ইলেক্সন কমিসন
ভারতনা মালেমগী গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা কুহ্মৈ পাংথোক্নবা শেম শারি: জেনরেল ইলেক্সন 2024গী ভোৎ থাদবা হয়েং হৌরগনি
চহি অনি কন্না হোৎন্দুনা শেম-শারকপা মপুং ফারে
কম্মিসন্না ভোতরশিংদা থোরক্তুনা ভোৎ থাদনবা হায়খ্রে
ফেজ 1দা লোক সভাগী সীৎ 102, ভোতর করোর 16.63, পোলিং স্তেসন লাখ 1.87, পর্সনেল লাখ 18
18 APR 2024 5:13PM by PIB Imphal
ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসন্না লৈবাক অমা হেক্তদা উখিদ্রিবা খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীগী কুহ্মৈ অসিদা ভোতরশিংবু তরাম্না ওক্নবা শেম-শাবা পুম্নমক লোইরে, রাজ্য মরিদা 18 শুবা লোক সভা অমসুং বিধান সভা মীখলশিং ফেজ 1গা লোয়ননা হয়েং হৌরগনি। থৌরম অসিদা, কম্মিসন্না ফ্রী, ফিয়র, শান্তি লৈবা, এক্সেসিবল, পার্তিসিপেতিব অমসুং ইন্দ্যুসমেন্ত ফ্রী ওইবা মীখল অমা পাংথোক্নবগীদমক মাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি। হৌখিবা চহি অনি অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লৈরিবা কম্মিসন অমসুং মাগী তীমশিংনা ভারতকী ইলেক্তরশিংদা খ্বাইদগী ফবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহন্নবগীদমক মথৌ তাবা হোৎফম থোকপা হোৎনখি অমসুং অকনবা থৌরাং লৌখৎখি। পোল্লিং অসি মশিং য়াম্লবা কন্সল্তেসনশিং, রিভ্যুশিং, ফিল্দ ভিজিৎশিং, ওফিসিএলশিংগী পাক চাউবা ত্রেনিং অমসুং অনৌবা অমসুং মতম চানা মথৌ তৌবগী থৌওংশিং পায়খৎলবা মতুংদা পাংথোকপা ঙমগদৌরিবনি। মসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা এজেন্সী, ওর্গনাইজেসন কয়াগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবসু য়াওরি। CEC শ্রী রাজীব কুমার অমসুং ECশিং শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিং সান্ধুনা শেম্বা কম্মিসন্না ঙসি নুংথিল পুং 12 তাবদা 2024গী জেনরেল ইলেক্সনগী অহানবা তাঙ্কক অমা নীংথিনা পাঙথোক্নবা শেম-শারিবা অদুগী অরোইবা খোঙথাংশিং অদু লৌখৎখি। লেমহৌরিবা তাঙ্কক 6কী মীখল অসি জুন 1 ফাওবা মখা চত্থগনি। মীখল অসিদা ভোৎ থাদনবগীদমক চাউরাক্না ভোতর করোর 97না ঙাইদুনা লৈবগা লোয়ননা পাংথোক্কনি। ভোৎ মশীং থীবা জুনগী 4দা পাংথোক্কনি।
কম্মিসননা হৌজিক্তি ভোতরশিংনা মথৌ পাংথোকপগী মতম ওইরে হায়না খল্লি। ভোতরশিংদা মখোয়গী য়ুমদগী থোরক্তুনা, পোল্লিং স্তেসনদা চৎতুনা অমসুং থৌদাং লৈনা অমসুং চাউথোকচবগা লোয়ননা ভোৎ থাদনবা অকনবা মওংদা আপিল তৌখি। লৈবাক শীনবা থুংনা তেলিভাইজ তৌবা পাউজেল অমা পীরদুনা CEC শ্রী রাজীব কুমারনা ভোতর পুম্নমকপু শোইদনা ভোৎ থাদনবা আপিল তৌখি। CEC শ্রী রাজীব কুমারগী পাউজেল অসি মসিদা তাবিয়ু -
হিন্দীদা: https://www.youtube.com/watch?v=DDdiNLMWnVk
ইংলিশতা: https://www.youtube.com/watch?v=CIuuKOPPcHU
ফেজ 1গী ৱাফমশিং
