ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
কাইলৈ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ‘চতুৰ্থ পৰ্যায়’ৰ ভোটগ্ৰহণৰ বাবে সকলো ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ কৰি তোলা হৈছে
বিস্তাৰ: ৯৬ খন লোকসভা আসন, ১৭.৭ কোটি ভোটাৰ, ১.৯২ লাখ ভোটকেন্দ্ৰ, ১০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এই পৰ্যায়ত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ বিধান সভাৰ ১৭৫ খন আসন আৰু উৰিষ্যাৰ ২৮ খন বিধান সভা আসনতো নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব
নিৰ্বাচনৰ দিনা কোনো উষ্ণ-প্ৰবাহৰ পূৰ্বানুমান কৰা হোৱা নাই; স্বাভাৱিক অথবা স্বাভাৱিকতকৈ তললৈ (±২ ডিগ্ৰী) তাপমাত্ৰা নামিব বুলি ভৱিষ্যতবাণী কৰা হৈছে
ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণ বঢ়োৱাৰ লক্ষ্যেৰে তেলেংগানাত ভোটদানৰ সময় বৃদ্ধি
12 MAY 2024 3:43PM by PIB Guwahati
সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ কাইলৈ অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া ‘চতুৰ্থ পৰ্যায়’ৰ ভোট গ্ৰহণৰ বাবে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে সকলো প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰিছে। চতুৰ্থ পৰ্যায়ত ১০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৯৬ টা সংসদীয় সমষ্টিৰ বাবে ভোটগ্ৰহণ হ'ব; একে সময়তে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যিক বিধান সভাৰ ১৭৫ খন আসন আৰু উৰিষ্যাৰ ৰাজ্যিক বিধান সভাৰ ২৮ খন আসনৰ বাবেও ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া অনুষ্ঠিত হ’ব। ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যেৰে আয়োগে তেলেংগানাৰ ১৭টা সংসদীয় সমষ্টিৰ কিছুমান বিধানসভা খণ্ডত ভোটদানৰ সময় (পুৱা ৭ বজাৰ পৰা সন্ধিয়া ৬ বজালৈ) বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
‘ভাৰতীয় বতৰবিজ্ঞান বিভাগে’ প্ৰকাশ কৰা পূৰ্বানুমান অনুসৰি ‘চতুৰ্থ পৰ্যায়’ৰ ভোটগ্ৰহণৰ সময়ছোৱাত গৰমক লৈ বিশেষ উদ্বিগ্ন হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাথাকিব। দিনটোৰ তাপমত্ৰা সন্দৰ্ভত প্ৰকাশ কৰা পূৰ্বানুমান অনুসৰি নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সংসদীয় সমষ্টিসমূহত তাপমাত্ৰা স্বাভাৱিক অথবা স্বাভাৱিকতকৈ (±২ ডিগ্ৰী) অৱনমিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ভোটদানৰ দিনা এই অঞ্চলবোৰত কোনো উষ্ণ-প্ৰবাহৰ দৰে পৰিস্থিতি উদ্ভৱ হোৱা আশংকা নাই। অৱশ্যে, ভোটাদাতাসকলৰ সুবিধাৰ বাবে সকলো ভোটকেন্দ্ৰত পানী, ছামিয়ানা আৰু পাংখা আদিৰ দৰে সুবিধাসমূহ সতৰ্কতাৰে দিহা কৰা হৈছে।
এতিয়ালৈকে, ‘সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪’-ৰ তৃতীয় পৰ্যায় পৰ্যন্ত ২৮৩টা সংসদীয় সমষ্টি আৰু ২০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ভোটগ্ৰহণ সুচাৰুৰূপে আৰু শান্তিপূৰ্ণভাৱে সমাপ্ত হৈছে। ভোটগণনা অহা ৪ জুনত অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
পৰ্যায়-৪ৰ তথ্যাৱলী:
1. সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪-ৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ত ৯৬ টা সংসদীয় সমষ্টিৰ বাবে ভোটগ্ৰহণ ১৩ মে’, ২০২৪ তাৰিখে অনুষ্ঠিত হ'ব (সাধাৰণ-৬৪; অনুসূচিত জনজাতি- ১২, অনুসূচিত জাতি-২০; ১০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত)। ভোটদান পুৱা ৭ বজাত আৰম্ভ হব আৰু সন্ধিয়া ৬ বজাত সমাপ্ত হব (ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া সামৰাৰ সময় সংসদীয় সমষ্টি অনুসৰি পৃথক হ'ব পাৰে)
