ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ପ୍ରଥମ ୪ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୬୬.୯୫% ମତଦାନ
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୋଟ୍ ଦେଇଛନ୍ତି ୪୫୧ ନିୟୁତ ଲୋକ
ଆଗାମୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକରେ ମତଦାତାଙ୍କୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭୋଟ ଦେବାକୁ ଆୟୋଗଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ଅବଶିଷ୍ଟ ୩ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମତଦାତାଙ୍କୁ ସୂଚନା, ପ୍ରେରଣା ଓ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି; ଏ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ସିଇଓଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ଅଧିକ ମତଦାନ ହାର ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ଭୋଟରଙ୍କ ଠାରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଯିବ : ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ସରକାରୀ/ ବେସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସେଲିବ୍ରିଟିମାନେ ଭୋଟର ପ୍ରଚାର ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ
16 MAY 2024 1:28PM by PIB Bhubaneswar
ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ କ୍ରିକେଟ୍ କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ତଥା ଇସିଆଇ ନେସନାଲ ଆଇକନ୍ ସଚିନ ତେନ୍ଦୁଲକରଙ୍କ ଫୋନ୍ ଆସେ, ତେବେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, କାରଣ ଚଳିତ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରୁଛନ୍ତି । ମତଦାନ ହାର ବଢ଼ାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଭୋଟରଙ୍କୁ ମତଦାନ ପ୍ରତି ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ପ୍ରଥମ ୪ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପାଖାପାଖି ୪୫୧ ନିୟୁତ ଲୋକ ମତଦାନ କରିଥିବାରୁ ୨୦୨୪ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୬୬.୯୫% ମତଦାନ ହୋଇଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ମତଦାତାଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ) ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ (ସିଇସି) ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର, ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ (ଇସି) ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆୟୋଗ ପଞ୍ଚମ, ଷଷ୍ଠ ଏବଂ ସପ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମତଦାନ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ରାଜ୍ୟର ସିଇଓମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଭୋଟର ସୂଚନା ସ୍ଲିପ୍ ବଣ୍ଟନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଚାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭୋଟର ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ସହଭାଗିତା ଓ ସହଯୋଗ ବୋଲି ଆୟୋଗ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଆୟୋଗଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଓ ସେଲିବ୍ରିଟିମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ରାଜୀବ କୁମାର କହିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅଧିକ ମତଦାନ ହାର ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ଭୋଟରଙ୍କ ଠାରୁ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବାର୍ତ୍ତା ଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପର୍ବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ମତଦାନ ଦିବସକୁ ଛୁଟି ଦିନ ନୁହେଁ ବରଂ ଗର୍ବର ଦିନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ମତଦାନ କରିବାକୁ ସିଇସି ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଭୋଟର ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଅଭିଯାନ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ:
- ଭାରତ ସଞ୍ଚାର ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍, ଭାରତୀ ଏୟାରଟେଲ ଲିମିଟେଡ୍, ଜିଓ ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍, ଭୋଡାଫୋନ୍-ଆଇଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଭଳି ଦୂରସଞ୍ଚାର ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପୁସ୍ ଏସ୍ଏମ୍ଏସ୍/ଫ୍ଲାସ୍ ଏସ୍ଏମ୍ଏସ୍, ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ଆଉଟ୍ବାଉଣ୍ଡ୍ ଡାଏଲିଂ କଲ୍, ଆର୍ସିଏସ୍ (ରିଚ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ସର୍ଭିସେସ୍) ମେସେଜିଂ ଏବଂ ହ୍ଵାଟ୍ସଆପ୍ ମେସେଜ୍/ଆଲର୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ମତଦାନର ଦୁଇ ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ଏପରିକି ନିର୍ବାଚନ ଦିନ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ମତଦାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯାଏ ।