1. 2024গী জেনরেল ইলেক্সনগী অহানবা তাঙ্কক্ 2024গী এপ্রিল 19দা রাজ্য/UT 21গী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সি 102 (জেনরেল-73; ST- 11 ; SC-18) অমসুং অরুনাচল অমসুং সিক্কিমগী রাজ্যগী বিধান সভা মীখলগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সি 92গীদমক্তা পোল্লিং পাংথোক্কনি। ফেজ পুম্নমক্কী মনুংদা মসিনা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুসন খ্বাইদগী য়াম্না লৈ। ভোৎ থাদবা অসি অয়ুক্কী পুং 7তগী হৌরগা নুমিদাং পুং 6তা লোইশিনগনি (পোলগী মতম অসি PCগী মতুং ইন্না খেন্নবসু য়াই)
2. পোল্লিং ওফিসিএল লাখ 18 হেনবনা পোল্লিং স্তেসন লাখ 1.87দা ভোতর করোর 16.63 হেন্না তরাম্না ওকগনি।
3. ভোতরশিংগী মনুংদা নুপা করোর 8.4; নুপী করোর 8.23 অমসুং অহুমশুবা জেন্দর ইলেক্তর 11,371 য়াওরি।
4. অহানবা ওইনা ভোৎ থাদনবগীদমক্তা মীওই লাখ 35.67 রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, চহি কাংলুপ 20-29গী মনুংদা নহা ওইরিবা ভোতর করোর 3.51 লৈরি।
5. মীখল অসিদা কেন্দিদেৎ 1625 (নুপা 1491; নুপী 134) না শরুক য়াখি।
1. পোল্লিং অমসুং সেক্যুরিতী পর্সনেলশিং পুথোক পুশিন তৌনবা হেলিকোপ্তর 41, অখন্নবা ত্রেন 84 অমসুং ভেহিকল লাখ 1 রোম শীজিন্নখ্রে।
শান্তি অমসুং শেংনা পাংথোকপা ঙমহল্লি
1. ইলেক্সনশিং অসি শান্তি ওইনা অমসুং অপনবা লৈতবা মওংদা পাংথোক্নবা কম্মিসন্না অকনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। পোল্লিং প্রোসেস অসি সেক্যুর ওইহন্নবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা সেন্ত্রেল ফোর্সশিং মতিক চাবা থাদোকখ্রে।
2. পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা মাইক্রো ওবজর্ভরশিং থম্বগা লোয়ননা পোল্লিং স্তেসনশিংগী 50% হেনবদা ৱেবকাস্তিং তৌগনি
3. ওবজর্ভর 361 (জেনরেল ওবজর্ভর 127, পুলিস ওবজর্ভর 67, এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভর 167) না পোল্লিংগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্সিশিংদা য়ৌখ্রে। মখোয়না কম্মিসনগী মীৎয়েং অমসুং পুক্নিং চিংশিনবগী মথৌ তৌই। মসিগী মথক্তা, অখন্নবা ওবজর্ভরশিংসু রাজ্য খরদা থাখ্রে।
4. অপুনবা ফ্লাইয়িং স্ক্বাদ 4627, স্তেতিস্তিক্স সর্ভিলেন্স তীম 5208, ভিদিও সর্ভিলেন্স তীম 2028 অমসুং ভিদিও য়েংবগী তীম 1255না ভোতরশিংগী ইন্দ্যুসমেন্তগী মখল অমহেক্তদা অকনবা মওংদা য়েংশিন্নবা অমসুং থুনা ৱারোইশিন পুরক্নবা চয়োল চুপ্পা য়েংশিন্দুনা লৈরি।
5. অপুনবা ইন্তর-স্তেৎ 1374 অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বোর্দর চেক পোস্ত 162না য়ু, দ্রগ, শেল অমসুং ফ্রীবিশিংগা মরী লৈনবা আইন্না য়াদবা ফ্লো অমা হেক্তগী মতাংদা কনবা মওংদা চেকশিন থৌরাং লৌখৎলি। সমুদ্র অমসুং নোংথক্কী লম্বেলশিংদা অকনবা সর্ভিলেন্স থম্লি
ভোতরদা খুদোংচাবা অমসুং মতেং পীবা
1. PC 102দা লৈবা চহি 85গী মথক্তা রেজিস্তর তৌরবা মীওই লাখ 14.14 অমসুং PwD ভোতর লাখ 13.89দা য়ুমদগী ভোৎ থাদবগী ফেসিলিতী ফংহল্লি।
2. 85+ অমসুং PwD গী ভোতরশিং ওইবা অমসুং পোল্লিং স্তেসনদা লাক্নবা ৱারেপ লৌরিবা মীওইশিংদা পিক এন্দ দ্রোপ ফেসিলিতী, সাইনেজ, EVM দা ব্রেল সাইনেজ, ভোলুন্তিয়রশি অসিনচিংবগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। PwD ভোতরশিংনা হ্বিল চিয়র ফেসিলিতীশিংসু ECI সক্ষম এপকী খুত্থাংদা বুক তৌবা য়াগনি।
