695 candidates were in the electoral fray.
Voters waiting patiently in a queue in Baramulla, Jammu & Kashmir
Polling across all constituencies was held smoothly and peacefully. The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu kept a close watch on each and every aspect of the poll process and issued necessary directions, during the day. Stringent security measures were in place creating a conducive environment for voters to cast their vote without fear or intimidation. The weather was largely normal except hot conditions in isolated pockets
Women voters voting at Polling Stations in Phase-V
The updated voter turnout figures which are still provisional will be available on the Voter Turnout App of ECI. This will give aggregate phase wise figures in addition to the State/PC/AC wise figures. Commission shall additionally for convenience of stakeholders, issue another press note with voter turnout figures at ~2345 hours.
State-Wise Approximate Voter Turnout in Phase - 5 (7:45 PM)
Sl. No.
State / UT
No. PCs
Approximate Voter Turnout %
1
Bihar
05
52.60
2
Jammu and Kashmir
01
54.49
3
Jharkhand
03
63.00
4
Ladakh
01
67.15
5
Maharashtra
13
48.88
6
Odisha
05
60.72
7
Uttar Pradesh
14
57.79
8
West Bengal
07
73.00
Above 8 States/UTs (49 PCs)
49
57.47
As per the laid down procedure, scrutiny of election papers takes place one day after the polling day in the presence of Candidates or their authorised polling agents. The decision to conduct a repoll, if any, is also taken thereafter. Some polling parties return after polling day depending on the geographical/ logistical conditions. The
Commission will also, after the scrutiny and depending on the number/ schedule of repoll, publish the updated voter turnout along with gender wise breakup by 24.05.2024.
Voters across ages smiling with their inked fingers at Polling Stations
PCs in various urban cities like Mumbai, Thane, Nashik & Lucknow continued the trend of urban apathy as noticed in last GE 2019. In Mumbai, celebrities and common citizens alike, waited patiently for their turn to cast their vote and proudly showcased their inked fingers. Celebrities from various walks of life have partnered with the Commission to motivate voters to exercise their franchise in the General Elections 2024. Various such motivational videos were uploaded on their social media platforms.
Celebrities, including SVEEP National Icon Rajkummar Rao, showing off their inked fingers
Elderly voters in Bihar and Odisha
With the conclusion of phase 5, polling for General Elections 2024 is now completed in 25 States/UTs and 428 PCs.
First time electors at Model Polling station of Bongaon (SC) PC, West Bengal and Sonam Gonbo 85 years old at the Yourtung Polling Station, Leh.
Polling is also complete in General Elections for State Legislative Assemblies of Arunachal Pradesh, Sikkim, Andhra Pradesh and 63 assembly seats of Odisha State Assembly. High resolution poll day photos can be accessed here: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
The next phase (phase 6) polling is scheduled on May 25, 2024 in 58 PCs (including the adjourned poll in Anantnag-Rajouri PC) in 8 States/UTs.