2. ১৩ মে'ত চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণৰ দিনাই একে লগতে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ বিধান সভাৰ ১৭৫ খন আসন (সাধাৰণ-১৩৯;অনুসূচিত জনজাতি-৭; অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ বিধান সভাৰ অনুসূচিত জাতি-২৯) আৰু উৰিষ্যা বিধান সভাৰ ২৮ খন (সাধাৰণ-১১, অনুসূচিত জনজাতি-১৪; অনুসূচিত জাতি- ৩)আসনৰ বাবেও নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব ।
3. লোকসভা নিৰ্বাচন ২০২৪-ৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচনত ১০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১৭১৭ গৰাকী প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব। চতুৰ্থ পৰ্যায়ত একোটা সংসদীয় সমষ্টিত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা আগবঢ়োৱা প্ৰাৰ্থীৰ গড় সংখ্যা হৈছে ১৮।
4. চতুৰ্থ পৰ্যায়ত তিনিখন ৰাজ্যত (অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ-০২, ঝাৰখণ্ড- ১০৮; উৰিষ্যা -১২) ভোটগ্ৰহণ আৰু নিৰাপত্তা বিষয়াসকলক অনা-নিয়া কৰাৰ বাবে ১২২ টা বিমান যাত্ৰাৰ প্ৰয়োজন হব।
5. ১৯ লাখতকৈয়ো অধিক নিৰ্বাচনী বিষয়াই ১.৯২ লাখ ভোটকেন্দ্ৰত ১৭.৭ কোটিৰো অধিক ভোটাৰক আদৰণি জনাব।
6. ৮.৯৭ কোটি পুৰুষ আৰু ৮.৭৩ কোটি মহিলা ভোটাৰসহ ১৭.৭০ কোটিৰো অধিক ভোটাৰ।
7. চতুৰ্থ পৰ্যায়ত ৮৫+ বছৰ বয়সৰ ১২.৪৯ লাখৰো অধিক আৰু ১৯.৯৯ লাখ ‘পিডব্লিউডি’ ভোটাৰ আছে আৰু তেওঁলোকক ঘৰৰ পৰাই আৰামেৰে ভোট দিয়াৰ বিকল্প সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। বৈকল্পিক গৃহ ভোটদান সুবিধাই ইতিমধ্যে প্ৰচণ্ড প্ৰশংসা আৰু সঁহাৰি লাভ কৰিছে।
8. ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ বাবে নিয়োজিত ৩৬৪ গৰাকী (১২৬ গৰাকী সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক, ৭০ গৰাকী আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষক, ১৬৮ গৰকী ব্যয় পৰ্যবেক্ষক)পৰ্যবেক্ষক ইতিমধ্যে নিৰ্বাচনৰ কেইদিনমান আগতে গৈ সমষ্টিমূহত উপস্থিত হৈছেগৈ। তেওঁলোকে পৰম সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰিবলৈ আয়োগৰ চকু আৰু কাণ হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, কিছুমান ৰাজ্যত বিশেষ পৰ্যবেক্ষককো মোতায়েন কৰা হৈছে।
9. ভোটাৰসকলক দিয়া যিকোনো প্ৰকাৰৰ প্ৰলোভনক কঠোৰভাৱে আৰু দ্ৰুততাৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ মুঠ ৪৬৬১ টা ফ্লাইং স্কোৱাড, ৪৪৩৮ ষ্টেটিক ছাৰ্ভিলেঞ্চ দল, ১৭১০ টা ভিডিঅ' ছাৰ্ভিলেঞ্চ দল আৰু ৯৩৪ টা ভিডিঅ' দৰ্শন দলে ২৪ঘণ্টাই নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
10. মুঠ ১০১৬ টা আন্তঃৰাজ্যিক আৰু ১২১ টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত পৰীক্ষা চকীত সুৰা, ড্ৰাগছ, নগদ ধন আৰু বিনামূলীয়া সামগ্ৰীৰ যিকোনো অবৈধ প্ৰবাহৰ ওপৰত কঠোৰ সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰা হৈছে। সাগৰ আৰু বিমান পথসমূহত কঠোৰ নিৰীক্ষণ ৰখা হৈছে।
11. বৃদ্ধ আৰু প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিসহ প্ৰতিগৰাকী ভোটাৰে যাতে সহজে ভোটদান কৰিব পাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পানী, শ্বে’ড, শৌচালয়, ৰেম্প, স্বেচ্ছাসেৱক, হুইলচেয়াৰ আৰু বিদ্যুতৰ দৰে ন্যূনতম সুবিধা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