3. চহি য়াম্লবা মীওইশিং অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিং য়াওনা ভোতর খুদিংমক্না খুদোংচাদবা লৈতনা ভোৎ থাদবা ঙম্নবগীদমক ঈশিং, শেদ, তোইলেত, রেম্প, ভোলুন্তিয়রশিং, হ্বিল চিয়র অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগুম্বা অখন্নবা মিনমম ফেসিলিতীশিং শোইদনা ফংহল্লি।
4. লোকেল থিমগা লোয়ননা PC 102দা মোদেল পোল্লিং স্তেসনশিং লিংখৎলি। পোল্লিং স্তেসন 5000 হেনবদা সেক্যুরিতী স্তাফ য়াওনা নুপীশিংনা মপুং ফানা মেনেজ তৌগনি অমসুং পোল্লিং স্তেসন 1000 হেনবদা পর্সন ৱিথ দিসএবিলিতীশিংনা (PwDs) মেনেজ তৌগনি।
5. রেজিস্তর তৌরবা ভোতর পুম্নমক্তা ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিং য়েন্থোকখ্রে। অসিগুম্বা স্লিপশিং অসি ফেসিলিতেসন মেজর অমা ওইনা অমসুং কম্মিসনগী মায়কৈদগী লাক্নবা অমসুং ভোৎ থাদনবগীদমক্তা কৌরকপা অমা ওইনা মথৌ তৌরি।
6. ভোতরশিংনা লিঙ্ক অসিগী খুত্থাংদা মখোয়গী পোল্লিং স্তেসনগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং মীখল নুমিৎ য়েংবা য়াগন https://electoralsearch.eci.gov.in/
7. কম্মিসন্না পোল্লিং স্তেসনশিংদা শকখঙনবগীদমক্তা ভোতর আইদি কার্দ (EPIC) নত্তবা অতোপ্পা দোক্যুমেন্ত 12সু পীখ্রে। করিগুম্বা ভোতর অমনা ইলেক্তোরেল রোলদা রেজিস্তর তৌরবা ওইরবদি, হায়রিবা দোক্যুমেন্তশিং অসিদগী অমহেক্তবু উৎতুনা ভোৎ থাদবা য়াই।
ভোতরশিংগীদমক উ-পাউ
1. ভোতরশিংনা অরানবা পাউশিং অমসুং অশাবা পাউশিংনা মখোয়দা ইথিল পীবা নৎত্রগা মখোয়বু মীখল অসিদা শরুক য়াবদগী থিংনবা, মরু ওইনা সোসিএল মীদিয়াদা ফোংবা অরানবা ৱারোলশিং অসিদগী চেকশিনগদবনি। কম্মিসনগী https://mythvsreality.eci.gov.in/দা ফংলিবা লান্না থাজনবা অমদি অচুম্বা ৱাফমগী রেজিস্তরদা ৱাহং, ক্লেরিফিকেসন অমসুং অরানবা পুম্নমক কোকহন্নবা য়েংবা য়াগনি অমসুং ভোতরশিংনা এম্প্লিফাই তৌদ্রিঙৈ মমাংদা মসিগী ওথেন্তিকেৎ অমসুং ক্রেদিবল ওইবা রিসোর্সশিং অসি ভেরিফাই তৌগদবনি।
2. ECI KYC এপ অমসুং কেন্দিদেৎ এফিদেবিৎ পোর্তেল (https://affidavit.eci.gov.in/) অসিনা লম্বা তৌনরিবা মীরেপশিংগী মখোয়গী লন-থুম, মহৈগী থাক অমসুং ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্তশিং, ই-পাউ অমা হেক্তাভোতরশিংদা ফংহল্লি।
মেদিয়া ফেসিলিতেসন
1. কম্মিসন্না রাজ্য/UT 21 অসিদা ওথোরিতী লেতর 47,000 রোম ইদুনা পোল্লিং স্তেসনশিংদা পোল্লিং কভরেজ তৌনবগীদমক মীদিয়া পর্সনশিংদা খুদোংচাবা পীখ্রে। ইন্তর্নেস্নেল মীদিয়াদা অখন্ননা মতেং পাংলি।
2. মীদিয়া অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না ECI ভোতর তর্নআউত এপকী খুত্থাংদা মীখল পাংথোকপা নুমিত্তা ভোতর থোরকপগী চাং য়েংশিনবা য়াগনি।
3. ইলেক্সন 2024গা মরী লৈনবা মরী লৈনবা ই-পাউ পুম্নমক মফম অমখক্তদা ফংহন্নবা ইলেক্সন 2024গীদমক্তা অখন্নবা ৱেবসাইত অমা কম্মিসন্না হৌদোকখ্রে https://elections24.eci.gov.in/
বেকগ্রাউন্দ
