শেল-থুম মন্ত্রালয়
এপ্রিল 2024গী GST রিভেন্যু কল্লেক্সনশিং অসি লুপা করোর লাখ 2.10 ওইদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি
GST কল্লেক্সনশিংনা লুপা করোর লাখ 2গী অচৌবা মাইলস্তন অমা লানবা ঙমখি
গ্রোস রিভেন্যুনা y-o-y গ্রোথ 12.4% রেকোর্দ তৌখি
নেৎ রিভেন্যু (রিফন্দ মতুংদা) অসি লুপা করোর লাখ 1.92 ওইখি, y-o-y গ্রোথ 17.1% ওইখি
01 MAY 2024 11:55AM by PIB Imphal
এপ্রিল 2024দা গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (GST) কল্লেক্সন অসি লুপা করোর লাখ 2.10 ওইদুনা খ্বাইদগী ৱাংবগী রেকোর্দ তৌখ্রে। মসিনা তাকপদা দোমেস্তিক ত্রাঞ্জেক্সনশিং (13.4% ফাওবা) অমসুং ইম্পোর্তশিং (8.3% ফাওবা) চাউনা হেনগৎলকপনা শাহৌ পীদুনা ইয়র-ওন-ইয়র গ্রোথ 12.4% চাউনা লৈখি তাক্লি। রিফন্দশিং একাউন্ত তৌরবা মতুংদা এপ্রিল 2024গী নেৎ GST রিভেন্যু অসি লুপা করোর লাখ 1.92 ওইদুনা মমাং চহিগী চপ মান্নবা মতমগা য়েংনবদা চাউনা 17.1%গী গ্রোথ লৈ তাক্লি।
কম্পোনেন্তশিংদা পোজিতিব পরফোর্মেন্স:
এপ্রিল 2024গী কল্লেক্সনশিংগী ব্রেকদাউন:
• সেন্ত্রেল গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (CGST): লুপা করোর 43,846;
• স্তেৎ গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (SGST): লুপা করোর53,538;
• ইন্তিগ্রেতদ গ্রোস গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (IGST): লুপা করোর 99,623 crore, ইম্পোর্তেদ গুদসতা কল্লেক্ত তৌখিবা লুপা করোর 37,826 য়াওরগা;
• সেস: লুপা করোর 13,260 ইম্পোর্তেদ গুদসতা কল্লেক্ত তৌখিবা লুপা করোর 1,008 য়াওরগা।
ইন্তর-গভর্নমেন্তেল সেত্তলমেন্ত: এপ্রিল 2024গী থাদা কেন্দ্র সরকারনা IGSTদা কল্লেক্ত তৌখিবদগী CGSTতা লুপা করোর 50,307 অমসুং SGSTদা লুপা করোর 41,600 সেত্তল তৌখি। মসিনা তাকপদি রিগ্যুলর সেত্তলমেন্তগী মতুংদা এপ্রিল 2024গী অপুনবা রিভেন্যু অসি CGSTগী লুপা করোর 94,153 অমসুং SGSTগী ওইনা লুপা করোর 95,138 ওইখি হায়বনি।
মখাদা পীরিবা চার্ত অসিনা চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা থাগী গ্রোস GST রিভেন্যুদা লৈরিবা ত্রেন্দশিং উৎলি। তেবল-1না এপ্রিল 2023গা চাংদম্নবদা এপ্রিল 2024গী থাদা রাজ্য অমমমদা খোমগৎখিবা GSTগী রাজ্য অমমমগী মশিং উৎলি। তেবল-2না এপ্রিল 2024গী থাদা রাজ্য অমমমগী পোস্ত সেত্তলমেন্ত GST রিভেন্যুগী রাজ্য অমমমগী মশিং উৎলি।
চার্ত: GST কল্লেক্সনদা লৈরিবা ত্রেন্দশিং
তেবল 1: এপ্রিল 2024[1]গী মনুংদা লৈখিবা GST রিভেন্যুগী রাজ্য অমমমগী গ্রোথ
রাজ্য/UT
এপ্রিল-23
এপ্রিল-24
গ্রোথ (%)
জম্মু অমসুং কাশ্মির
803
789
-2%
হিমাচল প্রদেশ
957
1,015
6%
পঞ্জাব
2,316
2,796
21%
চান্দিগর
255