12. সকলো পঞ্জীভুক্ত ভোটাৰক ভোটাৰ তথ্য ‘স্লিপ’ বিতৰণ কৰা হৈছে। এই ‘স্লিপ’বোৰে এক সুবিধামূলক ব্যৱস্থা হিচাপে আৰু আয়োগৰ পৰা ভোট দিবলৈ জনোৱা আমন্ত্ৰণ হিচাপে কাম কৰে
13. ভোটাৰসকলে এই লিংকৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ ভোটকেন্দ্ৰৰ বিৱৰণ, আৰু নিৰ্বাচনৰ তাৰিখ আদি পৰীক্ষা কৰিব পাৰে https://electoralsearch.eci.gov.in/
14. আয়োগে ভোটকেন্দ্ৰসমূহত পৰিচয় প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে ভোটাৰ পৰিচয় পত্ৰ (ইপিআইচি)ৰ বাহিৰে আন ১২ খন বৈকল্পিক নথিও প্ৰদান কৰিছে। যদি ভোটাৰ তালিকাত ভোটাৰ এজনৰ নাম পঞ্জীয়ন হৈছে তেন্তে ইয়াৰে যিকোনো এখন নথি প্ৰদৰ্শন কৰি তেওঁ ভোটদান কৰিব পাৰিব। বৈকল্পিক চিনাক্তকৰণ নথিপত্ৰৰ বাবে ‘ইচিআই’ ৰ নিৰ্দেশৰ সৈতে লিংক কৰক:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D
1. লোকসভাৰ ‘সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০১৯’ত ভোটাৰৰ ভোটদানৰ তথ্য নিম্নলিখিত লিংকসমূহত উপলব্ধ হ’ব: https://old.eci.gov.in/files/file/13579-13-pc-wise-voters-turn-out/
2. তৃতীয় পৰ্যায়ৰ পৰা ‘ভোটাৰ টাৰ্ণআউট এপ্প’টো প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ বাবে ‘সামগ্ৰিক আনুমানিক ভোটদান’ৰ ‘লাইভ’ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ এক নতুন সুবিধাৰ সৈতে ‘আপডেট’ কৰা হৈছে। মন কৰিবলগীয়া যে ভোটদানৰ দিনা ভোটাৰৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যায় অনুসৰি/ৰাজ্যঅনুসৰি/বিধান সভাৰ সমষ্টি অনুসৰি আনুমানিক ভোটদানৰ তথ্য, ভোটদানৰ দিনা সন্ধিয়া ৭ বজা পৰ্যন্ত দুঘণ্টাৰ ব্যৱধানত আনুমানিক ভোটদানৰ তথ্য উপলব্ধ হব, ইয়াৰ পৰৱৰ্তী সময়ত নিৰ্বাচনী বিষয়াৰ দলসমূহৰ আগমনৰ পিছত ইয়াক নিৰন্তৰ ‘আপডেট’ কৰা হয়।

Election Commission
All arrangements in place for Phase-4 polling tomorrow
Spread: 96 Lok Sabha seats, 17.7 crore electors, 1.92 lakh polling stations, 10 States/UTs
175 Legislative Assembly seats of Andhra Pradesh and 28 Legislative Assembly seats of Odisha are also going to polls in this phase
No heat wave forecast on poll day; Normal to below normal temperature (±2 degrees) predicted
Polling time increased in Telangana to increase voters’ participation
12 MAY 2024 3:43PM by PIB Delhi
The Election Commission of India is all geared up for the phase-4 of the General Elections that commences tomorrow. In phase 4, polling will happen for 96 Parliamentary Constituencies across 10 States/UTs; all 175 seats of State Legislative Assembly of Andhra Pradesh and 28 seats of State Legislative Assembly of Odisha simultaneously. Polling time in certain assembly segments of 17 Parliamentary Constituencies of Telangana was increased by the Commission (from 7 am till 6 pm) to increase voters’ participation.
As per IMD forecast there is no significant concern regarding hot weather conditions for the polling in phase 4. The weather forecast indicates that the Parliamentary Constituencies going for polls are likely to experience normal to below normal temperatures (±2 degrees) and there will be no heat wave like condition in these areas on the polling day. However, for convenience of voters, meticulous arrangements have been made at all polling stations including facilities like water, shamiyana and fans.