1. হৌখিবা চহি অনি অসিদা, ইলেক্সনগী শেম-শারিবা অদু য়েংশিন্নবা কম্মিসন্না রাজ্য/UTদা চৎখি। কম্মিসন্না পোলিতিকেল পার্তীশিং, এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিং, দিস্ত্রিক্ত ওফিসরশিং, SSP/SPশিং, দিভিজনেল কম্মিস্নরশিং, রেঞ্জ IGশিং, CS/DGPs শিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসরশিংগা ৱারী শানখি।
2. চিফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিং অমসুং মখোয়গী তীমশিংগা লোয়ননা করিগুম্বা অশোয়বা লৈবশিং অমসুং মখোয়শিং অসি মেনশিনবগী পাম্বৈশিং খঙদোক্নবা কনফরেন্স অমসুং য়েংশিন মীফম কয়া পাংথোকখি। মকোক থোংবা ওফিসরশিংগী তীম অমনা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা চৎতুনা ইলেক্সন মেছিনরীগী অপুনবা শেম-শাবা অদু য়েংশিনখি। মসিদা লো এন্দ ওর্দরগী ফিভম, অখন্নবা হীরমশিং অমসুং সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংগী মথৌ তাবা ক্বাতম য়াওখি।
3. রিভ্যু অসিগী শরুক অমা ওইনা, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা রাজ্য/UT পুম্নমক্কা লোয়ননা মরুওইবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মীখল অসি নীংথিনা, অচুম্বা, শান্তি ওইনা অমসুং ইন্দ্যুসমেন্ত ফ্রী ওইনা পাংথোক্নবগীদমক, হৌজিক চত্থরিবা লোক সভা অমসুং স্তেত লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী 2024গী জেনরেল ইলেক্সনদা লো এন্দ ওর্দরগী ফীভম, ইলিসিৎ এক্তিবিতীশিং থিংনবা, অমসুং ইন্তর-স্তেৎ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বোর্দরশিংদা অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা মীফম অদু পাংথোকখি। অপুনবা রিভ্যু অসিগী পান্দমদি মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু য়ুম্লোন্নরিবা রাজ্যশিং/ UT শিংগী ওফিসিএলশিং অমসুং ঙমখৈ ঙাক্লিবা সেন্ত্রেল এজেন্সীশিংগী মরক্তা তংদু লৈতাবা কোওর্দিনেসন অমসুং কোওপরেসনগীদমক চপ মান্নবা প্লেৎফোর্ম অমদা পুনশিনবনি। রাজ্য/ UT অমমমগা মরী লৈনবা মরুওইবা ৱাফমশিং অদু কম্মিসন্না কুপ্না য়েংশিনখি।
4. জেনরেল ইলেক্সন লাউথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা, কম্মিসন্না জেনরেল ইলেক্সনগীদমক্তা জেনরেল, পুলিস অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভর 2100 হেনবদা পাউতাক পীখি।
5. হৌজিক চত্থরিবা 2024গী জেনরেল ইলেক্সনদা পোল্লিংগী মাংওইননা ভোতর তর্নআউত হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা মমাংগী জেনরেল ইলেক্সনশিংদা পোল্লিং শরুক য়াবগী হিস্তরী লৈরবা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সিশিংদা মীৎয়েং থমদুনা লো ভোতর তর্ন আউত ভোতরদা কনফরেন্স অমা পাংথোকখি।
6. ইলেক্সনগী মেকানিজম পুম্নমকপু ইলেক্সন মেনেজমেন্তকী হীরম পুম্নমক্তা ত্রেনিং পীখ্রে। ECIগী ৱেবসাইত্তা ইন্সস্ত্রক্সনশিং/মেন্যুএলশিং/মেন্যুএল পুম্নমক মপুং ফানা অপদেত তৌখ্রে অমসুং হেনবুকশিং ফংগনি।

Election Commission
India set to celebrate world’s biggest festival of democracy: voting for General Elections 2024 commences tomorrow
Culmination of two years of rigorous preparations
Commission calls upon voters to come out and vote