313
23%
উত্তরাখন্দ
2,148
2,239
4%
হরিয়ানা
10,035
12,168
21%
দিল্লী
6,320
7,772
23%
রাজস্থান
4,785
5,558
16%
উত্তর প্রদেশ
10,320
12,290
19%
বিহার
1,625
1,992
23%
সিক্কিম
426
403
-5%
অরুনাচল প্রদেশ
238
200
-16%
নাগালেন্দ
88
86
-3%
মনিপুর
91
104
15%
মিজোরাম
71
108
52%
ত্রিপুরা
133
161
20%
মেঘালয়
239
234
-2%
অসাম
1,513
1,895
25%
ৱেস্ত বেঙ্গল
6,447
7,293
13%
ঝারখন্দ
3,701
3,829
3%
ওরিশা
5,036
5,902
17%
ছত্তিসগর
3,508
4,001
14%
মধ্য প্রদেশ
4,267
4,728
11%
গুজরাত
11,721
13,301
13%
দাদরা অমসুং নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
399
447
12%
মহারাস্ত্র
33,196
37,671
13%
কর্নাতকা
14,593
15,978
9%
গোৱা
620
765
23%
লক্ষদ্বীপ
3
1
-57%
কেরালা
3,010
3,272
9%
তামিল নাদু
11,559
12,210
6%
পুদুচেরী
218
247
13%
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
92
65
-30%
তেলঙ্গানা
5,622
6,236
11%
অন্ধ্র প্রদেশ
4,329
4,850
12%
লদাখ
68
70
3%
অতৈ তেরিতোরী
220
225
2%
সেন্তর জুরিসদিক্সন
187
221
18%
অপুনবা
1,51,162
1,71,433
13%
তেবল-2: রাজ্যশিং/UT শিংদা সেত্তল তৌখিবা IGSTগী SGST & SGST শরুক
এপ্রিল (লুপা করোরদা)
সেত্তলমেন্ত মমাংগী SGST
সেত্তলমেন্ত মতুংগী SGST[2]
রাজ্য/UT
এপ্রিল-23
এপ্রিল-24
গ্রোথ
এপ্রিল-23
এপ্রিল-24
গ্রোথ
জম্মু অমসুং কাশ্মির
394
362
-8%
918
953
4%
হিমাচল প্রদেশ
301
303
1%
622
666
7%
পঞ্জাব
860
999
16%
2,090
2,216
6%
চান্দিগর
63
75
20%
214
227
6%
উত্তরাখন্দ
554
636
15%
856
917
7%
হরিয়ানা
1,871
2,172
16%
3,442
3,865
12%
দিল্লী
1,638
2,027
24%
3,313
4,093
24%
রাজস্থান
1,741
1,889
9%
3,896
3,967
2%
উত্তর প্রদেশ
3,476
4,121
19%
7,616
8,494
12%
বিহার
796
951
19%
2,345
2,688
15%
সিক্কিম
110
69
-37%
170
149
-12%
অরুনাচল প্রদেশ
122
101
-17%
252
234
-7%
নাগালেন্দ
36
41
14%
107
111
4%
মনিপুর
50
53
6%
164
133
-19%
মিজোরাম
41
59
46%
108
132
22%
ত্রিপুরা
70
80
14%
164
198
21%
মেঘালয়
69
76
9%
162
190
17%
অসাম
608
735
21%
1,421
1,570
10%
ৱেস্ত বেঙ্গল
2,416
2,640
9%
3,987
4,434
11%
ঝারখন্দ
952
934
-2%
1,202
1,386
15%
ওরিশা
1,660
2,082
25%
2,359
2,996
27%
ছত্তিসগর
880
929
6%
1,372
1,491
9%
মধ্য প্রদেশ
1,287
1,520
18%
2,865
3,713
30%
গুজরাত
4,065
4,538
12%
6,499
7,077
9%
দাদরা অমসুং নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
62
75
22%
122
102
-16%
মহারাস্ত্র
10,392
11,729
13%
15,298
16,959
11%
কর্নাতকা
4,298
4,715
10%
7,391
8,077
9%
গোৱা
237
283
19%
401
445
11%
লক্ষদ্বীপ
1
0
-79%
18
5