So far, till phase 3 of the General Elections 2024, polling has concluded smoothly and peacefully in 283 PCs and 20 States/UTs. Counting of votes is scheduled for the 4th of June.
Phase-4 Facts:
1. Polling for Phase-4 of the General Elections 2024 will be held on 13th of May, 2024 for 96 Parliamentary Constituencies (General-64; ST- 12; SC-20) in 10 States/ UTs. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Elections will also take place for all 175 seats (General-139; ST-7; SC-29) of Andhra Pradesh Legislative Assembly and 28 seats (General-11; ST-14; SC-3) of Odisha Legislative Assembly simultaneously in phase 4 on the 13th of May.
3. 1717 candidates from 10 States /UTs to contest elections in phase 4 of Lok Sabha Elections 2024. The average number of contesting candidates in a PC for 4th Phase is 18.
4. 122 air sorties done in phase 4 in three states (AP -02, Jharkhand- 108; Odisha -12) to ferry polling and security officials
5. Over 19 lakh Polling officials will welcome over 17.7 crore voters across 1.92 lakh polling stations
6. Over 17.70 crore voters including 8.97 crore Male; 8.73 crore Female voters.
7. There are over 12.49 lakh registered 85+ years old and 19.99 lakh PwD voters for phase 4 who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
8. 364 Observers (126 General Observers, 70 Police Observers, 168 Expenditure Observers) for the phase 4 of General Elections 2024 have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
9. A total of 4661 Flying Squads, 4438 Static Surveillance Teams, 1710 Video Surveillance Teams and 934 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to deal with any form of inducement of voters strictly and swiftly.
10. A total of 1016 inter-state and 121 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
11. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease.
12. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
13. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
14. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents. Link to ECI order for alternative identification documents:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D
1. Data on Voter Turnout in General Elections to Lok Sabha 2019 is available on the following links: https://old.eci.gov.in/files/file/13579-13-pc-wise-voters-turn-out/
2. Since phase 3, voter turnout App is updated with a new feature of displaying overall approximate turnout live for each phase. It is pertinent to note that Phase wise/State wise/AC wise/PC wise approximate turnout data is available on voter turnout App live on two hourly basis on poll day till 7 pm after which it is continuously updated on arrival of polling parties.