102 Lok Sabha seats, 16.63 crore voters, 1.87 lakh polling stations, 18 lakh personnel in phase 1
18 APR 2024 5:13PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has made all preparations to welcome voters to the biggest festival of democracy that any nation has witnessed, the elections to the 18th Lok Sabha and Legislative Assemblies in four states that starts off tomorrow with Phase 1. On this occasion, the Commission also reiterates its uncompromising commitment to deliver a free, fair, peaceful, accessible, participative and inducement free poll. The Commission and its teams across States and Union Territories, in the last two years have put in necessary hard work and meticulous interventions to give India's electors the best possible experience. The polling has come after numerous consultations, reviews, field visits, extensive training of officials and building of new and time appropriate operating procedures. It has also involved collaboration with a large spectrum of agencies, organisations countrywide. The Commission comprising CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu gave final touches to poll preparations today at 12 noon for a smooth run of phase 1 of General Elections 2024. Remaining 6 phases of polls will continue till 1st of June with around 97 crore voters lined up to vote. Counting of votes scheduled on 4th June.
The Commission considers that it is the time now for voters to act. It has with all sincerity appealed to voters to step out of their homes, go to the polling station and vote with responsibility and pride. In a nationally televised message, CEC Shri Rajiv Kumar appealed to all voters to vote without fail. Listen to CEC Shri Rajiv Kumar’s message here -
In Hindi: https://www.youtube.com/watch?v=DDdiNLMWnVk
In English: https://www.youtube.com/watch?v=CIuuKOPPcHU
Phase 1 Facts
1. Polling for Phase-I of the General Elections 2024 will be held i.e., 19th of April, 2024 for 102 Parliamentary Constituencies (General- 73; ST- 11 ; SC-18) in 21 States/ UTs and 92 Assembly Constituencies in the State Assembly Elections in Arunachal and Sikkim. It has the highest number of parliamentary constituencies among all phases. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Over 18 lakh Polling officials will welcome over 16.63 crore voters across 1.87 lakh polling stations
3. Voters include 8.4 crore Male; 8.23 crore Female and 11,371 Third gender electors.
4. 35.67 lakh first time voters are registered to cast their votes. Additionally, there are 3.51 crore young voters in the age group 20-29 years.