-73%
কেরালা
1,366
1,456
7%
2,986
3,050
2%
তামিল নাদু
3,682
4,066
10%
5,878
6,660
13%
পুদুচেরী
42
54
28%
108
129
19%
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
46
32
-32%
78
88
13%
তেলঙ্গানা
1,823
2,063
13%
3,714
4,036
9%
অন্ধ্র প্রদেশ
1,348
1,621
20%
3,093
3,552
15%
লদাখ
34
36
7%
55
61
12%
অতৈ তেরিতোরী
22
16
-26%
86
77
-10%
অপুনবা
47,412
53,538
13%
85,371
95,138
11%
[1]ইম্পোর্ত তৌবা গুদশিংগী GST য়াওদে
[2] সেত্তলমেন্ত মতুংগী GST অসি রাজ্যশিং/UTশিংগী GST রিভেন্যুশিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংদা সেত্তল তৌখিবা IGSTগী SCST শরুক্কী অপুনবনি

Ministry of Finance
GST revenue collection for April 2024 highest ever at Rs 2.10 lakh crore
GST collections breach landmark milestone of ₹2 lakh crore
Gross Revenue Records 12.4% y-o-y growth
Net Revenue (after refunds) stood at ₹1.92 lakh crore; 15.5% y-o-y growth
01 MAY 2024 11:55AM by PIB Delhi
The Gross Goods and Services Tax (GST) collections hit a record high in April 2024 at ₹2.10 lakh crore. This represents a significant 12.4% year-on-year growth, driven by a strong increase in domestic transactions (up 13.4%) and imports (up 8.3%). After accounting for refunds, the net GST revenue for April 2024 stands at ₹1.92 lakh crore, reflecting an impressive 15.5% growth compared to the same period last year.
Positive Performance Across Components:
Breakdown of April 2024 Collections:
• Central Goods and Services Tax (CGST): ₹43,846 crore;
• State Goods and Services Tax (SGST): ₹53,538 crore;
• Integrated Goods and Services Tax (IGST): ₹99,623 crore, including ₹37,826 crore collected on imported goods;
• Cess: ₹13,260 crore, including ₹1,008 crore collected on imported goods.
Inter-Governmental Settlement: In the month of April, 2024, the central government settled ₹50,307 crore to CGST and ₹41,600 crore to SGST from the IGST collected. This translates to a total revenue of ₹94,153 crore for CGST and ₹95,138 crore for SGST for April, 2024 after regular settlement.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. Table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of April, 2024 as compared to April, 2023. Table-2 shows the state-wise figures of post settlement GST revenue of each State for the month of April, 2024.
