Election Commission
India set to celebrate world’s biggest festival of democracy: voting for General Elections 2024 commences tomorrow
Culmination of two years of rigorous preparations
Commission calls upon voters to come out and vote
102 Lok Sabha seats, 16.63 crore voters, 1.87 lakh polling stations, 18 lakh personnel in phase 1
18 APR 2024 5:13PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has made all preparations to welcome voters to the biggest festival of democracy that any nation has witnessed, the elections to the 18th Lok Sabha and Legislative Assemblies in four states that starts off tomorrow with Phase 1. On this occasion, the Commission also reiterates its uncompromising commitment to deliver a free, fair, peaceful, accessible, participative and inducement free poll. The Commission and its teams across States and Union Territories, in the last two years have put in necessary hard work and meticulous interventions to give India's electors the best possible experience. The polling has come after numerous consultations, reviews, field visits, extensive training of officials and building of new and time appropriate operating procedures. It has also involved collaboration with a large spectrum of agencies, organisations countrywide. The Commission comprising CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu gave final touches to poll preparations today at 12 noon for a smooth run of phase 1 of General Elections 2024. Remaining 6 phases of polls will continue till 1st of June with around 97 crore voters lined up to vote. Counting of votes scheduled on 4th June.
The Commission considers that it is the time now for voters to act. It has with all sincerity appealed to voters to step out of their homes, go to the polling station and vote with responsibility and pride. In a nationally televised message, CEC Shri Rajiv Kumar appealed to all voters to vote without fail. Listen to CEC Shri Rajiv Kumar’s message here -
In Hindi: https://www.youtube.com/watch?v=DDdiNLMWnVk
In English: https://www.youtube.com/watch?v=CIuuKOPPcHU
Phase 1 Facts
1. Polling for Phase-I of the General Elections 2024 will be held i.e., 19th of April, 2024 for 102 Parliamentary Constituencies (General- 73; ST- 11 ; SC-18) in 21 States/ UTs and 92 Assembly Constituencies in the State Assembly Elections in Arunachal and Sikkim. It has the highest number of parliamentary constituencies among all phases. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Over 18 lakh Polling officials will welcome over 16.63 crore voters across 1.87 lakh polling stations
3. Voters include 8.4 crore Male; 8.23 crore Female and 11,371 Third gender electors.
4. 35.67 lakh first time voters are registered to cast their votes. Additionally, there are 3.51 crore young voters in the age group 20-29 years.
5. 1625 candidates (Males - 1491 ; Females-134) are in the fray.
1. 41 helicopters, 84 Special trains and nearly 1 lakh vehicles have been deployed to ferry polling and security personnel.
Ensuring Peace and Purity
1. The Commission has taken a slew of decisive measures for peaceful and smooth conduct of the elections. Central forces have been deployed adequately at polling stations to secure the polling process.
2. Webcasting will be done in more than 50 % of the polling stations along with deployment of micro observers in all polling stations.
3. 361 Observers (127 General Observers, 67 Police Observers, 167 Expenditure Observers) have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
4. A total of 4627 Flying Squads, 5208 Statistics Surveillance Teams, 2028 Video Surveillance Teams and 1255 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to strictly and swiftly deal with any form of inducement of voters.
5. A total of 1374 inter-state and 162 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
Voter Facilitation and Support
1. There are over 14.14 lakh registered 85+ years old and 13.89 lakh PwD voters in 102 PCs who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
2. Those among 85 + and PwD voters and deciding to come to polling stations will be provided with all facilities like pick and drop facility, signages, braille signage on EVM, volunteers etc. PwD voters can also book wheelchair facilities via ECI Saksham App.
3. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease.
4. Model polling stations are being set up across the 102 PCs with local themes. More than 5000 Polling stations will be completely managed by women including security staff and at over 1000 Polling stations by Persons with Disabilities (PwDs).
5. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
6. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
7. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents.
Information for Voters
1. Voters should guard against misinformation and fake news from influencing them or dissuading them from participating in these elections, especially against false narratives being peddled on social media. All questions, clarifications and misconceptions are clarified and addressed in Commission’s Myth vs. Reality register available at https://mythvsreality.eci.gov.in/ and voters are requested to verify against these authenticated and credible resources before they amplify.
2. ECI KYC app and candidate affidavit portal (https://affidavit.eci.gov.in/ ) provides all details of contesting candidates including their assets, liabilities, educational background and criminal antecedents, if any for information of voters.
Media Facilitation
1. Commission has facilitated media persons for coverage of polling at the polling stations with issuance of nearly 47,000 Authority letters in these 21 States/UTs. International media has been specially facilitated.