5. 1625 candidates (Males - 1491 ; Females-134) are in the fray.
1. 41 helicopters, 84 Special trains and nearly 1 lakh vehicles have been deployed to ferry polling and security personnel.
Ensuring Peace and Purity
1. The Commission has taken a slew of decisive measures for peaceful and smooth conduct of the elections. Central forces have been deployed adequately at polling stations to secure the polling process.
2. Webcasting will be done in more than 50 % of the polling stations along with deployment of micro observers in all polling stations.
3. 361 Observers (127 General Observers, 67 Police Observers, 167 Expenditure Observers) have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
4. A total of 4627 Flying Squads, 5208 Statistics Surveillance Teams, 2028 Video Surveillance Teams and 1255 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to strictly and swiftly deal with any form of inducement of voters.
5. A total of 1374 inter-state and 162 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
Voter Facilitation and Support
1. There are over 14.14 lakh registered 85+ years old and 13.89 lakh PwD voters in 102 PCs who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
2. Those among 85 + and PwD voters and deciding to come to polling stations will be provided with all facilities like pick and drop facility, signages, braille signage on EVM, volunteers etc. PwD voters can also book wheelchair facilities via ECI Saksham App.
3. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease.
4. Model polling stations are being set up across the 102 PCs with local themes. More than 5000 Polling stations will be completely managed by women including security staff and at over 1000 Polling stations by Persons with Disabilities (PwDs).
5. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
6. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
7. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents.
Information for Voters
1. Voters should guard against misinformation and fake news from influencing them or dissuading them from participating in these elections, especially against false narratives being peddled on social media. All questions, clarifications and misconceptions are clarified and addressed in Commission’s Myth vs. Reality register available at https://mythvsreality.eci.gov.in/ and voters are requested to verify against these authenticated and credible resources before they amplify.
2. ECI KYC app and candidate affidavit portal (https://affidavit.eci.gov.in/ ) provides all details of contesting candidates including their assets, liabilities, educational background and criminal antecedents, if any for information of voters.
Media Facilitation
1. Commission has facilitated media persons for coverage of polling at the polling stations with issuance of nearly 47,000 Authority letters in these 21 States/UTs. International media has been specially facilitated.
2. Media and all stakeholders can check voter turnout through ECI voter turnout App on the poll day which will be updated regularly.
3. The Commission has also launched a dedicated website for Elections 2024 to provide all relevant information related to General Elections 2024 at one place https://elections24.eci.gov.in/
Background
1. In the last two years, the Commission has visited many States/UTs to review the poll preparedness. The Commission interacted with political parties, enforcement agencies, all District Officers, SSPs/SPs, Divisional Commissioners, Range IGs, CS/DGPs and other senior officers of the States/UTs.
2. There were multiple conferences and review meetings with the Chief Electoral Officers and their teams to find out any gaps and ways to fill them. A team of senior officers visited various States to review the overall preparedness of the election machinery including law and order situation, specific areas of concern, and the quantum of Central Armed Police Forces requirement.
3. As part of the review, Election Commission of India also convened a crucial meeting with all States/UTs to review and assess the law-and-order situation, prevention of illicit activities, seizures and strict vigil across inter-state and international borders in the ongoing General Elections to Lok Sabha and State Legislative Assemblies 2024 for a free, fair, peaceful and inducement free elections. The purpose of the combined review was to bring all concerned stakeholders together on the same platform for a seamless coordination and cooperation amongst officials of the neighbouring states/UTs along with central agencies guarding the borders. The Commission, in detail, reviewed critical issues pertaining to each State/UT.
4. Prior to the announcement of the General Elections, the Commission also briefed over 2100 General, Police and Expenditure Observers for the General Elections.
5. Aiming to enhance voter turnout, ahead of the polling in the ongoing General Elections 2024, Election Commission of India (ECI) also held a Conference on Low Voter Turnout voter with focus on Parliamentary Constituencies (PCs) with a history of low poll participation in previous General Elections.
6. The entire election machinery has been trained on all aspects of election management. All instructions / manuals / handbooks have been comprehensively updated and available on ECI website.