Chart: Trends in GST Collection
Table 1: State-wise growth of GST Revenues during April, 2024[1]
State/UT
Apr-23
Apr-24
Growth (%)
Jammu and Kashmir
803
789
-2%
Himachal Pradesh
957
1,015
6%
Punjab
2,316
2,796
21%
Chandigarh
255
313
23%
Uttarakhand
2,148
2,239
4%
Haryana
10,035
12,168
21%
Delhi
6,320
7,772
23%
Rajasthan
4,785
5,558
16%
Uttar Pradesh
10,320
12,290
19%
Bihar
1,625
1,992
23%
Sikkim
426
403
-5%
Arunachal Pradesh
238
200
-16%
Nagaland
88
86
-3%
Manipur
91
104
15%
Mizoram
71
108
52%
Tripura
133
161
20%
Meghalaya
239
234
-2%
Assam
1,513
1,895
25%
West Bengal
6,447
7,293
13%
Jharkhand
3,701
3,829
3%
Odisha
5,036
5,902
17%
Chhattisgarh
3,508
4,001
14%
Madhya Pradesh
4,267
4,728
11%
Gujarat
11,721
13,301
13%
Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
399
447
12%
Maharashtra
33,196
37,671
13%
Karnataka
14,593
15,978
9%
Goa
620
765
23%
Lakshadweep
3
1
-57%
Kerala
3,010
3,272
9%
Tamil Nadu
11,559
12,210
6%
Puducherry
218
247
13%
Andaman and Nicobar Islands
92
65
-30%
Telangana
5,622
6,236
11%
Andhra Pradesh
4,329
4,850
12%
Ladakh
68
70
3%
Other Territory
220
225
2%
Center Jurisdiction
187
221
18%
Grand Total
1,51,162
1,71,433
13%
Table-2: SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs
April (Rs. in crore)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[2]
State/UT
Apr-23
Apr-24
Growth
Apr-23
Apr-24
Growth
Jammu and Kashmir
394
362
-8%
918
953
4%
Himachal Pradesh
301
303
1%
622
666
7%
Punjab
860
999
16%
2,090
2,216
6%
Chandigarh
63
75
20%
214
227
6%
Uttarakhand
554
636
15%
856
917
7%
Haryana
1,871
2,172
16%
3,442
3,865
12%
Delhi
1,638
2,027
24%
3,313
4,093
24%
Rajasthan
1,741
1,889
9%
3,896
3,967
2%
Uttar Pradesh
3,476
4,121
19%
7,616
8,494
12%
Bihar
796
951
19%
2,345
2,688
15%
Sikkim
110
69
-37%
170
149
-12%
Arunachal Pradesh
122
101
-17%
252
234
-7%
Nagaland
36
41
14%
107
111
4%
Manipur
50
53
6%
164
133
-19%
Mizoram
41
59
46%
108
132
22%
Tripura
70
80
14%
164
198
21%
Meghalaya
69
76
9%
162
190
17%
Assam
608
735
21%
1,421
1,570
10%
West Bengal
2,416
2,640
9%
3,987
4,434
11%
Jharkhand
952
934
-2%
1,202
1,386
15%
Odisha
1,660
2,082
25%
2,359
2,996
27%
Chhattisgarh
880
929
6%
1,372
1,491
9%
Madhya Pradesh
1,287
1,520
18%
2,865
3,713
30%
Gujarat
4,065
4,538
12%
6,499
7,077
9%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
62
75
22%
122
102
-16%
Maharashtra
10,392
11,729
13%
15,298
16,959
11%
Karnataka
4,298
4,715
10%
7,391
8,077
9%
Goa
237
283
19%
401
445
11%
Lakshadweep
1
0
-79%
18
5
-73%
Kerala
1,366
1,456
7%
2,986
3,050
2%
Tamil Nadu
3,682
4,066
10%
5,878
6,660
13%
Puducherry
42
54
28%
108
129
19%
Andaman and Nicobar Islands
46
32
-32%
78
88
13%
Telangana
1,823
2,063
13%
3,714
4,036
9%
Andhra Pradesh
1,348
1,621
20%
3,093
3,552
15%
Ladakh
34
36
7%
55
61
12%
Other Territory
22
16
-26%
86
77
-10%
Grand Total
47,412
53,538
13%
85,371
95,138
11%
[1]Does not include GST on import of goods
[2] Post-Settlement GST is cumulative of the GST revenues of the States/UTs and the SGST portion of the IGST settled to the States/UTs