2. Media and all stakeholders can check voter turnout through ECI voter turnout App on the poll day which will be updated regularly.
3. The Commission has also launched a dedicated website for Elections 2024 to provide all relevant information related to General Elections 2024 at one place https://elections24.eci.gov.in/
Background
1. In the last two years, the Commission has visited many States/UTs to review the poll preparedness. The Commission interacted with political parties, enforcement agencies, all District Officers, SSPs/SPs, Divisional Commissioners, Range IGs, CS/DGPs and other senior officers of the States/UTs.
2. There were multiple conferences and review meetings with the Chief Electoral Officers and their teams to find out any gaps and ways to fill them. A team of senior officers visited various States to review the overall preparedness of the election machinery including law and order situation, specific areas of concern, and the quantum of Central Armed Police Forces requirement.
3. As part of the review, Election Commission of India also convened a crucial meeting with all States/UTs to review and assess the law-and-order situation, prevention of illicit activities, seizures and strict vigil across inter-state and international borders in the ongoing General Elections to Lok Sabha and State Legislative Assemblies 2024 for a free, fair, peaceful and inducement free elections. The purpose of the combined review was to bring all concerned stakeholders together on the same platform for a seamless coordination and cooperation amongst officials of the neighbouring states/UTs along with central agencies guarding the borders. The Commission, in detail, reviewed critical issues pertaining to each State/UT.
4. Prior to the announcement of the General Elections, the Commission also briefed over 2100 General, Police and Expenditure Observers for the General Elections.
5. Aiming to enhance voter turnout, ahead of the polling in the ongoing General Elections 2024, Election Commission of India (ECI) also held a Conference on Low Voter Turnout voter with focus on Parliamentary Constituencies (PCs) with a history of low poll participation in previous General Elections.
6. The entire election machinery has been trained on all aspects of election management. All instructions / manuals / handbooks have been comprehensively updated and available on ECI website.

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପର୍ବ ପାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭାରତ: ଆସନ୍ତାକାଲିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ମତଦାନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ
ଦୁଇ ବର୍ଷର କଠିନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଶେଷ
ମତଦାତାମାନେ ଆଗକୁ ଆସି ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୦୨ ଲୋକସଭା ଆସନରେ ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବେ ୧୬.୬୩ କୋଟି ମତଦାତା; ୧.୮୭ ଲକ୍ଷ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ୧୮ ଲକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ
18 APR 2024 5:13PM by PIB Bhubaneswar
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପର୍ବରେ ଭୋଟରଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଛନ୍ତି। ଆସନ୍ତାକାଲି ଠାରୁ ୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ ସହିତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ପର୍ବ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏହି ଅବସରରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଏକ ଅବାଧ, ନିରପେକ୍ଷ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସୁଲଭ, ସହଭାଗୀ ଏବଂ ପ୍ରଲୋଭନମୁକ୍ତ ନିର୍ବାଚନ କରାଇବା ପାଇଁ ନିଜର ସାଲିସବିହୀନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଗ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ସହଯୋଗୀମାନେ ଭାରତର ମତଦାତାମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସତର୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ବିଚାର ବିମର୍ଶ, ସମୀକ୍ଷା, କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ, ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ନୂତନ ତଥା ସମୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିର୍ମାଣ ପରେ ମତଦାନ ହୋଇଛି। ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି, ସଂଗଠନ ସହ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛି । ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ (ସିଇସି) ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର, ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଆୟୋଗ ଆଜି ମଧ୍ୟାହ୍ନ ୧୨ଟାରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିର୍ବାଚନକୁ ସୁରୁଖୁରୁରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ସ୍ପର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅବଶିଷ୍ଟ ୬ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ ଜୁନ ପହିଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୯୭ କୋଟି ଭୋଟର ସେମାନଙ୍କର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛନ୍ତି । ଜୁନ୍ ୪ ତାରିଖରେ ଭୋଟ୍ ଗଣତି କରାଯାଇ ଫଳାଫଳ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।
ଏବେ ମତଦାତାମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ବୋଲି ଆୟୋଗ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି। ମତଦାତାମାନେ ଘରୁ ବାହାରି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ଗର୍ବର ସହ ଭୋଟ୍ ଦେବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସାରିତ ବାର୍ତ୍ତାରେ ସିଇସି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ବିନା ସଂକୋଚରେ ମତଦାନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଏଠାରେ ଶୁଣନ୍ତୁ ସିଇସି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାରଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା -
ହିନ୍ଦୀରେ: https://www.youtube.com/watch?v=DDdiNLMWnVk
ଇଂରାଜୀରେ:https://www.youtube.com/watch?v=CIuuKOPPcHU
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ତଥ୍ୟ
ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅର୍ଥାତ୍ ୧୯ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୪ ରେ ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୦୨ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର (ସାଧାରଣ- ୭୩; ଏସଟି- ୧୧; ଏସସି ୧୮) ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ଓ ସିକ୍କିମ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ୯୨ଟି ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ମତଦାନ ହେବ । ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ରହିଛି। ସକାଳ ୭ଟାରୁ ମତଦାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟାରେ ଶେଷ ହେବ (ନିର୍ବାଚନ ସମୟ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ)।
୧.୮୭ ଲକ୍ଷ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୬.୬୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭୋଟରଙ୍କୁ ମତଦାନ ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଲାଗି ୧୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମତଦାନ ଅଧିକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛନ୍ତି ।
ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୮.୪ କୋଟି ପୁରୁଷ, ୮.୨୩ କୋଟି ମହିଳା ଓ ୧୧,୩୭୧ ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗୀ ଭୋଟର ରହିଛନ୍ତି।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ମତଦାନ ପାଇଁ ୩୫.୬୭ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଭୋଟର ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦ରୁ ୨୯ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗର ୩.୫୧ କୋଟି ଯୁବ ଭୋଟର ରହିଛନ୍ତି।
୧୬୨୫ ପ୍ରାର୍ଥୀ (ପୁରୁଷ - ୧୪୯୧ ; ମହିଳା-୧୩୪) ନିର୍ବାଚନ ମଇଦାନକୁ ଓହ୍ଲାଇଛନ୍ତି।
ମତଦାନ ଓ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କୁ ନେବା ଆଣିବା ପାଇଁ ୪୧ଟି ହେଲିକପ୍ଟର, ୮୪ଟି ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ୍ ଓ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ଗାଡ଼ି ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି।
ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପବିତ୍ରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
ନିର୍ବାଚନକୁ ଶାନ୍ତିଶୃଙ୍ଖଳାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଅନେକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଫୋର୍ସ ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି।
୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୱେବକାଷ୍ଟିଂ କରାଯିବା ସହ ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାଇକ୍ରୋ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ମୁତୟନ କରାଯିବ।
୩୬୧ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ (୧୨୭ ସାଧାରଣ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ, ୬୭ ପୁଲିସ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ, ୧୬୭ ବ୍ୟୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ) ନିର୍ବାଚନର କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ନିଜ ନିଜ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛନ୍ତି। ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ କମିଶନଙ୍କ ଆଖି ଓ କାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଏଥିସହିତ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କୁ ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି।
ଭୋଟରଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାର ପ୍ରଲୋଭନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଓ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ମୋଟ ୪୬୨୭ ଫ୍ଲାଇଂ ସ୍କ୍ୱାଡ୍, ୫୨୦୮ ଷ୍ଟାଟିଷ୍ଟିକ୍ ସର୍ଭିଲେନ୍ସ ଟିମ୍, ୨୦୨୮ ଭିଡିଓ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ ଟିମ୍ ଏବଂ ୧୨୫୫ ଭିଡିଓ ଭ୍ୟୁଇଂ ଟିମ୍ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
୧୩୭୪ଟି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଓ ୧୬୨ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମା ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟ ମଦ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ, ନଗଦ ଟଙ୍କା ଓ ମାଗଣା ସାମଗ୍ରୀର ବେଆଇନ ପ୍ରବାହ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି। ସମୁଦ୍ର ଓ ଆକାଶମାର୍ଗରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
ଭୋଟର ସୁବିଧା ଓ ସମର୍ଥନ
୧୦୨ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୪.୧୪ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଜୀକୃତ ୮୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ଏବଂ ୧୩.୮୯ ଲକ୍ଷ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭୋଟର ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଘରେ ବସି ଭୋଟ ଦେବାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ବିକଳ୍ପ ହୋମ୍ ଭୋଟିଂ ସୁବିଧା କୁ ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳୁଛି ।
୮୫+ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଓ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନେ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆସିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଘରୁ ନେବା ଓ ପୁଣି ଘରେ ନେଇ ଛାଡ଼ିବା ସୁବିଧା, ସାଇନେଜ୍, ଇଭିଏମ୍ ରେ ବ୍ରେଲ୍ ସାଇନେଜ୍, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଆଦି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭୋଟରମାନେ ଇସିଆଇ ସକ୍ଷମ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ହ୍ୱିଲଚେୟାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବୁକ୍ କରିପାରିବେ ।