- ଆଇପିଏଲ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ସମୟରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା: ଚଳିତ ଆଇପିଏଲ୍ ଋତୁରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ବିସିସିଆଇ ସହ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସହଭାଗିତା ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। କ୍ରିକେଟ ମ୍ୟାଚ୍ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ଓ ଗୀତ ବଜାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନର ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ ଦିଗ ହେଉଛି କ୍ରିକେଟ୍ କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ସଚିନ ତେନ୍ଦୁଲକର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆଇପିଏଲ ମ୍ୟାଚ୍ ଚାଲିଥିବା ସମୟରେ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଶପଥ ପାଠ କରାଇବା। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତାକୁ କ୍ରିକେଟ କମେଣ୍ଟ୍ରିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ୧୦ଟି ଆଇପିଏଲ୍ ଦଳର କ୍ରିକେଟରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
- ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ପର୍କରେ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପର୍ବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ଫେସବୁକ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ମତଦାନ ଦିବସ ଆଲର୍ଟ ସୂଚନା ପଠାଯାଇଥିଲା ।
- ମତଦାନ ଦିନ ହ୍ୱାଟସ୍ ଆପ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମେସେଜ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଗୁଗଲ ଇଣ୍ଡିଆ ନିର୍ବାଚନ ଦିବସରେ ଗୁଗୁଲ ଡୁଡଲର ଆଇକନିକ ଫିଚର ଏବଂ ୟୁଟ୍ୟୁବ, ଗୁଗୁଲ ପେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗୁଗୁଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ବ୍ୟାନର ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି ।
- ରିଟେଲ ଆସୋସିଏସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସେମାନଙ୍କ ରିଟେଲ ନେଟୱର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜଡିତ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଖୁଚୁରା ଶୃଙ୍ଖଳାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ବାଚନକୁ ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
- ଡାକଘର ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ଇସିଆଇ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏବଂ ବିବିଧ ଦର୍ଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ।
- . ଡାକ ବିଭାଗରେ ୧.୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡାକଘର, ୧୦୦୦ ଏଟିଏମ୍ ଏବଂ ୧୦୦୦ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍କ୍ରିନ୍ ରହିଛି
- . ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ୧.୬୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଏବଂ ୨.୨ ଲକ୍ଷ ଏଟିଏମ୍ ରହିଛି।
- ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ଲୋଗୋ ‘‘ଚୁନାବ କା ପର୍ବ, ଦେଶ କା ଗର୍ବ’’ କୁ ଆଇଆରସିଟିସି ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ଟିକେଟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
- ସମସ୍ତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପବ୍ଲିକ ଆଡ୍ରେସ୍ ସିଷ୍ଟମରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ଘୋଷଣାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି । ସୁପରଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରେନ୍ ର କୋଚ୍ ରେ ଲୋଗୋ ଷ୍ଟିକର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ।
- ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ ହଜାର ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ଉପରେ ହୋର୍ଡିଂ ଲଗାଯାଇଛି।
- ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନିବେଦନ ବାର୍ତ୍ତା ସହ ଏକ ଅନଫ୍ଲାଇଟ୍ ଘୋଷଣା କରୁଛନ୍ତି। ବିମାନ ସିଟ୍ ପକେଟରେ ଭୋଟର ଗାଇଡ ରଖାଯାଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, କୋଲକାତା, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ପାଟନା, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ପୁଣେ ଭଳି ୧୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ସହରର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ସେଲ୍ଫି ପଏଣ୍ଟ ଲଗାଯାଇଛି।
- ଜନ ସେବା ସଚେତନତା (ପିଏସ୍ଏ) ଫିଲ୍ମର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବରେ ଦେଶର ସିନେମା ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟଗୁଡ଼ିକ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଇସିଆଇ ଭୋଟର ସଚେତନତା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ଇସିଆଇ ଗୀତ - ମେ ଭାରତ ହୁଁ, ହମ୍ ଭାରତ କେ ମତଦାତା ହୈ ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି ।
- ସଂସଦ ଟିଭି ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ସ୍ଥାପିତ ଅଭିନବ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ନିର୍ବାଚନ ଯନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲରେ ମତଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ରହିଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
- ଅମୂଲ, ମଦର ଡାଏରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାମାନେ ‘ଚୁନାବ୍ କା ପର୍ବ, ଦେଶ କା ଗର୍ବ’ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ୟାକେଟର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଖବରକାଗଜରେ ଅମୁଲ ଗର୍ଲ ମଧ୍ୟ ଟପିକାଲ ବିଜ୍ଞାପନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ନିଆରା ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି ।
- ପ୍ରସାର ଭାରତୀ: ଦୂରଦର୍ଶନ ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଭଳି ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦାଧିକାରୀଙ୍କ ଆବେଦନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି।
- ମ୍ୟୁଜିକ୍ ଆପ୍ ସ୍ପୋଟିଫାଇ ଏକ ଅଭିଯାନ 'ପ୍ଲେ ୟୋର୍ ପାର୍ଟ' ଚଳାଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ଆପ୍ ରେ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ପ୍ରିଣ୍ଟ ବିଜ୍ଞାପନ ଜାରି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ଲେଲିଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ୟୁରେଟ୍ କରିଛନ୍ତି।
- ବାଇକ୍ ଆପ୍ ରାପିଡୋ ଭୋଟରଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଭୋଟ ଦେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
- ପେମେଣ୍ଟ୍ ଆପ୍ ଫୋନ୍ ପେ ସେମାନଙ୍କ ଆପ୍ ରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିଛି ଏବଂ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
- ଗ୍ରୋସରୀ ଆପ୍ ବ୍ଲିଙ୍କିଟ୍ ଏହାର ଲୋଗୋକୁ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ‘‘ଇନକିଟ୍’’ ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଟ୍ୟାଗ୍ ଲାଇନ୍ ଭାବରେ ‘‘ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଭୋଟ୍ ଦିଅନ୍ତୁ’’ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
- ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବୁକ୍ ମାଇଁ ଶୋ ପକ୍ଷରୁ ‘ଆଜ ପିକ୍ଚର ନହିଁ, ବିଗ୍ ପିକ୍ଚର ଦେଖୋ' ନାମରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
- ମେକ୍ ମାଇ ଟ୍ରିପ୍ ପକ୍ଷରୁ ‘ମାଇ ଭୋଟ୍ ଓ୍ଵାଲା ଟ୍ରିପ୍’ ନାମରେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମତଦାନ ପାଇଁ ଯାଉଥିବା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
- ଜୋମାଟୋ ଏବଂ ସ୍ୱିଗି ଭଳି ଫୁଡ୍ ଡେଲିଭରି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି ।
- ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଉପଭୋକ୍ତା ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଟାଟା ଗ୍ରୁପ୍ ର ଟାଟା ନ୍ୟୁ ଆପ୍ ମଧ୍ୟ ଏହାର ହୋମ୍ ପେଜ୍ ରେ ‘କାଷ୍ଟ ୟୋର୍ ଭୋଟ୍’ ଆନିମେଟେଡ୍ ବ୍ୟାନର ରଖିଛି।
- ଉବେର ଇଣ୍ଡିଆ ମଲ୍ଟି-ଚ୍ୟାନେଲ ମେସେଜିଂ (ଇନ୍-ଆପ୍, ଇମେଲ୍, ପୁସ୍ ନୋଟିଫିକେସନ୍) ମାଧ୍ୟମରେ ଭୋଟରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା, ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଭୋଟରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ।
- ଭୋଟରଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅର୍ବାନ କମ୍ପାନୀ ‘ଆଇ ହାଭ୍ ଭୋଟେଡ୍‌’ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
- ଟ୍ରୁ-କଲର ମଧ୍ୟ ଆଉଟ୍ ବାଉଣ୍ଡ୍ କଲ୍ ସମୟରେ ଭୋଟର ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏହାର ରୂପରେଖକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
- ଅନ୍ୟ କେତେକ ସ୍ୱାଧୀନ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ମ୍ୟାନକାଇଣ୍ଡ ଫାର୍ମାର #VotingVirgin (ଭୋଟିଂ ଭର୍ଜିନ୍‌) ଅଭିଯାନ, ପୋଷାକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ନିରୁ ର ‘‘ଭୋଟ୍ କି ତୈୟାରୀ’’ ଟିଭିସି, ଟିଣ୍ଡରର ‘‘ଏଭରି ସିଙ୍ଗଲ ଭୋଟ୍ କାଉଣ୍ଟସ୍‌" ଅଭିଯାନ, ଜୀବନସାଥୀ ଡକ୍ଟକମ୍ ଆଦି ବୈବାହିକ ସାଇଟ୍ ଦ୍ୱାରା ସୃଜନଶୀଳ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ଏବଂ ଶପର୍ସ ଷ୍ଟପ୍, ମେକ୍ ମାଇ ଟ୍ରିପ୍, କ୍ରୋମା ଭଳି ଲୋକପ୍ରିୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ମତଦାନ ପାଇଁ ରିହାତି ଆଦି ଜାରି ରହିଛି ।

Election Commission
Voter turnout in first four phases 66.95%
~451 million people have voted so far
Commission calls upon voters to come out and vote in large numbers in the coming phases
Enhanced focus to inform, motivate and facilitate voters in remaining 3 phases; CEOs asked to step up measures
“High voter turnout is a message from Indian voters to the world at large”, says ECI
Public/ Private organisations, celebrities join in voter outreach campaigns
16 MAY 2024 1:28PM by PIB Delhi
Don’t get surprised, if you receive a call from Cricket legend and ECI National Icon, Sachin Tendulkar, appealing voters to cast their vote during the ongoing Lok Sabha election. As a part of its outreach to enhance the voter turnout, ECI has introduced an array of various interventions, to appeal and motivate voters to cast their vote, during the ongoing elections. Lok Sabha Elections 2024 has seen the voter turnout at polling stations of about 66.95% so far, as approximately 451 million people have voted during the first four phases of ongoing General Elections.
ECI has enhanced its targeted interventions to reach out to every eligible voter. The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu further directed CEOs of the States going to poll in 5th,6th and 7th phase to timely distribute voter information slips to all electors and enhance outreach activities.
“Commission strongly believes that partnership and collaboration are essential pillars of voter awareness programme. It's really heartening to see that on Commission's request, different institutions, influencers and celebrities having significant reach are working enthusiastically on pro-bono basis,” said Shri Rajiv Kumar, Chief Election Commissioner. Further, he added, a high voter turnout, would be a message from Indian voters to the world, about the strength of Indian Democracy. He urges all the voters to cast their vote in huge numbers, as voting day in not a holiday but a day of pride, by participating in the festival of democracy.
Various voter awareness drives and campaigns being carried out by stakeholders are as follows:
1. Telecom Service Providers such as Bharat Sanchar Nigam Ltd., Bharti Airtel Limited, Jio Telecommunication, Vodafone-Idea Ltd. are reaching out to every mobile user in the respective Parliamentary Constituency through push SMS/ Flash SMSs, Outbound dialling calls to mobile users, RCS (Rich Communication Services) messaging and Whatsapp messages/ alerts. These activities are carried two/ three days prior to poll and even on the poll day, in regional languages, with an appeal to vote.
2. Voter awareness during IPL matches: ECI has collaborated with BCCI for voter awareness activities during the ongoing IPL season. The voter awareness messages and songs are being played at different stadiums during the cricket matches. The most innovative aspect of this campaign is the administration of voter’s pledge by cricket legend Sachin Tendulkar, in a pre-recorded video message, at various IPL venues. Further, voter awareness messages are integrated into cricket commentary. Cricketers from 10 IPL teams have encouraged voters to participate in the Lok Sabha Elections 2024 with their recorded voter awareness messages.
3. A voting day alert was sent to all Facebook users pan India to inform and aware the voters about the General Elections and to nudge them to participate in the festival of democracy.
4. WhatsApp personalised messages have begun on polling day. Google India is contributing through its iconic feature of Google Doodle on Poll Days and banners appearing on YouTube, Google pay and other Google Platforms.
5. Retail Association of India has been actively engaging with voter awareness activities, through their retail network, whereby retail chains are encouraged to celebrate election as the festival.
6. Vast network of post offices and banking institutions was utilised by ECI to reach out to a wide and diverse audience across the length and breadth of the country.
a. Department of Post has over 1.6 lakhs post offices and 1,000 ATMs and 1,000 digital screens
b. There are over 1.63 lakh bank branches and 2.2 lakh ATMs across public and private sector banking institutions.
7. In collaboration with the Ministry of petroleum and Natural Gas, the Parliamentary Elections campaign logo “Chunav ka Parv, Desh Ka Garv” has been integrated with IRCTC portal and tickets.
8. Voter awareness announcements have been integrated in the Public Address System at all railway stations. The logo stickers are used in coaches of the superfast trains.
9. In collaboration with the Ministry of Petroleum & Natural Gas, hoardings on voter awareness have been installed in about 16,000 retail outlets.
10. In collaboration with the Ministry of Civil Aviation, airlines are making an inflight announcement with an appeal message to participate in the ensuing elections. Voter guides are being kept in aircraft seat pockets. Apart from this, many airports are providing space for display of voter awareness messages. Selfie-points have been installed at airports in 10 major cities viz. Delhi, Mumbai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad, Lucknow, Patna, Chandigarh, Pune.
11. Cinema theatres across the country are playing ECI voter awareness films and ECI Song Main Bharat Hoon, Hum Bharat Ke Matdata Hai on regular intervals, as a part of Public Service awareness (PSA) film.
12. Sansad TV is creating short films on Unique Polling Stations setup in remote corners of the country by the election machinery after navigating difficult terrains to demonstrate the challenges in ensuring voting at the last mile.
13. AMUL, Mother Dairy and other milk co-operatives have started branding their milk pouches with the message ‘Chunav Ka Parv, Desh ka Garv’ and encouraging voters through social media platforms. AMUL is also encouraging voters with its unique messaging through AMUL Girl Topical advertisement in newspapers.
14. Prasar Bharati: Doordarshan has produced, various short films including appeal from the Constitutional functionaries like Hon’ble President of India, Vice President of India, Chief Justice of India among others. Further, unique polling stations are being covered by the regional Kendra’s, for its audio-visual documentation.
15. Music App Spotify is running a campaign ‘Play Your Part’, and they have issued print advertisements, and curated the playlists for the elections, on their app.
16. Bike app Rapido has been encouraging voters with a free ride for voting.
17. Payments app PhonePe has integrated voter awareness message in their app and is actively encouraging voters.
18. Grocery App Blinkit changed its logo to "Inkit" for the elections, incorporating a message encouraging people to "Go out and Vote" as a tagline.
19. BookMyShow has launched an integrated campaign, titled "Aaj Picture Nahi, Bigger Picture Dekho," for raising awareness among voters.
20. MakeMyTrip is running a campaign titled ‘MyVoteWalaTrip’, whereby discounts are offered, to citizens, going for voting.
21. Food delivery platforms such as Zomato and Swiggy are disseminating voter awareness messages through their platforms and social media activities.
22. Tata Neu app, serving as the Tata Group's group-wide consumer-facing mobile app, prominently features the "Cast Your Vote" animated banner on its homepage, with additional initiatives currently underway.
23. Uber India is reaching out to voters through multi-channel messaging (in-app, emails, push notifications), offering discounts for rides to polling stations, and amplifying voter awareness messages on social media platforms.
24. Urban Company has launched 'I Have Voted Campaign' to encourage voters.
25. Truecaller is enhancing its layout by displaying voter awareness message during outbound calls.
26. Some other independent initiatives are Mankind Pharma #VotingVirgin campaign, clothing brand Neeru’s “Vote ki Taiyaari” TVC, Tinder's “Every Single Vote Counts” campaign, creatively curated social media post by Matrimonial sites like Jeevansathi.com etc and discounts for voting by popular brands such as Shoppers’ Stop, MakeMyTrip, Chroma and many more brands.