ବୟସ୍କ ଓ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୋଟର ଯେପରି ସହଜରେ ମତଦାନ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ପାଣି, ଶେଡ୍, ଶୌଚାଳୟ, ରାମ୍ପ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ, ହ୍ୱିଲଚେୟାର ଓ ବିଜୁଳି ଭଳି ସର୍ବନିମ୍ନ ସୁବିଧା ରହିଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ୧୦୨ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଡେଲ ପୋଲିଂ ଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି । ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ସମେତ ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମହିଳାମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପରିଚାଳନା କରିବେ ଏବଂ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ (ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି) ଦ୍ୱାରା ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଚାଳନା କରିବେ।
ସମସ୍ତ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଭୋଟର ସୂଚନା ସ୍ଲିପ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସ୍ଲିପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସୁବିଧା ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ କମିସନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ।
ଏହି ଲିଙ୍କ୍ https://electoralsearch.eci.gov.in/ଜରିଆରେ ଭୋଟରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରର ବିବରଣୀ ଏବଂ ମତଦାନ ତାରିଖ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ ।
ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଚୟ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଭୋଟର ପରିଚୟ ପତ୍ର (ଇପିଆଇସି) ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ୧୨ଟି ବିକଳ୍ପ କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଯଦି କୌଣସି ଭୋଟର ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଯେକୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ଦେଖାଇ ମତଦାନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ସୂଚନା
ଭୋଟରମାନେ ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଖବର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଭାଗ ନେବାରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବା ଅନୁଚିତ୍। ବିଶେଷକରି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିବା ମିଥ୍ୟା ଖବର ବିରୋଧରେ ଭୋଟର୍‌ମାନେ ସତର୍କ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନ, ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଏବଂ ଭୁଲ ଧାରଣାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି । ଆୟୋଗଙ୍କ ମିଥ୍ୟା ବନାମ ବାସ୍ତବତା ରେଜିଷ୍ଟରରେ https://mythvsreality.eci.gov.in/ ଏହାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି। ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି ଯେ ସେମାନେ କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରମାଣିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ।
ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ କେୱାଇସି ଆପ୍ ଏବଂ ପ୍ରାର୍ଥୀ ସତ୍ୟପାଠ ପୋର୍ଟାଲ (https://affidavit.eci.gov.in/)ରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି, ଦାୟିତ୍ୱ, ଶିକ୍ଷାଗତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ଅପରାଧିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସମେତ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସୁବିଧା
ଏହି ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାଖାପାଖି ୪୭,୦୦୦ ମଞ୍ଜୁରି ପତ୍ର ଜାରି କରି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମତଦାନର କଭରେଜ୍ ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ନିର୍ବାଚନ ଦିନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଇସିଆଇଙ୍କ ଭୋଟର ଟର୍ଣ୍ଣଆଉଟ୍‌ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମତଦାନ ହାର ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ ଯାହା ନିୟମିତ ଭାବେ ଅପଡେଟ୍ ହେବ ।
ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୱେବସାଇଟ୍ https://elections24.eci.gov.in/ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଗ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରି ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଆୟୋଗ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସି, ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀ, ଏସଏସପି/ଏସପି, ଡିଭିଜନାଲ କମିଶନର, ରେଞ୍ଜ ଆଇଜି, ସିଏସ/ଡିଜିପି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଟିମ୍ ସହିତ ଏକାଧିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା। ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି, ଚିନ୍ତାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ସମେତ ନିର୍ବାଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଏକ ଟିମ୍ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ଡକାଇ ଏକ ଅବାଧ, ନିରପେକ୍ଷ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଲୋଭନମୁକ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଚଳିତ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି। ମିଳିତ ସମୀକ୍ଷାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସୀମା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରୁଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଏକ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କରିବା । ଆୟୋଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଘୋଷଣା ପୂର୍ବରୁ ଆୟୋଗ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ୨୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ, ପୋଲିସ ଏବଂ ବ୍ୟୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ।
ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ମତଦାନ ପୂର୍ବରୁ ମତଦାନ ହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ) ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ (ପିସି)କୁ ଫୋକସ୍ କରି କମ୍ ମତଦାନ ହାର ଉପରେ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନାର ସମସ୍ତ ଦିଗ ଉପରେ ସମଗ୍ର ନିର୍ବାଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ / ମାନୁଆଲ / ହ୍ୟାଣ୍ଡବୁକ୍ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ଇସିଆଇ ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି।